Страница 3 от 7 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 103

Да подкрепим Дания!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #31

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    Прав си да порасъждаваме малко какво дефакто се случило
    Вестници в европа с разрешенията на главните си редактори публикуваха многократно и версията с Българската следа в атентата срещу папата.
    Не мисля че тогава ти или на който* да е било в България му идвало на ум да защитава правото на тези вестници да ни клеветят.

    Смяташ* че хора като мен които се тръшкат по 5 пъти на ден сме малоумни.Смятай ни за такива щом така смяташ.Само се запитай дали случайно не ни засягаш.Или мен в конкретния случай.

    Питаш ме какво пише в Курана.Ето какво пише.

    "О вярващи Аллах забрани на себе угнетяването.Ето защо забранява се и на вас."

    Понеже може би не познаваш ислямската теология ще ти кажа че според исляма няма сила* която може да наложи забрана на Аллах,освен самия той, и това е единствената
    забрана която Аллах сам е наложил на себе си.Всички ислямските учени смятат тази забрана за забрана от най-строгата категория на забраните т.е абсолютно категорична.

    Може да ти звуча много верски,но обиждам ли те.Я погледни своя пост дали положението там е същото
    Съвсем друг е въпроса за наличието на лумпенизирани хора в ислямските страни.
    Не мисля че броя на простаците е по-малък в Европа.
    Оказало се е според теб,но каноните на исляма казват че онзи който си играе с образ на пророк не е от мюсулманите.Така че тази твоя версия ми се струва несъстоятелна.
    @badr - Споделих ти мнение и не те обиждам, но виждам че ти приемаш думите ми лично, което е* типично за хората на правата вяра. Не случайно сте се самонарекли "права вяра" намеквайки индиректно, че всички други вери са "криви". Казано е: "Не споменавай без нужда името Господне", а постовете ти са пълни с Неговото име както и да го наричаш ти. Не ти ли стига това, че по 5 пъти днвно се молиш за душата си уж в Негово име? Толкова ли ти е скъпа тя, че непременно искаш да запазиш място за нея в рая? Казано е: "По делата им ще ги познаете"...Да, християнството има своя си тъмен период, но той остана там, в средновековието...истината е, че някой вери и религии израстнаха, докато други останаха в 18-ти век, с техните приьоми, подходи и методи...И аз не ти говоря за Курана и какво е написано там, а за неговите последователи. Да, добра книга е, бестселър както и Библията, но живота не е книга. Той е пъстър и шарен, динамичен, понякога див, понякога тъжен, но прекрасен ако знаеш за какво живееш. Вярата е в състояние на душата, а не ритуални танци. Може да се обрязваш, да хигиенично е, но можеш и просто да си се измиваш редовно...Тази кожичка там, е част от Създателя не мислиш ли? Нали сме по негов образ и подобие създадени, или...е бъг в софтуера?!! Можеш да се кланяш по цял ден в Негово име и всяка втора твоя дума да е "Вай Аллах" или "Аллах буйук", това си е твоя интерпретация на реалността, но остави ми удоволствието да се засмея искрено, когато това, което видя ми се стори смешно....И този мой най-искрен смях няма да има и не е свързан изобщо с неуважение към Исляма, повярвай ми...Просто ми е смешно мамка му )

    Толкова ли е трудно да се изправиш и "погледнеш" Създателя си в "очите", да му кажеш от цялото си сърце:
    "Извини ме, но вместо да се тръшкам тук да правя сеир на гяурите и да пропилявам времето си във възхвалата ТИ, ще запиша университет, ще се уча и ще работя, няма да се плодя като заек, без да знам как ще изхранвам децата си, ще живея за да направя света около мен по красив, ще дам на близките си не вечен, но уютен и пълен с любов живот и така, ще се приближа до всеотдайността ТИ и добротата ТИ и цялата Твоя същност, защото Бог е любов и доброта и смирение...Ще Те нося в сърцето си, ще Ти говоря с душата си...защото Ти си в мен, а не в джамията, защото Ти си в мен, а не в книгите, ". ...

    Един от основните проблеми на последователите ти е в това, че винаги в един момент започвате да се взимате на много сериозно, а от там до фанатизма и убиването в Негово име има само една крачка...."Прекаления светец и Богу не е угоден"

    п.п. Това за забраната на Аллах и че само той може да наложи такава ужасно много ми прилича на депутатски имунитет и несменяемост на висшите магистрати...

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Мнения
    101
    #32

    "Хайде, хайде! Хайде, хайде, хайде!" Б.У. Устър

    Да, не заключвайте темата, защото според мен далеч не всичко е казано.

    Публикували някакви журналисти карикатури. Били датчани. Добреее... Вестникът пък бил датски. Да не повярваш! Хайде сега, да запалим де що датско посолство видим!

    Като събориха небостъргачите, някъде, в целия цивилизован Свят излезе ли списъче: тези и тези са участвали, с тази и тази националност, ето на всички заинтересовани списък с адресите на най-близките посолства на съответните държави. Рецепта за коктейл "Молотов" ще намерите в притурката "Хоби и забавления в свободното време".?

    А, badr?

    Като взривяват ден след ден жени и деца по спирките и в дискотеките, някой пита ли ги коя нещастна държава е имала лошия късмет да издаде паспорта им?

    Като избиват автобуси с туристи, някой попита ли: абе, от къде са тези момчета, че ми се пали нещо?

    Просто всички ги приеха, като подобава на разумни и образовани хора: някъде, някой болен човек, без морал, без човечност, без разбиране на другия е намерил група духовно изостанали, бедни и неуки хора, надъхал ги е и им е дал оръжие в ръцете. Жалко за жертвите, жалко и за убийците!

    Не казвам, че някой вярващ и религиозен човек е виновен за това, че не е умен. Или че не е начетен и образован. Или пък, че е беден. Но трябва ясно да съзнава тези си недостатъци и да си наляга парцалите, а не да търчи като изоглавен с факла в ръка.

    Да вземе да прочете някоя книга вместо това, ще дваж по-полезен на себе си и близките си, че и на религията си.

    Нямам нищо против Исляма. Против съм, когато кръвожадни и безогледни хора го използват като оръжие и за да отклонят вниманието от вътрешните проблеми на страните си.

    Не познавам тази религия, но запознати са ми казвали, че тя далеч не е толкова жестока, колкото се представя. Кой е виновен за това? Ние ли, затова, че сме, може би пристрастни, но все пак мислещи, свидетели на проявленията на тази вяра или някой, който я тълкува превратно за обслужване на собствени интереси?

    Карикатурите далеч не са злонамерени, повярвайте ми, виждал съм злонамерени такива. По-скоро са един малко по-различен поглед върху проблемите на съвремието и не са били предназначени да обидят когото и да било. По-скоро да го накарат да се замисли.
    Но може би, когато са ти пъхнали в ръката бутилка със запалителна смес, чийто фитил гори, нямаш време за мислене, просто хвърляш...

    Лошото е, че в днешно време на провокации и контра-провокации обикновеният гражданин трудно може да каже кое вследствие на кое е. Възможно е екип за анализи на ЦРУ да попаднало на въпросните карикатури при рутинно сортиране на печатните издания на европейски държави клас Б и да е предложило на екипа в съседство, който разработва нахлуването на САЩ в Иран през есента на 2006 г. да го използва, за да подготви почвата за интервенция в стил "По молба на правителството на Дания..."

    Това, което е възмутително е колко лесно се палят братята мюсулмани и колко бързо сме готови да отвърнем ние!
    Спомнете си, какво казваше Йода на Люк за гнева...

  4. Senior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    3,779
    #33

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    Понеже може би не познаваш ислямската теология ще ти кажа че според исляма няма сила която може да наложи забрана на Аллах,освен самия той, и това е единствената забрана която Аллах сам е наложил на себе си.
    Allah Self-Uninstaller 1.0

  5. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,744
    #34

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    badr, нека не влизаме в дебрите и лабиринтите на теологията, защото всеки вярващ е запознат със своята си религия, а аз като атеист съм запознат с всичките. може да не мога да цитирам и псевдо-анализирам взаимнопротиворечащи си твърдения, но пък примерно съм чел Тома Аквински, който е един от мастодонтите на християнската религиозна мисъл, и мога да кажа едно - в очите на непредубеден човек звучи смешно. но това не ми дава право да се бъркам във работата на тези, които вярват в него, както и на тях да ме убеждават в тяхната правота.
    Когато ме попитат какво казва куранът по еди кой си въпрос мисля че се навлиза в теологията.Може би не бива според теб да отговоря на даден въпрос още повече не виждам как това те ангажира.Що се отнася до познанията ми за религиите мога да те уверя че те не отсъпват на знанията ми за битовата техника

    Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    беснеещите тълпи по улиците обаче правят точно това - отказват да признаят правото на другите да имат свои вярвания, колкото и те да са погрешни. гладните, жадни, голи и боси фанатици вярват, защото нямат с какво друго да запълнят изпразнения си от смисъл нещастен живот, който са готови да заменят срещу недоказаното Отвъдно с цената на саможертвата на доказаното Тук!





    НЕ ИСКАМ СВЕТЪТ, В КОЙТО ЩЕ ЖИВЕЯТ ДЕЦАТА НИ ДА БЪДЕ СВЯТ, В КОЙТО ТОВА Е ЕЖЕДНЕВИЕ!
    НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В СВЯТ, В КОЙТО ТОВА Е ЕЖЕДНЕВИЕ !!!
    НЕ ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В СВЯТ, КЪДЕТО ЦЕНАТА НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ Е ПО-НИСКА ОТ ВРЕМЕТО, КОГАТО СМЕ СЕ КЛАЛИ КАТО СКОТОВЕ
    Остава да ме кажеш че сега в България човешкия живот се оценява по-високо.
    Ще ми се да е така.
    Със сигурност жизнения стандарт у нас не е по-висок от този в ислямските страни та да ми говориш за голи,боси и т.н.По скоро е обратното голяма част от хората у нас живеят под официалното равнище на бедността.
    Е това са само факти все пак.Не е задължително да си съгласен с тях.

    @skynet
    Бих те помолил да бъдеш малко по последователен
    Извинявай,но мислиш ли,че е логично да ме попиташ какво пише в курана и после да ме обвиняваш защо видите ли съм споменавал напразно божието име

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    ? Кажи ми какво пише в Курана за това моля ти се? Сигурен съм, че е казано нещо...Бас държа че и Мохамад се е произнесъл по въпроса...
    Освен това не употребявам думи на които не знам значението като "буйук и вай"
    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    @badr - Споделих ти мнение и не те обиждам, но виждам че ти приемаш думите ми лично
    Ти как би възприел,ако някой нарече група хора към които принадлежиш и ти,публично изразеното мнение :
    "се тръшкат по подовете в дивата си религиозна аеробика са профани с промити мозъци... "
    И колкото искаш се смей,денонощно и целогодишно ако искаш
    Цитат Първоначално публикувано от skynet


    Толкова ли е трудно да се изправиш и "погледнеш" Създателя си в "очите", да му кажеш от цялото си сърце:
    [b]"Извини ме, но вместо да се тръшкам тук да правя сеир на гяурите и да пропилявам времето си във възхвалата ТИ, ще запиша университет, ще се уча и ще работя, няма да се плодя като заек, без да знам как ще изхранвам децата си
    Ти ме извини,но това ми звучи нелепо.
    Все пак мога да кажа,че прекарвам задължително всеки ден поне 2 часа на ден в учене,защото смятам невежеството за свой личен враг.
    И прощавай ама за какви мои последователи става въпрос

    Аналогията ти с депутатския имунитет и основни положения в исляма също търпи сериозна критика

    @Eistee
    Цитат Първоначално публикувано от Eistee
    Да, не заключвайте темата, защото според мен далеч не всичко е казано.

    Публикували някакви журналисти карикатури. Били датчани. Добреее... Вестникът пък бил датски. Да не повярваш! Хайде сега, да запалим де що датско посолство видим!

    Като събориха небостъргачите, някъде, в целия цивилизован Свят излезе ли списъче: тези и тези са участвали, с тази и тази националност, ето на всички заинтересовани списък с адресите на най-близките посолства на съответните държави. Рецепта за коктейл "Молотов" ще намерите в притурката "Хоби и забавления в свободното време".?

    А, badr?

    Като взривяват ден след ден жени и деца по спирките и в дискотеките, някой пита ли ги коя нещастна държава е имала лошия късмет да издаде паспорта им?

    Като избиват автобуси с туристи, някой попита ли: абе, от къде са тези момчета, че ми се пали нещо?

    Просто всички ги приеха, като подобава на разумни и образовани хора: някъде, някой болен човек, без морал, без човечност, без разбиране на другия е намерил група духовно изостанали, бедни и неуки хора, надъхал ги е и им е дал оръжие в ръцете. Жалко за жертвите, жалко и за убийците!

    Не казвам, че някой вярващ и религиозен човек е виновен за това, че не е умен. Или че не е начетен и образован. Или пък, че е беден. Но трябва ясно да съзнава тези си недостатъци и да си наляга парцалите, а не да търчи като изоглавен с факла в ръка.

    Да вземе да прочете някоя книга вместо това, ще дваж по-полезен на себе си и близките си, че и на религията си.

    Нямам нищо против Исляма. Против съм, когато кръвожадни и безогледни хора го използват като оръжие и за да отклонят вниманието от вътрешните проблеми на страните си.

    Не познавам тази религия, но запознати са ми казвали, че тя далеч не е толкова жестока, колкото се представя. Кой е виновен за това? Ние ли, затова, че сме, може би пристрастни, но все пак мислещи, свидетели на проявленията на тази вяра или някой, който я тълкува превратно за обслужване на собствени интереси?

    Карикатурите далеч не са злонамерени, повярвайте ми, виждал съм злонамерени такива. По-скоро са един малко по-различен поглед върху проблемите на съвремието и не са били предназначени да обидят когото и да било. По-скоро да го накарат да се замисли.
    Но може би, когато са ти пъхнали в ръката бутилка със запалителна смес, чийто фитил гори, нямаш време за мислене, просто хвърляш...
    Страхотно обаче ще се изненадаш ако видиш официалната позиция на пентагона според която от самолетът блъснал в сградата на пентагона не останало абсолютно нищо.Изпарил се е в следствие на взрива вътре в сградата като не е оставил абсолютно никакви останки.Изключително интересна версия.

    Виж за подпалвачи и убийци и тям подобни твари съм съгласен.Нямат морал,нямат чувства,нямат религия.

    Що се отнася това дали някой религиозен човек не е умен и дали трябва той да си наляга парцалите.
    Следва ли според теб че религиозен човек според теб е глупак.Защото от поста оставам с подобно впечатление

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #35

    Re: Да подкрепим Дания!

    @badr - Въпросът ми за това дали по повдигнатите от мен въпроси пише нещо в Курана, беше чисто риторичен. Разбира се че не пише...всички свещенни книги ясно разграничават доброто от злото...Можеш да продължиш да нищиш всяка мое дума поотделно, но така няма да получиш представа за смисъла на постовете ми и идеята която влагам в тях. Гледай по глобално, не ми давай примери от миналото бъдещето или религията. Такива мога да ти дам и аз в изобилие. Разглеждаме един точно конкретен случай:

    От една страна - няколко изобщо не обидни карикатури с нищо незастрашаващи живота, който е свещен.
    От друга страна - фанатизирани последователи на Исляма рушащи и палещи всичко което не харесат, обидени като малки деца след отказан сладолед, заканващи се да запалят света.

    Искам да те попитам просто и ясно: Оправдаваш ли действията на последователите си по вяра?...Не твоите последователи, едва ли някога ще имаш такива...Не ми казвай че тези лумпени не са мюсулмани...след като се крият зад Курана, значи са мюсулмани. Не ме интересува вярата ти, но ако ти приемаш това за нормално и правилно, аз ще съм един от тези, които с удоволствие би се наредил на опашка пред теб за да те заплюя в лицето...защото при появяването на гафове като този, има десетки по цивилизовани начини да се изрази недоволство. Протестни ноти, Официални писма, Дипломация. Лично аз ненавиждам грубата проява на сила, мутренската психология, незачитането на личната свобода и неприкосновенност, заплахите към невинни хора и деца. Ако откачалници мечтаещи за вечния живот искат бързо да стигнат до там, могат да се съберат някъде, през девет планини та в десета и да си направят едно голямо харакири напускайки така този живот от който са толкова недоволни - цивилизована Европа и Америка със сигурност ще отпусне необходимите фондове за да ги погребе с всички почести...

    "На които и Бог да се кланяш, първо провери кои стои зад гърба ти."

    едит :/// я не ставай смешен а си препрочети първите СИ постове по темата...никъде в тях не виждам ясно несъгласие със ставащото, започна да мрънкаш на религиозни теми...да търсиш под вола теле...изплю камъчето когато хората тук несъгласни с това което става те притиснаха...

  7. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,744
    #36

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    едит :/// я не ставай смешен а си препрочети първите СИ постове по темата...никъде в тях не виждам ясно несъгласие със ставащото, започна да мрънкаш на религиозни теми...да търсиш под вола теле...изплю камъчето когато хората тук несъгласни с това което става те притиснаха...
    Но къде видя одобрението ми за палажи,грабежи и други дивашки прояви.
    За мен отношението към подобни неща е подразбиращо се.
    Не мисля че е етично да ми приписваш одобрение на бандитизъм или други подобни.
    Би ли цитирал мой пост където изразявам такова отношение
    Виж за теб обаче далеч не може да се каже същото.
    Твърденията ти за толерантност меко казано бяха опровергани.
    И отговор на ясно зададените от мен въпроси не получих
    Защо наричаш мюсулманите тръшкащи се в дивата си религиозна аеробика са профани с промити мозъци...
    Защо именно официална Европа и Америка ясно изразиха негативното си мнение именно към подобен род писания.
    Нещо май бе защитник на свободата на словото

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    880
    #37

    Re: Да подкрепим Дания!

    ей, хора пишман станах, че започнах тази тема - извинявам се на всички.

    давайте го по-спокойно! идеята ми беше да кажете - подкрепям Дания или не я подкрепям, евентуално и мнения, а пък нещо се появиха личностно-религиозни елементи, доста излишни, и спорът се отплесна далече-далече и прекалено се глобализира....

    нека се затвори темата, да няма обидени...

    ето тук гласувайте http://forum.setcom.bg/index.php/top...1.new.html#new

  10. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #38

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    Но къде видя одобрението ми за палажи,грабежи и други дивашки прояви.
    За мен отношението към* подобни неща е подразбиращо се.
    Не мисля че е етично да ми приписваш одобрение на бандитизъм или други подобни.
    А защо да не го приема за подразбиращо се?? Когато в тема с ясен надслов "Да подкрепим Дания", която предполага акумулиране на мнения в подкрепа на Дания ти започваш да подкрепяш* другата страна, извода се налага от самосебе си.

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    Виж за теб обаче далеч не може да се каже същото.
    Твърденията ти за толерантност меко казано бяха опровергани.
    Толерантен съм даже прекалено, но при проява на нетолерантност или мнения в защита на нетолерантността, както и тези оправдаващи вандалщина, автоматично превключвам в режим Advanced.

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    И отговор на ясно зададените от мен въпроси не получих
    Защо наричаш мюсулманите тръшкащи се в дивата си религиозна аеробика са профани с промити мозъци...
    Защо ли? Защото само в "правата вяра", децата на "правоверните" биват задължавани да заучават Курана наизуст, едва проходили, при ужасяващо строги правила на обучение и постоянно психическо малтретиране от страна на ходжи, родители, близки, генерирайки по този начин "правоверни" без да е от значение дали тези новоизлюпени "правоверни" невръсни деца осмислят това което заучават, без да е от значение дали го искат и имат ли духовна потребност от това.* *Вярата, в каквато и да е форма, мисля че трябва да се изгражда на основата на самоосъзнаването и се появява в момент на духовно развитие и потребност на индивида, процес, който за всеки отделен човек протича по различен начин и на различна възраст. В резултат на тази своеобразна насилствена мюсулманизация на детските съзнания, които далеч не са готови за сложните теологични размисли, се получава невероятно количество "фира" с промити мозъци, които видимо се тръшкат и играят ритуалите, но никога не притежават духовността и ценностите на самостоятелно оформил се вярващ, почувствал висшата нуждата от разбиране на живота...много от тях до такава степен се зомбират, че дефакто се превръщат в прекрасни камикадзета, които при необходимост и команда от висши "духовници" изпълняват своя "изящен" танц на смъртта...

    ако все още не си съгласен с каквото и да е изложено тук от мен, заповядай на ПМ или КЮ да изгладим верските си различия, но не го прави по инерция, а почувствай вътрешна потребност от това. Живял съм над 5 години в Анталия и това, което говоря тук до голяма степен е резултат от лични наблюдения, а не прочетени книжки...зная турски добре и вече над 12 години правя бизнес с турци мюсулмани...дали ми липсва толерантност ти как мислиш? Често си се базикаме взаимно на вяра и съм им казвал сериозно много по остри неща отколкото тези карикатури, но никой не е тръгвал да коли близките ми, щото като ги опознаеш се разкриват...и се оказва, че и пият и пушат по време на големите пости, и рускини поебват, и жената на ближния пожелават, и крадът та пушек се вдига и на целия този прикрит цирк по 5 пъти дневно на джамия ходят и всеки петък в 12:00 прошка искат, получават я, и отново рускини поебват, и пият, и пушат, и крадът ...и така драги ми г-н Правоверен

  11. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,744
    #39

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    А защо да не го приема за подразбиращо се?? Когато в тема с ясен надслов "Да подкрепим Дания", която предполага акумулиране на мнения в подкрепа на Дания ти започваш да подкрепяш другата страна, извода се налага от самосебе си.
    Единсвения извод който се налага в случая е че подкрепям правото протест,а не палежи грабежи и други нарушаващи правата на другите действия.
    А от думите ти следва че едва ли не априори и аз съм подпалвач,грабител или идеен съмишленик на тоя род занятия.
    Темата обаче беше за свободата на словото.
    И ето в своя пост ти отново отричаш правото ми на мнение.Споменаваш че има и друга страна,незнайно защо обаче смяташ че в нейна подкрепа не трябва да има мнения.

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    Толерантен съм даже прекалено, но при проява на нетолерантност или мнения в защита на нетолерантността, както и тези оправдаващи вандалщина, автоматично превключвам в режим Advanced.
    Погледни собствените си думи и превключи в режим Advanced.Какво то и да включва той,дано да е полезен.

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    Защо ли? Защото само в "правата вяра", децата на "правоверните" биват задължавани да заучават Курана наизуст, едва проходили, при ужасяващо строги правила на обучение и постоянно психическо малтретиране от страна на ходжи, родители, близки, генерирайки по този начин "правоверни" без да е от значение дали тези новоизлюпени "правоверни" невръсни деца осмислят това което заучават, без да е от значение дали го искат и имат ли духовна потребност от това.
    Надали ти самия вярваш в тази приказка.Куранът се знае наизуст от не повече от 1% от мюсулманите като тази оценка е леко завишена.

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    ако все още не си съгласен с каквото и да е изложено тук от мен, заповядай на ПМ или КЮ да изгладим верските си различия, но не го прави по инерция, а почувствай вътрешна потребност от това. Живял съм над 5 години в Анталия и това, което говоря тук до голяма степен е резултат от лични наблюдения, а не прочетени книжки...зная турски добре и вече над 12 години правя бизнес с турци мюсулмани..
    Не чувствам никаква необходимост да изглаждам верските си различия с теб.
    Нека твоите убеждения са за теб,моите за мен.Нека уважаваме обаче правото на другия да бъде различен.
    Това че говориш от лични наблюдения? Добре
    Ами не смяташ ли че аз като мюсулманин говоря също от лични впечатления.
    Знаеш турски.Аз не.По простата причина че съм българин,а родителите ми не са мюсулмани.Куранът и ислямската теология са на арабски обаче.

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    ...дали ми липсва толерантност ти как мислиш? Често си се базикаме взаимно на вяра и съм им казвал сериозно много по остри неща отколкото тези карикатури, но никой не е тръгвал да коли близките ми, щото като ги опознаеш се разкриват...и се оказва, че и пият и пушат по време на големите пости, и рускини поебват, и жената на ближния пожелават, и крадът та пушек се вдига и на целия този прикрит цирк по 5 пъти дневно на джамия ходят и всеки петък в 12:00 прошка искат, получават я, и отново рускини поебват, и пият, и пушат, и крадът ...и така драги ми г-н Правоверен
    Мисля че не познаваш исляма.Какъв е събирателния образ на мюсулманина в твоето
    съзнание е съвсем отделен въпрос.Нали по твоите познати не следва да се изгради фундаменталната представа че мюсулманите са крадци,лицемери и т.н.
    Не те подценявам дотолкова че да ти давам примери със същите прояви сред други общости.Ами ние мюсулманите сме над 1 250 000 000 души.
    Естествено е че ще има най различни хора.


    @hihimor
    Аз не се чувствам засегнат от теб по-никакъв начин
    Темата е чувствителна,обширна.Неизбежно е при коментара и да няма обобщаване.
    Няма как да не се появят религиозни елементи при положение че се обсъжда реакцията на религиозна общност.
    Ами реакцията на Папата,на Всленския Патриарх,на Президенти и министри
    като изразява явно неодобрение на тези карикатури несъществена ли е или пък против Дания ли е? Тук не стои Хамлетовския въпрос(да бъдеш или да не бъдеш)

  12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #40

    Re: Да подкрепим Дания!

    Темата наистина се измести много в страни от първоначалната идея, но това не я прави по-малко интересна. Всъщност дава възможност на всеки от участващите да си даде сметка за себе толерантен ли е към вярванията, културата и даже политическите убеждения на другите. А живеем в един твърде динамичен и с условни граници свят.

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    А защо да не го приема за подразбиращо се?? Когато в тема с ясен надслов "Да подкрепим Дания", която предполага акумулиране на мнения в подкрепа на Дания ти започваш да подкрепяш* другата страна, извода се налага от самосебе си.
    Ей от такъв начин на мислене винаги съм се пазил! Не е оправдано за мислещи хора да* изхождат от позицията "Ако не си с мен, значи си против мен". Това, че не оправдавам окарикатуряването на символите на една вяра, далеч не означава, че одобрявам палежите и терористичните атаки.

    И продължавам да мисля, че в цялата тази истерия има много повече политика, отколкото религия. Не случайно, пет месеца след като карикатурите бяха публикувани в Дания и почти никой не ги забеляза, те изведнъж започнаха да се тиражират и в много други западни (че и наши) вестници. Разбира се, съответните служби добре си дадоха сметка каква ще е реакцията на мюсулманските държави, където се проповядва по-радикален Ислям. Моето скромно мнение е, че се подготвя следващата битка за петрола и удара срещу Ирак и Сирия.

  13. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #41

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    Надали ти самия вярваш в тази приказка.Куранът се знае наизуст от не повече от 1% от мюсулманите като тази оценка е леко завишена.
    Интересно защо, инак толкова обширно излагащ тезите как така тук изведнъж някакси не разбра за какво говоря, или просто има неща за които е по добре да не говорим нали? Не за броя успели да го наизустят говорех, а за моделирането, моделиране на "правоверни" с промити мозъци...Вярата не се учи, Вярата е усещане, чувство...не е факултет...Промиването на детски мозъци, насилственото насаждане на вяря е не по-малко престъпно от камикадзетата. Станал си мюсулманин, открил си своята душевност, но си го направил сам, следвайки своята си потребност за вяра....прекрасно нали?, но едва ли щеше да имаш тази възможност да избираш вярата си ако родителите ти бяха мюсулмани....щеше да си поредното зомби...как например мама мюсулманин и тати мюсулманин ще приемат това, че си видял например в християнството по добро изразяване на душевността си????!!! Моля ти се, вероятно собственоръчно биха ти направили сюнет ама по-отгоре...ще се радвам да ми покажеш в новата ни история поне един откачалник гръмнал се и отнесъл десетки невинни жени и деца в името на Христос....едва ли ще можеш? Има нещо много сбъркано във вярата ви драги ми правоверен, ето защо тя винаги ще стои възможно най-далеч от мен и близките ми...когато една вяра не служи да осмисли живота, да го направи по приятен, по целеустремен, а ражда убийци, неценящи живота...майната и, и ако ти това наричаш нетолерантност, нека е такова...разбира се Европа ще се опита да се извини дори и да не вярва в това, че е сгрешила някъде, за да спрат простотиите и диващината, за да защити своите съграждани от лумпенизираните правоверни фанатици, дипломация или гъвкавост в мисленето, не е важно какво е точно, затваряне на едното око в името на живота, който е свещен...забрави ли че живота е свещен или 2-та часа учене дневно не ти стигат за да го осмислиш?

    Подканата ми за изясняване на верските различия бе с основен подтекст да прекратим тази дискусия. Чети между редовете.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    741
    #42

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    ...
    И продължавам да мисля, че в цялата тази истерия има много повече политика, отколкото религия. Не случайно, пет месеца след като карикатурите бяха публикувани в Дания и почти никой не ги забеляза, те изведнъж започнаха да се тиражират и в много други западни (че и наши) вестници. Разбира се, съответните служби добре си дадоха сметка каква ще е реакцията на мюсулманските държави, където се проповядва по-радикален Ислям. Моето скромно мнение е, че се подготвя следващата битка за петрола и удара срещу Ирак и Сирия.
    Напълно съм съгласен с тезата ти, че става дума за политика, а не за религия. Религията в случая е изродена до идеология. И използвана само с тази цел. Коранът е доста разтегливо четиво и позволява най-различни тълкувания. Това го прави удобен за целта. Но така е било и с Библията преди няколко века. И в името на Христос са палили, бесили и клали. Нищо ново. За съжаление.

    Аз мисля обаче, че в случая интерес имат радикалните ислямисти, не Запада. По конкретно Иран. По този начин ще отклонят вниманието от проблема с ядрената си програма. Даже да я оправдаят. И ще се опитат да обединят ислямския свят под свое ръководство. Елементарно политиканстване, но е действало и ще действа. За съжаление.

    Гледайки реакциите на САЩ ми се струва, че и те са малко изненадани и им трябва малко време да измислят как да извлекат максимална изгода за себе си. На гърба на Европа и ислямския свят. А, че ще го направят, едва ли някой се съмнява.

    @skynet, мюсулманите не са една компактна маса. Истински вярващите са много свестни хора и не мисля, че е удачно да ги обиждаш "ан блок". Това, че техните религиозни ритуали ти се виждат смешни, не е повод за подигравки.
    Не ти давам акъл, просто мисля, че би било добре да смекчиш тона.

    За да не останеш с грешно впечатление - атеист съм, но съм кръстен в Православна църква. Това беше изискване на дядо ти поп, за да ми позволи да стана кум на един прятел*

  16. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,744
    #43

    Re: Да подкрепим Дания!

    Цитат Първоначално публикувано от skynet
    Интересно защо, инак толкова обширно излагащ тезите как така тук изведнъж някакси не разбра за какво говоря, или просто има неща за които е по добре да не говорим нали? Не за броя успели да го наизустят говорех, а за моделирането, моделиране на "правоверни" с промити мозъци...Вярата не се учи, Вярата е усещане, чувство...не е факултет...Промиването на детски мозъци, насилственото насаждане на вяря е не по-малко престъпно от камикадзетата. Станал си мюсулманин, открил си своята душевност, но си го направил сам, следвайки своята си потребност за вяра....прекрасно нали?, но едва ли щеше да имаш тази възможност ако родителите ти бяха мюсулмани....щеше да си поредното зомби...ще се радвам да ми покажеш в новата ни история поне един откачалник гръмнал се и отнесъл десетки невинни жени и деца в името на Христос....едва ли ще можеш? ...

    Подканата ми за изясняване на верските различия бе с основен подтекст да прекратим тази дискусия. Чети между редовете.
    Аз умея да чета м/у редовете.Но я се замисли ти дали умееш.
    Когато ти посочих обаче някаква количествена оценка ти отново се отплесваш в хули и клевети.Не усети ли м/у редовете ясният контекст.И той е следния:
    "Замисли се как при тезата ти за промиване на мозъците и насилствено изучаване на тази религия броя на знаещите куранът е толкова малък"
    .Не се нуждае от дълга интерпретация и друга теза 2+2=4.Не е чудесна твоята нужда да подкрепяш тезите си с ругатни.

    Поканата за прекратяване на тази дискусия бе моя и бе към всички.
    Но беше и преди ти да се наемеш и да ни охарактеризираш.

    Не знам защо ще се радваш ако мога да ти посоча "един откачалник гръмнал се и отнесъл десетки невинни жени и деца в името на Христос"
    И за голямо съжаление мога.Тъжна и безмислена ми се вижда религиозната война водена м/у протестантска Англия и католическа Ирландия.
    И съвсем настоятелно те моля да не върви дискусия в тази посока.
    Изроди и извратеняци от по-света има достатъчно.Нека не им правим реклама тук.
    От това обаче на мен съвсем ни ми е дошло наум да обвинявам християните в сеене на раздори.Напротив
    Цитат от библията:
    "Милост искам не жертви"
    Цитат от Курана:
    "Закле Аллах сам себе си да бъде милостив"
    Не откривам разлика тук.Най-чистосърдечно ти казвам не търси противопоставяне м/у религиите.Няма разлика в теологическите доктрини по тези въпроси.
    Що се касае до думите ти:
    Цитат
    "Има нещо много сбъркано във вярата ви драги ми правоверен, ето защо тя винаги ще стои възможно най-далеч от мен и близките ми...когато една вяра ражда убийци, неценящи живота...майната и, и ако ти това наричаш нетолерантност, нека е такова"

    Оставям ги на собствената ти съвест.
    После ние мюсулманите сме виновни ако изразяваме протест към такова отношение.



  17. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    2,757
    #44

    Re: Да подкрепим Дания!

    Съвсем в други посоки се замислям аз по повод тази случка.

    Относно Свободата на словото.
    Тя липсва там, където е забранено да се коментират дадени теми, или да се правят определени заключения.
    Ограничава се смисълът, а не формата и изразните средства!
    Това го имаше и у нас, мнозина си спомнят.
    Без значение колко учтиво, тактично и дори иносказателно се изразява мнението, ако то е неудобно, деянието се считаше за "пртиводържавно".
    Друг е въпросът дали свободата да кажеш каквото мислиш, ти позволява да го кажеш както ти скимне.
    Тази втора част от свободата на словото аз не я считам за ценност, а за липса на толерантност и въпитание.
    Изказвайки смисъла на разсъжденията си, ние целим да бъден правилно разбрани. Докато подбирайки формата и думите, с които го правим, целим да въздейтваме на слушателя - понякога да го зарадваме, понякога да го манипулираме, а нерядко точно да го обидим!
    Затова Темата се отнася към мислите, а Изразните средства към чувствата на събеседника ни.
    Ето те (чувствата му) са в област в която НЯМАМЕ и не може да искаме да имаме права и сободи.

    На практика, това, което прави датския карикатурист с чувствата на някои читатели на вестника, съвсем същото правим в тази тема с чувствата на всеки посетител на форума, който би се засегнал лично от разискванията.
    Със сигурност има друг начин да се каже същото, без то да звучи обидно.

    Така че не за свобода на словото, а за липса на толерантност би трябвало да е темата.
    За начина по който хората се отнасят един към друг, без да ги интересува дали нараняват някого.

    Дания, разбира се я подкрепям.
    И съвсем не мога да приема за нормални лозунгите, които протестиращите издигат.
    Но и двете страни грешат в едно и също: навлизането в територия, в която нямат право да бъдат.
    Засягането на чужди вярвания и емоции, застрашаването на чужди животи, все опира до липсата на желание да разбираш различните от теб.

  18. wsd
    wsd е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    447
    #45

    Re: Да подкрепим Дания!

    Тъй - изчетох внимателно темата и смятам че е много итересна - като се изключат крайните оценки и лозинги.
    Ще бъда максимално кратък.. до колкото мога.
    Относно изучаването на корана и молитвите...Изучаването на религията от най ранна детска въздръст се практикува на всякъде.. От къде според вас са тези огромни шувинистични армии. Във всяка религия има радикали, които ръководят БОЙНИТЕ групи. Те организират обучението и изграждат межи по места, с което правят организацията гъвкава и покриват големи зони. Сметката е проста - на 20 души да има един разпален разгневен да се пени и плюнчи, та полицаите да гопребият и да видиш какво става.. народа пощурява...
    Гледах вчера филм за изрел .. Модерни образовани хора - нали ? Знаете ли че 4%от армията е от крайни шовинисти.. Това са млади хора, които са безкрайно свързани с религията. цели 2 години учат религия и военно дело(тактики стрелби подривна дейност) след което 3 години в спецялени "университети" учат само ТОРА(стария завет) - по 15 часа на ден? Гледах интервюта с младежите, и бях буквално изплашен...Там "клатенето" не е 5 пъти на ден.. До кенеф да идат подмиват се и удрят една молитва...
    Та това са хората дето палят бесят колят и т.н. ПУБЛИЧНО.
    Всички вони са "благословени" от "бог" както и да го наричат.... и следващата война ще е на верска основа...И в момента трескаво се подготвят "воните на (онзи)".
    В момента на всякъде по света се забелязва засилване влиянието на религиозните общности сред хората.
    Прикритето е смиреност, благочестие и др. сладки думи присъсващи в свещенните писания ...истината е че това е борба за влияние, за власт... и когато я натрупат достатъчно ще си я мерят...
    --- уважвам религиите и мразя фанатиците..Те са отровата която се използва за да се разлаят кучетата

    Та да се върна на темата за Дания... Нямам какво да и подкрепям... Когато са им връчили нотата те са публикували извинение .. така се прави нормално в поплитиката.. Когато обидиш някой - после му се извиняваш...ако е лично може и да му $. - Не е нормално да искаш кръвен данък за печатна обида...Друг е въпроса че медиите имат ужасно влияние..и могат да направят от мухата слон само за 2-3дни...

    --пп
    както казах преди малко стига с тези лозунги ... Свобода на словото .. Това го има само за някой малки медии - Всички важни големи медии са сериозно редактирани. Те зависят от политиката и политиката зависи от тях. Нека да не се залъгваме. Малките може да си пишат и говорят кокото си искат, докато някой не се засегне и не им забърши 2 шамара...Но от тях така или иначе нищо не зависи...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 7 ПърваПърва 12345 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Е-ех, Европа: Голи руси мацки пазят пътищата в Дания
    От Lazar във форум Коментирай новина
    Отговори: 9
    Последно: 26-11-06, 11:28
  2. Дания е най-щастливата страна в света
    От hihimor във форум Коментирай новина
    Отговори: 2
    Последно: 28-07-06, 22:04
  3. Подкрепяме ли Дания?
    От hihimor във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 3
    Последно: 07-02-06, 11:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе