Ами вероятността да има точно един "английски "четвъртфинал е 100%...............
Че знаем и кои са участниците даже
Другите вероятности са 0%
Честита Пролет![]()
Ами вероятността да има точно един "английски "четвъртфинал е 100%...............
Че знаем и кои са участниците даже
Другите вероятности са 0%
Честита Пролет![]()
Нещо те е заслепило ... пролетта ли, що ли ... та вероятно (за разлика от тази задача, в реалния живот "вероятно" е изключително удобна дума) не си забелязъл, че подличко НЕ съм уточнил дали става въпрос за текущите финали на Шампионската лига или за някакво си абстрактно състезание.
Ами остава да кажеш и отборите какви са....
Четири от селската лига в Англия и 4 елитни в Континента......
Или обратното де....
Та и жребия как се тегли - ами малко правилца не са излишни.........
А и за футбол или крикет иде реч, ако изобщо е спорт де..........
Та ако дадеш малко инфо за залаганията на брокерите - може и да помислим.
То на времето и Сливен игра срещу Юве (май те бяха - със Скилачи), ама теоретично
можехме и наравно да завършим, пък...........![]()
Добре, ще поясня за нуждаещите се
Имаме някакво състезание. До четвъртфиналите са стигнали 4 английски и 4 неанглийски отбора. Общо 8.
Ще се тегли жребий кой с кой да играе на четвъртфинала - т.е., отборите ще бъдат разделени на 4 двойки за да изиграят 4 четвъртфинала.
Каква е вероятността при този жребий:
(И нататък се повтаря текста от предишния пост)
- да има два английски четвъртфинала
- да има точно един английски четвъртфинал
- да няма английски четвъртфинал
ПП. Процедурата по тегленето на жребия е такава:
1. Имената на осемте отбора са написани на листчета, листчетата са прилежно сгънати на 4 така че да не може да се четата без да се разлистят и са напъхани в една голяма непрозрачна куха сфера.
2. После сферата се търкаля 20 минути за да се разбърка хубавичката
3. После една дългокрака блондинка бърка през нарочен отвор в сферата и вади листчетата едно по едно.
4. Нарочно жури номерира извадените листчета от 1 до 8 по реда на тяхното изваждане от сферата и накрая обявява - отбор с номер 1 ще играе с отбор2, отбор3 с отбор4, отбор5 с отбор6 и накрая отбор7 с отбор8
5. И чак след това листчетата се разлитват и се прочитат имената на отборите
Е, ти пък... Сега Wise ще каже, че иска да потъркаля блондинката вместо сферата...
Вчера късно я видях задачата и я разбрах по този начин, но не я реших. За две англ. двойки получих вероятност 3/35 и ми се доспа. Сигурно съм сгрешил. Дано се сетя по някое време пак да се поблъскам, че види ли я Биби, ще ни отнеме занимавката...
Ами...
И аз получих 3/35 за две, 24/35 за една и 8/35 за нула.
Общо по 105 начина могат да се чифтосат 8 отбора.
Не знаех има ли дирижиран жребий и изобщо правилата какви са.
Не че има отношение към сметката, но все още не знам при тоя жребий тегли ли се кой ще е "домакин" на срещата.
Т.е. Ливърпул - Челси различно ли е от Челси - Ливърпул?
Щом си стигнал до 3/35, лесно ще стигнеш и до останалото - 24/35 и 8/35.Първоначално публикувано от dedis
Wise, видя ли сега какво се получи докато ние с теб мъдрихме пролетта, блондинките и заслепяваненто - за брюнетката Bibi остана кефа да реши първа задачата ... както често се случва тук ... по-подличка е и от мен (шегувам се, изтривам го веднага това последното)
Да, ама не ми каза за наредените двойки и домакинството при жребия?
Първо се смята колко са всички различни разделяния, което не е трудно: 7.5.3.1 = 105.
После е по-лесно да се преброят колко са различните случаи с 2 и колко с 0 английски финала, а каквото остане е за 1, защото там по-трудно се брои.
@dedis,
Ако след случая с 9/105 си опитал да сметнеш трудния случай, нищо чудно, че те е приспал.
За да не ми се сърдите, мъничка компенсация-занимавка, която видях у "съседите":
Има 2 пищова с място за 6 патрона във всеки.
Слагаме по 2 патрона във всеки пищов така, че да са в съседни гнезда.
Аз играя първа, гръмвам се - късмет! - празно. Оцелявам.
Оставям пищова на масата.
След мен си ти.
Кой пищов ще избереш?
В условието е казано "английски финал". Така че, правилно си се ориентирала да игнорираш понятието "домакинство" и съответно да преброиш (само) 105 различни варианта.Първоначално публикувано от Bibi
Но пък това не ми харесва:
"а каквото остане е за 1"
По-добре да се намери (по-друг начин) каквото се получава за 1 за да може след това да се ползва за проверка дали правилно сме смятали (сумата от трите вероятности е 1)
А за пищовите(за револвери говорим нали) - мисля по въпроса, ама не бързам чак толкоз. Нали ти си автора ... демек, най-страшния(бързия) състезател е извън пистата.
Абе и на мен не ми харесва за 1 да се смята по тоя начин, но ме мързи а и рискувам пак да се приспя както dedis.
Но за успокоение на душата го сложих е Ексела и наистина са толкова.
Може и с формула да го измисля, само че съм мноо-о-ого заета: в Укипедиите не знаят какво е Монстротератум
А и аз не знам какво е. И сега го диря туй бясно земно чудовище.
Ти дали ще помегнеш?
За пищовите: такива с барабан, а не с пълнител. Като за Руска рулетка.
Ако това е "револвер" - да!
Избирам другия
ПП. Как може да не знаеш такива Фундаментални Вселенски Понятия
"Monstroteratum Furiosum" = "Гнусотник Беснеещ"
ПП2. Избирам другия защото разглеждайки всички възможни случаи (без формули, рисувам си ги по детски на хартия), виждам че след твоя опит твоя пищов може да гръмне в два случая, а другия само в един.Първоначално публикувано от Станислав Лем
ПП3.
Нека приемем, че пищова гърми, ако има патрон в позиция 6(по-долу - най-дясната). Нека означим пищовите с a и b
Случай 1
a ...o.. b ....o.
избираш a и за мен остава
a ....o. b ....o.
каквото и да избера, нищо не гърми и се спасявам
Случай 2
a ...o.. b ....o.
избираш b и за мен остава
a ...o. b .....o
ако избера a се спасявам, ако избера b - бум --> гърмя ако избера твоя
Случай 3
a ....o. b .....o
задължително вече си избрала a и за мен остава
a .....o b .....o
каквото и да избера, все гърми. Останалите случаи не ги разглеждам, защото при тях каквото и да избера никога не гърми
Объркал съм се нещо с условието
ПП4. Нещо ме е било заслепило вчера, та съм си мислел, ме става въпрос за общо два патрона.
А иначе избирам твоя пистолет. Считам, че вероятността другия да гръмне е 1/3, а след твоя опит вероятността твоя да гръмне е 1/4
Това вече става!Първоначално публикувано от MitkoS
Тази задачка ми хареса, защото на пръв поглед в моя пищов празните дупки са намаляли с една и човек очаква вероятността да се гъмнеш с него да е станала по-голяма. А тя намалява.
Ами тогава да продължим задачата:
Митко взима твоя пищов и... той пак не гръмва.
Кой от двата ще избереш за третия опит?
За мен е все едно кой от двата ще използвам.
Но, ако включа и съображението за още ходове след този, май пак същия ще взема.
Какво значи "още ходове"?
Нима и след четири щраквания ще избереш същия?
И, ако не са един до друг пълните позиции, какво променя това?