благодаря за съветите... а какви сметки за ток мога да очаквам за зимно време? разбира се осреднено и ориентировъчно, знам че зависи от много неща...
благодаря за съветите... а какви сметки за ток мога да очаквам за зимно време? разбира се осреднено и ориентировъчно, знам че зависи от много неща...
м/у 50 и 150лв само за климатицитв.
В студено време около 35-40 лв. на климатик. Сега около 20 лв. на климатик.
Според мен трябва да се очаква сметка според ползването, по-високи градуси по-голяма сметка.
Често и при ниски градуси се постигат високи сметки.
И това е вярно много зависи от помещението от топлинните загуби много фактори.
Бих добавил и температурата на която се държи машината,ако се държи на 20-21 градуса е едно ,а при 24-25 е друго.
Мойте две 35 RPC-та никога не са работили на по ниска температура на отопление от 23 градуса,даже съм ги напъвал и на 26,
Две зими са ми харчели по около 35-37 лв на машина според ватметърите,сега им предстой трета зима,но сега ще имат помощ от японско хитачи което е в хола.
Честно казано вече не им все взирам много,важното да ми е топло и комфортно.
То в началото си е само, като чили манията да се види колко е разхода...
Този пост е редактиран от ivan9494; 21-11-19 в 19:51.
Малко по малко,понеже преди двете европейки отопляваха целия апартамент с отворени врати навсякъде,но сега с три машини отворена е само вратата на кухнята за да може да се отоплява и коридора.Машините ги държа на 24-25 градуса,като бачкат по около 15 часа на ден, са излапали около 190 kw/h според ватметрите и на трите машини.
нямаше как да съм с по малко от 3 климатика, защото всяка стая излиза в общ коридор, който е невъзможно да се отоплява, а и съм на 2 етажа. Въпросът ми "колко ще харчат" месечно беше по скоро съсредоточен към 24 часов нонстоп режим, в някакви средни зимни условия. Ясно, че няма как да се отсече точен отговор... Благодаря на отговарящите, това ми дава някаква представа.