Джаки,за мен темата не е приключила.
Спорът със сигурност ще продължи!
Джаки,за мен темата не е приключила.
Спорът със сигурност ще продължи!
Не знам дали е вярно това, че хладната вода се вдига с по-малко градуси, отколкото спада топлата. По учебниците пише друго. Не че на учебник по физика може да се вярва
А за олиото забравете, ако не е наред с него. Може да е червена вода например. Идеята ми беше, че иначе е леко безцелно цялото задание.
Този пост е редактиран от Bibi; 13-06-17 в 01:31.
Не знам с колко градуса, се охлажда и затопля едната и другата вода!
Обаче в един момент се получава температурно(топлинно) равновесие.
И целият процес на топлообмен приключва.
За да продължи повишаване на дадената температура,е необходима енергия.
- - - - - - - - - -
Също,така имаме и два съда с вода,в които имаме определена енергия.
Брей, изпуснал съм хубавата тема - сега я видях! Браво за решението!
Вики, енергията сумарно не се променя, дори да успееш изцяло да размениш количествата топлина. По-скоро подозрението е, че се нарушава втория закон на термодинамиката, наричан и Закон за ентропията. Но решението изглежда коректно.
Как може да изпуснеш тема №1 на месеца?!
Благодаря на всички колеги,които взеха участие в Хубавата тема!
Надявам се да не съм обидил някого!
Бъдете здрави,щастливи и създавайте хубави теми!
Форум е и трябва да спорим!
Този пост е редактиран от Viking72; 13-06-17 в 02:36.
@Дедис,
ти вярваш ли напълно в Закона за Ентропията?
Щото аз вече си имам поредната софистика и по това. Ентропията е стремежът към хаос или липса на подредба. Обаче тя може да действа само на материалния свят. Значи и свъх-ентропираната Вселена ще си бъде пак материална.
Ама щом е материална, тя ще се състои от атоми. Които в своя строеж са строго подредени. Устойчиво анти-ентропични са вътрешно.
Задачата има огромен практически смисъл, навсякъде където има топлообмен.
За теб специално, ти давам два примера които биха имали смисъл за теб:
1. Рекуператор на отпадната вода след къпане. Т.е. на теория ако имаш идеалният рекуператор, топлата вода в бойлера няма да свърши. Топлата (мръсна) вода минава през идеалният топлообменник затопля входящата студена до "същата" температура на изходящата мръсна вода. Но всичко по трасето е далеч от идеалното и не става така.
2. Рекуператор на въздуха при проветряване(или при използване на ширм). На мястото на мръсният топъл въздух да влезе чист, който да се стопли от мръсният топъл ще е супер. Може да си проветряваш на теория без загуба на енергия.
Затова условието в случая е подходящо: "без да се смесват".
На теория приемаме, че имаме идеални топлообменници, никъде няма загуби, разполагаме с безкрайно време за изравняване на температурите, вземаме колкото си искаме шишенца и те не се допират(не извършват топлообмен помежду си), дебита на флуидите е близък до нула. На практика нищо от тези не се доближава до тези допускания.
Направих малко сметки на ексела с до 250 шишета, че вертикалните колони са до 255. Не ми се занимаваше да си усложнявам живота до 1000. Тенденцията се вижда, че клони към 90гр.
Мръсната вода няма ли друг коефициент на отдаване, в сравнение с чистата?
Само затова написах "червена вода", за да избегна някой буквалист да ме дъвче пак
Трябваше да избера "прокълната вода" срещу "светена вода"...
Иначе евала за търпението! Ако 90 е гранично постижимо, това ще разтревожи много едни хора тук в темата. А мен ме очарова!
Може да влошава топлообмена, но ще трябва да отчетем и температурата на сапуна, шампоана и всички други добавки.
Но те топлообменниците са ни идеални и не ги бърка нищо. То ако се къпеш и с температура под 36, може да сме на плюс, щото ще повишиш температурата на водата.
Да приемем че тестваме рекуператора и изливаме дирекно в канала топлата вода и очакваме да не свърши.
Забелязах нещо в числата. Последната част от студената вода винаги се стопля максимум точно до 55гр, независимо дали са 5, 10, 20, 50 , 150 или 250 части.
В първите части пък е по-различно. Ако се целим да речем до 89,999 градуса и ги приемем за 90гр., тъй като хилядна от градуса няма с какво да я измерим, какво се получава:
При 10шишета (10ш ще пиша за по-кратко) нямаме достигната такава температура.
При 20ш имаме в 2ш достигната 89,999 гр. - в 10% от шишетата.
При 30ш имаме в 6ш достигната 89,999 гр. - в 20% от шишетата.
При 50ш имаме в 16ш достигната 89,999 гр. - в 32% от шишетата.
При 100ш имаме в 49ш достигната 89,999 гр. - в 49 % от шишетата.
При 150ш имаме в 86ш достигната 89,999 гр. - в 57,3% от шишетата.
При 250ш имаме в 165ш достигната 89,999 гр. - в 66% от шишетата.
ПС: Разписах ги за 500ш. Достигната температура 88,23424 гр.
При 500ш имаме в 391ш достигната 89,999 гр. - в 78,2% от шишетата.
Този пост е редактиран от zxc0; 14-06-17 в 17:43.
Енергията,както и материята,може да се складира,но не да се натрупва.
Природата не търпи никакви натрупвания и наслоявания. Тя е много взискателна,природата не обича да се задържат нейните енергии.Майката Земя,дава толкова,колкото е потребно,излишъкът ще го вземе и ще ти създаде неприятности !
Утопии...теории...може би след...,колко ще е хубав живота!
Това,което всички искате да направите е пренос на енергия.Аз говоря за пренос чрез топлообмен,такова е заданието.
С Вас спорим за различни неща!
Успех!
Пренос и складиране на енергията-Да,но когато се търси 100%,чрез топлообменник при точно определена енергия-не.
Иначе топлината от 90градуса,може да се прехвърли.
Този пост е редактиран от Viking72; 15-06-17 в 01:21.