писал е ,24°
По данните посочени тук оставам с впечатление, че или живеете в пасивни къщи или аз съм с дефектни клими. Как така се получава при -27 градуса на вън климата да консумира само 470 вата? При -27 градуса колкото и да е яка тази машина, колко топлина ще произвежда и то при консумирана енергия 440 вата? Каквато и да е климата съм сигурен, че при -27 градуса и при разход 440 вата ще отдава най много 1кв топлина. Възниква въпросът тогава каква е тази стая, че при външна -27 и вътрешна +24 ще има топлозагуба само 1000 вата? Да аз съм строителен инженер и знам, че това е напълно възможно с подходяща изолация превръщаща къщата в почти "пасивна".
Хм, топлят те при -27 градуса, топлят съседите отдолу с печката на дърва.
Аз съм стр. инженер и се извинявам за не точните термини, които използвам коментирайки термопомпи. Да съгласен съм те не произвеждат, а пренасят топлина. Колега по горе спомена, че при лютата зима на 2011 г. не е виждал климата си да надминава 440 вата консумация, като температурите достигнали дори до -27 градуса, а обичайно се движели в диапазона -17 до -24 градуса. Това, че използвах не точни термини не е пречка да се коментират основните акценти от поста ми. Как виждате и с каква машина може да се отоплява стая с размери от 17 до 20 м2 при външна температура -20 градуса и тя да не харчи повече от 500 вата ел. енергия и същевременно да поддържа 24 градуса в стаята? Според мен става с всеки премиум инвертор на водещите марки но при една идеално изолирана стая и при топлещи съседи. Акцентирам като се каже А, да се каже и Б за това посочвайки данни за разход на климатик трябва да се кажат и много точни данни за помещението, което отоплява или какви са топлините загуби на същото при външна температура Х и вътрешна У.
Този пост е редактиран от ivanov_km; 03-01-16 в 18:42.
Напълно съм съгласен, че не трябва да се публикуват данни за консумация, без да е приложен енергиен паспорт на сградата.