Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 47

Задача 281 (4 * 1/3 задачка)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Re: Задача 281 (4 * 1/3 задачка)

Цитат Първоначално публикувано от Anubis Black
    То моята става 281 4/3, ама щом настоявате...
    Имало едно време едно царство. Един ден в това царство се провело надбягване с коне. Правилата на състезанието обаче били много странни- победител бил този, чийто кон стигне последен до целта (всъщност чийто кон стигне втори, защото се състезавали само двама юнаци). Заради този странен регламент, двамата момци останали по местата си, когато дали старт на надбягването. Хората вече започнали да се разотиват, когато мъдрецът на царството ги спрял и им казал, че състезание ще има. Върнали се хората- имали му доверие. Той се приближил до двамата юнаци и им прошепнал нещо. Те моментално скочили на конете и препуснали в галоп. Какво им казал мъдрецът?
    "Що не си смените конете, а?"

//едит
    Опс, докато напиша и ...

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

(понеже е нещо мъничко)

Войниците са пазели картофите от диви прасета, които са били предназначени за развлеченията на краля (лов). Сигурно е имало закон, в който се е казвало, че се застрелването на диво прасе не от краля, се наказва с смърт или 20 години Бастилия.

Тая права много прилича по инициали на земна ос която сключва ъгъл приблизително 66°33'22" с равнината в която лежи траекторията (елипсата) на Земята около Слънцето. Само че чичко Гугъл, казва, че този ъгъл се изменя с около 3 градуса с период 28000 години.

Мъдрецът им е казал, че състезателите са били трима и третия вече е тръгнал.

4. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

@MitkoS,
    Прав си. Само да кажеш и именцето.

От друга страна това, което аз четох по темата казва, че остта променя ъгъла си спрямо Земята, а не спрямо въпросната равнина. Което кара полюсите да се местят - всъщност описват малка окръжност (с диаметър 26 метра) по повърхността на Земята. Това движение наричат полодия.

5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Аз всъщност се пошегувах и налучквах, ама след като ти вече си призна ... Всъщност никъде в Гугъл не го срещнах тоя ъгъл. Там се говори за един друг ъгъл и навсякъде му се дава една и съща стойност: 23.5°. Та това за периода от 28000 години си го измислих, за да намеря някакво съответствие между (90° - 23.5°) и 66°33'22"
    А иначе, за името:
    Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    ... Всички орбити са почти в една равнина. Тя се нарича Еклиптика и всяка планета се характеризира с ъгъла, който равнината на нейната орбита сключва с равнината на земната. Тези ъгли са малки (под 1 градус), освен при Маркурий (среден) и Плутон (14 градуса - "голям").
    - Формата на орбитите. Повечето са почти кръгли, само на Плутон е по-сплескана. Големите им оси изглеждат като да са върху една права...

6. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Добре де, аз си ти признавам, че си я решил

Но ми се иска да разкажа няколко неща.
    Първо: числото на градусите се дели и на 2 и на 3, значи се дели на 6. т.е. 6хо3х'2х".
    Тоя х играе ролята на онова "тайнствено" НОД от условието (Най-голям Общ Делител).
    Ъгълът, който права сключва с равнина е най-много прав (< 90о), значи х < 17 (17*6 > 90).
    Така имаме само 6 "допустими" стойности на х (2, 3, 5, 7, 11, 13) и можем да си ги напишем всичките. След като изберем онова от тях, което "се помни най-лесно", получаваме 66о33'22".

Второ: Земната Ос, с инициали 1E(hex) (десетично 30) извършва няколко вида движения.
    Тя се върти по стените на конус, перпендикулярен на Еклиптиката, но така, че винаги сключва с нея този градус. Ъгълът, за който казва MitkoS е не между оста и Еклиптиката, а между оста и перпендикуляр към Еклиптиката. Та по тая причина конусът е с разтвор 2*23.5 = 47 градуса прибл.
    Това движение се казва прецесия. Всъщност 28000 (или 26000 ?) години е нейният цикъл, а не на описаното преди малко движение.
    Освен нея има и малки отклонения (които вече нарушават леко градуса, но около тази негова средна стойност) и се наричат нутация. Вече споменах и третото движение, може да има и други...

Трето: много се радвам, че MitkoS е цитирал нещо, от което се вижда защо нашата равнина си има много съседки (равнините, в които се намират орбитите на останалите планети са близо до нея) и защо си контактува с тях (защото я пресичат).

7. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Няма как тоя конус да е перпендикулярен, защото орбитата на земята не е окръжност !

8.  

9. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Не съм го казала добре, може би.
    Конусът е перпендикулярен на самата равнина. Височината му си представи, тя е отвесно на равнината. Конусът можеш да си го мислиш обърнат с върха надолу.
    Той се движи заедно със Земята по елипса, нарисувана в тази равнина, но това в случая няма отношение към въпроса. Той се движи, но "без да се клати" - само се плъзга с връхчето си, но си запазва ъглите спрямо равнината.

А специално за теб мога и така: геометричното място от правите, които минават през точка от една равнина и сключват с нея константен ъгъл е конус, перпендикулярен на равнината

//
    Между другото, ако се обърне в градуси (66.556 или 66.56) изскачат още резултати.

//
    А най-между другото, всичките тези "бла-бла", дето ги написах, изобщо не е нужно да се изполват, за да се реши задачата. kamenf я видя почти наум. Написах ги, защото ми се сториха любопитни, а градусчето - красиво.

10. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Тъкмо щях да се заяждам, че земната ос описва цилиндър, а не конус и ми светна, че ти разглеждаш центъра на Земята като неподвижна точка, а аз разглеждам центъра на Слънцето за неподвижна точка
    А иначе, 90°-23.5° = 66.5° = 66°30'

11. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Аха. Разбрах защо стана обърквацията.
    Обаче, заради пустата му "прецесия", това, дето сме си били мислили, че остта описва "елиптичен цилиндър" около Слънцето хич не ни е вярно. Описва много по-шантава повърхнина, но не ми се мисли каква. Само мога да кажа, че ако периодите им съвпадаха, щеше да е по-скоро "елиптичен конусоид" (малеййй, дано тук не четат разни хора, дето много да ми се смеят). Ама с толкова голяма разлика в периода нямам дори бегла представа какво се случва.
    А тези 3 минути, дето ти се губят, са от закръгления

--------
    Сега ми се ще да обясниш по условието на Камен каква закономерност прилагаш.
    По условието на Wise - това хипотеза ли е, или го чете някъде.
    По задачата с конете - тея двамата защо толкова са се разбързали? Ми ако изпреварят оня умник, дето е тръгнал преди тях? А и да не го, как ще си разделят помежду си ценното последно място?

12. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Re: Задача 281 (втора 1/3 задачка)

Някой пробвал ли е да опази от диви прасета нива, с халосни патрони?
    И ако прати войниците да лапат картофки защо ще им дава пушки изобщо?
    Фактите ги знаете - малко логика ви липсва само

13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Войниците са били с халосни патрони, за да не се избият един друг докато тайничко си лапкат кортофки (защото не е имало какво друго)

14.  

15. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    Войниците са били с халосни патрони, за да не се избият един друг докато тайничко си лапкат кортофки (защото не е имало какво друго)
    Е, хайде малко логига, де.....
    Защо са там войниците? Могат да си хапват и в казармата (не знам тогава как се е казвала).
    Има някакви ограждения на полето - нормално за предпазване на реколтата. Но тези войници не им е мястото
    там - приличат на плашила наистина. Дали са с халосни патрони (както прочетох) или с празни пушки - няма значение.
    Търсете логиката. Фактите, които написахте са достатъчни - не ровете Гугъл. Мислете само.

16. Тук е от
    Aug 2005

@kamenf и @bestman, това е отговорът, поздравявам ви! Разберете се само кой ще пуска задача!

17. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

за конното надбягване

Знаех тази задачка отдавна, но едва снощи, след поста на Митко, се замислих, че тя не става при повече от двама състезатели. Особено, ако поне единият от тях е сеткомец

Например ако са трима, след като мъдрецът им "подскаже", сеткомецът (който освен умен е и пъргав) бързо ще се намести на своето конче. Останалите двама ще си разменят добичетата и ще се юрнат да се прецакват взаимно, а нашият човек ще си люпи семки на старта и ще чака сигурната си победа...

18. Тук е от
    Aug 2005

По задачата на @kamenf имам 2 варианта. И в двата съм разглеждал червените отсечки за лъчи, които се отразяват в страните на квадрата, както и това, че първата картинка се отнася към третата, както втората към четвъртата.
    Вариант 1:
    Може и да не е излезнало добре, защото и представа си нямам как да го направя като @kamenf и @MitkoS. Логиката тук е, че при първата и третата картинка лъчът бива изместен максимално нагоре и вляво и бива отразен (от горната страна на квадрата). Нека направим същото с лъча от втората картинка. Той обаче не може да се отрази от горната страна на квадрата=> го продължаваме, докато стигне до дясната му страна, където се отразява и се връща.

Вариант 2:
    Тук пък съм използва това, че лъчът от първата картинка бива отразен от дясната страна на квадрата, след това от горната му и стигаме до третата картинка. Ако се опитаме да направим същото с лъча от втората картинка, получаваме почти същото като при вариант едно, само че без изместване. Т.е. продължаваме лъча, той се отразява в дясната страна на квадрата и се връща.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задачка
    От blackberry във форум Логически задачи
    Отговори: 2
    Последно: 03-01-11, 14:44
  2. задачка закачка
    От titan_83 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 25-04-10, 18:34
  3. Задачка-закачка
    От kamenf във форум Логически задачи
    Отговори: 30
    Последно: 06-08-05, 17:40
  4. Задача 152 (след 151, задачка с торта)
    От mitkko във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 26-01-05, 23:47
  5. Задачка 135.0001
    От Wise във форум Логически задачи
    Отговори: 7
    Последно: 10-01-05, 03:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе