Колеги, имам една молба. Нека дискутираните от Вас материали за изолация да бъдат обсъждани в подходящите раздели на форума.
А освен тези на Ондулин и Кнауф,това дали е подходящо - Пароизолационно фолио с AU GUTTA GUTTAFOL DS ALU 160 F.
Здравейте,
Вече от около месец и половина съм с въпросния климатик Mitsubishi Electric FH50VE в хола. Направих изолация на тавана и стената откъм прозореца преди да го монтират. За по-топло стана по-топло, и по-комфортно. Като цяло съм доволен от машината - мощна, тиха, топли добре с доста екстри. Не съм я усилил на повече от 20-21 градуса, а вече откакто се затопли съм я намалил на 18 градуса. Дотук добре, но нещо сметката за ток не е както
трябва да бъде.160 лв ми беше за предния месец със старото конвекторно Mitsubishi Heavy SRK40 HA, a за този месец получавам сметка за ток 150 лв. с новия климатик.Един единствен път съм го изключил за да му изчистя филтрите иначе не съм го спирал откакто е монтиран.
Той на 18градуса заработва ли изобщо (имаш икономия от цели 10 лева ,те може би са от изолацията) , но си подсигурен за външни темпратури до минус 25TEST. По големи икономии с по малък климатик (може да съм в грешка , понеже не разбирам нищо от климатици). Моето непрофесионално мнение е , че сега имаш инверторен климатик , който работи , като конвенционален климатик ...
Без значение дали машината е конвенционална или инверторна, тя компенсира топлозагубите. Ако и двете са с еднаква топлинна мощност, работят на номинал и са с един и същ топлоносител, то разликата в ефективността им ще е много малка, изписаните глупости за SEER и SCOP са рекламни. Стените в стаята играят ролята на топловод, отвеждащ енергията в горния апартамент => околното пространство. Икономията от около 10 лева и по-големия топлинен комфорт, описан по-горе, се дължи на изолацията на тавана.
както по-горе е писано подобрия вариант за Вашето помещение е Нокрия 14 и с него със сигурност нямаше да имате такава сметка за консумирана ел.енергия.Това го споделям от личен опит с Нокрия 18 /в помещение 36 км. с дограма около 11,6кв.м, изложение изток, север/ сметките ми никога не са превишавали 96 лв за месец консумация. С монтираното при Вас Митсубиши Електрик MSZ/MUZ-FH50VE според мен трудно ще постигнете добра /приемлива/ сметка за ток. Помислете за допълнителни изолации по стените.
бас държа ,че работи нон стоп он/офф с тоя минимум ,и моя бивш FH25 даваше височък разход
Колега,
За допълнителна изолация съм съгласен, но относно Нокрията ако е така, както я дават по характеристика консумацията и е- 1.35 kw, а на Мицубишито - 1.48 kw. Със сигурност е много добра машина, но чак толкова ли да е голяма разликата?
- - - - - - - - - -
Ами както написах само един път съм го спирал за да изчистя филтрите. Иначе не е спиран въобще.
- - - - - - - - - -
Ами да, заработва за съвсем кратки интервали, но като няма никой в помещението няма смисъл да е на повече. А и вече не е толкова студено.
Колега това със засичането на сметката е толкова относително,като искаш да си сигурен си закачи един ватметър на климатика и ще видиш реалната консумация.
Този пост е редактиран от dodo_pv; 29-03-15 в 19:47.
хаха - съгласен съм с додо-пв : след като пенсионирах дайкина 50gv , боднах една нокрийка 14 , е имаше 10 лева надолу промяна в сметката.