Тъпо, но евтино и конкурентно-способно. Сега ще му сложа един стандартен меден топлообменник и ще се прероди.
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Тъпо, но евтино и конкурентно-способно. Сега ще му сложа един стандартен меден топлообменник и ще се прероди.
Това вероятно е стар модел! В момента всички климатици на ЛГ са с медни тръби!
Нека вещите в занаята, кажат годината на модела. Не работя с LG.
Не съм много сигурен , ма мисля че е некъде преди или около 2010 г , но е от "Еконо" серията ( с две думи бюджетен вариант ) та може би за това е с алуминий . На моят 12СМ тръбите на топлообменника са медни.
може ли малко инфо, за непросветените, относно функционалната разлика между медни и алуминиеви тръби.
С две думи, алуминия го бракуваш, медта я запояваш
Медните след време дори стават по твьрди а алуминия е корозивен и при влага се образуват язви. Отделно ремонта е проблемен.
А, коефициентите на топлоотдаване как са! Щото медта май е бая по-топлопроводима.
Само ще Ви спомена, че и в японски нови машини от най-висок клас използват тръби от алуминий (не съм убеден, че е чист алуминий, а по скоро е с някакви примеси, за да не създава проблеми). Така че, не отхвърляйте нещата с лека ръка...
При корееца, няма прошка! Окисите го превземат като ракови клетки.
По-скоро трябва да се маха, отколкото нещо да се слага. Минимални замърсявания с фосфор или мед, гарантират шупли и пробив. Използването на валцовани тръби води до същото. Повърхността на алуминия трябва да се пасивира задължително, за да не кородира. Това, разбира се, допълнително сваля ефективността. Използването на алкални почистващи препарати, т.е. самото почистване на алуминиев топлообменник не е безопасно. Сиреч, по-добре старите медни системи с R22, отколкото "екологични" фреони, затворени в "хартиени торбички". Смисъл от алуминиеви топлообменници има в големите чилъри, по покривите на сградите, заради теглото.