Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 59

Службите за сигурност ще имат достъп до личната ни информация

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Re: Службите за сигурност ще имат достъп до личната ни информация

Цитат Първоначално публикувано от Malone

Пък и какво лошо има в това един юрист, икономист или инженер да се стреми към работа в МВР, вместо да подсмърча и да продава вестници. Друг е въпроса, ако не му стига пипе, дори и за това.
    Тогава преминаваме на план "Hater": Всички гавази са тъпанари, некадърници и подлоги на политиците"
    Последният път, когато аз и приятелката - или другарката ми - като дипломирани магистри с некакви си там смътни езикови познания и компютърна грамотност +- някакъв опит търсихме работа в МВР, оттам един Ентелегентен гавазин - предполагам с шапка + титлата Завеждащ човешките рИсурси или каквото е там - буквално ни изпъди и каза, че нямало нужда от такива кат нас, обявите ги пускали във вестника.
    Остана единствения кре10 с такава постъпка от може би 50-тина случайни помещения, включително и такова от моя страна при военните. Даже и тяхното поведение беше - според мен - по на ниво, макар че те направо си търсят бачкатори и балами за мисиите, а не вишисти.
    Кво да се прави, продължавам да съм на мнението, че повечето полицаи - без да се обиждаш, Малоун, си заслужават и името, и вицовете. Респект към останалите.
    Може би ако имах тате в МВР... Моля те, Малоун, осинови ме!!!
    За мен полицията са цветя, дума да няма. Може би щяха да са по - добри, ако просто нарушавах закона.
    Но това да имат достъп до личните данни е повече от нормално. Как иначе очаквате да търсят, идентифицират и улавят престъпници. По фотороботи?
    Искрено се съмнявам, че в противен случай някой би проявил ужасно голям интерес към точният Ви адрес или пък единният Ви граждански номер, с цел да се подиграва.
    Дори и полицай. Всъщност, ако се хванем за логиката, че те не стават за тази работа, това да се ровят в личните ви данни означава да си я вършат.
    А ако си я вършат добре - по логиката на Десо, сигурно има установен ред на кое лице как и кога могат да му искат личните данни. На всекиго данните фигурират някъде. Достъпът вероятно не е на принципа: "Аре ся сержант Пършивков да одим да гледаме ко пише за мадамите и има ли картинки.

2.  

3. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

ДЗВЕР, радвам се, че правилно си ме разбрал.
    Има тъпанари, да, но те са навсякъде, не само в МВР. А със сигурност там има и доста умни хора.
    И това, че си попаднал на тъпанар, не означава, че всички са такива.
    Както каза, респект към останалите.
    И представи си, че вашата работа с фриендката ти е станала. Значи ли това, че сте млади помиярчета?!
    Не разбира се.
    Това исках да кажа. Персонажа "хейтър" не ми допада особено.
    Умния мъж търси колаборацията, а не конфронтацията. :coolsmiley:

4. Тук е от
    Jun 2005

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    @Pancho
    Чудесен стил на изразяване.
    Не се сърди, но разсъждавайки и изразявайки се по този начин показваш, че си точно толкова тиквеник, колкото и тиквениците, които има в службите.
    Просто сте на различни полюси. За едните всички граждани са престъпници, а за другите всички в МВР са тиквеници и помияри.
    Тиквеници има навсякъде около нас. Дзукеро веднъж беше казал, че майката на глупаците винаги е бременна.
    Аз лично се надявам, че в службите, а и въобще в държавните структури тиквениците ще са все по-малко, колкото и наивно да звучи.
    С последния си пост честно казано ми изглеждаш като неуспял в желанието си за работа висшист и респективно всички, които са успели се класират в графата "млади помиярчета". Не знам какво и е лекото на работата в службите.
    Наплива към МВР се дължи не на характера на работата, а на относителната сигурност, която дават във връзка с присъединяването ни към ЕС.

"Спокоен съм за бъдещето ази
    и там ще има нужда от гавази."

