Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 46

Задачка за вероятности

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Re:Задачка за вероятности

Ами вероятността да има точно един "английски "четвъртфинал е 100%...............
    Че знаем и кои са участниците даже
    Другите вероятности са 0%

Честита Пролет

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Нещо те е заслепило ... пролетта ли, що ли ... та вероятно (за разлика от тази задача, в реалния живот "вероятно" е изключително удобна дума) не си забелязъл, че подличко НЕ съм уточнил дали става въпрос за текущите финали на Шампионската лига или за някакво си абстрактно състезание.

4. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Ами остава да кажеш и отборите какви са....
    Четири от селската лига в Англия и 4 елитни в Континента......
    Или обратното де....

Та и жребия как се тегли - ами малко правилца не са излишни.........
    А и за футбол или крикет иде реч, ако изобщо е спорт де..........

Та ако дадеш малко инфо за залаганията на брокерите - може и да помислим.
    То на времето и Сливен игра срещу Юве (май те бяха - със Скилачи), ама теоретично
    можехме и наравно да завършим, пък...........

5. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Добре, ще поясня за нуждаещите се
    Имаме някакво състезание. До четвъртфиналите са стигнали 4 английски и 4 неанглийски отбора. Общо 8.
    Ще се тегли жребий кой с кой да играе на четвъртфинала - т.е., отборите ще бъдат разделени на 4 двойки за да изиграят 4 четвъртфинала.
    Каква е вероятността при този жребий:
    (И нататък се повтаря текста от предишния пост)
    - да има два английски четвъртфинала
    - да има точно един английски четвъртфинал
    - да няма английски четвъртфинал

ПП. Процедурата по тегленето на жребия е такава:
    1. Имената на осемте отбора са написани на листчета, листчетата са прилежно сгънати на 4 така че да не може да се четата без да се разлистят и са напъхани в една голяма непрозрачна куха сфера.
    2. После сферата се търкаля 20 минути за да се разбърка хубавичката
    3. После една дългокрака блондинка бърка през нарочен отвор в сферата и вади листчетата едно по едно.
    4. Нарочно жури номерира извадените листчета от 1 до 8 по реда на тяхното изваждане от сферата и накрая обявява - отбор с номер 1 ще играе с отбор2, отбор3 с отбор4, отбор5 с отбор6 и накрая отбор7 с отбор8
    5. И чак след това листчетата се разлитват и се прочитат имената на отборите

6. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Е, ти пък... Сега Wise ще каже, че иска да потъркаля блондинката вместо сферата...
    Вчера късно я видях задачата и я разбрах по този начин, но не я реших. За две англ. двойки получих вероятност 3/35 и ми се доспа. Сигурно съм сгрешил. Дано се сетя по някое време пак да се поблъскам, че види ли я Биби, ще ни отнеме занимавката...

7. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Ами...
    И аз получих 3/35 за две, 24/35 за една и 8/35 за нула.
    Общо по 105 начина могат да се чифтосат 8 отбора.

Не знаех има ли дирижиран жребий и изобщо правилата какви са.
    Не че има отношение към сметката, но все още не знам при тоя жребий тегли ли се кой ще е "домакин" на срещата.
    Т.е. Ливърпул - Челси различно ли е от Челси - Ливърпул?

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от dedis
    Е, ти пък... Сега Wise ще каже, че иска да потъркаля блондинката вместо сферата...
    Вчера късно я видях задачата и я разбрах по този начин, но не я реших. За две англ. двойки получих вероятност 3/35 и ми се доспа. Сигурно съм сгрешил. Дано се сетя по някое време пак да се поблъскам, че види ли я Биби, ще ни отнеме занимавката...
    Щом си стигнал до 3/35, лесно ще стигнеш и до останалото - 24/35 и 8/35.

Wise, видя ли сега какво се получи докато ние с теб мъдрихме пролетта, блондинките и заслепяваненто - за брюнетката Bibi остана кефа да реши първа задачата ... както често се случва тук ... по-подличка е и от мен (шегувам се, изтривам го веднага това последното)

10. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Да, ама не ми каза за наредените двойки и домакинството при жребия?

Първо се смята колко са всички различни разделяния, което не е трудно: 7.5.3.1 = 105.
    После е по-лесно да се преброят колко са различните случаи с 2 и колко с 0 английски финала, а каквото остане е за 1, защото там по-трудно се брои.
    @dedis,
    Ако след случая с 9/105 си опитал да сметнеш трудния случай, нищо чудно, че те е приспал.

За да не ми се сърдите, мъничка компенсация-занимавка, която видях у "съседите":

Има 2 пищова с място за 6 патрона във всеки.
    Слагаме по 2 патрона във всеки пищов така, че да са в съседни гнезда.
    Аз играя първа, гръмвам се - късмет! - празно. Оцелявам.
    Оставям пищова на масата.
    След мен си ти.
    Кой пищов ще избереш?

11. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от Bibi
    Да, ама не ми каза за наредените двойки и домакинството при жребия?

Първо се смята колко са всички различни разделяния, което не е трудно: 7.5.3.1 = 105.
    После е по-лесно да се преброят колко са различните случаи с 2 и колко с 0 английски финала, а каквото остане е за 1, защото там по-трудно се брои.
    В условието е казано "английски финал". Така че, правилно си се ориентирала да игнорираш понятието "домакинство" и съответно да преброиш (само) 105 различни варианта.
    Но пък това не ми харесва:
    "а каквото остане е за 1"
    По-добре да се намери (по-друг начин) каквото се получава за 1 за да може след това да се ползва за проверка дали правилно сме смятали (сумата от трите вероятности е 1)

А за пищовите(за револвери говорим нали) - мисля по въпроса, ама не бързам чак толкоз. Нали ти си автора ... демек, най-страшния(бързия) състезател е извън пистата.

12. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Абе и на мен не ми харесва за 1 да се смята по тоя начин, но ме мързи а и рискувам пак да се приспя както dedis.
    Но за успокоение на душата го сложих е Ексела и наистина са толкова.
    Може и с формула да го измисля, само че съм мноо-о-ого заета: в Укипедиите не знаят какво е Монстротератум
    А и аз не знам какво е. И сега го диря туй бясно земно чудовище.
    Ти дали ще помегнеш?

За пищовите: такива с барабан, а не с пълнител. Като за Руска рулетка.
    Ако това е "револвер" - да!

13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Избирам другия

ПП. Как може да не знаеш такива Фундаментални Вселенски Понятия
    "Monstroteratum Furiosum" = "Гнусотник Беснеещ"
    Цитат Първоначално публикувано от Станислав Лем
    Съгласно приетата систематизация, проявяващите се в нашата Галактика анормални форми образуват типа Abberantia (Извратенци), който се дели на подтипове Debilitates (Слабоумци) и Antisapientinales (Неразумци). Към последния подтип се отнасят класовете Canaliacele (Мерзотняци) и Necroludentia (Трупосквернци). Сред Трупосквернците различаваме подразделенията Patricidiасеае (Отцеубийци), Matriphagideae (Майцеядци), и Lasciviaceae (Гнусотняци или Развратняци). Крайно извратената форма Гнусотняци делим на Cretininae (Кретенци), например Cadaverium Mordans (Трупогризци), и Horrorissimae (Ужасняци) с класически представител в лицето на Мътилник Изпъченяк, Idiontus Erectus Gzeemsi. Някои Ужасняци създават собствена псевдокултура; към тях отнасяме видове като Anophilus Belligerens, Дупелюбец… Войнствуващ, който се именува Genius Pulcherrimus Mundanus (най-прекрасният гений на света) както и онзи специфичен екземпляр със съвършено плешиво тяло, наблюдаван от Грампулус в най-затънтеното кътче на нашата Галактика — Monstroteratum Furiosum (Гнусотник Беснеещ), който сам се нарича Homo sapiens.
    ПП2. Избирам другия защото разглеждайки всички възможни случаи (без формули, рисувам си ги по детски на хартия), виждам че след твоя опит твоя пищов може да гръмне в два случая, а другия само в един.
    ПП3.
    Нека приемем, че пищова гърми, ако има патрон в позиция 6(по-долу - най-дясната). Нека означим пищовите с a и b
    Случай 1
    a ...o.. b ....o.
    избираш a и за мен остава
    a ....o. b ....o.
    каквото и да избера, нищо не гърми и се спасявам
    Случай 2
    a ...o.. b ....o.
    избираш b и за мен остава
    a ...o. b .....o
    ако избера a се спасявам, ако избера b - бум --> гърмя ако избера твоя
    Случай 3
    a ....o. b .....o
    задължително вече си избрала a и за мен остава
    a .....o b .....o
    каквото и да избера, все гърми. Останалите случаи не ги разглеждам, защото при тях каквото и да избера никога не гърми
    Объркал съм се нещо с условието

ПП4. Нещо ме е било заслепило вчера, та съм си мислел, ме става въпрос за общо два патрона.
    А иначе избирам твоя пистолет. Считам, че вероятността другия да гръмне е 1/3, а след твоя опит вероятността твоя да гръмне е 1/4

14.  

15. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    ...избирам твоя пистолет. Считам, че вероятността другия да гръмне е 1/3, а след твоя опит вероятността твоя да гръмне е 1/4
    Това вече става!

Тази задачка ми хареса, защото на пръв поглед в моя пищов празните дупки са намаляли с една и човек очаква вероятността да се гъмнеш с него да е станала по-голяма. А тя намалява.

16. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Ами тогава да продължим задачата:
    Митко взима твоя пищов и... той пак не гръмва.
    Кой от двата ще избереш за третия опит?

17. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

За мен е все едно кой от двата ще използвам.
    Но, ако включа и съображението за още ходове след този, май пак същия ще взема.

18. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Какво значи "още ходове"?
    Нима и след четири щраквания ще избереш същия?
    И, ако не са един до друг пълните позиции, какво променя това?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Междинка "Самолет и вероятности"
    От Wise във форум Логически задачи
    Отговори: 31
    Последно: 10-06-11, 23:30
  2. Задачка
    От blackberry във форум Логически задачи
    Отговори: 2
    Последно: 03-01-11, 14:44
  3. Задачка на Швейк
    От assay във форум Логически задачи
    Отговори: 4
    Последно: 26-01-08, 00:02
  4. Драйвер задачка
    От Wise във форум Логически задачи
    Отговори: 8
    Последно: 21-01-08, 02:00
  5. Задачка за разбирковците:)))
    От Nikolay във форум Общ - хардуер
    Отговори: 9
    Последно: 20-05-02, 10:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе