Цялостната инсталация на климатика е направена, всичко е подвключено (тръби и ел. инсталация).Само искам да знам от къде и как се обезвъздушава и вакумира, за да го пусна и заработи в нормален режим на топло и студено.
Цялостната инсталация на климатика е направена, всичко е подвключено (тръби и ел. инсталация).Само искам да знам от къде и как се обезвъздушава и вакумира, за да го пусна и заработи в нормален режим на топло и студено.
За това си има хора с нужната апаратура и познания.Ако искаш да си ползваш климатика дълго повикай техници.
И без теб знам това, ако не знаеш как става по-добре не пиши!
Вакуум пома имаш ли?
Много фирми даже и не вакуумират.
Като гледам си доста смел така че давай![]()
Oтстрани на външното тяло има два крана за малката и голямата тръба.На голямата има стърчащо встрани малко вентилче с капачка,а на самите кранове също има капачки.Под тях има врътки с шестогран 4 или 5 мм,които в момента са завити навътре .На вентилчето завиваш специален маркуч,в него манометър за вакуумиране или манометричен блок,а след него-втори маркуч с вакуумпомпа.Отваряш крана на манометъра и пускаш вакуумпомпата да вакуумира 15-20 мин.Както работи помпата се завива крана на манометъра и тогава се спира помпата. Оставя се под вакуум още 15-20 мин.Ако стрелката не мръдне,демек няма пропуск,се отвива малкия шестогран малко,докато стрелката на манометъра покаже 1 бар.Завива се шестограна обратно и се сваля маркуча от вентилчето.Идеята е докато се развива от вентила,вътре да има малко надналягане от фреона,за да не влезе въздух и влага.След свалянето на маркуча от вентилчето се развиват двата шестограна напълно,завиват се двете им капачки и тази на вентилчето и си готов за пуск.
Трябва да се внимава-манометъра има посока към помпата и към климатика ! И маркучите за вакуумиране имат посока-към вентилчето се завива този край,в който има чопче да натисне иглата във вентилчето.
Нямам вакумна помпа, ще пробвам без нея.Аз мисля да направя така пускането:
1.Отвивам вентила на по-големия диаметър от медните тръбички до край.
2.Изчаквам приблизително 1 минута, разхлабвам леко гайката на входящата тръбичка (малкия диаметър) докато разбера че излиза фреон.
3.Затягам гайката и отвивам вентила на малката тръба до край.
Натискаш първо иглата и тогава отваряш крана на малката тръбичка ,докато пръсне фреон. Когато пръсне фреона пускаш иглата и отваряш другия кран на, който се намира иглата, стягаш си тапите и си ОК.![]()
Това,дето го предлагате и двамата няма нищо общо с темата за обезвъздушаване и вакуумиране на климатик.Абсолютно непрофесионален и неправилен е този метод на " изфъскването".Винаги има вероятност да остане влага в климатика и на зима почвате с въпросите: Защо не ще да топли,не се размразява и прочие.
Намери си един техник с вакуумпомпа, за 10 лв ще ти свърши работата и няма да имаш ядове години.
Алекс твърдо не го прави това. Този климатик не е с R 22, а с многокомпонентен хладилен агент. Ако го направиш ще излети едната компонента (по-летливата) и ще се наруши баланса между тях и климата няма да работи като хората. Предвид, че е Хитачи и те са малко капризни като цяло към такива интервенции въобще не го прави. Иначе развиваваш малкия кран с шестограм и натискаш с отвертка сервизния порт и “фъскаш” за малко (10-тина секунди като внимаваш пръстите да са далече от сервизния порт да не се изгориш) след което отваряш и големия кран. Ама това не се прави с този климатик пак казвам
Абе няма проблеми да зе изфъска и климатик с R410a, ако се направи като хорта. Няма да има въпроси през зимата.![]()
И как се прави "като хорта",че ни е интересно ? Че то даже в ръководството на Мидея и Беко си пише ясно да се вакуумира,тая тема сме я дъъъъвкали толкова много,че се изненадвам човек като теб да го предлага този "майсторлък" . После- що нямало читави майстори.Щот такива са учителите.
На всички климатици пише да се вакууми. Като хората разбирай не някой новобранец за изфъска фреона в атмосферата. Просто е факт, че много климатици изфъскани по този начин си работя без проблем. Иначе аз препоръчва винаги да се вакуумира, което не отнема кой знае колко време. Че сме я дъвкали дъвкали сме я.
Аз също съм за вакуумиране, и го правим задължително. А в едно описание, бях гледал, че е дадено да се продухва и мисля че беше на един нипон.
Аз съм виждал в РЪКОВОДСТВОТО за монтаж на термопомпения бойлер на Ерато.Направо паднах от коня - фирма като Ерато да дава подобен акъл.