Страница 9 от 11 ПърваПърва ... 7891011 ПоследноПоследно
Резултати от 121 до 135 от общо 156

[Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Re: [Почна се] Германски учени отричат Баташкото клане

--- offtopic ---
    bambi, понеже на тебе ти е ред, затова пиша на теб. Оставете физическите надпревари за другите, които нямат с какво да блеснат. Ако ще пишем, да пишем по същество, да не задълбаваме с мускулите. Моля.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    <клъц>
    @bambi - изглежда много държиш да ме предизвикаш ли какво ли? мери си приказките. обикновенно съм миролюбив човек, ако удрям, удрям само в залата три пъти седмично.
    В такива случаи аз, пък, обичам да удрям наздравици по масата.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

@roumen - това определение за военно престъпление според Женевската конвенция ли е? А интересно защо башибозушкия отряд на Хаджи Мурад за зверствата им по македонско, той и още 14 души от отряда са осъдени от турски военнен съд Справка, в."Зорница" бр.34 от 1876 мисля.
    Не съм чел Женевската конвенция, но логично е военни престъпления да бъдат наричани такива, извършвани от някакви действащи военни единици. А въоръжени банди като башибозуците не ги прави военни.
    Ето още един цитат на З. Стоянов, даващ идея що е башибозук:
    "Башибозукът, който ми помогна да си поправя цървулите, само името му го правеше да е лошав; всъщност той беше добър и трудолюбив работник. С турски демократизъм, без да обръща внимание, че бях вързан и той имаше право да ме убие на мястото ми, ако мръдна, приятелски почна да разказва, че той бил човек къщовник, с жена и деца, занимавал се с бръснене в Ловеч; но насилствено бил взет от дюгена си, за да стане башибозук и преследва комити, от което никак не бил доволен.
    - Близо около четиресе деня - продължи той, - откак съм оставил къщата си и ходя да се скитам из гората заедно с другите да търсиме комити като тебе. Наградата ни за тоя денонощен труд е, колкото кьораво можем да ударим; но като за нас от долна ръка хора - остава ли кьораво, дордето са агите, които с кола зайци ловят? Както си пушат чибуците и си пият кафето по миндерите, извикат някой чорбаджия или поп, поддържат го затворен, и ето ти кьораво. На нас остават само комитите като тебе, храни боже, за които се трябва и труд, и мъки. Но каква полза? Кажи ми какво може да се облажи човек като от тебе фукара? Освен това тая работа, гонение комити, е царска работа, на войска и заптии, а не като на нас хора от работна ръка."

5. Member
    Тук е от
    Dec 2004

/Off
    Лелееее... По празниците в тая тема направо баташко клане е настанало... Пардон! Мит някакъв се е случил.

Появи се bambi, цитира ви няколко пасажа от З. Стоянов и с лафове от детската градина - Бе вие знаете ли кой е (пра)дядо ми, а? - успя да ви надприказва! Язък! (последното ми възклицание май е турцизъм, ама...
    Ще видите утре като извикам батко с автомата (той е последен набор в казармата) какви документи за сестра ви ще извади от долапа! (и т'ва май е турцизъм)
    Ама само аз ще си ги чета и високомерно ще ви светкам колко сте тъпи...

6. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Хайде и аз да ти дам четиво да си изясниш мислите, че наистина си противоречиш:

за робството
    Положението на християните в мюсюлманската държава съгласно шариата
    http://pravoslavie.domainbg.com/20/p...pod-islam.html
    Хайде и аз да ти дам четиво да си изясниш фактите,че май поизлъгваш.
    Положението на християните в мюсюлманската държава съгласно шариата

[b]През 628 год. Пророка Мохаммад дарява Хартата за неприкосновеност на монасите от Манастира Св.Катерина в планината Синай. Тази харта се състои от няколко клаузи , покриващи всичките аспекти на човешките права, включително такива точки, като закрила на Християните, свобода на вероизповедание, права за избор на собствени съдии, право на собственост, освобождаване от военна служба, и право на защита при война.

"Това е писмено известие от Мохаммад Ибн Абдуллах, представляващо споразумение с Християните -те винаги ще бъдат част от нас.
    Наистина, аз, моите сподвижници, помощници и последователи ще ги защитаваме, защото Християните са наши съграждани, и се кълна в Аллах, аз ще се противопоставям на всяко нещо, което би ги наранило.
    Никакво насилие /принуждаване/ не трябва да има към тях.
    Техните съдии да не се остраняват от работните си места, а монасите -от манастирите.
    Никой да не разрушава техните Божи храмове, нито да посяга на тях, или пък да присвоява вещ от тях и от църквата в полза на мюсюлманите.
    Ако някой престъпи тези забрани, се счита, че е нарушил закона на Аллах, и не се е подчинил на Неговия Пратеник. Наистина, християните са мои съюзници и аз ще воювам с личната си войска срещу всеки, който ги нарани.
    Никой няма право да ги принуждава да пътуват или да ги задължава да воюват.
    Мюсюлманите ще воюват за тях.
    Ако мюсюлманин поиска да се ожени за Християнка, това може да стане единствено с нейно одобрение. Съпругът й не може да й забранява да посещава църквата.
    Техните религиозни храмове трябва да се почитат. Да не им се пречи да ги ремонтират и да не се посяга на техните гробове.
    Никой от моя народ /мюсюлманската Умма/ не може да нарушава това споразумение, което е валидно до Последния ден /края на света/. "[b]

7. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

@badr - това дето го постна не описва реалността по онова време, а най-малкото реалността по нашите земи и специално по времето на "османското приятелство"...То дори и не описва реалността в момента, мисля даже че едва ли е описвало някаква реалност.За себе си го причислявам пък жанра "пожелателна фантастика граничеща до цинизъм". Сигурно си достатъчно умен за да разбереш, че едно е да се каже и посъветва, друго е да се приеме, трето и четвърто е да се направи. И мисля, че всеки който прочете "граничещите до съвършенство постулати", чисти, прекрасни, в такъв безкомпромисен разрив с реалността, сам ще стигне до отговор на въпроса: Кой поизлъгва и защо? справка: втория линк от по горния ми пост, който просто разбива на пух и прах токущо изложеното от теб.

добавено: иначе не е лошо това което правиш, лично аз го приветствувам. Хубаво е да има хора, които от време на време да припомнят, съветват, може пък някой ден...нещо да се промени

8.  

9. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Явно Осама бин Ладен, не е чел и не признава постулатите на пророка Мохамед. Заедно с още десетки милиони мюсулмани, призоваващи към джихад. Сега разбира се, преди време явно башибозуците също са нямали време да се запознаят с написаното от техния пророк.
    Пък и не виждам толкова години Аллах да е наказал някого за нарушението на "закона на Аллах", и за неподчинението на "Неговия Пратеник". Пък и известна истина е, че в мюсулманската религия, прошка няма, не е като християнството, техния бог не прощава, за разлика от нашия.
    В такъв случай или написаното не означава нищо за мюсулманите или си е просто "разказ по картинка". Или няма кой да ги накаже, да ме извинят съфорумците мюсулмани.

10. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

@badr - това дето го постна не описва реалността по онова време, а най-малкото реалността по нашите земи и специално по времето на "османското приятелство"...То дори и не описва реалността в момента, мисля даже че едва ли е описвало някаква реалност.За себе си го причислявам пък жанра "пожелателна фантастика граничеща до цинизъм". Сигурно си достатъчно умен за да разбереш, че едно е да се каже и посъветва, друго е да се приеме, трето и четвърто е да се направи. И мисля, че всеки който прочете "граничещите до съвършенство постулати", чисти, прекрасни, в такъв безкомпромисен разрив с реалността, сам ще стигне до отговор на въпроса: Кой поизлъгва и защо? справка: втория линк от по горния ми пост, който просто разбива на пух и прах токущо изложеното от теб.

добавено: иначе не е лошо това което правиш, лично аз го приветствувам. Хубаво е да има хора, които от време на време да припомнят, съветват, може пък някой ден...нещо да се промени
    Виж аз съм далеч от мисълта,да описвам реалността от онова време.Считам че не я познавам.
    Но едва ли днес някой я познава?
    Но моето възражение бе към този израз.
    "Положението на християните в мюсюлманската държава съгласно шариата"
    Предполагам си наясно,че за шариата е важно какво е направил,казал Мухаммад(С.А.С),а не какво пише из православните сайтове.И не знам за каква фантастика ми говориш,но ние мюсулманите далеч,далеч не на шега или така просто за сведение се отнасяме към думите и действията на пророка.Текстът който посочих е действащ и категорично обвързващ ислямската общност.И срока на действие е ясен - до като свят светува.
    Та при положение че текста,който посочих,достътъчно ясно доказва неверността на твърденията,изложени в сайта посочен от теб,то следва и към останалите твърдения от този сайт да се отнасяме най-малкото с големи резерви.Мога да посоча поне 20 неверни твърдения от тази статия.
    Нека уточня и следното.Не смятам,че черепите и костите изложени в църквата в Батак са проявили самоуправство самонастанявайки се там.Но не съм и съгласен с постановката - между религиозен конфликт.Ако беше така,то кой е можел да попречи на османската империя за 500г да изтреби всички християни.
    Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Явно Осама бин Ладен, не е чел и не признава постулатите на пророка Мохамед. Заедно с още десетки милиони мюсулмани, призоваващи към джихад.мани. Сега разбира се, преди време явно башибозуците също са нямали време да се запознаят с написаното от техния пророк.
    Пък и не виждам толкова години Аллах да е наказал някого за нарушението на "закона на Аллах", и за неподчинението на "Неговия Пратеник". Пък и известна истина е, че в мюсулманската религия, прошка няма, не е като християнството, техния бог не прощава, за разлика от нашия.
    Хайде сега пък десетки милиони призоваващи към към джихад.Къде ги съзря бе Малоне.
    А с какво са се запознавали башибозуците не зная.А и предполагам не чакаш отчет за наказаните от Аллах.
    И последно бих възразил за прошката.Едно от имената на Аллах е Всемилостивия.С това име започва всяка сура от Курана.

А още по-голямо недоумение предизвикват у мен немски фондации,изследващи творческите похвати на полски световно неизвестен художник.Голям зор ще да ги е напънал за историческата памет на България.

11. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

@badr

Усещам опит да се пренесе спора междурелигиозно на световно ниво.
    Надявам се няма да отречеш, че исляма в различните държави и точки на света има различен облик, независимо от единните правила и религиозни закони. Всеки човек, група хора или даже нация пречуват каноните в свой прочит, според своите разбирания и начин на живот.
    Дори тълкуванията между самите мюсулмани за мюсулманските постулати са различни и доста често си противоречат. И това е нормално. подобни процеси е имало и има и в християнството. Ако имаше един единствен прочит, всичко щеше да е много по-просто и красиво. Да ама не.

Въпросния православен линк ( и не само той, просто не си се бълват линкове, а и не е в това спора ) описва реалността и положението на християните в Османската империя, която е визирана под "мюсулманската държава". Не всички мюсулмански държави или в световен мащаб. И ако това противоречи на мюсулманските канони или е...нелицеприятно, то проблема не е на християнските тълкуватели, а на самите мюсулмани.

Ако отидеш в крайно мюсулмански наши покрайнини и поговориш с хората там, ще се убедиш сам, че това което редовия мюсулманин знае за религията си е далеч, далеч под всякакъв критерии за дори "средно ниво" на познаване и разбиране на вярата. Да кажем според твоите критерии. Мисля, че не 20, а 200 неверни твърдения ще успееш да намериш и то между мюсулмани. И ако за теб е важно какво е казал Мохамад, за мен като човек доста далеч от исляма е по-важно какво казват и споделят неговите последователи, пречупили каноните според своето разбиране. Защото аз например съм им съселянин-друговерец. Живея с тях . И да кажем десетилетия и столетия, какво рабирате по ислям разбирам от техните нелицеприятни действия. Една част от тези тълкуватели на вярата са били онези халифи, които са налагали своята воля без да дават обяснения никому. Ама... тя не била според каноните....що така? Ами питай халифите, защо питаш мен?

Kой би ги спрял за 500 години да ни унищожат до крак питаш? Ами прост си е отговора:
    Нужда от раЯ!!! За да можеш да грабиш, трябва да има някой който да създава блага нали?
    И то ако може без да ти струва нищо. Ако избиеш всички, ще се наложи да работиш ти или да обираш съселянина си по вяра. Което е кофтииии....

Радостно обаче е например това което сега става в Турция - милион и половина души само преди няколко дни казаха своето НЕ в центъра на Истанбул срещу
    ислямизирането на държавата и своето ДА за светската държава.

От друга страна Налице е и силно подпомагане-спонсорство към проекти, които имат за цел да пренапишат "лоши моменти" от турската история, например арменския проблем.

От трета страна, същата тази държава нападна без да се замисли свой натовски съюзник защитавайки живеещите в о.Кипър турци.

Та е хубаво да се внимава много....

12. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@badr
    Друже, никой не може да определи точно колко са. Стотици хиляди да са, има ли някакво значение? Виждаш колко малко мюсулмани, колко големи зверства могат да извършат. Същото важи и за християните, примери бол в по-новата ни история, макар и не на етническа основа. Бройката е без значение.

Аз не познавам исляма, но това което знам, съм го научил навремето от хора, състуденти, мои приятели, носещи званието молла, което най-малкото показва, че могат да тълкуват Корана.
    Та от тях знам, че това една от разликите между двете религии.
    Милостив не значи прощаващ, поне според мен.
    Не вярвам Корана в Сирия и в България, да е различен.

СУРА 3. РОДЪТ НА ИМРАН (АЛ ИМРАН)
    ..........
    4. за напътствие на хората, и низпосла Разграничението. За онези, които не вярват в знаменията на Аллах, наистина има сурово мъчение. Аллах е всемогъщ, въздаващ отмъщение.
    ..........
    Точно тази линия използват за оправдание на действията си ултра консервативните ислямистки формирования от Иран, Ирак и близките арабски държави, като Hizbullah и Al-Qaeda. Сигурен съм, че огромен брой мюсулмани сте твърдо против тълкуването на Корана по този начин, но практиката показва, че вашите мнения нямат особена сила. Което значи, че или във вярата ви има пукнатини, или, че срещу оръжията в собствените ти редици е трудно да се бориш. Вероятно е второто.

13. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

@badr

Усещам опит да се пренесе спора междурелигиозно на световно ниво.
    Нищо не усещаш,но карай да върви.
    Никога не съм бил привърженик на междурелигиозни спорове.Поразгледай из форума и ще откриеш че в много случаи съм защитавал религиозните права и на християните.
    Цитат Първоначално публикувано от Malone
    @badr
    Друже, никой не може да определи точно колко са. Стотици хиляди да са, има ли някакво значение? Виждаш колко малко мюсулмани, колко големи зверства могат да извършат. Същото важи и за християните, примери бол в по-новата ни история, макар и не на етническа основа. Бройката е без значение.

Аз не познавам исляма, но това което знам, съм го научил навремето от хора, състуденти, мои приятели, носещи званието молла, което най-малкото показва, че могат да тълкуват Корана.
    Та от тях знам, че това една от разликите между двете религии.
    Милостив не значи прощаващ, поне според мен.
    Не вярвам Корана в Сирия и в България, да е различен.

СУРА 3. РОДЪТ НА ИМРАН (АЛ ИМРАН)
    ..........
    4. за напътствие на хората, и низпосла Разграничението. За онези, които не вярват в знаменията на Аллах, наистина има сурово мъчение. Аллах е всемогъщ, въздаващ отмъщение.
    ..........
    Точно тази линия използват за оправдание на действията си ултра консервативните ислямистки формирования от Иран, Ирак и близките арабски държави, като Hizbullah и Al-Qaeda. Сигурен съм, че огромен брой мюсулмани сте твърдо против тълкуването на Корана по този начин, но практиката показва, че вашите мнения нямат особена сила. Което значи, че или във вярата ви има пукнатини, или, че срещу оръжията в собствените ти редици е трудно да се бориш. Вероятно е второто.
    Малоне,Малоне!
    Добре де!Сега трябва ли да обяснявам,че Аллах е въздаващия справедливост(отмъщение е не съвсем коректен превод).Кого Аллах наказва или благославя си е само негова работа.И никой мюсулманин не се прави на Аллах и взима решения вместо него.Такъв прочит срещам за първи път.И хайде позволи ми да съм мъничко по-запознат с значенията на имената на Аллах.И не молла,а само алим може да тълкува Курана.
    Не виждам и смисъл да спорим колко души,колко много зло причинили.Спести ми моля те щатската пропаганда.Вицът с Ал-Кайда неприлично много се изтърка.Да не говорим пък за Ирак.

14.  

15. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Нищо не усещаш,но карай да върви.
    Никога не съм бил привърженик на междурелигиозни спорове.
    Щом казваш, то и последните ти няколко поста го доказват.

16. ltt
    ltt е офлайн

Тук е от
    May 2007

На чуж гръб и сто тояги са малко. Какво им пука на тъпите немци за неща които са се случили извън германия.
    Защо на кажат нещо за втората световна или за битката при Сталин град.

17. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Цитат Първоначално публикувано от badr
    Малоне,Малоне!
    Добре де!Сега трябва ли да обяснявам,че Аллах е въздаващия справедливост(отмъщение е не съвсем коректен превод).Кого Аллах наказва или благославя си е само негова работа.И никой мюсулманин не се прави на Аллах и взима решения вместо него.Такъв прочит срещам за първи път.И хайде позволи ми да съм мъничко по-запознат с значенията на имената на Аллах.И не молла,а само алим може да тълкува Курана.
    Не виждам и смисъл да спорим колко души,колко много зло причинили.Спести ми моля те щатската пропаганда.Вицът с Ал-Кайда неприлично много се изтърка.Да не говорим пък за Ирак.
    Когато някой коли друг като животно въобще не ме интересува, дали това се нарича справедливост или отмъщение. Ти го превеждай както искаш ...

Нямам претенции дори за 1% от познанията ти в обсластта на исляма. Просто чета какво пише в интернет и то съвпада с това, което съм чул от мои състуденти мюсулмани, както казах.
    И както подчертах, тълкуванието на Корана не ме интересува, гледам какво правят арабите. Те сами се снимат и се пропагандират.
    В интерес на истината, то доста се приближава към "мита" за Батак.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

badr, пророкът Мохамед може да е казвал едно, може някой да е изкривил думите му и т.н. Важното е, че цитатът, който си дал, е абсолютно неуместен в тази дискусия, ако желаем тя да има поне малко връзка с действителността и историческите факти. Да обърна нещата в стил "с твоите камъни по твоята глава" - нормално ли е някой християнин да изцитира Десетте Божи заповеди и да ти каже, че понеже там се казва "Не убивай", значи не е имало кръстоносни походи? Не съм сигурен за евреите, но май и те се подчиняват на същите 10 Божи заповеди...Така, че ако ще дискутираме исторически събития, дай да не намесваме религиозните си убеждения, защото те нямат нищо общо с науката, дори са в разрез с нея, а все пак форумът е с научна ориентация, а не религиозна.

П.П.
    "О, Сатана, ти си нашия водач!"

666

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 9 от 11 ПърваПърва ... 7891011 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 1
    Последно: 12-08-11, 21:16
  2. Започна канонизирането на жертвите на баташкото клане!
    От Tommorow във форум Коментирай новина
    Отговори: 5
    Последно: 03-04-11, 12:57
  3. Отговори: 12
    Последно: 15-12-06, 14:45
  4. Учени вещаят еволюционното ни оглупяване
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 3
    Последно: 28-11-06, 15:44
  5. От къде да почна
    От mitkom във форум Уебдизайн и 3D
    Отговори: 9
    Последно: 21-05-02, 14:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе