Първоначално публикувано от
Eistee Да, не заключвайте темата, защото според мен далеч не всичко е казано.
Публикували някакви журналисти карикатури. Били датчани. Добреее... Вестникът пък бил датски. Да не повярваш! Хайде сега, да запалим де що датско посолство видим!
Като събориха небостъргачите, някъде, в целия цивилизован Свят излезе ли списъче: тези и тези са участвали, с тази и тази националност, ето на всички заинтересовани списък с адресите на най-близките посолства на съответните държави. Рецепта за коктейл "Молотов" ще намерите в притурката "Хоби и забавления в свободното време".?
А, badr?
Като взривяват ден след ден жени и деца по спирките и в дискотеките, някой пита ли ги коя нещастна държава е имала лошия късмет да издаде паспорта им?
Като избиват автобуси с туристи, някой попита ли: абе, от къде са тези момчета, че ми се пали нещо?
Просто всички ги приеха, като подобава на разумни и образовани хора: някъде, някой болен човек, без морал, без човечност, без разбиране на другия е намерил група духовно изостанали, бедни и неуки хора, надъхал ги е и им е дал оръжие в ръцете. Жалко за жертвите, жалко и за убийците!
Не казвам, че някой вярващ и религиозен човек е виновен за това, че не е умен. Или че не е начетен и образован. Или пък, че е беден. Но трябва ясно да съзнава тези си недостатъци и да си наляга парцалите, а не да търчи като изоглавен с факла в ръка.
Да вземе да прочете някоя книга вместо това, ще дваж по-полезен на себе си и близките си, че и на религията си.
Нямам нищо против Исляма. Против съм, когато кръвожадни и безогледни хора го използват като оръжие и за да отклонят вниманието от вътрешните проблеми на страните си.
Не познавам тази религия, но запознати са ми казвали, че тя далеч не е толкова жестока, колкото се представя. Кой е виновен за това? Ние ли, затова, че сме, може би пристрастни, но все пак мислещи, свидетели на проявленията на тази вяра или някой, който я тълкува превратно за обслужване на собствени интереси?
Карикатурите далеч не са злонамерени, повярвайте ми, виждал съм злонамерени такива. По-скоро са един малко по-различен поглед върху проблемите на съвремието и не са били предназначени да обидят когото и да било. По-скоро да го накарат да се замисли.
Но може би, когато са ти пъхнали в ръката бутилка със запалителна смес, чийто фитил гори, нямаш време за мислене, просто хвърляш...