Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 64

Поредната глупост в Българския IT-печат!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jan 2001

Valeri не си прав в много от постовете си по тази тема.

Аз съм програмист от 15 години, издържам се изцяло от софтуер и консултации заедно със още няколко човека. От 1990 година продавам собствен софтуер (няма значение точно какъв в момента - предполагам че ще поискаш доказателства като гледам постовете ти, но това все пак не е форум за безплатна реклама нали?).

1. Цената се определя като се срещнат търсенето и предлагането, т.е. някой може да предлага програма за $2000 при търсене $200 колкото си иска и може да инвестира в разработката и колкото си иска, поне докато му стигнат парите. Не е правилна постановката за предлагането на даден пазар на несъобразена с пазара цена и опитите да се ползват не пазарни средства (държавен натиск,белезници и заплахи).

2. Валери 1 път казваш "като нямаш пари не купувай" а после казваш "всеки компютър трябва да се купува ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със операционна система поне", от къде на къде? Аз ако искам ще си бачкам на Linux, BEOS или ако ми е кеф на нещо друго. И кой е казал че ОС трябва да е платена ?

3. Кой мислиш че се интересува от авторските права на дребни производители ?

Цялата врява и кaмпания беше за BSA. Правили са проверка на мой клиент, никой даже не е забелязал наличието на нашия софтуер. Полицията ходи със програмка на BSA, ако ще говорим за принципи нима не се нарушават права на други производители ?

4. Не оправдавам кражбата, пък и българина си е хитрец по природа НО голяма част от българите дават последните си пари за компютър и за да си платят софтуера трябва да се лишат от храна. Положението никак не е розово трябва да знаеш. И в такава ситуация съм склонен да приема нарушаването на авторските права особенно като става въпрос за компании които с месечната си печалба могат да спасят милиони от гладна смърт. Ще кажеш без компютър може да се живее не е задължително да имаш. Какви шансове ще имат децата ти без компютърна грамотност ? Прочети някой вестник за обяви и ще видиш че дори за продавачка искат чужд език и компютър.

Има още много какво да се каже по въпроса но и без това постовете станаха твърде дъли и отегчителни.

2.  

3. god
    god е офлайн
    Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Варна

Valeri,

мда, може и не съм довидял, че не продаваш софтуер в България, но това е единственото, за което си прав. Вече не знам как да ти обясня защо при тези цени ще има пиратство. Да речем че билетчето в рейса стане 10 лв. Това значи ли, че хората ще тръгнат пеша? Не, всички ще станат гратисчии. И не обиждай българите, че едва ли не обичат да крадат. Те просто нямат избор. Няма друга област, в която процентите на "кражба" да са над 90%.

За десерт прочети отново т.1 на BozoMaster. На това се вика пазарна икономика. Тя важи както на запад, така и в България, и в Етиопия.

P.S. Aз също съм правил програми за пари за вътрешния пазар и за тях съм получавал пари. Никога обаче не съм помислял, че сумите не трябва да се съобразяват с икономическото положение в страната. Иначе просто нямаше да продам нищо.

4. Member
    Тук е от
    Jan 2001

BozoMaster:

"Освен това непрекъснато напомням, че става дума за употреба на софтуер за комерсиални цели, но и това няма кой да прочете." - тази фраза вече май я пиша за трети път, всички продължавате да говорите за "хората". "Хората" се разбрахме да ги оставим на мира!

Аз също не оправдавам действията на BSA при търсенето на "селективното" пиратство (примерно на продукти на Microsoft само), но кой как си върши работата не ме интересува особено. Факт е, че дори BSA няма намерение да влиза по домовете на хората.

Оставете Linux, BeOS и каквото друго ви е кеф да си пуснете и да разгледате. Аз поне не познавам хора, които да работят CAD, PrePress, Desing или каквото да било по-сериозно нещо на Linux или BeOS. Ако някой се е научил да го прави, значи си е спестил пари, няма нищо лошо в това.

Аз ще си отстоявам винаги позицията, че не трябва да се краде при никакви обстоятелства, това най-малкото трябва да е някаква морална ценност! Погледнете колко поста вече се опитвате с какви ли не "ОБАЧЕ" да ме убеждавате в противното!

God:

Първо за пазарите - съгласен съм, дори в подкрепа на теорията бих предложил на някоя българска софтуерна фирма да си преведе софтуера на суахили (или какъвто е там) и да го предложи на цена 1$ копието на етиопския пазар. Там може и 50 копия да се продадат! Подобна е и ситуацията с пазара в България и местния пазар за USA фирмите. Няма от какво да сме недоволни в тази ситуация, има много по-малки държави от нас, които се справят с този проблем много успешно и законно, проблемът си е в нас в случая!

Причината да се краде в BG не е толкова липсата на пари, ами дребната "тарикатщина", както го беше написал jay. Като отидеш на някого в офиса (за дома се разбрахме да не коментираме) можеш да видиш какви ли не чудатости на техниката вътре, струващи много пари, носещи усещане за лукс или може би някакъв престиж за собственика. В същото време софтуерът на компютъра му да е пиратски не мога да го приема! Друг вариант: сибират се двама-трима студенти без пари, но добри програмисти. Че не могат да си купят VisualStudio е ясно, всички сме се учили на пиратски софтуер. Защо обаче след година, две или три същите тези програмисти продължават да си полват пиратския софтуер, при положение, че вече имат възможност да го купят? Такива примери има хиляди. Да не споменавам пак за фирмите с CAD и издателствата на вестници/списания. Аз по-горе писах защо е така - защото българина няма принципи, живее сперед случая, щом днес може да открадне - краде, ако не му се напомни с нещо да не краде (с бой в случая с колата) няма сам да се сети.

Кое е странното за мен - аз от една седмица твърдя, че не трябва да се краде, тук пет човека се опитват да ми покажат как проблемът е в мен и не съм прав!

Така или иначе не виждам начин да се достигне до съгласие, предлагам да прекратим темата, освен това няма много участници, които да си дадат мнението, тук спорим една шепа хора помежду си. Каквото и да си приказваме - нищо няма да се промени скоро, това поне е сигурно.

Още веднъж успех на всички с пожелание някой ден като искате да си купите нещо да не ви прави впечатление колко струва!

Променено от Valeri на 07/06/2001 10:13:49

5. Sem
    Sem е офлайн

Тук е от
    Jan 2001

Хайде и аз да кажа нещо:

1. Какво е "за комерсиални цели"?! Кой в България прави пари от услуги?! Мисля, че не са комерсиални целите, когато едвам изкарваме нещо да си гледаме децата. Ако трябва да си купим Quark-a и Photoshop-a, на който работим предпечат, когато нещо се появи, просто няма смисъл да се хващаме. Може би така би било по-морално - да не правим дъмпинг на големите фирми, но според мен най-неморално е да не можеш си изхраниш децата - това е приоритет номер 1.

Едва ли мога да бъда обвинен, че съм некадърен, напротив, много добър специалист съм в няколко области, но проблемът е, че заплатите в България в бранша на услугите (предпечат, видео) не надвишават 600-700 лева и следователно трябва да се търсят и други възможности. Нуждата да се захващаш с каквото попадне, липсата на трайна и ясна перспектива пък пречат да си легализираш софтуера, защото не знаеш утре какво ще правиш. Аз започнах през 91 г. с КУПУВАНЕ на почти всичко, с което работех, включително и шрифтове. После се оказа, че практически целият софтуер не е най-полезният и го изоставих. Познавам и много други, дали хиляди ! долари за нещо, което не ползват.

Резюме: Докато не се подобрят перспективите и бизнесклиматът, отделните потребители ще си крадат софтуера, а големите фирми, които наистина печелят и си плащат данъците, да си легализират софтуера - това е цената да са уважаван и да имат по-добри ресурси за привличане на поръчки.

6. Тук е от
    May 2001

Аз тия дни научих за тези спорове във форума и ми отне към 2 часа да прочета всичко и ми донесе едно хубаво главоболие. Лично аз съм съгласен фирмите да трябва да имат легален софтуер, защото те печелят пари от него все пак, но на домашния потребител не му остава голям избор. Аз лично бих дал около 100 и косур долара за части за компютара отколкото за някакъва ОС която е пълна с бъгове. А пиратството не е само приоритет на българите и народите в подобно положение. Преди около годона или повече четох в бългаския ИТ печат статия за открит склад за пиратски софтуер някуде в щатите или района ако не се лъжа. Познайте какъв беше въпросния софтуер? Близо милион(ако не се лъжа,но бяха наистина много)

копия на Windows, всичко това опаковано в кутии досущ като оригинала, да не говорим, че се споменаваше, че това не първия такъв склад, който бива открит. Това, чеповечето от управляващите са дръвници си е факт и никой не може да ме убеди в противното. Като гледам единствената им работа е да се подлагат на западните държави и щатите. Сега като гледам и образователната система почват да скапват и няма да ми е чудно ако след 20 да кажем години дацата ни да се учат да броят в 5-ТИ клас, а по математика да разглеждат един куб 2 часа(това последното се практикува в Германия и то не от петокласници). Някъде из съобшенията бях чел, че за 5-6 месеца в Канада или кадето и да е назапад може да си купиш къща и две коли. Няма такова нещо, имаме познати точно в Канада които първите 1-2 години с триста зора свурзваха двата края, а не мога да не кажа, че са много добри специалисти, чак сега са що-годе добре, но и дума не може да става да речем да си купят собствена къша. Това е проблем на българите по цял свят, наскоро гледах едно предаване по БТВ, 'Другата България', в чиито епизод ставаше дума за българите в Иран. Дори и най-добрите специалисти взимат с пъти по-ниски заплати от някой току що назначен западен доктор!!! Толкова за живота зад граница. Относно пиратския софтуер мисля, че китайците са намерили най-подходящото решение. Разработват си пичовете собствена дистрибуциа на линух 'Red Flag Linux':=)))) и ще си решат проблемите с очилатия Бил, вярно, че ще имат трудности с внедряването, но според мен са на правиен път. Стига толкова засега като се сетя още нещо пак ще драскам.

????

7. god
    god е офлайн
    Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Варна

Valeri,

разбира се, че не е хубаво да се краде. Както не е хубаво да се лъже. Или пък да се убива. Но винаги има изключения. Само не ми казвай, че никога не си лъгал и абсолютно нищо не си откраднал през живота си. Е, може да не си убивал, но във война ще трябва да го правиш, нищо че не е хубаво. Има и т.нар. "благородна лъжа", или например икономическа лъжа в едни бизнес преговори. Тоест понякога си принуден от други, понякога и от самия себе си да крадеш, лъжеш, убиваш и други нелицеприятни дейности, характерни за човека. Опитите да бъдат изкоренени са се овенчали само с частичен успех.

Казвай ти всичко това, защото ти се интересуваш само от моралната страна на проблема "нелицензиран софтуер" и твърдо пренебрегваш икономическата. Че всичко идва от тарикатщината на българина. Да речем, че е така. Тогава излиза, че всички бедни страни в света са тарикати, а богатите - не са, защото си плащат. Спомена Етиопия, за там не знам, ще ти кажа за Гана, където имам приятелче, което продава софтуер. Ситуацията е много приличаща с България. Нещастните негри явно също са големи тарикати, защото не искат да си дават паричките на добрите американци.Последните са от другата страна на кантара. Те си купуват софтура не защото имат пари, а защото са много съвестни. Даже и свободния достъп до пиратски копия не може да ги накара да се изкушат. Честно казано, малко ме е срам да пиша такива глупости, но тя произлиза от предположението че всичко е въпрос на морал.

Не съм съгласен, че фирмите с пари не си купуват софтуер. Сам можеш да се огледаш. Купуват и фирмите с не толкова пари, като спестяват от данъци и осигуровки, за да могат да бъдат на светло. Става дума за Corel, Autocad, PageMaker и т.н. Преди четири години някъде се запознах със студент, притежаващ лиценз на VisualBasic. Несъмнено с подобряване икономическата ситуация на страната ще се купува все повече. Но дотогава ще се краде. Да не отварям дума за "моралността" на американците. Цените можеха спокойно да се намалят, без да инкасират загуби! Принципът е като при данъците - по-ниски данъци, по-голяма събираемост. Но, разбира се, по-морално е да се мачка с високи цени, целейки да се пречи на достъпността на IT за българите.

Още един път ще кажа, че разбирам желанието ти за високи цени на софтуера, защото с него си вадиш хляба независимо къде. Но това не оправдава действията на BSA, водени единствено от икономически мотиви за запазване на статуквото. Или може би моралът е задължителен само за бедните българи?

Все пак не мога да не отбележа, че се осмели да тръгнеш срещу почти целия форум. Е, за повечето от тях нещата са ясни и те доброномерено се опитаха да ти

го обяснят, но това не омаловажава старанието ти.

За Linux или BeOS също има професионален софтуер, част от който е платен(но е много по-евтин). Единственото което още не е направено добре, са игрите. Има и някои хардуерни ограничения, които са в процес на отстраняване. Стане ли това реалност, отливът от скъпите продукти ще бъде осезаем. Печалбата и за нас ще бъде очевадна и този процес трябва да се насърчава. Тогава по ще има смисъл да си говорим за морал.

Стана малка дълга статия, но ми се струва, че трябва да ти се говори много...

8.  

9. Тук е от
    Jan 2001

Valeri забелязвам че четеш селективно постовете които не ти харесват. Или поне отговаряш само на части от постовете които ти харесват.

1. Какво значи ""селективното" пиратство (примерно на продукти на Microsoft само), но кой как си върши работата не ме интересува особено." излиза че закона и прилагането му е да не се нарушават интересите на BSA. Щом ще си говорим за принципи и за уважение към закона и прилагането му как така той ще важи за едни и няма да важи за други ?

Чий интерес защитават правителство, полиция, съд - на шепа хипер богати западняци потъпквайки правата на всички останали.

Ти искаш да ни убедиш че всички трябва да плашаме САМО на BSA защото така е редно ?

2. Като ще говорим за локализация на суахили мога да ти кажа следното:

- в такива страни за да продаваш можеш да разчиташ на продажби на правителството и на няколко големи компании

- независимо от ограничения пазар при 500-1000 лиценза локализацията на кадърно написана програма излиза по $5-$10 на лиценз и отнема от седмица до месец като 90% от времето е за проверка на превода. Като толкова защитаваш BSA къде са им локализациите на български ?

3. Знаеш ли чи в нормалните страни не можеш да пуснеш за продажба никакъв продукт ако не е локализиран на местния език ? Подобно законодателство имаме и в BG за другите продукти които се продават в магазин. Защо това не се прилага и за програмите ?

3. Valeri защо прокарваш отхвърлената и на запад идея всеки компютър да се продава с операционна система (разбирай Windows) ? Вземам да си мисля че щом толкова ревностно защитаваш тази позиция защитаваш нечий интерес а спора не е просто за изясняване на истината.

4. Защо след като всички твърдим че пазарът трябва да определи цените ти се опитваш да ни убедиш че трябва да си плащаме на BSA независимо от покупателната способност и цената защото иначе сме тъмни балкански субекти и крадци.

5. Разбирам че не можем да те убедим каквито и доводи да приведем защото ти просто не искаш да ги разбереш или прочетеш както трябва, но от това истината не се променя.

6. И вообще цялата тази история при която правителството с нашите пари от данъци си купува лиценз за всички дърважни служители за определена сума (неуточнено колко лиценза и кои са държавни служители) и след това най-големия крадец започва да вика дръжте крадеца е толкова нечистоплътна че просто нямам думи да я коментирам.

7. Valeri чел съм много полезни твои постове в този форум, някои от тях са ми свършили работа и на мен, но изказванията ти по тази тема вообще не ти правят чест.

10. jay
    jay е офлайн
    Member
    Тук е от
    Dec 2000

Kogato stane duma za "moral" mislq che nqma etaloni. Amerika ne e stranata na "morala" za men. Nikoi ne moje da me ubedi che licemerieto i typia puritanizam e moral !

Towa kolko edin chowek e blagoroden ne trqbwa da zawisi ot pari. Zashto w towa otnoshenie se merite s tqh neprekysnato. Bylgarina ima mnogo MNOGO polojitelni kachestwa, no drebnite neshta mu palqt kashtata. Sprawka - nashata istoriq.

11. Member
    Тук е от
    Jan 2001

За втори път четенето без разбиране ме връща в тази тема и ако продължава така не знам до къде ще я докараме. Този път повторението (с тълкуване този път) е към BozoMaster:

1. Аз написах: "Аз също НЕ ОПРАВДАВАМ действията на BSA при търсенето на "селективното" пиратство (примерно на продукти на Microsoft само), но кой как си върши работата не ме интересува особено. Факт е, че дори BSA няма намерение да влиза по домовете на хората."

Извинявай, но по-ясно от това как да го напиша? А сега прочети ти какво си ми писал и кажи с какво не си съгласен.

2. "локализацията на кадърно написана програма излиза по $5-$10 на лиценз и отнема от седмица до месец като 90% от времето е за проверка на превода" - това дори аз не мога да сметна при наличие на конкретни цифри за продажбите на определени продукти, ти успя дори да затвориш разходите между 5$ и 10$! Няма да коментирам подобни твърдения (да не кажа безпочвени предположения, че пак ще има обидени), а като си говорим все за Windows нека някой се опита да го локализира за месец.

3. Аз нито пиша закони, нито някой ме пита за мнението ми за съществуващите. Ти имаш конкретен въпрос, защо питаш мен? А ако в супермаркета се появи консерва с надписи само на английски това основание ли е за теб да я откраднеш?

3. (второто) Аз лично нямам такива наблюдения. Почти 100% от закупената техника от фирми на запад е с OEM версия на OS. Пак забрави, че оставихме домашните потребители на мира! Освен това кой каза, че операционната система непременно трябва да е Windows? Ако за теб понятието OS се свежда до Windows е друга тема.

4. Твърдя, че трябва да си плащате на BSA? BozoMaster, извинявай но намери такова мое твърдение и веднага ще призная грешката си! Че всеки, който краде нещо от някого (независимо какво), се нарича "крадец" мисля спор няма.

5. Тук може би вече 30 поста действително се опитвате с какви ли не доводи да ме убедите, че в определени ситуации може да се краде и дори трябва да се прави. Това го разбрах, но не мога да го приема, съжалявам!

6. (пропускам, пак забравихме да оставим на мира домашните потребители)

7. Аз не пиша тук да събирам някакви виртуални точки пред останалите участници (макар и в това да съм обвинен по-горе), пиша неща, които сматам за принципни положения и са правилни за мен. Пиша неща, които са ме интересували, чел съм законовите положения, срещал съм се с представители на защитници и противници на софтуерното пиратство. Губя толкова време само от интерес към начина на мислене на потребителите на този форум. Не преследвам никакви конкретни цели с тази тема, не беше започната дори от мен. Приемам всякакви аргументирани позиции, но за съжаление те тук са малко, при това в две основни насоки:

- липса на пари (което за мен продължава да си е наш проблем, а не на производителя)

- липса на локализация (тази теория я чувам не за първи път, но мнението на повечето IT специалисти е, че английският език е нещо като стандарт в компютрите. Интересно ми е да видя как ще реагира един програмист при вида на VisualC++ на български)

Може и да пропускам някой аргумент, няма да се връщам назад.

Как да реагирам, когато виждам, че повечето от вас търсят само оправдания как да се краде? Темата за софтуера дава особена свобода на въображениято в съставяне на оправдания, а никой не си дава сметка, че софтуерът е продукт като всички останали, с неговата стойност и полезност. Очаквах отрицателни реакции, но никога не съм очаквал, че повечето от вас мислят по този начин. Признавам, че пресилвам малко нещата, но така по-добре се вижда кой каква позиция има по темата.

12. Тук е от
    Jan 2001

Valeri както ти казваш - не продаваш на българския пазар софтуер. А аз правя това от 10 години със софтуер собствено производство. Смятам че в тази област си некомпетентен и опитите ти да се заяждаш със всички във форума са следствие на желанието ти да ни провокираш или просто си дървен философ.

И в случая си в позицията да продаваш на краставичар краставици.

Няма да се спирам на личните ти забележки към моите постове хората са достатъчно интелигентни да си направят собствени изводи.

Синтезирано за да няма пиратство в България трябва:

1. Цената на софтуера трябва да е съобразена със покупателната способност на пазара.

2. Трябва да се разчита на пазарни механизми а не на силови методи.

3. Трябва софтуера да е локализиран на Български ако искат да го продават в България (в предния ми пост пишеше условия при които работя а не както ти си мислиш или си чувал от някъде че се работи. При пазар от 10000-20000 Windows-a по $5 на лиценз ще има десетки фирми които ще се нагърбят да го локализират.)

4. Трябва да има профилирани цени за различните групи на пазара. (Например за домашни потребители цената на Windows може да е $10-$20 така ще има хора които ще си ги купят а не както е сега да са с 0% продажби)

5. Трябва да се измени данъчното законодателство при закупуването на софтуер да се ползват завишени амортизационни норми не както сега 5 г. да се амортизира програма остаряваща за 1 г.

6. Трябва да се промени данъчното законодателство за хората създаващи софтуер за да имат стимул да го правят а не да изнасяме национален доход и да го наливаме в BSA и компания.

7. Трябва да има правила на играта - законите да се спазват от всички а не най крупните нарушители на авторски права да са Общини, Съдилища и Държавна администрация.

8. Трябва да има последователна и ясна национална политика по въпроса, да са ясни приоритетите на държавата и да не зависят от приумиците и некомпетентността на управляващите.

Сигурен съм че ако някой се интересуваше от това какво трябва да се направи за да се оправят нещата в тази насока щяха да си намерят съветници за да се оправят. Проблемът е, че нашите управляващи се интересуват от комисионни а не от решаване на проблеми.

Това е последният ми пост по темата Valeri споровете с теб по тази материя считам за пълна загуба на време и нерви.

13. Member
    Тук е от
    Jan 2001

Щом казваш нека така да е! Най-искрено ти пожелавам още поне 20 години успешни продажби на софтуер на българския пазар, мен ме спира точно този начин на мислене, който коментираме. Приеми, че не съм се приспособил добре, затова моите интереси са навън. Все пак поздравления, ти беше може би единствения, който след повече от 30 поста предлага нещо! Първите 4 точки са обект на спора и няма да коментирам, но с последните 4 съм 100% съгласен. Успех още веднъж!

Надявам се повече неясноти да няма, който има някаква позиция по темата - да чете нагоре и да преценява кое е правилно и кое не.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Валерий,

"Пак забрави, че оставихме домашните потребители на мира!" - ти и в BSA ли излиза че работиш? Да не се окаже че и от Microsoft ти плащат? Или че лаптопа ти е с процесор Pentium III 1.13 Ghz?

Само едно се чудя - ако дойдат от BSA да направят проверка в офиса и например имаш парола на биоса и на комп-а, рестартираш си РС-то и кажеш че не знаеш паролата, какво, ще вземат РС-то да я разкодират?

Martin 'The_UFO' Dimitrov

theufobg@yahoo.com

http://www.theoffspring.hit.bg

http://www.theufo.net

ICQ#94565641

16. Тук е от
    Jun 2001

Преди около 2 (или 3) години бе подписано споразуемние с Microsoft, за ползването на техните продукти и IT solutions базирани на техни продукти в ситемата на държавната администрация. Горе-долу по това време вървеше и "хармонизирането на законодателството" с това на Европейския съюз, правеха се промени по закона за авторските права, в други законови актове и пр.

Тогава бяха поети ангажименти от страна на правителството да бъдат защитавани авторските права на Microsoft в България. Забележете, ДЪРЖАВАТА поема ангажимент към една частна фирма, при това не българска, да и пази интересите. И то без ответната страна (Microsoft) да поеме каквито и да било ангажименти. Всъщност имаше, но те бяха свързани с редовната актуализация на продуктите, поддръжка и пр. Как тогава не се сети някой отговорен политик да постави въпроса с локализацията на български. Да, ние ще ви защитаваме правата, ще гоним яко тия, които "пиратстват" ваши продукти, но в замяна вие трябва да преведете продуктите си на български; да не говорим, че според нашето законодателство за да се продава един продукт (независимо какъв- програма, стока или нещо друго) трябва да има упътване и описание на български език. А Microsoft съвсем нагло пренебрегна дори елементарното искане да бъде написан на български поне "License Agreement" - лицензното споразуемние което получаваш като си купиш продукта. Вие как бихте характеризирали изкаване на Стиф Бламър по тоя повод "...за какво ви е лицензно споразумение на български а не не на английски ; след като можете да ползвате операционна система и продукти които са на английски, няма смисъл да ви превеждаме едно листче..." - не е буквално , но в тоя смисъл!

И какво стана на практика- с парите на данъкоплатците се купиха нужните количества MS Windows, MS BackOffice, MS Office; правата на Microsoft гарантирано защитени от държавата, а другите потребители- да се оправят кой както може, да учат английски за да четат и разбират "License Agreement"!

Горните редове са по скоро критика към управниците ни, че не заеха твърда позиция по въпроса, не толкова към Microsoft, и нямат за цел да оправдаят акта по "пиратстването" на интелектуален продукт.

Като критика към Microsoft отнасям това, че просто ни огнорират като потребители, със съответните потребности. И тук въпроса не е само до потребностите на специалисти по IT и тези на съвсем обикновени потребители.

=>"...липса на локализация (тази теория я чувам не за първи път, но мнението на повечето IT специалисти е, че английският език е нещо като стандарт в компютрите. Интересно ми е да видя как ще реагира един програмист при вида на VisualC++ на български"

Valeri, не знам имаш ли деца и ако да, на колко години са. Но заслушай се някога (например на спирката докато чакаш автобуса) в разговора на деца от разлчини възрасти. Заслушай се какви думи използват, думи които ние си ги имаме и в българския език, но тези хлапета просто използват чуждица! Не говоря за термини, а за прости думички -"..ще си check-на и-мейла.." вместо "проверя електронната поща"; "...какъв ти е локейшъна.." вместо "къде си, къде се намираш"; "...еди какви си сетинги" вместо "настройки"; "..какви пропъртис..." вместо "свойства"; "конектвам" вместо "свързвам" - и от този сорт. Ако подобни разговори са нормални, по скоро допустими между да кажем двама програмисти, те не ми звучат съвсем точно и уместно в устата на 7-15 годишни деца, в приятелски разговор.

Да, предполагам, че и за мен ще бъде кошмарно да видя development (ето, и моя език е "изкълчен") продуктите с които работя с надписи на български, но това е следствие от дългогодишната ми нагласа към възприемане на тези надписи на друг език. Защото навремето не е имало как да свикна с нещата на български. И сега няма!

А не е ли необходимо? Аз мисля че Е !

Нека децата ми да учат чужди езици, нека ги използват, но нека не си "подменят" българския език умишлено.

Чувствам, че започвам да се товаря емоционално ( и то не положително) за това спирам до тук.

17. Тук е от
    Jun 2001

"Ако ще тръгнат да правят проверки от BBSA (Bulgaria Bisnes Software Aliance) за нелегален софтуер, то поне да направят една проверка като хората ... "

Да, прав си, нека я направят НАИСТИНА КАТО ХОРАТА. Това означава да изпипат законността на проверката, има процесуални закони (кодекси) в тая страна, и подобни действия (като проверките за нелегитимен софтуер и каквидо и да са проверки) ТРЯБВА да се правят при спазване на законовата процедура.

Неволно станах свидетел на една такава проверка:

Отивам да си купя нова мишка в една от многото фирми за хардуер в София, и докато чакам да ме обслужат, на вратата на фирмата се звъни, една мацка отваря, и вътре нахлуват 12 души-7 полицаи, 2 поемни лица (свидетели), и 3 от BSA. Заповядаха никой да не пипа компютрите, телефоните, GSM и др. средства за комуникация. Накараха персонала да се дръпне настрани, и поканиха тримата от БСА да си направят проверката- разбирайте го БУКВАЛНО- тия от БСА да си направят проверката, а шефа да донесе документите за покупките на софтуера.

Пичовете седнаха пред компютрите, правиха НЕЩО, и констатираха, че на 3 от машините има нелегален софтуер. Следователката нареди на колегите си да опишат машините, да ги изключат и да ги товарят в колите. Съставиха акта, поемните лица се подписаха, прибраха компютрите и шефа, качиха се по колите и си тръгнаха.

Я сега да направим малък разбор на ситуацията:

1. Влизат 12 души в офиса и започват да раздават команди- никой не прави и бегъл опит да се легитимира или да удостовери кой е и за какво е там. 5 мин. след влизането, следователката която явно беше нещо като шеф на групата се сети, че трябва да покаже заповедта за проверката, и едва тогава и САМО ТЯ показа служебна карта.

2. Двукратно отказаха на шефа на фирмата да се обади на адвоката си, или да се обади в полицията за да получи потвърждение на легитимността на акцията- "Вие не сте в съда и не ви трябва адвокат..., щом сме тука и имаме заповед не ви е необходимо никой да ви потвърждава, че трябва да сме тука!"

Нито дума за това, че по закон, при извършване на процесуални действия, субекта има право да присъства и негов юридически представител; че не само има право, а даже е силно препоръчително да се убеди, че присъствието на всички тези лица в офиса му е наистина законно-като се обади в съответното РПУ и му потвърдят акцията!

3. В заповедта за извършване на проверката никъде не бяха посочени тримата пичове от БСА или кавато са там организация. Ако са там в качеството на вещи лица, има определн ред при който те могат да правят това, за което са там. В случая те просто са представители на юридическо лице (фирма) които се вмесват в работата и получават достъп до информация на друго юридическо лице (проверяваната фирма). Не случайно по нагоре подчертах, че бяха поканени да СИ НАПРАВЯТ ПРОВЕРКАТА, сякаш не полицията, а те са тези, които проверяват! Незаконно и неприемливо както и да го погледнеш!

4. Докато пичовете "проверяваха" целия персонал беше строен в единия ъгъл на офиса, и никой от тях не виждаше какво всъ]ност проверяват и как. Съгласте се, че е трудно да разбереш какво се показва на монитора, като му гледаш задния капак. За 10 мин. работа на един компютър, можеш да източиш доста информация, и никой да не знае какво точно си източил, и евентуално за какво може да го използва. Пак се връщаме на неминуемия конфликт на интерерси между правни субекти...

5. Поемните лица- ми и те горките (една лелка и един мъж, явно съседи някъде из блока) се чудят за какво са там, и плашливо се бяха отдръпнали в другия ъгъл на стаята- нито виждат какво правят онези, нито пък ако виждат, знаят какво виждат. Ама слагат подписа после, само и само да ги освободят и да си ходят.

Може още много да пиша по темата, но няма смисъл. Идеята ми беше, че подобни проверки трябва да стават по правилния начин, при спазване на законността. Защото ефекта е нулев! Даже отрицателен.

Защо ли? Случая ме заинтересува, и използвах познанството си с едната мацка от проверяванта фирма да ми каже развръзката и финала. След задържането на шефа и, адвоката му е отишъл в полицията, запознал се е със случая, направил си е възраженията и там каквото е сметнал за необходимо, и човека са го освободили. А след 2 седмици поради нарушаване на процедурата и ред други процесуални нарушения са им върнали и компютрите.

Е, къде е ползата от цялата дъндания? Има ли незаконен софтуер- несъмнено! Има ли санкционирани- НЕ! Само загубени нерви, време и пари (за всяка от страните).

"...например да мобилизират 1/3 от полицията в страната, да вземат там разбирачите (хората който проверяват от BBSA) и да иззвземат компютри на поразия, това е решението на проблема."

Съвсем очевидно е, че не това е правилното решението на проблема! Като схема да, но нещата да се правят както трябва, както се изисква от законите. Иначе не правим нищо!

Надявам се, че не ме разбирате погрешно. Не съм против проверките и санкциите! Против съм спрямо начина по който се правят те!

Аз самият съм програмист, и резултата от моя труд е интелектуален продукт. Вярно че авторските права върху него са за работодателя ми, но моята заплата се определя до известна степен и от това, колко от продуктите в чиято разработка съм участвал са продадени. И ако някой ги ползва без да си плаща, от това страдам косвено (даже не косвено, а съвсем пряко) и аз.

Хайде стига толкова, че много дълго стана, бъдете здрави всички!

P.S. По моя грешка този отговор го плеснах и като нова тема със заглавие "по повoд темата на The_UFO ot 03/06 " . Ако иска admin-a нека го изтрие.

18. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2001

Вие хубаво говорите за бъдещето на безплатня софтуер, ама като гледам почти никой от главните участници не е изпълнил молбата на The_UFO да пише по - малки постове.

И така:

1. за кражбата. Ако става дума за крадене на лично имущество аз съм 100% против. Обаче защо мислите, че ползването на пиратски и безплатен софтуер е "кражба". Освен това, като гледам никой не е споменал нищо за наказанията. Софтуера не е ли имущетво като всяко друго? Не трябва ли да се наказва със същата строгост на Закона, с която и другото? Е, ще ти конфискуват компютъра и Sof.-a, ама ти може да си купиш нов! (Това наказание ли е?)

По - долу прилагам малко примери за наказания на КРАЖБА :

ЗАКОНИТЕ НА ХАМУРАПИ (1792-1750) - 6 - Ако човек открадне имущество, той трябва да бъде убит и онзи, който взема от ръцете му откраднатато трябва да бъде убит.

БАВАРСКА ПРАВДА - Ако някой открадне нещо, за всяка открадната вещ заплаща деветократната й стойност, т. е. - възстановява девет пъти тази вещ.

Освен това още древните римляни са приели кражбата за част от живота, понеже са направили храм на Меркурий - бог на търговията и КРАЖБАТА.

Аз съм на мнение, че ползването на такъв софтуер не е кражба. Никой не може да ме накара да си купя оригинална програма. Откъде накъде ше давам да кажем за Corel DRAW луди пари, след като мога да си го намеря за 15-20лв. (Даже и без пари, ако го взема от няйкой приятел.) Може и да не знаете, но през 1998г. Corel 7 струваше 250$. На пазаара вече можеше да се намери "пиратска" версия на 8.(Това вече май го писах в друга тема.) Да не съм луд да си взимам оригинала. (И термоядрена бомба да се разбие в главата ми, пак няма да се съглася да купувам оригиналите.)

2. Valeri е прав за това, че програмистите са ощетени, но sorry, такъв житота. Не мога обаче да се съглася с него за това, че компътрите трябва да вървят комплект с ОС. Отъкъде накъде. Аз може да не харесвам Windows, кой ще ме задължава да бачкам с него? Между другото такава политика са водели от IBM в в зората на коммпютърната "ера" - машината е вървяла заедно с езика за програмиране, и потребителят не е имал право (а и възможност) да работи на друг... Според мен това е остаряло. Сега пазара е толкова богат на ОС, че е грехота клиента да няма право на избор.

3. За българския softwar - според мен е същото като с българската или оригиналната музика. Да не съм луд, за да си купя оригинален диск за 20 - 25 лв., когато мога да си го набавя за 5-7? Между другото никой не е казал, че българските продукти трябва да се купуват. Flex Type го има на дискове към цял куп сиписания - както пробно, рака и цял (PC MAGAZINE BULGARIA, Ноември/1999г.) И да ме растреляте, няма да дам съмати пари за него, когато мога да го имам 3-4 лева + списанието и цял куп други работи)(Ако някой от вас е участвал в разработването му да ме извинява - въобще не подценявам труда ви.)

The_UFO - sorry, ама малко се поовлякох... Между другото къде са тези османци? Два пъти прочетох темата и не ги видях никакви? А - съветвам те когато сигнеш до българската история (ако си стигнал-sorry, ама по мопите сметки не си) не дей да вярваш на сичко, което ти казват даскалите. Нашата история е претрупана с "легенди", на които голяма част от обществото все още вярва.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Neogen - или за Румънската глупост!
    От kaluger във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 9
    Последно: 20-09-10, 08:54
  2. Отговори: 11
    Последно: 16-09-06, 23:30
  3. Каква е тая глупост !?
    От Aquadark във форум Windows
    Отговори: 13
    Последно: 22-04-03, 00:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе