Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 91

За Е-книгите

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    240
    #1

    За Е-книгите

    От доста време заобикалям книжарниците и тарабите за книги, защото ако се доближа ми се доплаква
    Много интересни книги, ама малко пари в джоба. Как да дам 20лв за една книга която ще прочета за 2 часа... и не е нормално тя да бъде 10% от минималната работна заплата
    Както и да е, да не влизаме в спор дали книгите са скъпи или заплатите - ниски!

    Та по този повод съм решил да си взема e-book reader. Нека който има такъв, да сподели марка, модел, плюсове и минуси, и цена.
    За сега си мисля за Amazon kindle, заради e-ink технологията, както и заради липсата на подсветка. Но те имаха някакъв проблем с кирилицата. Уж новия модел нямал проблем, но не съм го хващал в ръка. Не са евтини, но ако има кой да го донесе от USA е 139$, а в БГ е 350лв.

    Тези четци стават доста актуални, и няма да е лошо да се събере малко повече инфо за тях.

  2.  
     
  3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,244
    #2

    Re:За Е-книгите

    https://forum.setcombg.com/index.php/topic,47428.0.html

    https://forum.setcombg.com/index.php/topic,47612.0.html

    Описал съм преки впечатления от двете книжки.
    На база на опита ми - твърдо E-ink дисплей, модел... аз лично не съм фен на Kindle, въпреки, че книжката не е лоша. Има вече достатъчно голям избор.

  4. Member
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    240
    #3

    Re:За Е-книгите

    Хубав обзор на Prestigioto. Така или иначе почти се отказах от kindle, заради проблемите с кирилицата и с форматите. Хубаво е да има такова инфо за моделите, защото в магазина е трудно да се тества всичко, както например проблема с бутоните или с SD картата. Като си избера и взема нещо ще гледам да спретна подобно описание, за да е по-лесно на тези които са решили да си купят такова устройство.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    13
    #4

    Re:За Е-книгите

    Много съм доволна от Prestigio-то. Супер леко е, влиза във всяка дамска чанта, дори в по-голям джоб. Визуално мяза на луксозен кожен тефтер или органайзър, сирече има здрава "корица" и няма опасност от повреждане (което е много важно за дамската чанта, в която винаги има хладни и остри оръжия като пилички за нокти, пинсети, уреди за извиване на мигли и пр.) Изобщо не болят очи от него - изморявам се точно толкова, колкото и от хартиена книга. Естествено, ако четеш цяла нощ, ще те заболи глава. И е много ценно това, че можеш веднага да смениш книга, която не ти харесва. Като си помисля само колко плява съм изчела, защото съм дала пари! Спомням си, като четох Сатанински строфи на Салман Рушди - тази творба е истински ад! Мога само да поздравя аятолах Хомейни, че я забрани, и не ми пука какви послания носи за ислямския свят, просто е ужасна за четене. Та с нея се мъчих седмици наред, от инат стигнах до 80-100 стр., тотално забравих за какво става въпрос в началото и в края на краищата все пак не можах да я издържа и я зарязах. И за какво се мъчих? От куртоазия, да кажа, че видите ли, чета световни произведения. Това си беше чист мазохизъм и издевателство над литературните ми вкусове. С електронните книги не е така - можеш преспокойно да започнеш нещо, и ако не ти хареса до 20-тата страница, да го оставиш - имаш толкова налични книги, които до края на живота си сигурно няма да успееш да прочетеш. И всякога можеш да четеш точно това, което ти се чете в момента. Например точно в момента ми се четеше нещо за новата история на България и се спрях на Юрген Рот, преди това четох Граф Монте Кристо, преди това - Гордост и предразсъдъци (! - никога не е късно човек да стане за резил), преди това - Макиавели, преди него - трилър. С е-книгата също можеш да попаднеш на неочаквани съкровища, за които дори не си подозирал, че са били написани, а авторите им са съвършено неизвестни.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    10
    #5

    Re:За Е-книгите

    Тук пичовете са се постарали да преведат пълното ръководство за Киндъл - http://www.reader.bg/. И не защото съм с такъв (минах и през четеца на Сони, и през разните му там таблети)... това за момента е най-хубавия четец на пазара. И един съвет, ако си купувате четец, гледайте да е с клавиатура, а не с тъчскрийн - много по-неудобни са тъчскрийновете. Има и ревюта, сравнения с други модели... http://www.reader.bg/useful.html?start=30

  7. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,244
    #6

    Re:За Е-книгите

    Цитат Първоначално публикувано от dobrin_kolev
    Тук пичовете са се постарали да преведат пълното ръководство за Киндъл - http://www.reader.bg/. И не защото съм с такъв (минах и през Сони, и през Нуук)... това за момента е най-хубавия четец на пазара. И един съвет, ако си купувате четец, гледайте да е с клавиатура, а не с тъчскрийн - много по-неудобни са тъчскрийновете.
    Това как го измисли...
    Проблемът на тъчскрийн четците е, че предлагат като цяло по-лош екран.
    Що се отнася само и конкретно за управлението - тъчскрийнът е на светлинни години по-удобен за ползване, отколкото не тъчскрийн.
    Основните бутони за управление са налични и при единия и при другия, така че е крайно несъстоятелно да се каже, че с нетъчскрийн се работи по-трудно. Друг е въпросът, че никой няма да позва хардуерните бутони ако има под ръка тъчскрийн.
    Изказването за Киндъл Н1 в сравнение с Нуук, Сони, дори Престижио... - подкрепи го с доказателства.
    Кое му е Н1-то - Аз лично съм тествал един до друг Престижио 3162 с Eink, Kindle 3 и Нуук. Определено Нуук имаше най-добър контраст. Разлика в контраста на Престижио и Киндъл - нулева. Разлика м/у тези две книги се наблюдава само при преглед на снимки - Киндъл поддържа повече вариации на сивото и наистина, графичната информация се вижда значително по-добре отколкото при Престижио. При Нуук за съжаление нямах време и не съм видял как изобразява графични файлове, но това според мен няма никакво значение - това не е устройство за преглед на снимки, а за четене на букви.
    Наличието на хардуерна клавиатура при Киндъл - за теб е предимство, за мен огромен недостатък. Аз искам устройство, на което да чета книжки. Трябва ми бутон за прелистване, а не клавиатура. Физическото място, което заема клавиатурата на Киндъла за мен е дразнещо и безполезно. От това страда размера на книгата.
    Тъй че - гледни точки много. Не мисля, че е правилно, подведен от модната вълна да твърдиш, че Киндъл предлага нещо в повече от PocketBook, Hanvon, Barnes & Noble
    Това е най-добре продаваната книжка, не защото е най-добра, а защото е най-добре рекламирана, лесно достъпна е и не на последно място - просто е евтина в сравнение с конкуренцията.

    Обзорите към страничката, която си дал са... с извинение смехотворни. Чета из сравнението на Kindle и Sony:

    Поддържани формати:


    - Kindle: AZW, AZW1, AZW2, TXT, PDF, MOBI, PRC, AA, AAX, MP3; вкл. HTML, DOC и DOCX след конвертиране;

    - Sony: EPUB, BBeB, PDF и незащитени с парола RTF, TXT, Word.


    и предимството според статията е на страната на Kindle, защото видиш ли, поддържала повече формати
    Аз лично не виждам смисъл в нито един от повечето поддържани от Киндъл формати, за сметка на това - най-важните са неподдържани


    Също от този "обзор", в който няма нито една снимка, нито едно сравнение на екраните и се обсъждат само технически характеристики, написани на хартия:

    Синхронизация с други устройства:
    За разлика от Kindle, чиито свободни приложения се поддържат от устройства като iPad, iPod, iPhone, BlackBerry, PC и Mac, Sony E-reader е единственият специализиран четец за поддържаните от него файлове.

    Други:
    Последното поколение на Kindle разполага и с противоударна защита.

    Яко.. Като свържем и факта, че тази страница има електронен магазин, в който се продава какво - само книжки на Amazon нещата стават съвсем несериозни.


    Лично аз смятам, че най-много ми допадат Nook книжките, за съжаление пък са с недостатъка да имат напълно безмислен малък цветен LCD екран за навигация, който харчи ток.
    Но да кажа - тази е най-добрата... не бих си позволил. Всяка има малки предимства и малки недостатъци и като цяло нещата са силно изравнени, Киндъл дърпа напред заради добрия маркетинг.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    10
    #7

    Re:За Е-книгите

    Предплагам Nook (особенно цветния) ти допада, само защото не си имал досег с него.
    Аз имах стария Нук и точно заради него НЕ искам повече четец с тъчскрийн.
    Едно, че добавя отблясъци, друго че намалява четимостта... Не, мерси.

  10. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,244
    #8

    Re:За Е-книгите

    Добрине... цветния Nook не е електронна книга, въпреки, че е кръстен така и е с LCD дисплей, така че не подлежи на коментар.
    Не знам какво си имал, но аз не знам Nook да имат модел с тъчскрийн.
    Ако визираш тъчскрийн навигацията с малкия цветен LCD екран.... много си далеч от истината за електронна книжка с тъчскрийн екран..
    Nook допада не само на мен, защото по някакъв начин си подбират Eink дисплеи с чудесен контраст, без да претендират като Amazon, че това са Pearl дисплеи с контраст 10:1

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    10
    #9

    Re:За Е-книгите

    Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    Ако визираш тъчскрийн навигацията с малкия цветен LCD екран...
    Именно за нея говоря. И точно заради нея клавиатурата е за предпочитане.
    Ако някой погрешно ме е разбрал сори. Нямах предвид типичните ЛСД тъчскрийнове.

  12. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #10

    Re:За Е-книгите

    Ако позволите един ламерски въпрос - откъде се вземат е-книгите? Не желязото, а съдържанието?
    Има ли си библиотеки и т.н. ...... Никога не съм чел такава, та - затова питам.
    Законно ли е да се разпространяват в е-формат? Може ли да те налазят цецовците??
    Че то за филми и музика бая вой се вдигаше, та да питам....
    //аз още си карам с хартиените / за СРС-слушателите... /

  13. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,244
    #11

    Re:За Е-книгите

    За англоезични книги има редица книжарници, от които можеш да си закупиш книги в е-формат.
    За български те съветвам да потърсиш.. по тръсачките например.

    Цецовци не мисля, че имат право да налазват затова, че четеш книга, гледаш филм или слушаш музика. Не смятам, че има закон, който да забранява това. Ти не търгуваш с тях, просто ги четеш, гледаш, слушаш.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    13
    #12

    Re:За Е-книгите

    Опит за това колко трае батерията: близо 4 седмици, при четене 1 до 2 часа 4-5 пъти седмично. Т.е. ако човек тръгне към Англия, примерно, с рейс, ще може да си чете без спиране през целия път

  16. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2005
    Мнения
    33
    #13

    Re:За Е-книгите

    Още един глас за Kindle3. Имам 1 бр. Kindle3 и 1 бр. OYO (най-голямата немска книжарница Thalia пусна собствен модел тъчскийн рийдър). От Kindle съм много по-доволен - по-добър контраст, по дълготрайна батерия. И двата имат Wi-fi, и двата нямат проблеми с интернет. OYO поддържа epub и txt unicodе, Kindle-то mobi и txt unicodе. Книги взимам от chitanka.info, има ги в epub формат и с Calibre ги преработвам в mobi за Kindle точно за минута-две на книга. От нещата, които изчетох за e-reader-ите стигнах до заключението, че в ниския клас най-добро съотношение цена/качество са Kindle и чернобелия Nook. Лично за мен е изключителен плюс, че производителите на Kindle и Nook не се занимават с производство на електронни книги ей така между другата електроника, а са преди всичко издатели и търговци, специализирани в книгопроизводството (Kindle - Amazon, Nook - Barnes&Noble).

  17. Member
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    240
    #14

    Re:За Е-книгите

    Читанката има готов архив преработен в mobi.

  18. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,244
    #15

    Онлайн магазинът Amazon е продал повече електронни, отколкото хартиени книги

    http://setcombg.com/default.asp?site=comment&NID=14383

    Amazon отчете поредна успешна година. Последното тримесечие на 2010г. за пръв път донесе на компанията оборот, по-висок от $10 милиарда - $12.95 милиарда. Чистата печалба се изчислява на $416 милиона, което е с 8% повече, отколкото за аналогичния период през 2009г.
    Продажбата на електронни четци Kindle е засекретена, но официално беше обявено, че за пръв път електронните книги са минали по обем продажбите на обичайни книги на хартиен носител. Съотношението е 100 стандартни книги към 115 електронни.
    Президентът на Amazon Jeff Bezos обяви, че третото поколение на електронния четец Kindle е най-успешния и най-добре продаван продукт в цялата история на компанията. Според аналитици, добрите дни за Amazon ще продължат и през настоящата 2011г, когато продажбите на електронни четци, респективно и на електронни книги ще нарастнат с поне 70%.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. За цените на е-книгите ?
    От AMOK във форум Книги
    Отговори: 23
    Последно: 27-04-22, 01:07
  2. Какво ви дразни в книгите?
    От FearMe във форум Книги
    Отговори: 30
    Последно: 06-05-18, 19:45
  3. Отговори: 0
    Последно: 17-10-11, 01:39
  4. Отговори: 15
    Последно: 21-03-11, 19:54

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе