Браво...мисля, че това е само началото...ще има още бури...дано не са в чаша вода!
Браво...мисля, че това е само началото...ще има още бури...дано не са в чаша вода!
Според мен хората с двойно гражданство не би трябвало да гласуват. Какво излиза то, един път ще дадат гласа си за евродепутати от България, един път - от другата държава, в която живеят. И гласът им ще бъде зачетен два пъти в Европарламента. Няма логика...
Чл.26 ал.1 на Конституцията гласи: “Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция”. Чл.6 ал.2 постановява: “Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, лично и обществено положение, пол, произход, религия, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние”. Според чл.10 “изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване”.Първоначално публикувано от Lupus
Тези текстове гарантират осъждане на държавата ни в Страсбург.И то за стотици милиони евро.Това са конституционни текстове.Приетия закон пряко им противоречи,така че днешното решение няма никаква тежест.
На този адрес близо от 1г има подписка и част от участниците са готови да водят дела в европейския съд за защита правата на човека.
http://www.podpiski.org/?petitions:votingrights:sign
Не е нарушена алинея 2.
Не сме нарушили нито едно от условията упоменати в него.
Там не пише "Не се допускат никакви ограничения на правата", а не се допускат такива, основани на раса, народност, етническа принадлежност, лично и обществено положение, пол, произход, религия, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Никъде не пише, че не може да има ограничение, основано на живеене през последните три месеца на определено място. Има 13 неприемливи условия за ограничения и постоянното местожителство не е от тях.
Да съдят, който искат.
Българите християни в чужбина също няма да гласуват, българите будисти също.
Американците също ограничават правата, като не допускат дело за гражданство, ако през последните пет години не съм бил всяка година по шест месеца без прекъсване в страната [им].
Нарушаването само на член 1 стига.А какво правят американците съдът няма да пита.
@badr,
В случая не става дума за вътрешни избори. Не зная да има клауза в договора за присъединяване, който признава нашата конституция като "приложим закон" за избора на евродепутати. Това което казва Slero също е вярно - може да се получи двойно гласуване. За това се пише Конституция на ЕС. Как мислиш - може ли човек с двойно гражданство да бъде избран за евродепутат? Коя страна ще представя?
Още по-зле.Надали пък има клауза в договора която да признава приетия днес закон като "приложим закон" за избора на евродепутати,а проблема който визира Slero предполагам ще се реши в бъдещата евроконституция.Първоначално публикувано от Lupus
Зададох този въпрос не случайно! Не си отговорил, вероятно нямаш отговор. Аз също. Очевидно отговорите ще се търсят и ще се намерят с времето.Как мислиш - може ли човек с двойно гражданство да бъде избран за евродепутат? Коя страна ще представя?
Обясни ми морала на това в едно село в Делиормана, където живеят 150 души, да се донесат два автобуса хора, които от двадесет години не живеят там (или никога не са живели) и да му изберат кмета? И да си заминат пак....
Колегите от HWBG също коментират...
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=97370
Това се коментира във всички форуми.
Няма морал разбира се в такава постановка,но възниква въпроса защо не живеят там.Ако това не е било въпрос на техен избор,а на принудително изселване.В този случай казуса става още по-заплетен.В случая държавата е виновник за това положение.От друга страна оправданията с възродитения процес не могат да продължават вечно.На цялата тази история трябва да се сложи край.Само че аз виждам вината не в турците.Избирателната активност е ниска защото от политиците материал за тоалетна не става.По-малобройната част от гражданите на България имат относително по-голяма тежест в гласуването защото са единни.Как да бъдем ние българите единни когато управляващата прослойка е сбирщина крадци.Кого да избираме?Първоначално публикувано от Lupus
Крадец на века ли? Липсата на обединяващи идеи в нацията дава своите пагубни резултати.И това няма да се промени с недопускане на изселниците да гласуват.Напротив това само ще разпали ненужно междуетническо напрежение.И ще укрепи позициите на ДПС и на Атака.Двете най-вредни партии в държавата.
И според мен не е нарушена конституцията.Не разбирам защо някой който си плаща данъците в друга държава ще дойде на "екскурзия" да гласува и да определя как да живея аз.Малко гадно ме се вижда...Това е едно от малкото правилни решения които са взимали депутатите в последно време.Подкрепям на 100%
MOD Edit Slero: Айде без такива...
Аргументът е екзактно верен само ако става дума за местна власт. Когато става дума за законодателна (каквато са депутататите), то техните решения касаят и българските граждани в чужбина. Абстрахираме се от това какви са тези български граждани и къде пребивават в момента. От това следва, че те трябва да имат право на глас при избора им. Това е принципното положение, но... ДПС злоупотребяват с това и докараха нещата до тук. Та да не се вайкат, де.Първоначално публикувано от dragozow
Ако се премахне двойното гражданство много от нещата ще си дойдат на мястото.
Я си помисли малко.Почти всички изселници имат или нива или имот тук.Нали ти не си плащал данъците за тези имоти.Това което предлагаш е само допълнителен контрааргумент на собствената ти теория.Утре тези изселници ще твърдят че плащат данъци тук.И лесно ще го докажат.И тогава още по-тежък става въпроса от какъв зор на български гражданин,данакоплатец се отнема правото на гласуване.Защото плаща ли?Първоначално публикувано от dragozow
Точно така.Двойното гражданство е проблемаПървоначално публикувано от pimpirlit