Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 24

Задача за мислене (част 1)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Излязох вчера с приятели да пийнем. Насолихме се здраво, не стига това ами като реших да си ходя видях, че са ми откраднали колелото. Ш**ани junkies! Нямаше какво друго да сторя освен да ходя пеш. Разстояниео до дома е 1км. Естествено аз можех да следвам правата линия, но за кратко, така че ми отне много повече от обикновеното за да се прибера. На сутринта установих, че пътят който съм изминал от хоремаг-а до вкъщи, не е 1км а повечко. Движил съм се, така че траекторията-ми-на-прибиране е съвкупност от N прави линии и то забележете, че не съм се отклонил никъде и след всяка следваща разтоянието до дома е намалявало. Въпреки това пресметнах, че съм изминал възможно най-дългия път (като функция на N). Колко е той?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...Движил съм се, така че траекторията-ми-на-прибиране е съвкупност от N прави линии и то забележете, че не съм се отклонил никъде и след всяка следваща разтоянието до дома е намалявало. Въпреки това пресметнах, че съм изминал възможно най-дългия път (като функция на N). Колко е той?

<div align="right">Originally posted by mitkko*-*29/01/2005*:* 20:13:04</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Спомняйки си набързо последните няколко задачи, предлагам да определим специален ден за буквата 'N', през който да я обожествяваме и свързваме с всички възможни теории от създаването на вселената - досега. И, естествено, на този ден да се напиваме като прасета. Какво ще кажете? []

Горката латиница, вече ви гледа на кръв, а толкова букви от нея ще потънат в забвение...

Амин.

[]

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Аз съм за денят N. По този повод се сещам за една история, разказвана като виц, но по действителен случай:

Военното училище в Долна Митрополия. Преподавател пише задача на дъската. "Летят N самолета...Не! N са прекалено много.", трие написаното и почва отначало. "Летят k самолета...и двата реактивни"

Относно задачата:

Търсим функция на триъгълен сигнал с максимална амплитуда и максимална честота. Нулата на сигнала е линията, свързваща средите на всяка от N-те линии. N е броят на фронтовете на сигнала (положителен и отрицателен) разделен на 2. А как изглежда функцията съм забравил и ме мързи да търся.

5. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Това зависи от ширината на улицата.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Това зависи от ширината на улицата.

<div align="right">Originally posted by Bibi - 29/01/2005 : 20:20:34</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

която в случая приемаме за ужасно по-малка от дължината за да не ни обърка сметките.

7. Member
    Тук е от
    Sep 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...след всяка следваща разтоянието до дома е намалявало...

<div align="right">Originally posted by mitkko*-*29/01/2005*:* 20:13:04</div id="right">

Нещо ми се вижда съмнително.

Ако е така, като казваш, още не си се прибрал. Моташ се между двата тротоара и КРАЯТ на всяка отсечка е с по 1мкм по близо до вас.

Друг е въпросът, ако ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ все се приближаваш към вас.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Нещо ми се вижда съмнително.

...

Друг е въпросът, ако ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ все се приближаваш към вас.

не би трябвало да има нищо съмнително. Точно така излиза, че през цялото време се приближавам с всяка измината отсечка от 'лутането'. т.е. май мога да кажа, че Евклидовото разстояние до дома намалява.

Edin_lud описа прекрасно как би изглеждала траекторията ми, но не даде отговор за това, за което аз питах. Разбирам го, жена му имаше рожден ден вчера и той е се почерпил, не само аз.

10. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Това много ми прилича на функцията на Ваерщрас, която е навсякъде непрекъсната и никъде не е диференцируема...

Ама нещо не излиза! [V]

11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

..................

Относно задачата:

Търсим функция на триъгълен сигнал с максимална амплитуда и максимална честота. Нулата на сигнала е линията, свързваща средите на всяка от N-те линии. N е броят на фронтовете на сигнала (положителен и отрицателен) разделен на 2. А как изглежда функцията съм забравил и ме мързи да търся.

<div align="right">Originally posted by Edin_Lud*-*29/01/2005*:* 20:30:24</div id="right">

Важно е да се знае изпитото количество Кх100гр(концентрат). При К>7 функцията има затихващ характер и клони към някой от тротоарите...[:D]

12. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">...Важно е да се знае изпитото количество Кх100гр(концентрат). При К>7 функцията има затихващ характер и клони към някой от тротоарите...[:D]

<div align="right">Originally posted by Lupus*-*29/01/2005*:* 22:28:11</div id="right">

...или цицините на главата... [:P]

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Ето какво предлагам като решение:

(1) F(N) = N.a/cos(fi), където

а е широчината на улицата,

fi е ъгълът м/у всяка от N-те прави и перпендикулярът на улицата,

F(N) е изминатото разстояние.

В същото време

(2) S(N) = N.a.sin(fi)/cos(fi), където

S(N) е изминатото разстояние по права линия (успоредно на оста на улицата)

Приемайки 1 км за единица разстояние, получаваме:

F(N)/1 = [N.a.cos(fi)]/[N.a.cos(fi).sin(fi)] = 1/sin(fi), км

Или, казано с думи прости, не е важно колко пъти си "мерил" улицата. Важно е под какъв ъгъл.

При fi -> 0<sup>o</sup> => F -> безкрайност(или още скиташ)

при fi -> 90<sup>о</sup> => F -> 1 км (или не си пил)

Като отговор на въпроса ти - вж. (1):

пътят = функция (N)

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2004

[8)] Сега разбирам... че не сме се разбрали май. Може би съм задал некоректно условието, но като разписах тригонометрията ти виждам че всъщност в задачата приемаш, че аз вървя по улицата и я 'меря', т.е. между единия тротоар и другия, като същевременно се приближавам към къщи.

Така ли е, понеже не това имах предвид.

Не ме интересува широчината на улицата, понеже пътят ми до дома е съвкупност от N прави. Т.е. ако N=1 прибирам се директно, ако N=2 вместо право в къщи, отбил съм някъде и от там у дома и т.н. Получва се пак подобно 'мерене', но не на самата улица. И няма ъгли и ширини, само N.

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Само по себе си мойто решение е ОЧЕВИДНО грешно. От него излиза, че, независимо колко е широка улицата, изминатия път е един и същ. Ако ще улицата да е 50 км широка [:D]

Исках да предизвикам коментар на условието, защото не ми беше ясно. [:D]

Сега вече сядам да мисля, лягам да сънувам или се осмъртвам и тръгвам да меря.

17. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Мда, ще поясня че ако p[0], ... p[N] са крайните точки на всяка от тези отсечки, очевидно p[0] = кръчмата и p[N] = дома. Или иначе казано винаги вървя в права линия м/у p[i] и p[i+1].

Тръгни по тоя път и ти [:D]

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Мда, ще поясня че ако p[0], ... p[N] са крайните точки на всяка от тези отсечки, очевидно p[0] = кръчмата и p[N] = дома. Или иначе казано винаги вървя в права линия м/у p[i] и p[i+1].

Тръгни по тоя път и ти [:D]

<div align="right">Originally posted by mitkko*-*30/01/2005*:* 22:52:08</div id="right">

Тръгвам...

р[0] е кръчмата...пред нея има един стълб за улично осветление...избирам го за отправна точка.

p[1] е стълбът по диагонал на отсрещната страна на улицата

F(1) = (50<sup>2</sup>м + a<sup>2</sup>)<sup>1/2</sup>

F(N) = N.(50<sup>2</sup>м + a<sup>2</sup>)<sup>1/2</sup>

знаем, че обикновено стълбовете се разполагат на всеки 50 м...и са много удобни за почивка [:D]

а е широчината на улицата

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача 220 (ПЕПА - част VI)
    От Bibi във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 02-04-05, 20:06
  2. Задача 215 (ПЕПА - част V)
    Отговори: 30
    Последно: 28-03-05, 02:05
  3. Задача 211 (ПЕПА - част IV)
    Отговори: 48
    Последно: 23-03-05, 22:22
  4. Задача 206 (ПЕПА - част II)
    Отговори: 11
    Последно: 17-03-05, 20:59
  5. Задача 203 (ПЕПА - част I)
    Отговори: 21
    Последно: 15-03-05, 19:13

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе