при положение че не знам какъв е бил стария стабилизатор и сега съм го сменил с 7805 има ли проблем да изгори нещо друго или стария е изгорял от токов удар
при положение че не знам какъв е бил стария стабилизатор и сега съм го сменил с 7805 има ли проблем да изгори нещо друго или стария е изгорял от токов удар
Нещо май се объркахме. Изгорялото е транзистор и няма как на негово място да поставяш стабилизатор.
Най-вероятно е бил полевак, но ми се струва че трябва да го погледне някой сервиз за електроника. Така по описание не мога да гадая.
Чакай, не слагай нищо. Къде видя 7805 да пише?
Не е много сигурно да е 7805. В този корпус има много различни елементи. Без да се огледа къде е вързан е трудно да се каже.
Минуса на надутия кондензатор има ли връзка със средния извод на тоя изгорелият елемент? (около 0 Ома)
Плюса на надутия кондензатор има ли връзка със левият извод на тоя изгорелият елемент? (около 0-10 Ома)
Плюса на зеления кондензатор (22uF/450V) има ли връзка със десният извод на тоя изгорелият елемент? (около 0-10 Ома)
Минуса на зеления кондензатор (22uF/450V) има ли връзка със средният извод на тоя изгорелият елемент? (около 0 Ома)
На мен по ми прилича на това: http://www.wvshare.com/datasheet/POW...TOP221-227.PDF
TOP22.jpg
Как ги снима тея снимки - изгорелия елемент в най-далечният край, а на другата наполовина отрязани пистите.
ПС: Напълно възможно да изгори заради тоя надутия кондензатор особено ако се държи като съпротивление или късо в най-лошият случай.
Този пост е редактиран от zxc0; 06-11-13 в 14:48.
Аз предположих, че може да е стабилизатор, ама явно не е.Транзистор е някакъв вероятно, може и преобразувател на прав-променлив ток да е, ама какво точно е, божа работа, така наизуст.
Не е толкова просто : Three-terminal Off-line PWM Switch - виж пдф-а по-горе.
При по-хубави снимки или да потвърди връзките които съм изброил горе.
Със сигурност изгорялото не е 7805, няма как да работи с изправено мрежово напрежение. Ще последва сериозен взрив.
минуса на кондензатора има връзка със средния крак плюса няма нищо общо
а колкото виждам на него май пише top 3971
Този пост е редактиран от zvqara; 06-11-13 в 15:57.
Това за кой кондензатор се отнася? - Предполагам 22uF/450V .
Как установи че няма връзка - на око или с уред? Ако е на око - да.
От плюса на 22uF трябва да отиде до единият край на първичната на трансформатора (TDK X 34), другият край на първичната трябва да отиде на десният извод.
Ако беше с уред и кажеш колко Ома показва (10-20-200) щеше да си проверил и първичната на трафа дали е здрава.
Тоя надпис 3971 не е важен - само производителя може да каже за къв ... го е сложил.
Горе на снимката има три броя еднакви са и имат различни номера и от горе и от долу - не са важни.
А, за другият кондензатор ???
модела е top 222YN открих го колкото до меренето ще го направя малко по късно.Благодаря на всички
Това е често срещан дефект при конвенционалния хаер гори импулсното. Монтира се един траф със грец и всичко заработва поправял съм подобни.