Без сваляне няма как да измериш дали има съосност на валоветв както каза Еди .Биенето по оста на валовете е нежелателна. Другото може да се оправи с балан ако ти се занимава.
Преглед за печат
На моя Daikin FTXS25 цъкането от вътрешното тяло се оказа от вибрация, която се предава по тръбите от външното на пластмасовия кожух понеже тръбите ми влизат странично и опираха в него и той издава подобен цъкащ звук при мърдането от вибрацията, все едно, че е луфт във втулката, понеже външното му е близо и с къс тръбен път и доста вибрира, особено като застуди..
Подобно потракване се получава и ако има луфт в някоя от вертикалните клапи - започва да трепти от въздушната струя и честотата е в зависимост от скоростта на струята - все си мисля, че е добре да се върви от просто към сложно при диагностиката!? При такъв източник на шума се наблюдават подобни зависимости както при Миланов - ако се окаже, че всички видими и достъпни за пипане пластмаси не променят нещата, тогава има смисъл да се търсят полтъргайсти....
При мене си е от втулката. Тракаше при off, т.е. турбината се върти съвсем леко и на практика няма въздушна струя, която да разтреперва някоя ламелка. От както го държах на трета степен на вентилатора една седмица не се разтраква, а може би и защото от известно време не работи on/off. Ако се разтрака слагам втулката на ivan74. :)
При тебе е ясно - имах предви принципно от къде да се започне, най-вече заради колегата с новите два климатика - често тая дреболия с ламелката се пропуска от твърде много хора ;-)
Моя климатик също трака от турбината Daikin FTX35 още от втората седмица,турбината видимо замята,има пластинки за баланс,но има и луфт във втулката.Спира да трака само като е на по-бързи обороти.
И аз имам същият проблем с MHI25ZS-S от 2бр. единия е проблемен, чува се не нехарактерен шум като изключим шума от духането на турбина, все едно нещо трака като секундарник, смениха турбина с тампон, продължава да трака дори стана по зле направо ме боли главата, сега ще сменят мотора на вътрешното тяло и казаха, че друго няма какво да му се смени.
Голяма щета са тези MHI.
Сигурно всеки модел особено по-евтините си имат слаби възли. При мен това цъкане не се е проявило за сега но явно е слабо място. Съмнява ме съосието между втулка и мотор от двата края на турбината.
Ще бъде полезно за форума ако направиш снимки как се разглабя и сменя мотора. Може и да не е необходима смяна а малко наместване.
Бих предположил дебалансирана турбина , но казвате че е сменена ...
Почти съм сигурен, че климатиците му са монтирани от Вимакс и са му усукани вътрешните тела.
При мен беше точно това проблема имах същото характерно цъкане.
Справих се с проблема като откопчах долните щипки и нивелирах тялото, но сега от едната страна не е плътно допряно до стената, защото некадърниците са кривили тръбите на ръка и не са ги изкривили на правилното място и те бутат вътрешното тяло, което води до непрестанни пукания и цъкащият звук от турбината поради калпавият монтаж.
Алекс , Най-вероятната причина за липса на съосие м/у мотор и втулка е това което си описал !!!
При мен проблемите изчезнаха и съм много доволен от невероятно тихата работа на климатика.
То е направо незабележима работата му ако трябва да бъда честен.
Странно е това ония дни монтирвахме 25zs-s стената беше доста крива в средата издута в ляво и дясно имаше към 1см процеп но не сме имали проблем с шум. Не помня на каква марка имах едно такова цъкане и като разглобих вътрешното имаше един мустак от пласмасовата форма на тялото.
Като смениха турбината и втулката поне сложих ли смазка в нея че може това да е проблема. Имам клиент със няколко бр Дженерали и единия и имаше много слабо доловимо съскане мислехме че е от фреона но смазах втулката и спря.
Накарай ги преди смяната на мотора да смажат втулката най трайна е графитна грес. И пробвайте.