Отговор: Toshiba RAS-285GDR- колко редов е топлообменикът
Колеги, установих, че по корпуса на външното тяло тече ток. На няколко пъти замерих с уред и отчитам по около 20-30 волта. При пипане с ръка е осезамемо, а като допра някоя по-чувствителна част от тялото /буза н.пр./ си се усеща доста. От къде може да идва? При монтажа мисля, че поня тая част я направиха както трябва. Отделно впоследствие аз свалих капаците и огледах за оголени проводници и пр. нередности, но не открих нищо. Контатът също е както трябва. Но отечка имаааа. И за беля я откри жената, като се опита да го почисти с кърпа от праха, т.е. с мокра ръка. И сега е мрънкане...
А, и друго.. защо липсва задната решетка? Струва ми се, че и на други 100 в. -ви я няма, но до смислен отговор не достигам.
Завърти си щепсала и виж как е. Захранва се от автотраф. Спрямо кое е 20-30в. 100-те или 220в.
Щепсела го пробвах, но няма промяна, а и не би трябвало да има. Волтажа го замервам върху тенекиите на захранено с 100 волта външно тяло.
Трансформаторът не е авто.
Как правиш измерването? За да се измери напрежение ти трябват 2 сонди, едната я поставяш на тенекиите, другата къде? На нулев проводник ли?
На мен ми се е случвало подобно нещо от калпав контакт с нестабилно зануляване, но в твоя случай с траф не знам как е решен въпроса по зануляването.
Не са ти "занулили" външното тяло. И при мен беше така миналия месец. В едната посока на щепсела показваше над 80 волта, а в другата около 30. Или си го занули сам или извикай, който ти го е монтирал да си свърши работата. Аз така направих и въпреки, че не ми е проблем да го "зануля" ги извиках, защото ме доядя на мърлящината. След зануляването утечката е 0,4 волта.
1 Прикачен файл(ове)
Прикачен файл 7968
Нещо такова е трафа. Провери си скачанията.
Цитат:
Първоначално публикувано от
SPSt
Не са ти "занулили" външното тяло. И при мен беше така миналия месец. В едната посока на щепсела показваше над 80 волта, а в другата около 30. Или си го занули сам или извикай, който ти го е монтирал да си свърши работата. Аз така направих и въпреки, че не ми е проблем да го "зануля" ги извиках, защото ме доядя на мърлящината. След зануляването утечката е 0,4 волта.
Колега, къде се прави зануляването? Аз като оглеждах кабелите, видях, че под капака са свързани три кабела- жълт, син, кафяв отляво надасно. Мислех си, че по схема единият си е зануляване. Но не съм се задълбочавал, де, точно поради причината, която ти казваш - ядосах се на тия тъпаци, дето го монтираха. От друга страна няма откъде да видя опростена схема, а сложна имам от сайтовете, но не я разбирам. Просто не съм специалист в областта.
Иначе отечката е факт, усеща се с ръка. Също като при по-старите хладилници, дето като ги пипнеш по металното ръбче и усещаш едно лекичко "зъъъъ".
Ванко, проблемът не е в трафа, и него го гледах, мерих по корпуса и т.н., но нищо.
Щом са 3 кабела почти сигурно не е занулен. Под капака трябва да имаш клема/винт,болт/ означен със знака за земя, но по принцип можеш да го вържеш на всеки винт по корпуса на външното тяло, като проводника трябва да контактува добре с метала/да го позачистиш от боя/. Другият край можеш да вържеш на зануляването на трафа-би трябвало него да са го занулили. По принцип се занулява корпуса и магнитопровода на трафа. Ако не са го занулили трябва да търсиш зануляване от занулен контакт/ и да занулиш и трафа/.
За монтажниците си прав-при мен идваха 3 пъти и накрая аз им довърших монтажа, защото след 3-тото идване видях, че външното тяло е стегнато с два болта, а другите два бяха само пуснати през отворите на стойката без да са сложени и завити гайки. Е това ако не е мърлящина, здраве му кажи.
SPSt говориш глупости.
Няма нищо такова. Три кабела-захранване оперативен...Номерирани са 1,2,3/бял,червен и черен/ За зануляване може да си дръпнеш от посоченото или да намериш нулата на външното/тя е обща за 100/220в/, НО НЕ КАЗА КАК МЕРИШ ОТЕЧКАТА. Може да е от бубина. Кажи спрямо какво са тия 20-30в.
Цитат:
vankoto
SPSt говориш глупости.
Няма нищо такова. Три кабела-захранване оперативен...Номерирани са 1,2,3/бял,червен и черен/ За зануляване може да си дръпнеш от посоченото или да намериш нулата на външното/тя е обща за 100/220в/, НО НЕ КАЗА КАК МЕРИШ ОТЕЧКАТА. Може да е от бубина. Кажи спрямо какво са тия 20-30в.
Не знам дали говоря глупости, ама ти пак прочети каква съм написал аз и какво си написал ти. Щом са три кабела, това са фаза, нула и по всяка вероятност датчик/значи зануляване няма/
Какво ще стане като си "дръпне" зануляването от нулата на външното и си завърти щепсела в контакта?
Приятелски съвет-първо чети и мисли и после пиши!
Нали контактие ни са шуко?! Там си има точно определен кабел за 0, който е ВИНАГИ 0 (или поне би трябвало да бъде). Този кабел не върши ли работа, нали точно това е целта му? По стандарт е жълто-зелен, но най-добре е да се отвори и да се провери визуално, иначе... може да стане голама бела.
Да ама проблема е, че трипровдното захранване отива до трафа и от трафа климатика се захранва по 2 проводника. Дали са пуснали зелено-жълтия проводник на корпуса не става много ясно.
А схемата на vankoto е много грешна. На възела, където пише зануляване винаги ще има потенциал, защото "първичната" навивка е под напрежение.
Винаги ми е било интересно когато има офазяване на корпуса и то се отведе към нула/земя, какво става с тока на утечка? Навърта на електромера :(
Е все тя е според мен как се слагат проводниците на захранването на тялото. Корпуса към жълто-зеленият кабел и проблема според мен е решен. Ама както и ти каза - дали е пуснат този кабел е друг въпрос, затова и по-горе писах да се отвори щепсела да се види кой е на клемата за земята и дали отива до трансформатора. Ако не отива... без коментар за тези "техници".
А мен винаги ми е било интересно, защо се търси решение на следствието, а не се отстрани причината? Някъде има офазяване, т.е. кофти изолация, съответно това трябва да се отстрани. Как... разглобяване и обстойно и внимателно оглеждане с опипване - друг начин аз лично в момента не се сещам.
Жълто-зеления кабел би трябвало да е заземяване, а синия 0, кафевия - фаза...
Цитат:
Synthy
Нали контактие ни са шуко?! Там си има точно определен кабел за 0, който е ВИНАГИ 0 (или поне би трябвало да бъде). Този кабел не върши ли работа, нали точно това е целта му? По стандарт е жълто-зелен, но най-добре е да се отвори и да се провери визуално, иначе... може да стане голама бела.
Е заземяване де, ама аз никъде не съм виждал истински трети кабел за земя по малкото ел. инсталации, по които съм ровил. Навсякъде са 2 (мостови), като клемата за земята се връзва на нулата.