Първоначално публикувано от
Edin_Lud По днешната тема: Все пак се оказа, че множеството били цигани, а защитниците на фермата - българи. Въпреки това не смятам, че конкретния случай е "циганите си правят каквото си искат". Според мен тук иде реч за защитна реакция на мангалите срещу мутри, дошли на наказателна акция.
По принцип: Смятам, че проблемът се корени в прилагането на закона. Не само спрямо циганите - спрямо всички. Като изключим "елита", който често се измъква от правосъдието навсякъде по света, законът трябва да се прилага с цялата си строгост към всеки. Не може да не искаш да си платиш тока, да излезеш да правиш безредици и полицията да не те размаже с палки, вода и, ако се налага, газ. От друга страна не може да правиш протест, общината да го забрани, превръщайки го в незаконен, и полицията да не дойде да те размаже с палки, вода, газ. Не е нормално да си караш каруцата с отпадъци из центъра на София, Пловдив, Варна и т.н. и полицията да не ти я конфискува, защото е забранено. Също така не е нормално да си спреш семейния автомобил в/у тротоара и отново да няма наказание, въпреки че е забранено. Един турист се напива, удря човек с камък по главата и го осъждат на 15 години затвор, защото било умишлено. Един футболен запалянко под въздействието на не е ясно какви вещества (може и само адреналин) убива млад мъж с бомбичка и се оказва, че е непредумишлено. Значи туристът осъзнава, че с камъка може да убие човек, а фенът не осъзнава, че бомбите гърмят и убиват...
Е такива примери за толериране на уж дребни и не чак толкова дребни нарушения на законите всички знаем със стотици. Та мисълта ми е, че трябва да се прилагат законите - еднакво за всички (доколкото е възможно). В момента не се прилагат нито за цигани, нито за българи.
Колкото до циганите - в течение на десетки години те нямат шанс да станат нещо различно от тая сган, която са в момента. Колко от нас са учили заедно с цигани? А в университета? Циганинът по дефолт се възприема като полуживотно още от най-ранна детска възраст. Не получава равностойно образование (тези, които искат - сега не са много, но и българите преди години не са ходили толкова масово на училище). Не получава възможност за добра работа (дори и такава, която не изисква квалификация). Получава се един затворен кръг - ние ги отритваме от обществото, те намират алтернативни начини за препитание (най-често незаконни), ние все повече ги намразваме и те нас - също.
С atina и аз съм съгласен с някои дребни забележки, но ме мързи да пиша повече...