Първоначално публикувано от
ogi28b
Още по-добре за това помещение ще е Z15 ако измислят. За съжаление когато съм го избирал, въпреки че дойде техник-консултант, огледа всичко внимателно, но не ми каза, че за това помещение е препоръчителен по-слаб климатик. Както и да е, минало вече. Е, сега поне знам, че си имам климатик за 20-25 кв. м. със средна изолация и сигурно за 30-40 с добра изолация, говоря точно за тази машина.
-----------------------------
След внимателно четене на документа в цитираното мнение и изследване на работата на машината, въоръжен с термометри, дистанционното, тефтер и химикал, снощи вниматлено следих работата му и открих топлата вода: заради малкия обем и добрата изолация, в комбинация с алгоритъма на работа, който е записан в софтуера, машината зацикля.
Ето какво се получава:през деня като е топло и грее слънце през прозорците, температурата на входящия въздух става по-голяма с 2 градуса или повече от зададената, тогава компресорът изобщо изключва. Вътрешният вентилатор продължава да върти, като постоянно взема данни за температурата. По-късно, като залезе слънцето и стаята леко изстине, идва момент, в който температурата на входящия става с около 1 - 2 градуса над зададените. Понеже логиката изисква при температурна разлика под 2 градуса компресорът да включи, Той включва и за момент вдига мощността малко повече, което води до по-висока температура на изходящата струя, от около 35 - 37 градуса. Поради малкия обем, помещението и въздухът в него се затоплят изключително бързо и температурата на входящия въздух много бързо става отново с повече от 2 градуса разлика спрямо зададените. Имам предвид,че разликата не става 5-6 градуса, а по-малко - съвсем малко над прага на изключване, да кажем около 2.5 - 3 градуса. Тук логиката на работа отново изисква компресорът да изключи. Той изключва и започва да следи вътрешната когато стане с разлика по-малко от 2 градуса от зададената - да включи отново. Като включи - отново в началото има повече мощност, избълва топла струя, тя не може да изстине бързо, така вътрешният сензор на питата отчита топъл постъпващ въздух, което води до изключване накомпресора след 3 минути.
И така този цикъл може да се повтаря до безкрай, ако изолацията на помещението е добра и въздухът изстива много бавно. Климатикът влиза в непрекъснат ON-OFF режим
РЕШЕНИЕТО на проблема със зациклянето ОН-ОФФ в моя случай е такова: малко след поредно включване на компресора (около 2-3 минути), да се зададе температура с 1 - 1.5 градуса по-висока + по възможност да се отвори врата към по-хладно помещение (да се увеличи обемът). Така въздухът в помещението с климатика няма да може да се затопли прекалено бързо и сензорът на питата няма да може да отчете тези 2 градуса разлика между постъпващия въздух и зададените градуси. Понеже вече зададените ще са близки или съвсем малко под температурата на постъпващия, компресорът няма да спре, а ще намали скоростта си. Това пък ще доведе до по-ниска температура на струята, което в комбинация с по-високата зададена температура и евентуално отворената врата към друго помещение - ще доведе до стабилизиране на работата и на температурата в помещението.
Възможно е, както каза и един колега по-назад в темата - заради позицията си, сензорът да отчита температурата на нагрятата пита и заради това да си мисли, че постъпващият въздух е по-топъл. Това допълнително би помогнало за влизане в Он-Оф цикъл.
След около 10-на - 15 минути може да се избере зададена температура с 0.5 градуса по-ниска. Това допълнително ще намали работата на компресора и още малко ще охлади струята. След още 10-на минути може да се намали още 0.5 градуса, след още 10-15 минути - с още една стъпка и така нататък.
По този начин климатикът се вади от това зацикляне на ОН-ОФФ. Друг важен извод при такива условия, е че компресорът трябва да започва работа при зададена температура равна или по-висока от текущата в помещението. Ако зададената е по-ниска - почти сигурно ще се получи това зацикляне.