Концертите на живо винаги са ме разочаровали с някои малки изключения. Лично аз съм привикнал на студийното изпипано звучене на нещата. Ситуацията при която изпълнителите да си печелят от концерти а не от продажба на СД-та не устройва 60-70% от тях...Просто защото са единици тези, които се справят еднакво добре и в студиото и на стадиона. Винаги съм казвал, че за качествата на един изпълнител може да е говори само когато му се изключат усилвателите и се остави да попее на чаша уиски и акустична китара. Пример: Whitesnake - Starkers in Tokyo 1997 - unplugged. Просто брилянтно.....Няма къде да се скриеш баткаа....ако дуба-лубата ти е прикривала посредствения глас - това е което не устройва повечето водещи класации изпълнители. В пияно-бар мога да оставя и стотачка просто от кеф, без да броя консумацията, но между 50-70 хиляди главоблъсканици на концерт - не ме кефи вече.
Принципно трябва да се прави разлика между например софтуер и музика. Под софтуер не разбирам игри, които съм по-склонен да прехвърля към музиката ( продукти за развлечение ). Всяка игра си има демо, всеки албум - промо версия, клипове, излъчвания в радиа. Така, че доводите за това, че се купува нещо без да се знае дали ще се хареса не са адекватни тук. Сега, друг е въпроса, че цялата тази система обслужва и облагодетелства промоутъри, музикални студия, а най-накрая са артистите и авторите. Нека не забравяме, че в над 90% от случаите изпълнителите не са собственици на текста и/или музиката. Там обаче няма спор - в отношенията автор <-> изпълнител. Те се уреждат по права линия без посредници. Спор винаги има когато има посредници. Изпълнителите не са виновни, щото всички надолу по веригата между тях и обикновенния слушател/потребител им казват - няма продажби, не се продаваш, защото те пиратстват. На всеки му е ясно, че ситуацията към момента облагодетелства посредниците. Те се пъчат пред изпълнителите - ето какво става или ще се случи, когато нас ни няма. Няма да получите нищо щото всеки ще ви краде. Вие изпълнители имате нужда от нас затова ни покрепяйте. И авторите и изпълнителите нямат друг избор освен да ги подкрепят.
Всички групи и изпълнители започват своята кариера без комерсиална цел. Никой от тях не си казва - до две години трябва да продавам по 10 милиона копия. Те започват и се трудят здраво, ежедневни репетиции, разходи, време и лишения за да ни създадат емоция или защото просто искат да кажат нещо на хората с песните си. Да се заговори за тях и тяхното творчество, стил, певчески и музикални способности. За да крещят имената им когато се появят някъде. Да останат в историята на музиката и да ги слушат след 50-100 години. Обаче още в първия момент в който са показали, че имат идентичност и способности, способности да създават емоция, да карат тълпата да крещи - тогава се появяват костюмирани лайнари които им казват - ИСКАТЕ ЛИ ДА НАПРАВИМ ПАРИ, МНОГО ПАРИ?...и се почва....
Нима например посредствената Мадона заслужава 180-те милиона които е изкарала за година? Това макраме трябва да ми плати за да ида на неин концерт. Виж 200лв за вип-ложата на Шаде Аду даже е безбожно евтино.