Откакто има разумни хора по земята ,винаги са се водили войни в името на Бога- религиозната принадлежност в случая не е важна- и едната и друга страна са се оповавли на Бог,да им помогне в битката-.От тая гледна точка да се твърди ,че коя и да е религия е милостива ще изпаднем в меко казано противоречива ситуация.Но,християнската религия проповядва "не убивай" ,а Мохамед проповядва: "О,истински вярващи,не вземайте евреи или християни за ваши приятели" и допълва :"... не вземайте приятели измежду тях додето не избягат от своето Отечество за божията религия и ако се отвърнат от вярата,вземайте ги и убивайте ги,дето и да ги намерите".И докато в християнския свят постигането на Рая се осъществява чрез спазването на моралноетичните добродетели,то водещ критерий в света на исляма е участието в Свещената война срещу "неверниците"."Бог наистина е обещал Рая на всекиго,но Бог е предпочел тия ,които се бият за вярата,пред тия,които стоят мирни,като дава на първите голяма награда." - проповядва Коранът.Посланието на Пророка Мохамед директно призовава мюсюлманите : " Затова нека се бият за божията религия тези ,които се разделят от земния живот в замяна на идещия,защото който се бие за божията религия,дали е убит или победител,ние без друго ще му дадем най-голямата награда." След завладяването на България от османците,българското население е подложено на геноцид- на тотално унищожение и преследване.Сега след толкова години ,да ми твърдите неща,от които ми се повдига,както и би се отвратил всеки българин да ме извинявате ,ама е срамота.НЕ засенчвайте светлата памет на Кочо Честименски,Спас Груев ,на семействата им,на хилядите граждани на Перущица и Батак.Българи,колеги,приятели- историята учи,да се учим от историята!!!
P.S.: използвал съм цитати от книгата на Христо Матанов "История на България"