Резултати от 1 до 9 от общо 9
Like Tree3Одобрявам
  • 1 Post By Aleksandars
  • 1 Post By Aleksandars
  • 1 Post By CubanLinx

General KMCC - много проблемна серия - вярна ли е?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Feb 2025

General KMCC - много проблемна серия - вярна ли е?

Здравейте,
    През август 2021 от една от най-известните фирми (да не правя реклама/антиреклама) закупихме General ASHG09KMCC, който март тази година сдаде багажа - бобината дала на късо и изгорила платката във външното тяло. Докато дойдат новите части времето се оправи и до юни не бяхме го включвали. Сега обаче се оказа, че имаме и изтичане на фреон - климатика духа просто като вентилатор. Идваха пак от фирмата и само констатираха липсата на фреон. Тези техници казаха, че тази серия се оказала много проблемна от всякакво естество и, че, ако искаме ремонт, много вероятно е да не е последен и само да хвърляме едни пари, защото и да го закърпят засега, не се знае след година-две дали нещо друго няма да излезе или компресора да запече и т.н.
    Та въпроса ми е дали имате и вие такива наблюдения от вашата практика с тези машини?
    Дали има смисъл да го ремонтираме или направо да го сменяме с нов?

2.  

3. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

Отговор: General KMCC - много проблемна серия - вярна ли е?

Тези приказки са все едно разказвани под шипковия храст.... Да, може да има проблем с окъсила бобина на ЕТРВ и от там да даде отражение върху цялата платка. Случвало се е и при по стари модели... Но генерално някой да заяви нещо подобно, е просто смешно. Серията си работи нормално и като всяка техника може да има проблеми. В общи линии се повяват от левите ръце на разни дупкаджии и от кофти напрежение в мрежата.
    А сега и фактора, че може да сте имали късмет с такива хора е друга тема. Но като се има предвид, че повечето хора се водят по цената....
    Gena_bs одобрява това.

4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2021

Имаме 3 броя от първата серия kmta, вече 6-та година без проблеми.

5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Нов или ремонт - преценката е за Вас.
    Зависи от състоянието на системата като цяло и от бюджета Ви.
    Нямам идея колко ще струва ремонтът. За правилна оценка на стойността му се изисква качествена диагностика.
    Нова генералска машина със сигурност е над 1300лв.
    Успех!

6. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

Цитат Първоначално публикувано от Gena_bs Виж публикацията
    Нова генералска машина със сигурност е над 1300лв.Успех!
    Да сме по точни - официална цена на General Fujitsu ASHH12KMCG/AOHH12KMCG Standard Range - 1729 лв.
    Gena_bs одобрява това.

7. Novice
    Тук е от
    Feb 2025

Много ви благодаря за мненията.
    Междувременно доста попрочетох тук във форума и отделно се допитах до chatgpt. Поизясниха ми се възможните причини, сценарии и стъпки, ако продължим с усилията (финансовите) да ремонтираме климатика. На база на това сега се чудя дали техниците от Вимакс (назовавам фирмата, но ако не е ок, моля да го изтриете или кажете, веднага ще го коригирам) ще се заемат сериозно с отстраняването на проблема и ще извършат всичките задължителни и препоръчителни процедури по последващото прочистване/продухване на ситемата с азот, вакуумиране и тест за 20-30 минутното задържане на вакуума, "наливането" на точното количество фреон и тип/количество масло, за да не се появи нов проблем в близко бъдеще? Имайки предвид и това, което ми казаха, че видиш ли не е сигурно дали няма да запече компресор или нещо друго догодина например, и наблегнаха на варианта да сменим климатика с нов, си мисля, че не им се занимава и не биха се справили както трябва. Ситуацията допълнително се усложнява от нуждата да се сваля-качва стъклопакет (не един път най-вероятно), ако трябва да се демонтира външното тяло. Сега като връщам лентата се сетих - ами те смениха първо платката, одрусаха ни една солена сума за нея, а след това казаха, че първопричината за кода за грешка е била в бобината на вентила и тя е повредила платката. Ами ако платката си е била здрава? Като я гледам, няма видими поражения по нея, разбира се, може да е дефектирал някой елемент и да не се вижда, но си мисля, че е възможен и варианта да са ни сменили платката напразно. @Aleksandars , ти ме подтикна да помисля по въпроса за вниманието на техниците по време на смяната на частите и вероятната причина и място на изтичане на фреона - мястото и начина, по който са ръчкали, и от всичко написано дотук вече започвам да се съмнявам в положителния окончателен изход от ситуацията без лоши последици. Но към кого (коя фирма) да се обърнем? Кой ще се навие да се занимава и да го направи като хората? Видях мнения тук, че никой, освен фирмата-продавач и извършила монтажа, няма да се навие на цялата тази процедура, която отнема доста време, доколкото разбирам. В този ред на мисли, може би повече клоним към варианта направо да си вземем нова 7-ца Мицубиши (като една от най-надеждните марки) с монтаж от официалния вносител или препоръчана от форума фирма, макар и да ни излезе около 2000 лева... но пък,... ако ми препоръчате доверен човек/фирма за ремонта на този, който би се справил както трябва, да вземем да си го оправим, а? (но не мисля, че ремонта ще бъде по-малко от 600-800 лв, които бихме дали, ако всичко се направи както е по правилата, за да е наред в дългосрочен план)??? Ако пък закупим нов, какво да правим с General-а? Дали някой би го купил за части или да си отстрани проблема и да си го ползва/продаде?
    Надявам се разбирате какви и защо са ни чуденките?
    Знаем, че преценката и решението са наши (с жената), но моля за вашето мнение, вземайки предвид гореизложените от мен съображения и съмнения.
    Този пост е редактиран от magiaa; 20-07-25 в 14:31.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Ако проблема не е бил в платката тези са за скандал. Дали си струва нервите вече вие си преценете. Ако е и доказуемо, един сигнал към кзп и би трябвало нещата да се развият във ваша полза. Тази фирма е многократно опллювана във форума (ако сте чели стари теми) и там вероятността да случите на читави хора е 50/50. Шанса да намерите 3-ти човек (фирма) да го ремонтира е само чрез приятели или познати. Особено сега в разгара на сезона. Стандарта в държавата се вдигна доста и станахме като на запад - малко хора се занимават с ремонти. В повечето случаи на боклука и ново. Мога да дам личен пример с чисто нов хладилник LG, на който обърнахме вратата. Техника от сервиза обаче не го направи като хората и после имаше проблеми със сензорите на вратата и лед осветлението в хладилника. След това трябваше да звъня на LG още няколко пъти, като последния път разговора протече на висок тон за да си оправят бакиите. Представям си ако хладилника не беше в гаранция Ако се решите на Mitsubishi, може би наистина най-удачния вариант ви е да действате директно чрез Condex - чиста работа. Там поне ако стане нещо, после няма да има толкова въпросителни. А и те като вносител, не мисля, че биха си рискували имиджа заради един климатик. Въпреки, че вече човек в нищо не може да бъде сигурен.
    Palev одобрява това.

10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

@magiaа,
    За да направите рекламация, оплакване и каквото и да е било подобно законово действие, са необходими доказателства.
    1.Официален писмен документ за първоначалното посещение наличен ли е у Вас?
    Приемно-предавателен протокол с модел и номер на платката?
    В краен случай снимка/-и на последната?
    2.Фактура с касов бон и прочие фискални документи, протокол от сервиза с точното наименование на извършената услуга?
    Не общи приказки от сорта на "климатика не охлажда" и подобни.
    Конкретно да е посочено: диагностика на климатичната система xxxxx и ремонт на еди-коя си модел платка от нея!
    3.Ако нямате всичко това, въздържайте се от коментарии и обвинения!
    Нямам предвид конкретната фирма или дейност.
    Всичко това може да се квалифицира като клевета, уронване на престижа и подобни.
    Като резултат да получите неприятна изненада.
    Нарича се съдебна призовка!
    Успех!

11. Novice
    Тук е от
    Feb 2025

@Gena_bs, напълно съм съгласен. Затова не съм писал, че ще правя рекламация или оплакване. За да го направя, трябва да докажа, че точно тази платка е била свалена от климатика, което не мога, тъй като в протокола (който си пазя) не е вписан серийния номер на платките. Иначе самата платка си я пазя. Този въпрос бе повдигнат от CubanLinx в мнението си преди Вашето. Искайки вашите мнения, аз се опитвам да си изясня дали има смисъл с ремонта и кой ли би се навил да премине през всички изискания, за да се елиминира максимално вероятността от последващи проблеми, засягащи директно ремонтираните или сменени компоненти. А вашите мнения все пак трябва да бъдат базирани на подадената от мен информация, за да не пишем несвързани неща, нали така? Не мисля, че с това, че допускам възможността платката все пак да е изправна, би могло да се счете за клевета.
    Този пост е редактиран от magiaa; 21-07-25 в 16:46.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Sony серия XF9005 vs. LG Серия SM8500/8600
    От caesar77 във форум Телевизори
    Отговори: 13
    Последно: 03-02-20, 09:48
  2. fudjitsu general серия LTCB NORDIC
    От ivo208 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 5
    Последно: 15-09-19, 09:55
  3. Отговори: 41
    Последно: 17-08-12, 18:13
  4. Някакви отзиви за новата серия на General и конкретно за ASHG12LE?
    От Fares във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 52
    Последно: 08-11-11, 21:59
  5. Fujitsu General ASHB12LD - много силно жужене от външното тяло - какво му е?
    От b22b във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 30
    Последно: 14-12-08, 22:44

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе