Първоначално публикувано от
Malone @Pancho
С това приключвам относителния offtopic от моя страна. Като каза загубени 8 години те разбирам напълно. Накратко един анализ от кухнята:
Подчертавам, че аз не съм служител на МВР, въпреки че по ред причини почти ежедневно работя с тях и имам поглед върху нещата волно или неволно.
Та имам един приятел, млад мъж, който по стечение на обстоятелствата беше шеф на провинциално РЗ и също по стечение на обстоятелствата [разбирай политически причини] вече не е, въпреки, че е в системата.
Та той споделя следното, опитвайки се да мисли и анализира.
Какво се случва в МВР, най-опростенчески казано:
Висшия състав, да ги наречем генерали, полковници и подполковници си седят на gупетата и единственото, което правят е да си чакат пенсията, респективно мечтаните няколко заплати. И след това нещо лекичко + пенсията. Не се намесват никъде за да не настъпят котарака.
Средния състав, да ги наречем майори и капитани са разочаровани от неефективността на системата [МВР, Следствие, Прокуратура, Съд] и в един момент си казват "Е6ал съм му майката, аз имам възможности да оцелея и без шапката и пагона" и в общия случай са прави и обикновено са по-доволни.
Младшия състав, да ги наречем старши лейтенанти и лейтенанти са си живи новобранци и само единици от тях ще станат добри полицаи, защото няма кой да ги научи.
Първия ешалон чака пенсия, а втория са разочаровани и хвърлят кърпата.
Това според мене е най-близко до драмата на въпросното силово министерство и напълно те разбирам, въпреки, че не одобрявам слагането на всички под един знаменател.
И сега с този нов Закон ...
Лично аз не мога да си представя 60 годишен униформен полицай. Повече е плачевно, отколкото смешно.
По темата:
Все нещо трябва да се прави във връзка с тероризма и организираната престъпност. Винаги можем да кажем, че всичко ще е безполезно. Оправданието е като gупето, всеки си го има, но винаги намирисва.
Ако нещо излезе, чудесно. Ако нищо не се получи, поне е направен опит. Личното ми мнение, че ефект ще има. Дори и заради това, че т. нар. "Служби" няма да имат повод да се оправдават с липса на правомощия.
Времето ще покаже.