Може и да нямат екстри / плазми и др./ Но фактора комфорт и топлина е неповторим.
+ фактора комфорт и топлина можем да добавим и фактора Енергийна ефективност и икономия,колега.
Това са висок клас климатизатори, с оптимизиран софтуер и "окото" заедно с този нисък разход на енергия, комфорт и силно топлоотдаване... Еми това е машината.
3 съм имал, имам и сега още 3 други - е такъв кеф и ниски сметки като за 12 LT НЯМА!
А стария къде си го ползвал, в същото жилище ли? Външното тяло на същото място ли е монтирано, защото има голямо значение дали е северна или южна стена.
Колко по-ниски са ти сметките за ток сега, спрямо стария?
Защото моите наблюдения са другиКонвенционален климатик (SRK408HENF-L3) с COP 2.8 (не се шегувам) е по-икономичен от инвертор Sharp AY-XPC12LSR, като дори топли доста по-голямо помещение. Само че Хеви-то е монтирано в южен хол и го пече слънце, а Sharp е монтиран в северна стая и се гърчи добичето
![]()
Това за стената и външното тяло е много правилна теза,колега, но в моя случай ги съпоставям и сравнявам с още 2бр. 12ки(конвенционалка и инверторна) и както и да го гледам си дава икономия от 20лв(100кв.ч)при инвертора и съответно 30лв(150кв.ч)при конвенционалният.
Тук разликата е в годинките им. Това бяха Осаки от зората на климатиците. Стари моделчета със скромни възможности и голям глад.
Вече тук е редно да отбележа и начинът на използване, навици и т. н., защото хора-всякакви, разбирания-различни! Работил съм това и съм се убедил безброй пъти.
Още нещо, нека не подценяваме и образоваността у хората.Поне 50% от хората, сложили си инвертори (дори и за по 4 и 5хил.лв)не искат, не ги интересува и не са прочели книжката на климатика от 10 странички и използването на уреда се свежда до 30гр,16гр,он и оф.
Балкански манталитет...
Този пост е редактиран от babati; 29-01-18 в 20:25.
Колегата ми се струва малко субективен и пристрастен. И на мен разликата в сметките, спрямо миналата година, същия месец,с различна машина, монтирана в същото помещение е в порядъка на 100лв. Е да, ама сега съм с външна изолация. Също така зимата не е като миналата. Въпреки това, не мога да заявя колко по-икономичен е новия климатик, защото не е при еднакви обстоятелства, макар и в същото помещение. И това, че разхода и държанието на машината зависи от изложение, вид на помещение, външни условия и т.н. не е теза, а факт.
Sent from my iPhone using Tapatalk
9-ка е все пак. Надали го е монтирал в хол 24 квадрата, колкото са в панелните жилищаТова е просто предположение.
Прав си, може и повече30 лева по-ниска сметка. Ако приемем, че една 9-ка харчи грубо 60 лева на месец, значи са си 50%.
Това с приемането малко не звучи сериозно.
12-ка има.
По-лесно е да каже и да сметнем.
Баби, таз 9-ка /LT-то/ и от 30 квадрата няма да се уплаши.
Феновете на други марки могат да пишат в съответните раздели! Аз не пиша в митсубиши, примерно, щото нямам опит и наблюдения.
Изпратено от моят HTC One_M8 с помощта на Tapatalk