Първоначално публикувано от
ogi28b
Извинявайте, ако съм заблудил някого, защото пиша в тема, чийто автор не съм. Просто темата е за подобен климатик и реших тук да споделя отзиви за работата на този, който имам, за да е в помощ на някой, който е решил да купува подобен.
Данните са за стая, в панелен блок, а не за къща, mbirol. Нямам радиатори с вода, а електрически маслен във въпросната стая, който по принцип е основното отопление, а не климатикът.
ccankov73 - Да, като хладно духане се усеща струята. Явно така си ги усеща машината нещата. И като се има предвид, че духа сравнително хладно - все пак си поддържа зададените градуси, а консумацията е висока - 400-450 вата. Виждам и на снимката горе подобна консумация. Стига и до 600 на моменти, а най-ниската, която съм видял, е 380. Дори без да работи, има консумация 4.8 - 5 вата. Това са над 3 киловата месечно.
Тази нощ се отоплявах само с масления радиатор, за да направя сравнение. От полунощ до 8:15 сутринта радиаторът беше изхарчил 2.7 киловата (по около 350 вата на час), температура в стаята - от 22.2 до 22.5. За 8 часа климатикът би изхарчил пак толкова, даже да не казвам и повече. Чудя се къде изобщо му е ползата от "високата" ефективност. Ако за отопление са били нужни 2.7 киловата отоплителна мощност, айде да ги закръглим на 3, дори и при супер ниска ефективност от коеф. 2.0 (а тя трябва да е поне 2.5 при минус 3-4 градуса, пак би трябвало да изхарчи макс. 1.5 киловата. Дори 2 кВ да изхарчи - пак би било добре, но за съжаление е доста далече. Не знам дали има значение, че според уредчето, радиаторът работи при косинус-фи 1.0, а климатикът - 0.91. Напрежение на мрежата - 236-238 волта.
---
Ред.: Благодаря ти колега, bobovo, за данните. И аз очаквах да работи по подбен начин този климатик, с толкова високи показатели на хартия. a той харчи 2-3 пъти повече.