Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 42

управляващ модул за Haier HSU-12HD03/R2

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Nov 2011

Re:управляващ модул за Haier HSU-12HD03/R2

Здравейте колеги,

Първо да се извиня за закъснялата реакция.

Някаква лудница е на работа и снощи нямах сили и с тоя климатик да се занимавам.
    Възнамерявам да взема отпуск към края на седмицата и да се захващам сериозно с проблема докато не го отстраня.

Първо ще извадя платката и ще препиша номера на епрома.
    После ще огледам за студени спойки, ще проверя комутацията към вентилатора.
    И искам да замеря температурните датчици на вътрешното тяло.

Може ли да ми напишете какви стойности да очаквам?
    Датчика на питата:
    Датчика на въздуха:

Благодаря предварително.

Поздрави,
    Д

П.П.: @VeleV.Klima: ако говорим за лампичките (светодиодите) на вътрешното тяло, то те са в тази подредба като на табличката - power timing operating. Лесно е да проверя комутацията. Това го мога. Така и така ще вадя платката, ще проверя всички връзки.

2.  

3. Тук е от
    Nov 2011

Здравейте колеги,

Извадих платката.
    Замерих двата датчика. Ето какво замерих:
    Датчик на питата на вътрешното тяло: 191 Ом
    Датчик на въздуха в стаята: 22кОм
    Температура в стаята: 22 градуса

Направи ми впечатление, че датчика на въздуха е закачен в горния край на питата. Вижте първата снимка.

На стария ми климатик, същия, но с фреон 22 този датчик е долу при светодиодите.
    Да не би мястото на датчика да е проблем?

Ето я платка:

Видимо никакви проблеми. Не знам...

Комутацията на вентилатора:

Също нищо видимо...

Номер на Епрома: 2В73

А, сега на къде?

Говорих с варненския представител на Роял Електроникс. Те казаха, че могат да презапишат епрома.
    Да го направя ли?
    Да не стане по-лошо?

Сега като го разколачих тоя климатик и ме хвана шубето... Ако не тръгне обратно и вече жената ще ме изгони
    Ей сега вече наистина се нуждая от срочни насоки

Благодаря предварително.

Поздрави,
    Д

4. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Епрома е малкaта интеграла с етикет АCFO-A ако не се оправи с презапис проблема е процесора тази която мислиш за епрома.

5. Тук е от
    Nov 2011

Благодаря VeleV.Klima,

Утре ще ми дадат резултат от сервиза във Варна на Роял Електроникс и ще пиша.

6. Тук е от
    Nov 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от ddddk
    Извадих платката.
    Замерих двата датчика. Ето какво замерих:
    Датчик на питата на вътрешното тяло: 191 Ом
    Датчик на въздуха в стаята: 22кОм
    Температура в стаята: 22 градуса
    191 Ом са прекалено малко за тръбен датчик, би трябвало да е в кОм - мисля 10кОм при 25гр.

7. Тук е от
    Nov 2011

Цитат Първоначално публикувано от splitservice
    191 Ом са прекалено малко за тръбен датчик, би трябвало да е в кОм - мисля 10кОм при 25гр.
    А, така... Е, сега да взема да купя един нов комплект. Стига да има...

Може ли някой да пусне една табличка със съпротивленията при различни температури на двата датчика?
    Искам да направя няколко замервания при различни температури за да съм сигурен в датчиците.

Благодаря предварително.

Поздрави,
    Д

8.  

9. Тук е от
    Nov 2011

Цитат Първоначално публикувано от VeleV.Klima
    Епрома е малкaта интеграла с етикет АCFO-A ако не се оправи с презапис проблема е процесора тази която мислиш за епрома.

Здравейте колеги,

Вече знам защо като ти се повреди климатикът всички казват "купи си нов".

Пак съм в изходна позиция

Значи какво стана:
    Нали в четвъртък занесох платката на официалния сервиз. Казах, че искам преинстал и обясних какво прави климатика. Те ми отговориха, че няма проблем и петък ще ми се обадят.
    Цял ден ги чаках да звъннат и накрая звъня аз.
    И оня ми вика: "Ааа нищо и няма на платката. Тая грешка дето ти я дава е от мотора на вентилатора на вътрешното тяло. Ела си вземи платката."

Свалих мотора и отидох. Оказа се, че той пича въобще не е пипнал платката. Само проверил какво значи тази грешка. А аз го чакам 2 дена да се обади, че е свършил някаква работа

Трътна да ми обяснява, че в мотора има "датчик на хол", който си скапва и не отчита въртенето на вала и затова се изписва тази грешка.
    Пак му обясних, че грешката идва от време на време, а по принцип климатикът си работи. Ако от датчика, то постоянно щеше да дава грешка и на практика климатикът нямаше да работи.

Светна се тогава нашия да провери за студени спойки платката и за всеки случай презапои крачетата на буксата към платката от датчика на хол.

Още снощи си монтирах всичко обратно. Климатикът си тръгна нормално. До днес сутринта в 7:30 часа го чух как изпиука 3 пъти. Скочих, влязох в стаята и воала - същите мигалки и климатикът не бачка.
    С други думи вече със сигурност знам, че не е проблемът в слаба/лоша комутация, спойки или нещо подобно!

Другото, което ми направи впечатление е, че в стаята вече беше студено, а аз влязох веднага като изпиука. Беше 19 градуса при положение, че климатикът поддържа 22-23 градуса. Това според мен означава, че той не е включвал дълго време за да изтине стаята толкова.
    Значи все пак има някъде някакъв проблем, мамка му

Новите ми въпроси:
    - Тези моторчета на вентилатора на вътрешното тяло ремонтират ли се?
    - Този дадтичк на хол може ли да се намери свободно в магазините за електроника?
    - Някакви идеи за платката?
    - Някакви идеи как да продължа нататък (без варианта "купи си нов климатик")?

Благодаря предварително.

Поздрави,
    Д

П.П.: За датчиците нищо не казахте. Още цифри са ми нужни за да меря повече. Първото мерене явно е нещо некоректно било, защото втори път като мерих, тръбният даде 10,1 кОм при 21 градуса околна температура.

10. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Вземи ми я прати тази платка да ти сменя епрома с нов поне и това да пробваме.

11. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Може проблема да е в самият мотор или в напрежението което му се подава. Може мотора някой път да не развърта. Датчика на Hall може и да е изправен, но мотора като не завърти, какво друго да отчете датчикът.

Гледам в документацията, но много не мога да се ориентирам май този вентилатор има две скорости превключващи се с реленца. Първото нещо е да се смени кондензатора на този AC мотор. Независимо дали управлението на скоростите е чрез отделни намотки или семисторно мотора трябва да има кондензатор. Трябва да се проверят съпротивленията на намотките и съпротивление към корпус. Ако скоростите са с реленца трябва да се провери в работещо положение и разкачен мотор дали всяко едно по отделно прехвърля, а също по отделно в несработило положение на релето да не прехвърля.

12. Тук е от
    Nov 2011

Здравейте колеги,

@VeleV.Klima: Благодаря ти много, колега за предложението. Мислих и споделих със съпругата ми този вариант. За съжаление най-краткия срок, за който ще е спрян климатикът ще е 3-4 дни. Два дни по Еконт - отиване/връщане + колкото време ще ти отнеме на теб да се занимаваш с платката. Нямам възможност да спирам топлото за повече от 1-2 дни. В къщи стават големи драми... ноооо това е друга тема. Искам да кажа, че ще търся електро-специалист регионално с цел ремонта да стане за по-кратко време.

@valen1: Благодаря колега за информацията. На практика имаме няколко варианта:
    І-ви вариант: датчика дава грешен сигнал от време на време;
    ІІ-ри вариант: пусковия кондензатор на мотора се бъгва от време на време;
    ІІІ-ти вариант: платката от време на време не подава коректно напрежение на мотора и той не може да завърти.

Днес климатикът е спрял 3 пъти. Съпругата ми сподели, че както си е изключил при достигната настроена температура и след малко като ще тръгва да включва отново, то вместо да включи се чува някакво ... "пърхане" и след малко затваря вратичката и изпиуква и почва да мига.
    Сега, какво разбира жената под "пърхане" наистина не можах да разбера но допускам, че май наистина не завърта.
    Но дали от кондензатор, от намотка или от пусково напрежение, това вече е въпросът?

Сега вече виждам два варианта за моя проблем:
    І-ви: Да намеря наблизо електро-специалист и да му дам мотора и платката барабар с температурните датчици и той да имитира ситуации и да мери сигналите и да намери проблема... евентуално...

ІІ-ри: да прежаля 70 лв и да рискувам и да купя нов мотор. Ако е от него, супер. Ако, пък продължи да дава грешката поне ще е ясно, че е платката. И тогава пак стигам до първия вариант

И пак нищо не е сигурно, туй дето и "пърхало" на жената, какво и "пърхало" божа работа

В заключение искам да благодаря на всички, които се включиха в темата.
    Въпреки, че не успяхме да оправим климатика, направихме страхотна диагностика и то виртуално
    Вече като е локализиран проблема, съм оптимист за крайния резултат.
    Ако не успея да намеря тука кой да пипне платката, ще си го цъкам до пролетта и тогава ще си позвола да потърся колегата VeleV.Klima, ако е съгласен разбира се

Поздрави,
    Д

13. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Сега едно по едно.
    Един запис на епром или е коректен или не - средно положение няма.
    Не може записа да предизвиква повреди, които се проявяват епизодично.При лош запис някоя функция или цялата платка не работи.Не може при лош запис да върви климатика без проблеми няколко дни, а след това да спре. Или пък няколко часа и след това да спре.
    Датчици на хол - много видове - този трябва да бъде за Хайера.
    Пусковия ти конднзатор на мотора не е повреден.Повреден кондензатор или би изгорил мотора или няма да стартира въобще, а ако стартира то е с занижени обороти.
    С повреден кондезатор мотора може да изкара час-два преди да изгори, но в никакъв случай дни работа.
    Въобще ел.мотор не може да функционира нормално и да развива обороти при проблеми с кондезатора или помощната намотка(тя не е само пускова, тъй като не отпада с развъртането на мотора, но така е останал израза)
    При такива проблеми ел.двигателите обикновено изгарят до 20-тина минути.
    Виж периодично пропадане на напрежението е възможно и реално.

14.  

15. Тук е от
    Nov 2011

Здравейте колеги,

@badr:
    Добре, колега. Логиката ти е желязна и аз съм длъжен да се съглася.
    Приемам, че не е от праграмата.
    Правилно ли разбирам, че трябва да изключа платката като вариант за дефект?

Приемам, че кондензатора и намотките на мотора са изрядни.
    Датчика на хол остава ли като вариант, ако се абстрахираме от "пърхането" дето го е чула жената?

На кое напрежение периодично пропадане имаш впредвид?

Опита ми с датчиците на хол са от автомобилите. И там голям съм го ял с това чудо на техниката. Този датчик не се срива от веднъж. Почва да прави номера от време на време. И при всеки рестарт е като нов. Никоя диагностика не може да го хване докато не се срине напълно. То тогава има такива детонациите, че и без диагностика става ясно
    Та мисълта ми е, че аз лично все още не изключвам вероятността проблема да е именно в него.

Какво мислите?

Поздрави,
    Д

16. Member
    Тук е от
    Sep 2009

"Датчик на питата на вътрешното тяло: 191 Ом"
    Ако горното е вярно, това е проблем. Смени си датчиците и спираш да се тревожиш с климатика

17. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Цитат Първоначално публикувано от ddddk

Правилно ли разбирам, че трябва да изключа платката като вариант за дефект?
    Не! Може да е от нея, но не поради посочените от теб причини.
    Лоши спойки, изсъхнали електролитни кондензатори, елементи неработещи добре в някои режими и тем подобни - те могат да доведат до моментни сривания на напрежението към мотора .Това имам предвид под "периодично пропадане"
    Датчика на Хол разбира се е възможност.
    А колегата правилно обръща внимманието ти в/у датчика 191ом.

18. Тук е от
    Nov 2011

Цитат Първоначално публикувано от jony
    "Датчик на питата на вътрешното тяло: 191 Ом"
    Ако горното е вярно, това е проблем. Смени си датчиците и спираш да се тревожиш с климатика
    За най-голямо съжаление не е вярно.
    След като splitservice ми написа, че не е редно да е толкова, мерих на ново. 3 пъти. При 21 градуса околна температура показва 10,1 кОм.

Това 191 Ом го измерих без да разкачам буксата от платката.
    После разкачих буксата и мерих 3 пъти отново и тогава ми отчете 10,1 кОм.
    Защо закачен на платката дава друго не ми е ясно?

Поздрави,
    Д
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1323890980[/time]_________________________________________________

Цитат Първоначално публикувано от badr
    Не! Може да е от нея, но не поради посочените от теб причини.
    Лоши спойки, изсъхнали електролитни кондензатори, елементи неработещи добре в някои режими и тем подобни - те могат да доведат до моментни сривания на напрежението към мотора .Това имам предвид под "периодично пропадане"
    Датчика на Хол разбира се е възможност.
    А колегата правилно обръща внимманието ти в/у датчика 191ом.

А, на смалко сме се разминали в постването.
    Благодаря за отговора.

За температурния тръбен датчик вече написах по-горе.

Относно платката, значи това за мен е луда работа да търсиш евентуален дефект проявяващ се от време на време...
    Значи пак се връщаме на първоначалния въпрос, с който започнах тази тема.
    От къде да намеря нова такава платка, като Роял Електроникс отказват да внасят?

Май, ще си го цъкам и мигам до живот

Поздрави,
    Д

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Haier HSU-12HD03/R2(DB) - мига за грешка
    От walio във форум Климатици Haier
    Отговори: 20
    Последно: 10-12-12, 17:19
  2. проблем с климатик Haier * HSU-12HD03\R2(DB)
    От ka4kata във форум Климатици Haier
    Отговори: 15
    Последно: 20-01-12, 19:50
  3. Haier HSU-12HD03/R2(DB) - проблеми
    От Kotyo във форум Климатици Haier
    Отговори: 66
    Последно: 17-11-11, 17:43
  4. Продавам IPM за климатик HAIER HSU-12HD03/R2(DB)
    От Tati_go във форум Продава
    Отговори: 2
    Последно: 06-01-11, 00:53
  5. Haier HSU-12HD03/R2 (DB) - заледява и не топли
    От bimbolet във форум Климатици Haier
    Отговори: 20
    Последно: 10-01-08, 21:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе