Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 36

мнения и откровения за ASH12LE

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    74
    #16

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Аз па съм доволен от марката и модела...
    07LGC - спалня 10кв.м.
    12LEC - дневна 20кв.м.
    Винаги поддържат 1 (2 ако е топло навън) градуса над заданието.
    На LGC се чува преливане на фреона, тръбния път е къс 2,5м. Пукане на пластмаси не съм чул.
    На LEC не се чува преливане, тръбния път е 4,5м. Чува се пукане при размразяване, но той размразява изключително рядко.
    И двата шума не са кой знае колко фрапиращи, още повече че в зависимост от времето навън рядко се проявяват.
    Нямам оплакване от шума на външните тяла, за разлика от на комшиите климатиците (НЕО, ГЕО, САНГ, НИПОН, ОСАКИ, МИДЕИ и други знайни и незнайни), които в по студено време ги бъркам с някой трактор, който може би паркира пред блока.
    Сметката за тока за 12.2012 е 96лв. (двата климатика не се спират, само намалят от 20 на 22град, в зависимост от обитаването на помещенията), лятото плащам 50-60лв ток.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2010
    Живее в
    София
    Мнения
    55
    #17

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Цитат Първоначално публикувано от edi1 Виж публикацията
    Чак толкова ли да са го прекарали.Макар вече всичко може да се очаква.
    То на машината си пише кой модел е.

  4. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #18

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Човек като не е запознат с моделите, може изобщо да не погледне лепенките, доверява се на продавача.И това се е случвало.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    83
    #19

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Имам точно същия модел General ASH12LE и да малко е шумно външното тяло но при мен не от вибрации тъй като му поставиха тампони при монтажа, а по скоро има едно доста силно жужене, мисля че е от самия компресор, не съм запознат, кажете от него ли е и дали е нормално за тоя модел?? Нямам голяма база за сравнение.

    Иначе климатика си топли доволно добре, при температури от 0 до +10 си постига зададените градуси без проблем, слагам му 22, постига си ги, вече при отрицателни температурои тея дни за да вдигне до 22 му качвам градусите на 24, режим на фана е ауто, или 2 степен. Имайте предвид че моето помещение е 18 кв.източно изложение и има немалко топлозагуби така че съм доволен.
    Пропуснах да кажа само за вътрешното тяло, не мисля че е чак толкова шумно, но все пак моя не е в спалня. тръбния ми път е към 1.50 м и се чуват звуци от фреона но не са изобщо дразнещи.
    Този пост е редактиран от chefobg; 09-01-13 в 13:40.

  6. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #20

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Жуженето на компресора е нормално за триото.Аз с ЛД-то топля 25 квадрата без проблеми и в кучия студ.Машините си топлят добре, но ЛЛЦ е прекалено скопена дори за бюджетен климатик.Заместник е на ЛКЦ серията, но дори няма място за сравнение между 12ЛЛЦ и 12ЛКЦ.

  7. Senior Member Аватара на bobovo
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    гр. Петрич
    Мнения
    2,196
    #21

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Модела LLC си е слаба бира с много шумно външно тяло.Шума иначе не е само от компресора, а от високите обороти на перката с цел по-малко консумация на ел. енергия перката работи на високи обороти да компенсира.При 340w консумация компресора едвам мърка ,но перката върти на макс и от това и идва малко по-силния шум.От голямо значение е рабира се и външната темп.За парите си LKC и LECA са страхотни ,икономични и топлещи машини.

  8.  
     
  9. Novice
    Тук е от
    Oct 2012
    Мнения
    7
    #22

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    До всички които се включиха по темата:

    Надявам се че на колегата който е отворил темата от нашата дискусия ще му се изяснят доста нещата!

    Та на въпроса защо не пита - питах но в магазина за климатици /тя фирма, която питах доставят и обслужват фирмените ни климатици, които са 18 обикновенни ковекционални от които 6 колонни и 16 в обща чилърна система/ Въпроса ми към тях беше прост - такава и такава стая, дете, топло, размери изложение и т.н. Отговора беше - до какви пари? Казах до около 1500лв. с монтажа. Тогава твоя климатик е Fujitsi 12LEC - цена за теб с монтажа е специална еди си колко /не искам да я казвам за да не се появят спекулации, но е хубавя спрямо обявените масови цени/. Погледнах данните, порових се тук във форума, навсякъде мнения -за тези пари си е добре, но......! Да колеги съзнавам че имам загуби, неизолирано помещение, външни стени /определено не държа прозорците отворени/, но факт е че когато вън температурата е над 3-4 градуса климатика достига температурата зададена на дистанционното /обикновено е зададена 24градуса, той успява да направи и да поддържа 23 и много рядко го виждам, че вдига и 24гр. за около 30-40м след което пада на 23 и пак така/ Но паднели температурата под -3-5 градуса и нещата се променят. Не може да качи повече от 22 градуса при зададени 25 на дистанционното. Когато вдигна зададената на 28-30 вентилатора започва да духа много силно, да затопля, но никога не съм изчаквал повече от два часа, защото шума е много силен и в стаята няма как да се спи. Но аз затова поисках климатик за СПАЛНЯ!!!! Освен това, не се познаваме с колегата, който коментира стойности /че трябало е не 100 а 1100да дам отгоре/, аз мога да си го позволя, колега, и няма да ме бутнат още едни 1000лв., но в крайна сметка ако продавача ти казва това от 1400лв ще ти свърши перфектно работа и дума не е обелил за шумове, пукания на пластмаси, преливания..... тогава защо аз да съм длъжен да знам че е трябвало да изкарам още толкова пари за да си купя комфорта в дома си! ТОЧНО ЗАТОВА пиша в темата на колегата за да му дам и моето мнение а той да прецени.
    Факт е че климатика не работи като за парите си, защото колеги ако някой от вас е на мнение, че 1300лв не са пари и достатъчно сериозна сума, то начи аз съм изчатка и парите са се обезценили.
    Климатика на комшията е Mitsubishi 35 /не си спомням модела/.
    Още един пример ще ви дам - в другата спалня със същото изложение но с 2 външни стени а не с три имам на 6г. Toyo 12-ка, но обикновен неинверторен - топли като бесен, но и лапа ток сигурно.
    В хола също имам същия Toyo но 18-ка също е на 6г. и също няма никакви проблеми дори миналата зима в която температурите паднаха до -20гр. и двете машини не спряха.
    Относно шума на външното тяло - колега по нагоре го е казал много точно ЖУЖЕНЕ, обаче силно и дразнещо, и даже май го чувам все едно излиза от вътрешното тяло макар да разбирам че е от външното, защото звука се променя спрямо оборотите на компресора.
    Може и да му има нещо .... специално на моя..... но остава да е във вътрешното тяло защото външното е сменено с ново. Незнам пак ще звъня на сервиза защото това не се трае!

  10. Senior Member Аватара на bobovo
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    гр. Петрич
    Мнения
    2,196
    #23

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Излез на -5,-10 градуса да видим дали и ти няма да виеш.Ако ти пречи накарай монтажниците да го преместят.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    83
    #24

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Не се чува жуженето вътре, а вън до него на 2-3 метра, и то ако няма много шум от улицата, при добра шумоизолация на дограмата е абсурд да се чуе това вътре.. Сега има един друг момент че ако ти е до спалнята може и да се чува жуженето на външното тяло, аз моя климатик ношем го слагам на 18 градуса и шум кажи речи няма нито отвън нито отвътре, жужене има на по-високи градуси 22-24 като се сложи.

  12. Banned
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    40
    #25

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Цитат Първоначално публикувано от diml Виж публикацията
    До всички които се включиха по темата:

    Надявам се че на колегата който е отворил темата от нашата дискусия ще му се изяснят доста нещата!

