Здравейте, още от миналата година в края на зимата ми се стори, че едната ми нокрия се държи по-странно от другата, обаче си казах, че си въобразявам и прекалявам с вглеждането. (нали всички сме полудяли и сме накичили уреди за консумация по климатиците си).
Да, ама явно наистина при нея нещо не е наред.
Двете ми нокрии са в едно голямо помещение - 65кв. с изолация на тавана, нормална изолация на стените, плътни щори на повечето прозорци. Това ще е трета зима на двата климатика. Като цяло двата са идеални за такова помещение.
В какво се изразява проблемът:
- на едната нокрия се пада 60% от помещението - тя работи перфектно - настроена е винаги на 22гр, при всякакви условия поддържа стабилна консимация, без големи колебания - ср. консумация при сегашното време и е около 370в и вентилатора и рядко си мени оборотите. Зимата дефроства рядко - само, когато е много щестоко навън. Много спокойна и незабележима работа има.
- проблемната нокрия като цяло има доста различно поведение от края на миналата зима - настроена е на 21гр, тъй като се пада да топли кухненската част, където няма хора през повечето време. Средната и консумация, въпреки че топли по-малка част от помещението и е настроена на градус по-малко, винаги е по-висока, вентилатора и се колебае и най-вече - скъсва се от дефрости (сега все още не, но падне ли под 1гр температурата - почват). За интервала, през който другата прави един дефрост, тази прави над 5, може и 10 дори - не се обледява, повечето пъти или е леко заскрежена, или е с напълно чиста пита и прави някакъв все едно ненужен дефрост.
За жалост няма как да се опише цялостното и поведение с думи и това, че е напълно различно от другата, която е настроена да духа по-топло, топли по-голямата част от помещението, дефроства само когато е необходимо, и има по-нисък разход. Даже се чудя как да го опиша тия дни на вносителя към когото ми е гаранцията.
Нещо интересно - реших, че проблемът идва от намалял фреон. Свързах се с известен и уважаван член на форума и го попитах дали е възможно това да е причината. Той каза, да пусна климатика на 30градуса и на high power и ако до 5тата минута не стигне до близка до максималната си консумация, а видимо се мъчи, значи е фреон.
Пуснах го, както ми каза и не стига, че си надхвърли максималната консумация, която е 3200вата, ами стигна чак до 4600вата - толкова много, че чак уреда, който ми засича консумацията, се разпищя, че се претоварва (той е за 16А).
Каква може да е причината уреда да надхвърля значително максималната си консумация по спецификация?
Другата нокрия при същите условия - 30 градуса и high power не надхвърли 2900вата.
*уредите, с които им меря консумацията са напълно еднакви
*първата им зима, както и голяма част от миналата зима, не са имали различно поведение - т.е. помещението, формата му и т.н. не е причина едната да се държи различно, просто нещо се е случило в един момент с едната.
*топлообменниците и са напълно чисти от прах и боклуци - вътрешен и външен.
*друго, което се сещам - постоянно минавам покрай нея и все различна консумация показва - 410в, 480в, 520, 700в. Примерно, преди малко минавам и гледам 700в, а вентилатора дори не е на ниската си степен, а на тази, на която е машината в офф режим и върти турбината, колкото да циркулира въздуха. Защо след като вентилатора е в офф-режим, компресора отвън консумира 700в, без да дефроства в този момент?
Наистина се затруднявам да обясня ясно и точно голямата разлика помежду им и се чудя дали хората от сервиза на вносителя ще могат да диагностицират проблема без продължително наблюдение.
*не мигат индикации за грешки