Ако съм пропуснала някои категории, ще ги допълним в движение.
Класически (лъжци, цветни шапки, числа)
Претегляния с везни
Вероятности
Графи, топология, опаковане на равнината, задачи за построение
Странни редички
Шифри, кодове, лингвистика
Задачи със схеми, диаграми, чертежи, рисунки
Загадки, гатанки, задачи "без думи"
ДА/НЕ и други колективни игри
Асоциации
Такива, от които се научава нещо ново
Авторски задачи, съставени от "творчески колективи" :-)
Красиво звучащи или истории със сюжет
Такива, в които е напълно ясно какво се търси
Други
Ако съм пропуснала някои категории, ще ги допълним в движение.
И кое според теб тук е "класиката"?Първоначално публикувано от ilian_91
Здравейте нов съм като потребител , но следя форума от доста време и това в общи линии ми е любимия от подфорумите , но като гледам последно време е доста замрял (година и половина ....) Таа чудех се дали мога да пусна една задачка , която все още немога да реша , тамън за да раздвижите малко мисловната дейност , туко виж успеем да я решим заедно ?
Пускай, но първо я "прекарай" през някой текстов редактор.........Първоначално публикувано от NightShade
Успех!
Какво стана със задачката. Като гледам ... много време се бави
Ами човека пише, че не може да реши задачката. Защо да я пуска тогава, без да знае отговора и да каже на другите решаващи дали са прави? Ето ти задачка за теб!Първоначално публикувано от Bai_Georgi
Здравейте, не съм сигурен дали това е правилното място но все пак.. поставиха ми една логическа задача, но не мога да я реша. Един човек слагал яйца в една кошница. Когато слагал по 2, по 2, по 2, не се знае колко пъти по 2 отвън кошницата останало 1. Когато слагал по 3, по 3, по 3 не се знае колко пъти по 3, отвън кошницата останали 2, и така нататък когато слагал по 4 оставали 3, когато слагал по 5 оставали 4, когато слагал по 6 оставали 5, когато слагал по 7 оставали 6, когато слагал по 8 оставали 7, когато слагал по 9 оставали 8, когато слагал по 10 оставали 9, но когато слагал по 10, по 11, не се знае колко пъти по 11 всички яйца влезели в кошницата, а отвън не останало нито едно. Ще съм много благодарен ако някой оспее да я реши и да ми каже решението и отговора 10000x
Ето ти едно начало:
https://forum.setcombg.com/index.php/topic,56994
Да/не, абе като цяло почти всичко без вероятности :D
приемам, че не всички главоблъсканици на тоя свят са логически, ама през годините попаднах на някои съвсем в духа на "ако ляв чорап = компот от круши, а пълнолунието зелено, колко крака има масата на Цезар?" при което верният отговор цитира енциклопедия Британика и индианските асоциации на локомотива с вибратор... та, ако ще са логически не следва ли "Такива, в които е напълно ясно какво се търси" да отпадне ,понеже си е задължително свойство?
Мен най-много ме кефят с асоциациите, вероятностите ме напрягат. :D
Задачи със схеми, диаграми, чертежи, рисунки