@flammen,
Прочети отново думите на badr, които оспорваш, прочети си възраженията и това което после пишеш...
Не оставаш ли с впечатлението, че спориш със себе си?
@flammen,
Прочети отново думите на badr, които оспорваш, прочети си възраженията и това което после пишеш...
Не оставаш ли с впечатлението, че спориш със себе си?
НЕ! Но очевидно не можете да ме разберете."...БПЦ е създадена с указ на султана.Не от някой православен свещенник... " - явно на този цитат от badr,само аз виждам подтекст.Именно горните ми постове бяха следствие на този подтекст- и понеже сега очаквам да ме попитате какъв е подтекста и се опасявам,че ще ги задъвчим едни и същи .. аз спирам и искам да ви се извиня за това,че се опитах да внеса яснота по този въпрос- очевидно на вас ви е ясен този казус, а на мен не. Няма никакъв подтекст,да благодарим дружно на султана за милостта която е проявил,да му благодарим за разните хатишерифи и хатихумаюни ,които са правили живота ни лесен и ведър.Първоначално публикувано от Lupus
P.S. : Извинявам се на колегата badr,че се налага да говорим зад гърба му,бих го помолил,сам той да внесе яснота по това ,какво искаше да каже с цитата ,който визирам.И предварително се извинявам на него,ако наистина не съм го разбрал правилно,но искам да чуя тълкуването от него самия.
@flammen
Наистина само ти виждаш такъв контекст.Предполагам очевидно е че не султана е инициатор за създаване на БПЦ,но решението или ако искаш разрешението е негово.При версията за религиозно противопоставяне той чудесно е можел да използва междуособиците в православната църква като повод да забрани или подложи на репресии висшия клир.Ще ги сочи като бунтовници,а също и техните последователи или пък да назначи верни свои хора за ръководители на църквата.Вместо това е взето решение,което запазва българското православие.
Благодаря за своевременният ти отговор.Бих оспорил някои моменти в него... но не ми се иска да задълбочаваме спора- няма смисъл.Успех badr !Първоначално публикувано от badr
badr, ти още малко ще изкараш, че султанът е изпитвал топли чувства към раята, гаурите. Предполагам си на ясно, че не е било така. Повтарям, че религиите нямат особено значение в дискусията. Баташкато клане е следствие на бунт за национално освобождение, а не по религиозни причини. Така и не разбрах защо изместихте темата в такава плоскост.
Всъщност през 1876 година шепа сектанти извършили масово сепуко в една малка църква в Родопите в чест на султана. После гяурите я превърнали в църква и променили историческата истина. Сега е време Батак да се преименува в Бунак, да се издигне минарето и да се върне правата вяра.
Наздраве badr ! Това устройва ли те?