Пък и какво лошо има в това един юрист, икономист или инженер да се стреми към работа в МВР, вместо да подсмърча и да продава вестници. Друг е въпроса, ако не му стига пипе, дори и за това.
    Тогава преминаваме на план "Hater": Всички гавази са тъпанари, некадърници и подлоги на политиците"

Е извинявай, ама не е много интелигентно.
    И пак ти моля да се постараеш да вникнеш в това, което искам да кажа. То няма нищо общо с интелектуалния потенциал на служителите в т. нар. "Служби". По добре секс с презерватив [нормативна уредба], отколкото без никакъв секс. "Служби" е имало, има и ще има. Независимо от това дали на Pancho, Ахмед или Стамат това не им харесва. Те просто не са фактор. Фон са и е нормално да е така. Винаги ще има параноици, които ще искат да знаят всичко за всички и винаги ще има пак параноици, които ще крякат срещу нарушаване на правата върху личността.
    Последните обикновено никой не ги знае, че съществуват, като с вдигането на шум се опитват да привлекат вниманието върху себе си. Един вид, може и на изглежда така, но аз съм значим, следят ме, четат ми пощата и ми слушат телефона.
    Та идеята ми е, че чрез регламентиране на достъпа да се сведат до минимум злоупотребите с личната информация. Да се извади този достъп наяве, а не както досега, всеки малоумник, умник или многоумник научава всичко за теб, като не е длъжен да дава обяснение как го е научил.

Предлагам ти да престанем диалога на тема червени помияри vs. съвестни граждани, т. к. ще станем досадни. Нямам представа за какъв компромат срещу тебе става дума, а честно казано не ме и интересува. Предполагам, че е някоя мега глупост, по-голямата част от която е само в твоето въображение.
    И не се сърди, ела на следващия купон, ще те черпя бири.

Благодаря за поканата.Да престанем, да наистина така ще е по-добре.За анализа благодаря, но си заслужава да се допусне и вероятноста да съм си загубил 8 години от живота в службите и да съм ги напуснал разочарован и омерзен.
    Да съм ги напуснал защото съм сигурен че няма да съм поредния подсмърчащ и продаващ вестници "вишист" защото мога да се реализирам и в други поприща.Да допуснем това, както допуснахме че съм неуспяло помиярче бълващо мръсотия по службите от злоба.Ако допуснем второто ще допуснем ли че познавам и доста добре нещата отвътре, а?
    Както и да е :banana:хич не ми пука, какво се мисли по въпроса.Важното е какво аз знам Пък и наистина защо трябва да се влиза в напразни спорове, чиста загуба на време
    Ти много правилно забеляза.......Наплива към МВР се дължи не на характера на работата, а на относителната сигурност, която дават.................да сигурните заплатки и от там службите са се превърнали в сборище на безпардонни заплатаджии
    Но какво да ти ги обяснявам тези работи човек рано или късно пораства :worry: и този процес наистина е необратим.Тогава му стават ясни някои работи.

5. Member
    Тук е от
    Jan 2005

@ Pancho & Malone...

sorry, че се намесвам, ама имам чувството, че спора ви не е съвсем по темата, която не е за службите за сигурност, а за това, че тези служби ще имат достъп до личната ни информация...

е, ясно е, че може да се злоупотреби...но ако има обществено обсъждане, ще можем ли да се преборим?...

6. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Малко не е по темата, но Malone, броят на постовете ти ми навява едни споменииии...

7. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Не е ли добре да се върнем на темата?
    Новината не гласи, че се ВЪВЕЖДА достъп до личната информация, а само, че този достъп (не помня кога са го въвели, но явно е било преди време) сега се РЕГЛАМЕНТИРА.
    Добре. Нека из цяла Европа да се подчиняват на еднакви правила!
    Мен едно друго нещо ме кара да се замисля. Така описано (не вярвам много на компетентността на журналистите), но ако е добре обяснено, то няма да има превантивна роля! Ако ще се пазят само датите на разговорите, а не съдържанието им, това би могло да посужи единствено впоследствие, след като престъплението е било извършено и с тези данни да се опитват да го разследват. Няма да има и доказателствена тежест в съда, ако предварително не е било издадено съответното разрешение. Само насочваща функия.
    В такъв случай не съм съгласна, че точно тероризмът е причината да се въвеждат тези неща.
    Пак ще има бомби и атентати, само дето после евентуално може да се научи дали атентаторите са се координирали помежду си чрез мобилни телефони или с електронна поща.
    Така го виждам в момента положението, моля, поправете ме, ако бъркам...

8.  

9. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Изказването на Bibi ме навежда на мисълта, че заподозрените могат да се следят преди "инцидента" да се е случил и да се разкрие цялата организация още в зародиш. Затова обаче са необходими светкавични реакции, каквито силно се съмнявам, че нашите "защитници" притежават

10. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Дано си прав!
    Но те теябва да са ги заподозряли по някакви други симптоми.
    Само защото Cko се обадил на Bibi в едиколко си часа, не следва, че ей сегинка ще слагаме бомби...
    А и "светкавична реакция" е последното, което бих очаквала от тромава служба със сложна администрация, без значение колко са кадърни и амбициозни служителите й.

11. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Добре де, провежда се следният разговор:

Ско: Биби, утре ще мина да ти оставя тетрадката с есетата.
    Биби: В колко часа?
    Ско: Ами към 10:00.
    Биби: Добре, ако ме няма у нас, остави я на сестра ми в магазина.

Като предварително, на четири очи, е уговорено, че "тетрадка" = "бомба", а "магазина" = "целта".

За какво говорим въобще?
    Кой какъв тероризъм ще спира, някой може ли да ми каже?

12. Member
    Тук е от
    Jan 2002

Почти в целта с този пример, с тази разлика, че уж няма да записват самите разговори, а само информацията за тях - дата, час и продължителност, от кой и до кой... Ама тогава ако съм терорист какво ми пречи с тоя дет ще се разбираме да си вземем по една "Прима", да идем на места по принцип нямащи нищо общо с домовете ни(с цел избягване локализирането от мобилния оператор), да си проведем обикновен некодиран разговор и след това да ги изхвърлим тия СИМ карти?

А пък събраната "полезна" информация службите или отделни техни хора да я продават на големи корпорации и след това ние да сме заливани от безполезен спам... (най-малкото)...

Иначе както и IvO™ обясни с неговия пример всичката тази информация е почти безполезна за разкриване или прекратяване на престъпления - ако някой иска да направи атентат винаги може да измисли 352356 на 34263 степен начина как това да стане без никой изобщо да не заподозре...

13. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Цитат Първоначално публикувано от The Mask
    ако някой иска да направи атентат винаги може да измисли 352356 на 34263 степен начина как това да стане без никой изобщо да не заподозре...
    Бе усещат ги някак...все ще изтече малко информация отнякъде. А пък че могат да се вземат 2 прими и да се проведе таен раздовор е верно, но често не става така...все пак организирането на цяла акция не става с едно обаждане, а с много такива, и то между главатарите...

P.S. Намерете си филма "Истинската история за атентата срещу световния търговски център" - става въпрос за атентата от '94 година, когато не успяха да го бутнат...понастоящем всички терористи (с изключение на 1 май само) са в панделата, а цялата акция на тайните служби е разказана и е доста интересна
    http://www.imdb.com/title/tt0119867/

Айде лека

14.  

15. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@Pancho
    С това приключвам относителния offtopic от моя страна. Като каза загубени 8 години те разбирам напълно. Накратко един анализ от кухнята:
    Подчертавам, че аз не съм служител на МВР, въпреки че по ред причини почти ежедневно работя с тях и имам поглед върху нещата волно или неволно.

Та имам един приятел, млад мъж, който по стечение на обстоятелствата беше шеф на провинциално РЗ и също по стечение на обстоятелствата [разбирай политически причини] вече не е, въпреки, че е в системата.
    Та той споделя следното, опитвайки се да мисли и анализира.
    Какво се случва в МВР, най-опростенчески казано:

Висшия състав, да ги наречем генерали, полковници и подполковници си седят на gупетата и единственото, което правят е да си чакат пенсията, респективно мечтаните няколко заплати. И след това нещо лекичко + пенсията. Не се намесват никъде за да не настъпят котарака.

Средния състав, да ги наречем майори и капитани са разочаровани от неефективността на системата [МВР, Следствие, Прокуратура, Съд] и в един момент си казват "Е6ал съм му майката, аз имам възможности да оцелея и без шапката и пагона" и в общия случай са прави и обикновено са по-доволни.

Младшия състав, да ги наречем старши лейтенанти и лейтенанти са си живи новобранци и само единици от тях ще станат добри полицаи, защото няма кой да ги научи.

Първия ешалон чака пенсия, а втория са разочаровани и хвърлят кърпата.

Това според мене е най-близко до драмата на въпросното силово министерство и напълно те разбирам, въпреки, че не одобрявам слагането на всички под един знаменател.

И сега с този нов Закон ...
    Лично аз не мога да си представя 60 годишен униформен полицай. Повече е плачевно, отколкото смешно.

По темата:
    Все нещо трябва да се прави във връзка с тероризма и организираната престъпност. Винаги можем да кажем, че всичко ще е безполезно. Оправданието е като gупето, всеки си го има, но винаги намирисва.
    Ако нещо излезе, чудесно. Ако нищо не се получи, поне е направен опит. Личното ми мнение, че ефект ще има. Дори и заради това, че т. нар. "Служби" няма да имат повод да се оправдават с липса на правомощия.
    Времето ще покаже.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Да, Малоун, прав си и аз мисля, че и в полицията следва да има свестни хора и тук сме единодушни.
    Не знам дали обаче следва да ни съвпаднат цифрите, защото аз съм имал няколко - поне 10-тина контакти с полицаи по служба като потърпевш или с граждански въпрос и не мога да отлича ни един полицай с подобаващо изпълнение на служебните му задължения. Не ми е ясно малка ли му е заплатата, семейството ли му е голямо, но това е дереджето.
    Всъщност имаше един и той беше вишист. След като не си свършиха един път работата и аз почти ги принудих да си я свършат пратиха него барабар с екипа да огледа... Та се запознахме, симпатяга. Подир около година напусна полицията. Не е моя вината, но твърдеше, че не е доволен и то не толкова от заплатата.
    Имам и приятели от Симеоново, вече действащи полицаи... Променят се по някакъв начин. Не знам какво е, но стават определено много по - странящи от хората и губят някак жизнеността си. Може и да е във връзка със службата, но ми се трува, че има нещо и то е някъде в цялата система. Дали нещо нередно, дали попадат между два огъня, ама то на новобранец, бил той и офицер едва ли много хора ходят да искат услуги и да го тормозят... Имам и приятели в армията, тях ги бие малко на агресия, ама определено не е такава негативна промяната в сравнение с полицаите. Не знам къде е проблема, но според мен определено има.
    А друга е темата, че поне 9 от 10 полицаи предпочитат да не си свършат работата дори и ако става въпрос за престъпление, но в глоби и техните производни(примерно рушвети) са много стриктни и издържани.
    Както и да е, да оставим това настрана, друга е темата.
    И, Малоун, не ми го пробутвай тоя тероризъм Ако ще говориш какво вършите, дай нещо реално. Вестниците съм спрял да ги чета, статии и аз съм писал и знам как се пишат.

Обсъждането е чудно.
    Службите за сигурност ще имат достъп до личната ни информация
    Колко трагично. Демокрацията ще загине...
    Аз мисля, че службите винаги са имали достъп до тази информация и този закон - даже напротив - може да се окаже полезен за нас - гражданите, защото регламентира ясният ред, по който може да се получи информация за лицето и как може да се получи.
    Ами ако службите - тези, които се занимават със следене, издирване и т.н. нямат информация, кой да има, дами и господа?
    Предполагам, верният отговор е никой. Все пак това е лична информация и лицето трябва само да решава. Не може разни служби да му се бутат и да вземат информация без разрешение.
    Никой? А дали може никой да има достъпа до такава информация?
    Ще ви разкажа една съвсем реална случка. Пък ако ви хареса?
    Преди години един михлюзин беше закачал и бил нещо приятелката ми. При това я посетил нееднократно. Не по нейна вина или да има да му дава нещо, просто оня си искаше някакви неща и така...
    Освен име и фамилия и подозрения за родно място друго не знаехме за него.
    Но се оказа, че имаме познат нейде из паспортна служба.
    Със съдействието на когото намерихме цялата информация за лицето. Вкл. настоящ адрес, кога е осъждан и за какво и така.
    Посетихме го лично - и такива работи. Оправихме работата... Не го знам къде е сега, но спря със закачките.
    Естествено, тази история аз си я измислих, да не си помисли някой, че говоря сериозно?
    Та да продължим да я обсъждаме. Това, което съм получил от едикъде си според вас е ли или не е лична информация?
    Според мен Е лична информация. И какво се оказва? Някой все пак има достъп до нея, даже свободен и даже може да я изнесе?
    За всички вас, които имате параноичен страх от службите, айде сега ще ви обрисувам следната конспиративна картинка. Можете да с ия натъманисате сами, но аз ще ви помогна, за да загубите хептен способността да спите спокойно.
    Нейде из паспортна служба обикалят 2-3 секретарки. Те събират цялата преминала през тях информация за съответните градове и успяват - може би* исъс съдействие отгоре - да я предадат на мутрите. 15 стотинки получават на калпак да кажем.
    Закво им е на мутрите?
    Ами примерно: постоянен адрес в БГ в 8-9 от 10 случая означава собствено жилище. Проверяват и търсят; кой живее сам, гледат ЕГН - то колко е големичко, пол, роднини и такива неща.
    И една хубава лунна вечер, когато звездичките пеят, 2-3 учтиви момчета чукат у вас.
    Ще ги познаете по лъскавите пушки!
    Малко са нервни и викат:
    "Добър вечер! Вий сега тоз апартамент ше го продавате или ше го подарявате?"
    Мисля, че сценарият е напълно възможен.
    Що не ви е страх от него, другари? Мръсните лелички и чичковци в паспортна служба имат достъп до вашите данни!
    И в общи линии - някаква държавна службица държи всеки фрагмент от личните ви данни!
    Не си ги давайте, на бой! Изгорете си паспортите и всякакви документи и си сменете името и адреса.
    Това е несериозно, молим ви са. Толкова много нещастни хорица имат достъп до вашите данни. Къде по лесно е да подработиш тях, отколкото полицията. От всички пък подбарахте точно тези, които винаги са имали достъп до вашите данни и които по принцип трябва да имат. И ги подпукахте, защото за пръв път това дали и как могат да имат достъп до вашите данни е строго регламентирано.
    Нещо аз ли не съм в час?

ПП. Току що върнах малк оназад в темата ,за да попрочета за "техническите средства" и се оказва, че моята теза - поне отчасти е поставена. Честно казано не си направих труда да прочета всичко писано по темата, преди да пиша по въпроса.

17. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Както каза по-горе D3BEP, достъп до някой лични данни имат не само специалните служби (примерно служителите на всяко едно ГКПП), но и голяма част от неспециалните (банки, разплащателни пунктове на енергото и ВиК, НОИ, здравна каса и много други). Това не е от вчера и едва ли на някой му е правило впечатление досега. Данни за проведените разговори (без самите разговори) се съхраняват също много отдавна - всеки може да си поиска такава разпечатка от телефонната компания чиито услуги ползва (а сега вече ги дават и без да ги искаме - така че и това ли е някаква новост. НО друг е въпроса със следенето на интернет трафика, особенно оная част касаеща обмен на файлове. На пръв поглед - нищо особено, докато в един момент големите филмови, звукозаписни и софтуерни компании не поискат и те достъп до нея. А това мисля, че едва ли ще ги затрудни много. При наличието на такава подробна справка много обикновени хорица биха "изгоряли".....
    Така, че за борба против тероризма незнам дали ще послужи, но за борба с нелегалното разпространение на информация в мрежата - 100%. Откъдето пак проличава, че всички подобни закони се създават за да обслужват икономически интереси на големите корпорации. А тероризма е един удобен параван, без който прокарването на подобен закон не би било възможно.
    Не, че не трябва да се борим с тероризма, но не е това начина.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Извинявайте, че пак си изливам душата в темата.
    Ама как мислите, как им е по - лесно на специалните служби да ви следят трафика по интернет?
    Ако има закон за това или ако няма закон?
    Може ли някой, ама ясно, като за малоумник да ми обясни ако няма закон, регламентиращ КАК се взема личната информация или как се следи трафика, какво точно спира тайните служби да в иследят трафика?
    Може би бъркате България с Германия или Америка, където закони за личните данни и защитата им е имало добре уредени и стари и примерно във връзка с тероризма с промени в закона се разширяват правомощията на тайните служби.
    Обаче у нас? За какво си говорим?
    Говорим си за това, че не е имало такъв закон и сега от некоя година има има и ние оценяваме това като минус.
    Единственият начин това, което искате да стане, е изрично да се забрани на тайните служби със закон такъв достъп.
    Което няма как да стане.
    Възможност за подслушване на телефоните винаги е имало. А помните ли колко пъти имаше скандали, че било неправомерно? Е, сега с този закон би следвало вече този въпрос да е изяснен.
    С какво пък по - специален е интернет? Бих казал, че тази добавка в закона даже е закъсняла!
    АКо смятате обаче че така става, трябва да се обърнете към парламентарните групи, депутатите, премиера и да искате да се забрани на тайните служби при нужда да бъркат във файловете ви. Друго не виждам как може да стане.
    Засега Microsoft все още не е тайна служба. Не знам, може зад нея да стоят евреи или световната конспирация, но тя няма правото да иска този достъп. В случай, че й бъде даден и го използва официално във ваш ущърб, винаги можете да ги пратите на международен съд. Те вече са му яли гайлето.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Разпродажба на личната аудио техника
    От varieca във форум Продава
    Отговори: 4
    Последно: 09-04-10, 01:49
  2. Поща и сигурност
    От ru-boy във форум Windows
    Отговори: 0
    Последно: 06-09-07, 23:08
  3. Сигурност в NETA
    От Didi4 във форум Мрежи
    Отговори: 5
    Последно: 10-11-03, 12:26
  4. Край на личната свобода ... :-(
    От DeathKnight във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 7
    Последно: 13-06-02, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе