Отговор: Toshiba RAS-B10J2KVSG-E/RAS-10J2AVSG-E EDGE
Един ден след монтажа на чисто ново вътрешно тяло:
https://drive.google.com/file/d/10oJ...w?usp=drivesdk
За да съм честен - в момента шумът го няма.
Освен това, от време на време се чува един шум като жужене (досега не съм го забелязвал на другите машини).
Идеи, мнения?
Кво да ти кажа вече, пробвай вечер с мелатонин и валериан.Безвредни са и няма привикване или пристрастяване.
тоя шум е описан в мануала като нормален предполагам :) поне за модела ..
Здравейте
имам следните запитвания относно посочения климатик. Toshiba RAS-B13J2KVSG-E/RAS-13J2AVSG-E(1) EDGE, 13000 BTU
Следя го от няколко месеца с уред за измерване на консумацията и забелязвам следните неща:
1. успива се - под успива се имам предвид , че температурата пада драстично преди да се включи и дори се налага аз да го включа на повече градуси , за да тръгне да духа. Пример: климатикът е нагласен на 22 градуса. Температурата пада с около 1 градус, дори и повече понякога и чак тогава се включва или аз го включвам на по-високи градуси. EDIT: падът на температурата с 1 градус и повече се случва в период от 1час и повече и климатикът не се включва(като през това време се появява проблемът описан в 3 точка)
2. Трябва да го изключа, за да започне да консумира по-малко енергия - При по-студено време всички(или поне повечето) климатици консумират повече енергия. Обаче, при положение, че навън е почти 15 градуса и климатика консумира 350W , ми се налага да го изключа като след пускането консумира примерно 220W
3. Консумира енергия без да работи - Наред с успиването, при което може да не се включи няколко часа, забелязвам, че през почти цялото време консумира някаква енергия в диапазона на 150-220W като през това време има кратки интервали на ON/OFF(няколко пъти за това време)
4. Странно бучене/свирене - все едно духа силен вятър и прозорците свирят. Естествено с еднаква амплитуда на звука и по-слабо но дразнещо. От определен ъгъл може да се оприличи и на пищене.
Не включвам други по-дребни проблеми като при зададена 22гр прави 24.
Трябва му повече време , за да отреагира при промяна на температурата нагоре или надолу.
Опасенията ми за някакъв проблем са базирани на наблюденията върху работата на fujitsu general ASHG12KGTA 12 , gree fairy 12
P.S Първите 6 месеца от гаранцията на климатика изтекоха преди няколко дни и явно нещата няма да станат по-добре :)
Благодаря
ИвайлоС
по т.1 -В какъв интервал от време се случва този пад с 1 градус, защото след изкл. компресора има защита за минимално време, преди да се стартира отново, например при МХИ е 3 минути минимум.През това време ако искаш и на 30 градуса настрой климатика, няма да тръгне .
Къде мериш температурата, горе при климатика е важно колко е, там е сензора
по т.2:(
по т.3- какво означава без да работи - клапите затворени ли са или турбината не се върти, ако и в двата случая отговорът е да, значи има проблем
по т.4- климатика работи ли през това време
това е типично успиване компресора работи а вътрешния вентилатор не .. явно тази екстра се е запазила от предното поколение
Цитат:
Първоначално публикувано от
Palev
ИвайлоС
по т.1 -В какъв интервал от време се случва този пад с 1 градус, защото след изкл. компресора има защита за минимално време, преди да се стартира отново, например при МХИ е 3 минути минимум.През това време ако искаш и на 30 градуса настрой климатика, няма да тръгне .
Къде мериш температурата, горе при климатика е важно колко е, там е сензора
по т.2:(
по т.3- какво означава без да работи - клапите затворени ли са или турбината не се върти, ако и в двата случая отговорът е да, значи има проблем
по т.4- климатика работи ли през това време
по т.1 падът на температурата с 1 градус и повече се случва в период от 1час и повече и климатикът не се включва(като през това време се появява проблемът описан в 3 точка). Температурата не я меря горе при климатика(може и това да е проблемът), но при положение, че в топло време при същите настройки, прави 24 градуса в стаята, не ми се струва нормално
по т.3 Клапата е отворена и климатика консумира енергия(според уреда за измерване), но вътрешната турбина не се върти, т.е. климатикът не духа. През цялото това време от 1-1/2 часа се редуват периоди на отваряне/затваряне на клапата(като при затворена не консумира нищо - около 15w)
по т.4 Климатикът работи като за този проблем не съм открил някаква зависимост топло/студено време. Появява се избирателно
- - - - - - - - - -
Цитат:
Alexi
това е типично успиване компресора работи а вътрешния вентилатор не .. явно тази екстра се е запазила от предното поколение
Има ли някакво решение на този проблем? След като явно е нещо типично за този модел.
Май стана за цялата марка типично. Викай си сервиза, нали ти е гаранционен. Търпение и здрави нерви. Успех.
ИвайлоС
Вдигни с една степен скоростта на вентилатора и клапите насочени на около 45-50 градуса и премери температурата горе, при климатика какво се случва.Изолация на тавана има ли. по време на OFF вътрешния вент. върти ли се слабо, на 1-ва скорост, да не би да прави топъл джоб, да се лъже сензора за стайна темп. и затова да не се включва.Колко квадрата е стаята, климатика къде е поставен, някаква схема ако има......
Joroooo с10-ки в малки стаи-10-ина квадрата не се е оплакал от успиване.....там пък има други проблеми......
3 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Palev
ИвайлоС
Вдигни с една степен скоростта на вентилатора и клапите насочени на около 45-50 градуса и премери температурата горе, при климатика какво се случва.Изолация на тавана има ли. по време на OFF вътрешния вент. върти ли се слабо, на 1-ва скорост, да не би да прави топъл джоб, да се лъже сензора за стайна темп. и затова да не се включва.Колко квадрата е стаята, климатика къде е поставен, някаква схема ако има......
Joroooo с10-ки в малки стаи-10-ина квадрата не се е оплакал от успиване.....там пък има други проблеми......
Стаята е 14.7кв.м. като се отоплява и коридора, който е 9.5кв.м. Посоката на струята е към вратата
Почти постоянно работи на 3 или 4та степен климатика, така съм го нагласил. Изолация има само по стените и фибран под паркета.
По време на OFF вътрешния вентилатор не се върти. Под OFF имам предвид и 2та случая - когато клапата е вдигната и когато е смъкната , но консумира енергия, а не духа.
Другата стая с General 12 KGTA също отоплява и коридора
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=36204&stc=1https://forum.setcombg.com/attachmen...id=36205&stc=1https://forum.setcombg.com/attachmen...id=36206&stc=1
Тошибите не следят ли температурата с въртене на турбината?
МЕ-то след ОФФ работи 2-3 мин. с консумация 230-240W На вдигнати клапи. Там поне изразходеното остава в стаята защото турбината върти.
Аз съм останал с впечатлението, че и при Тошиба турбината спира само при дефрост.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...61037c5fa2.png
Вижте подточка 5. За да няма "хладен полъх", оборотите на турбината намаляват (след вдигане на клапата), като може дори да спре изобщо. Поне аз така го разбирам.
Последно уточнение правя и спирам да досаждам. Ще търся евентуален проблем с фирмата :)
Това може да продължи и 1 час . Дори и повече се е случвало. С редуване OFF(вдигната клапа) , след 5 минути пуска клапата и започва това 200w консумация(явно външната турбина работи, но не се включва вътрешното тяло реално). След което отново следва OFF с вдигане на клапите, без реално да е работило вътрешното тяло.
Този климатик никога не работи с леко подухване на вентилатора в режим OFF. Щом е вдигната клапата, няма никакъв полъх, както е примерно при General-a и Gree-to ми
Единствено за кратък период при вдигната клапа, духва няколко пъти с продължителност от 1-2 секунди и спира.
- - - - - - - - - -
Цитат:
rosswen
Последно уточнение правя и спирам да досаждам. Ще търся евентуален проблем с фирмата :)
Това може да продължи и 1 час . Дори и повече се е случвало. С редуване OFF(вдигната клапа) , след 5 минути пуска клапата и започва това 200w консумация(явно външната турбина работи, но не се включва вътрешното тяло реално). След което отново следва OFF с вдигане на клапите, без реално да е работило вътрешното тяло.
Този климатик никога не работи с леко подухване на вентилатора в режим OFF. Щом е вдигната клапата, няма никакъв полъх, както е примерно при General-a и Gree-to ми
Единствено за кратък период при вдигната клапа, духва няколко пъти с продължителност от 1-2 секунди и спира.
Ок. може дори да спре.
Ама каква е логиката да спира турбината при работещ компресор.
Да вдигне клапите при ниска консумация по ми се връзва. Ама да спре и турбината........:confused:
- - - - - - - - - -
Цитат:
ИвайлоС
Значи следенето е на интервали. Което на мен лично по ми допада от постоянно въртене.
За себе си открих вече първият + на модела. :)
Хронологията е следната като излиза от off. Пуска клапата, едновременно с това стартира компресора и спира турбината ( при някои модели в off турбината се върти с много ниски обороти т.н. следене, при други явно завърта за кратко през някакъв интервал от време)
Турбината ще тръгне когато питата се нагрее до А+4°
(Някъде около 30°) Явно топлообменника не достига необходимата температура за да получи турбината разрешение да се завърти. Като мине примерно 30мин сензора за околна се стопля от все пак нагретият топлообменник и дава сигнал за off. Вдига се клапата, спира компресора.