Здравейте,
Имам нужда от съвет или мнение за проблем на подов климатик тошиба.
Накратко имам подова тошиба 13-ка. Доста съм доволен, вече от 3 години се ползва, но в последно време започна да прави странни неща като подозирам, че е вид успиване.
Няколко характеристики. Климатика е в помещение около 23 м2, като се държи на 23 градуса, автоматичен решим без да се променят през отоплителния сезон.
От около месец забелязах странност в работата която се характеризира със спиране на работа на вътрешно тяло/вентилатор докато външното тяло продължава да работи. Първоначално заподозрях дефрост, но той е кратък около 5-10 мин., в зависимост от температурата и то трябва да е под -3. След по задълбочено наблюдение установих, че този режим продължава 1-2 часа а понякога и повече. Външното си работи, перката се върти, но вътрешното не, съответно температурата в помещението си пада с повече от градус два за периода. Много рядко в този период на успиване, вътрешното тяло / вентилатора/ експлодира изстрелвайки въздух на максимална степен след което вентилатора спира и така няколко пъти в рамките на този цикъл. Като, че ли се опитва да тръгне, но нещо не се получава.
По време на цикъла вътрешния радиатор не е топъл ( стайна температура), предполагам, че поради ниската консумация в този момент в порядъка на 160-200вата, което е нетипично за този момент на годината. Обикновено е 280 вата и повече.
Тези цикли са дразнещи поради създадения температурен дискомфорт. Установих че мога да го оправя по два начина: Изключвам климатика и включвам или пускам подовата функция, изчаквам 1-2 минути и изключвам. Тогава със залп, вътрешния вентилатор тръгва. До сега за 3 години не съм имал такова поведение.
Обаждах се на Тошиба като на този етап само ме разпитваха за проблема и понеже не е индикиран такъв, ще питат директно тошиба за мнение.
Моля ако някой се сблъсквал с нещо подобно да сподели или най-малкото всеки съвет е от полза.
Поставям снимка от електромерче където съм оградил периодите за последните 24 часа, когато е в това състояние.
Поздрави