    Та на въпроса защо не пита - питах но в магазина за климатици /тя фирма, която питах доставят и обслужват фирмените ни климатици, които са 18 обикновенни ковекционални от които 6 колонни и 16 в обща чилърна система/ Въпроса ми към тях беше прост - такава и такава стая, дете, топло, размери изложение и т.н. Отговора беше - до какви пари? Казах до около 1500лв. с монтажа. Тогава твоя климатик е Fujitsi 12LEC - цена за теб с монтажа е специална еди си колко /не искам да я казвам за да не се появят спекулации, но е хубавя спрямо обявените масови цени/. Погледнах данните, порових се тук във форума, навсякъде мнения -за тези пари си е добре, но......! Да колеги съзнавам че имам загуби, неизолирано помещение, външни стени /определено не държа прозорците отворени/, но факт е че когато вън температурата е над 3-4 градуса климатика достига температурата зададена на дистанционното /обикновено е зададена 24градуса, той успява да направи и да поддържа 23 и много рядко го виждам, че вдига и 24гр. за около 30-40м след което пада на 23 и пак така/ Но паднели температурата под -3-5 градуса и нещата се променят. Не може да качи повече от 22 градуса при зададени 25 на дистанционното. Когато вдигна зададената на 28-30 вентилатора започва да духа много силно, да затопля, но никога не съм изчаквал повече от два часа, защото шума е много силен и в стаята няма как да се спи. Но аз затова поисках климатик за СПАЛНЯ!!!! Освен това, не се познаваме с колегата, който коментира стойности /че трябало е не 100 а 1100да дам отгоре/, аз мога да си го позволя, колега, и няма да ме бутнат още едни 1000лв., но в крайна сметка ако продавача ти казва това от 1400лв ще ти свърши перфектно работа и дума не е обелил за шумове, пукания на пластмаси, преливания..... тогава защо аз да съм длъжен да знам че е трябвало да изкарам още толкова пари за да си купя комфорта в дома си! ТОЧНО ЗАТОВА пиша в темата на колегата за да му дам и моето мнение а той да прецени.
    Факт е че климатика не работи като за парите си, защото колеги ако някой от вас е на мнение, че 1300лв не са пари и достатъчно сериозна сума, то начи аз съм изчатка и парите са се обезценили.
    Климатика на комшията е Mitsubishi 35 /не си спомням модела/.
    Още един пример ще ви дам - в другата спалня със същото изложение но с 2 външни стени а не с три имам на 6г. Toyo 12-ка, но обикновен неинверторен - топли като бесен, но и лапа ток сигурно.
    В хола също имам същия Toyo но 18-ка също е на 6г. и също няма никакви проблеми дори миналата зима в която температурите паднаха до -20гр. и двете машини не спряха.
    Относно шума на външното тяло - колега по нагоре го е казал много точно ЖУЖЕНЕ, обаче силно и дразнещо, и даже май го чувам все едно излиза от вътрешното тяло макар да разбирам че е от външното, защото звука се променя спрямо оборотите на компресора.
    Може и да му има нещо .... специално на моя..... но остава да е във вътрешното тяло защото външното е сменено с ново. Незнам пак ще звъня на сервиза защото това не се трае!
    Колега благодаря за разясненията
    1. От горенаписаното се убеждавам че определено си взел прибързано решение за избора си на климатик зощото:
    - При положение, че разполагаш с бюджет за климатик от висок клас си купуваш от средн клас. Че ти не си ли знаеше
    изискванията преди това( да не ти шуми, да поддъжа 24 градуса ватре при -20 външна и да е икономичен предполагам)
    - Явно не си чел достатачно по форумите
    - Доверил си се на това което ти е казал "голямия специалист" защото си чул от него това ,което си искал да чуеш
    (по-малко пари за добър климатик) или просто сам не си знаеш предварително прекалено високите изисквания ,които в последствие си разбрал ,че имаш към дадения климатик
    - Това определено не е твоят модел клематик (без да те познавам) ти явно си за висок клас машина подов модел
    2.Определено това е модел климатик ,който си отговаря на качеството за парите които струва (което е основния въпрос за тази тема)

    3. Mitsubishi-то на което не знаеш модела и без да съм запознат детайлно ориентировачно по цената предполагам е от нисък клас, кето не му пречи да работи отлично ,защото Mitsubishi в световен мащаб все пак е на по висока котировка от Fujitsu. Но има една субективност, все пак Ти не си комшията ти и той предполагам е по-добре от теб с нервите (Едва ли Митсубиши нисък клас е по-безшумно от Фуджитсу среден клас)
    4.По никакъв начин не можеш да ме убедиш, че конекционално Toyo на 6г. е по безшумно от Fujitsi 12LEC ,камоли 18-ка

    5.Определено с това че 12ка да не може да стопли помещение с такава квадратура не мога да се съглася(2 различни външни тела!!!)
    - Или има нещо гнило в монтажа
    - Или имаш огромни загуби ,което означава че си за 14000Btu или 16000Btu тип Nordic, Daisekai, UruruSarara

  13. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #26

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Климатикът който е закупен-фуджицу е нисък клас.Средният клас на фуджицу в момента е серията LU.
    LT е високият им клас климатици от 7-ца до 12-ка.

    Мицубишито най-вероятно е от ниският клас на марката, но те по принцип са си с тихи външни и вътрешни тела.
    Ако бяхте попитали щях да Ви отговоря Мицубиши хеви SRK/SRC 25ZJP-S. И вие като много други потребители сте избрали "на своя глава" пък каквото стане.Доверието на търгаш в Бг не е здравословно за нервите на потребителя, за състоянието на финансите му и за загубеното време ...
    Ако живеехте в Япония, САЩ, Норвегия и други "бели държави" бих разбрал наивната "вяра" в почтенността на търговеца, но в Бг срещу вашето желание за добро отопление с климатик е противопоставено желанието на съответния търговец за бърза, лесна и максимална печалба на ваш гръб/глава. Във вашият случай това желание на търговеца е станало факт и сега "главата ви боли" от оказаното на търговеца доверие и от вашата наивност ...


    П.П. Разбира се че търговеца е виновен за създалото се положение, а не Вие, но факт е че в България не може да се има доверие на никому...а ако окажете такова Ви боли главата ...
    Това е причината самите ние да не се възприемаме като нормална държава.

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Oct 2012
    Мнения
    7
    #27

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Цитат Първоначално публикувано от bobovo Виж публикацията
    Излез на -5,-10 градуса да видим дали и ти няма да виеш.Ако ти пречи накарай монтажниците да го преместят.
    По голяма глупост не бях чел!!! Благодаря за коментара, дано е бил в кръга на шегата! Все още нямам наблюдения под -4градуса външна температура! Спалнята е на срещуположната стена на климатика и реално се пада на около 4м от главата ми.

    - - - Обновено - - -

    Цитат Първоначално публикувано от chefobg Виж публикацията
    Не се чува жуженето вътре, а вън до него на 2-3 метра, и то ако няма много шум от улицата, при добра шумоизолация на дограмата е абсурд да се чуе това вътре.. Сега има един друг момент че ако ти е до спалнята може и да се чува жуженето на външното тяло, аз моя климатик ношем го слагам на 18 градуса и шум кажи речи няма нито отвън нито отвътре, жужене има на по-високи градуси 22-24 като се сложи.
    Спалнята е на противоположната стена и реално климатика ми е на около 4м от главата.
    Звука за който ти говориш е друг и различен от този който аз чувам. Да това тихо жужене го имам и аз и то наистина не се чува вътре, аз чувам звук който е нещо между жужене и стържене. Интересното е че като слушам отвън чувам само слабото жужене, а като влезеш в стаята се чува друг тип доста по силен. Имаше го със старото външно тяло има го и сновото.

    - - - Обновено - - -

    Цитат Първоначално публикувано от potrebitel1 Виж публикацията
    Колега благодаря за разясненията
    1. От горенаписаното се убеждавам че определено си взел прибързано решение за избора си на климатик зощото:
    - При положение, че разполагаш с бюджет за климатик от висок клас си купуваш от средн клас. Че ти не си ли знаеше
    изискванията преди това( да не ти шуми, да поддъжа 24 градуса ватре при -20 външна и да е икономичен предполагам)
    - Явно не си чел достатачно по форумите
    - Доверил си се на това което ти е казал "голямия специалист" защото си чул от него това ,което си искал да чуеш
    (по-малко пари за добър климатик) или просто сам не си знаеш предварително прекалено високите изисквания ,които в последствие си разбрал ,че имаш към дадения климатик
    - Това определено не е твоят модел клематик (без да те познавам) ти явно си за висок клас машина подов модел
    2.Определено това е модел климатик ,който си отговаря на качеството за парите които струва (което е основния въпрос за тази тема)

    3. Mitsubishi-то на което не знаеш модела и без да съм запознат детайлно ориентировачно по цената предполагам е от нисък клас, кето не му пречи да работи отлично ,защото Mitsubishi в световен мащаб все пак е на по висока котировка от Fujitsu. Но има една субективност, все пак Ти не си комшията ти и той предполагам е по-добре от теб с нервите (Едва ли Митсубиши нисък клас е по-безшумно от Фуджитсу среден клас)
    4.По никакъв начин не можеш да ме убедиш, че конекционално Toyo на 6г. е по безшумно от Fujitsi 12LEC ,камоли 18-ка

    5.Определено с това че 12ка да не може да стопли помещение с такава квадратура не мога да се съглася(2 различни външни тела!!!)
    - Или има нещо гнило в монтажа
    - Или имаш огромни загуби ,което означава че си за 14000Btu или 16000Btu тип Nordic, Daisekai, UruruSarara
    До някъде сте прав! Човешката психика е била и винаги ще бъде да намери най полезния за него продукт на възможно най добрата цена! Никога не съм предполагал че ще влезна в такова приключение! Относно монтажа - там са ми най големите притеснения и силно се съмнявам че е както трябва, казах им го, но вече и ми е неудобно!
    Относно старите климатици, бога ми да, шумат като перки на трактор, но не е дразнещ шум, като спрат след постигната температура има пълна тишина и ТОПЛЯТ мамка им стара /извинявам се/ :-)
    И още нещо незнам спеменах ли го за 12LEC-то, това РАЗМРАЗЯВАНЕ е направо ужас - вътрешното тяло издава звук като ....немога да го опиша, като на ...... незнам нещо ужасно и започва едно пукане на пластмаси една олелия...

    - - - Обновено - - -

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    Климатикът който е закупен-фуджицу е нисък клас.Средният клас на фуджицу в момента е серията LU.
    LT е високият им клас климатици от 7-ца до 12-ка.

    Мицубишито най-вероятно е от ниският клас на марката, но те по принцип са си с тихи външни и вътрешни тела.
    Ако бяхте попитали щях да Ви отговоря Мицубиши хеви SRK/SRC 25ZJP-S. И вие като много други потребители сте избрали "на своя глава" пък каквото стане.Доверието на търгаш в Бг не е здравословно за нервите на потребителя, за състоянието на финансите му и за загубеното време ...
    Ако живеехте в Япония, САЩ, Норвегия и други "бели държави" бих разбрал наивната "вяра" в почтенността на търговеца, но в Бг срещу вашето желание за добро отопление с климатик е противопоставено желанието на съответния търговец за бърза, лесна и максимална печалба на ваш гръб/глава. Във вашият случай това желание на търговеца е станало факт и сега "главата ви боли" от оказаното на търговеца доверие и от вашата наивност ...


    П.П. Разбира се че търговеца е виновен за създалото се положение, а не Вие, но факт е че в България не може да се има доверие на никому...а ако окажете такова Ви боли главата ...
    Това е причината самите ние да не се възприемаме като нормална държава.
    Много си прав колега!!! Даже напълно си прав! Мисля че при мен е точно такъв случая!

    - - - Обновено - - -

    Пак да кажа - при мен проблемите със затоплянето на помещението се наблюдават в момента в който външната температура падне под +3 градуса, между +3 и +15 няма проблем с достигането или почти достигането на желана температура. Звуците си ги има пак, но поне топли. А сега когато паднаха температурите, нещо става.... Външното тяло го смениха заради звуците, а не заради това че не топли, съмнява ме много монтажа, който траеше един час! Тръбния път ми беше 2метра. Опитах се да настоявам да го удължат до 3метра, но рипнаха тея монтажници и започнаха да обясняват как не било проблем как те били монтирали незнам си колко хиляди климатика и че нямало проблеми та и при второто външно тяло тръбите останаха пак 2м. Не видях да използват нивелири, както първия път така и втория, вакумираха незнам колко време, но може би около 5 мин., и си тръгнаха. Сега като паднаха температурите започвам да се чудя какво да правя!???
    Климатика не топли!
    Днес преди да изляза за работа в стаята беше 21 градуса при това цяла нощ е работил на зададена 25гр. на авто режим без други функции. Сутринта го оставих на настроена температура 23гр, авто режим и включен Еconomy да работи цял ден. Сега женами ми каза, че в стаята температурата е 22градуса. Ако някой има идеи???

  16. Banned
    Тук е от
    Nov 2012
    Мнения
    40
    #28

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Цитат Първоначално публикувано от diml Виж публикацията
    Относно монтажа - там са ми най големите притеснения и силно се съмнявам че е както трябва, казах им го, но вече и ми е неудобно!
    Извинявам се ,но ако наистина опира въпроса до неправилен монтаж (пречупени тръби, лошо вакумиране на системата и последвало частично запушване или кофти анкериране на стойкете) тука няма място за "неудобство" ,а ги гниш до дупка

  17. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #29

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    Махни го това ИКОНОМИ, не ти трябва.Сменяха ли ти тръбния път, като сменяха телата.това бучене може да идва и от допиране на тръбния път някъде в стената.Варианти много.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    74
    #30

    Отговор: мнения и откровения за ASH12LE

    diml, или имаш зверски топлозагуби, или нещо за омацали монтажа.
    Същия климатик го ползвам в 20кв.м. и досега не му се е случвало да не може да стопли. В момента навън е -1град, насройка 22град, вент. на auto, в стаята е 23град.
    При -5 град (толкова съм засичал най ниско тая зима) и настройка 25град и powerfull без никакви мъки след 30 мин. от 23град в стаята става 25град, изключвам powerfull -ла и започвам да къпя малката. Нямам никакви съмнения, че и повече от 25градуса ще стане ако го набримча още.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Мнения !!
    От Миряна във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 9
    Последно: 30-10-14, 22:18
  2. мнения GPS
    От berbatov_86 във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 0
    Последно: 05-06-12, 01:54
  3. Климатик ETA KFR 35 - мнения
    От tosi във форум Други марки климатици
    Отговори: 1
    Последно: 03-04-07, 10:48
  4. SIS 748 - мнения
    От Siol En във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 2
    Последно: 19-12-03, 10:57
  5. Мнения за BTC
    От MANIAK във форум Общ - хардуер
    Отговори: 9
    Последно: 21-05-03, 16:20

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе