Valeri не си прав в много от постовете си по тази тема.
Аз съм програмист от 15 години, издържам се изцяло от софтуер и консултации заедно със още няколко човека. От 1990 година продавам собствен софтуер (няма значение точно какъв в момента - предполагам че ще поискаш доказателства като гледам постовете ти, но това все пак не е форум за безплатна реклама нали?).
1. Цената се определя като се срещнат търсенето и предлагането, т.е. някой може да предлага програма за $2000 при търсене $200 колкото си иска и може да инвестира в разработката и колкото си иска, поне докато му стигнат парите. Не е правилна постановката за предлагането на даден пазар на несъобразена с пазара цена и опитите да се ползват не пазарни средства (държавен натиск,белезници и заплахи).
2. Валери 1 път казваш "като нямаш пари не купувай" а после казваш "всеки компютър трябва да се купува ЗАДЪЛЖИТЕЛНО със операционна система поне", от къде на къде? Аз ако искам ще си бачкам на Linux, BEOS или ако ми е кеф на нещо друго. И кой е казал че ОС трябва да е платена ?
3. Кой мислиш че се интересува от авторските права на дребни производители ?
Цялата врява и кaмпания беше за BSA. Правили са проверка на мой клиент, никой даже не е забелязал наличието на нашия софтуер. Полицията ходи със програмка на BSA, ако ще говорим за принципи нима не се нарушават права на други производители ?
4. Не оправдавам кражбата, пък и българина си е хитрец по природа НО голяма част от българите дават последните си пари за компютър и за да си платят софтуера трябва да се лишат от храна. Положението никак не е розово трябва да знаеш. И в такава ситуация съм склонен да приема нарушаването на авторските права особенно като става въпрос за компании които с месечната си печалба могат да спасят милиони от гладна смърт. Ще кажеш без компютър може да се живее не е задължително да имаш. Какви шансове ще имат децата ти без компютърна грамотност ? Прочети някой вестник за обяви и ще видиш че дори за продавачка искат чужд език и компютър.
Има още много какво да се каже по въпроса но и без това постовете станаха твърде дъли и отегчителни.