Даже здрав монитор може да повлияе на коректната работа на някои инверторни климатици
Даже здрав монитор може да повлияе на коректната работа на някои инверторни климатици
И как ще повлияе, освен ако не е добре запоен шунтовия резистор? Просто ми е любопитно. Чайна майна ли е?
Румба, имали сме такива случай...
Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Имам един такъв енергиен монитор с батерия 1,5V, който мери всичко. На стар панасоник G125KE не прави проблеми, на тошиба дайсейкай 5 забиваше веднъж седмично така, че дистанционното не работеше или ако е спрян, не можеше да се включи. Щях да викам сервиза, заради него.
По всяка вероятност батериите са за смяна. Обикновено са 2 бр. Ако няма капаче, ще трябва да отвориш уреда, да видиш какви точно са батериите и да ги смениш със същите, като внимаваш да не сложиш 1,5V, вместо 1,2V акумулаторни. Има ги от "хапчетата" и са еднакви на външен вид.
Един климатик работещ 8 години коректно с един монитор в една сграда го преместих в друга сграда . всичко комплект , в новата сграда климатика започна да прави каквото си иска: работи известно време и ту смени режимите ту градусите . При премахване на монитора климатика 2ра година си работи коректно . Най- интересно че и монитора 2ра година си работи нормално на старото място . Разликата е в електромерите там където всичко работи е от тия с шайбата , там където се шашка е електронен , може двете електроники да си пречат по някакъв начин .
Ами явно всеки трябва първо да си помисли дали да дава пари за такива устройства, рискувайки да прецака работата на климатика си, в желанието си да гледа моментната консумация, вместо да си гледа кефа....
Аз махам и другият енергометър. И все пак, и през ум не ми е минавало, че такова устройство може да бъзика по такъв начин климатик....
Дай снимка на твоите ватметри, да се има едно на ум.
Марката и модел 2 пъти съм ги написал назад.
https://www.google.bg/search?q=PeakT...=2133&bih=1042
Имах един ватметър на тази марка, но друг модел. Сравнително бързо се спомина.
Иначе и аз не мога да си обясня - как може да повлияе на работата на климатика един такъв ватметър, освен ако няма лоша връзка някъде по контакт/щепсел на самия ватметър или на самия шунт. Шунтът е свързан последователно на консуматора и е с много ниско съпротивление, части от ома и няма как да влияе на работата на климатика. Падът на напрежение в него също е изключително малък и служи за измерване на тока. Мрежовото напрежение се измерва в паралел, но там е високоомна верига. Как може да се обърква климатикът в подобна ситуация от тези неща, та дори и да е повредена електрониката на ватметъра?
Този пост е редактиран от darko_d; 24-11-18 в 12:09.
Чайниците може да са решили да мерят върху няколко ома шунт. Иначе има и реле. Може да е с лесно нагарящи контакти.
Отварял съм четири различни ватметъра, но нито един от тях нямаше реле. Какъв е този ватметър с реле вътре?
Специален! Гаси тока на цепеницата, като падне под 120W.