Бихте ли ми казали, сега след като вече твърдят, че климатикът ми е ремонтиран - какво да направя и при какви условия този модел може да работи с минималната си консумация или с някаква, различна от 330-340 вата с последващ OFF, така че да поддържа постоянна темпратура на струята, а не да варира от 26 до 36 градуса през 3 минути?
Сега каквито и градуси да му задам - той работи и температурата на топлообменника става все по-висока и по-висока, като винаги спазва следния принцип: температурата на струята се покачва плавно до стойност около 16-18 градуса над зададените и машината работи до точката на изключване - 2 - 2.5 градуса над зададените от ДУ. Няма значение дали му задавам 22, 24, 26, 23.5 или каквото и да е. Е, при по-високи зададени, струята се затопля малко повече, но пак се повтаря същото - работи и топли, докато изключи. Изобщо по никакъв начин не си помисля да намали честотата и да слезе на по-ниска консумация. Сега поне постига тези температури и високи градуси с лекота - 4-500 вата, в зависимост от зададените.
Вчера го засичах с термометри и хронометър, врати му отварях за обем, сензора съм отдалечил от питата и нищо. Абсолютно точно си следва написаното в книжката: в момента, в който отчете Т на постъпващия 2 градуса над зададените, започва да брои 3 минути (без да променя по никакъв начин честотата на компресора или силата на турбината, а напротив - продължава да става все по-топло) и на третата минута изключва. Дотогава е станало около 2.8 - 3.0 градуса над зададените. От момента на изключването започва да брои точно 3 минути и след това ако тази разлика е станала под 2 градуса - включва компресора пак. Като го включи - гони си някаква сериозна топлина и цел, незнайно защо, при което пак духа много топла струя и температурата на входящия се повишава с повече от 2 градуса над зададените. Това след 3 минути означава изключване. Пробвах го на режим QUIET на турбината, също на АУТО, на всяка една ръчна степен - няма промяна. За тия степени на турбината и преди писах - няма значение на каква степен е, но като падне темпратурата на струята - намалява духането, а като се увеличи над 39 градуса - усилва. Дали е на 1 или 5 - все тая. Работи си Он-Оф и това е. Като отворя вратите за да му "дам обем и пространство" - няма никаква промяна - пак си работи така, просто минава малко повече време до изключването. Като беше с изтекъл фреон - поне слизаше под 300 вата, но струята беше едва 26-28 градуса.
И двата ми климатика работят точно по този начин, напълно еднакво. Вместо да духат постоянно с 31-32-33 градуса, те 3 минути не работят, а 3-4 минути духат 35-38 градуса. Какви стъпки да направя и при какви условия и настройки да работят така, както твърди производителят - да намалят честотата си, вместо да изключват? Чета по другите теми (разбира се други марки), че на повечето потребители инверторите слизат на супер ниски мощности. Този е 180 вата по каталог (и двата!), но както каза колегата mbirol - под 340 вата не може. Някой има ли логично обяснение? Вчера изчетох сервизната инструкция от-до - никъде не пише нищо, което да ме насочи. А като ги избирах - съобразих точно това - че за моите нужди такъв минимум ще бъде екстра. Да не би да трябва навън да е 14 градуса, да му задам 20 или какво?
Това наистина е безумно! Мисля, че това ще е следващото ми оплакване към фирмата. Аз ли нещо не съм разбрал? Не трябва ли всеки инвертор като поддържа темпертура, да го прави с една и съща темпратура на струята и една и съща степен на турбината? Ако става по-топло - да намали, а ако е по-студено - да засили? Ако намали до степен, при която вече няма накъде да намали - чак тогава да изключи. А не да ми изключва при стойност 2х над минимума.