Вижте резултатите от анкетата: Каква марка ютия ползвате ?

Гласували
66. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Bosch

    2 3.03%
  • Braun

    1 1.52%
  • Daewoo

    1 1.52%
  • Delonghi

    3 4.55%
  • Electrolux

    0 0%
  • Gorenje

    0 0%
  • Monix

    0 0%
  • Moulinex

    2 3.03%
  • Neo

    2 3.03%
  • Philips

    29 43.94%
  • Rohnson

    0 0%
  • Rowenta

    5 7.58%
  • Russel Hobs

    0 0%
  • Sang

    0 0%
  • Siemens

    2 3.03%
  • Singer

    0 0%
  • Taurus

    2 3.03%
  • Tefal

    9 13.64%
  • Zanussi

    0 0%
  • Zelmer

    8 12.12%
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 96
Like Tree7Одобрявам

Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,421
    #1

    Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    ЮТИИ

    Гладенето е ежедневно домашно задължение. Разработването на най-различни комбинации от материали и покрития е един непрекъснат процес през годините. Как глади съвременната ютия, с каква повърхност, парогенератор, система за защита от котлен камък? Как да изберем ютия, която да глади добре и удобно?
    Според археолозите първите приспособления за гладене на дрехи от плат са били големи, закръглени камъни, приличащи на гъба. На тях са били изпъвани още влажните дрехи. Ютията в исторически план е изобретена сравнително скоро, като в миналия век все още е била пълнена с въглени. Първообразът на съвременните ютии с електрически нагревателен елемент се появява преди 125 години в Америка, произведен от General Electric. Всичко останало след това е само развитие на тази идея.

    Най-важният елемент в съвременната ютия е плочата с гладещата повърхност
    Най-евтините ютии са с алуминиеви полирани плочи. Вече почти не се продават, но по времето на социализма бяха доста разпространени. По принцип алуминият е добър материал за ютии, защото отлично провежда топлината. Така плочата се нагрява и изстива бързо. Проблемът е, че алуминият се драска лесно от копчета, ципове и т.н.

    По драскотините се събира нагар. Проблем е също нежеланият блясък, който алуминият оставя по вълнените платове и трябва да ги гладим през кърпа.

    Алуминиевите плочи продължават да се ползват и в модерните ютии, но вече със специално покритие. Някои производители “обличат” плочата в тефлон. По него не лепне нищо. Тефлонът е незаменим при гладенето на синтетика при ниски температури, а вълнените тъкани не блестят при директо гладене. Проблемът с драскането за съжаление остава. По-удачно покритие за алуминия е стъклокерамичното, разработено от TEFAL. То има в допълнение лек релеф, който помага при гладенето на пресушени тъкани. Фирмата BRAUN първа въвежда керамично покритие върху алуминиева основа.

    По-здрави от алуминия са плочите от висококачествена неръждаема стомана. Иноксът почти не се драска, плъзга се добре по тъканите и лесно се чисти. От друга страна, иноксовите ютии са “по-тежички”, по-бавно се нагряват и изстиват. Стоманата провежда топлината по-лошо от алуминия. Иноксовите ютии се продават в диапазона от 30 до 100 лева.

    PHILIPS произвежда серия Azur Exel с посреберена плоча, а друга новост е повърхността Exel Anodium, която се плъзга прекрасно по всички тъкани, леко се чисти и не се драска дори от телена четка. За покритие при някои много скъпи ютии се използва титан.

    Разработването на най-различни комбинации от материали и покрития продължава. За момента се налага металокерамиката, като цените на ютиите започват от 100 и достигат над 200 лева. Разбира се, гладещата повърхност не е всичко. Всички се произвеждат с абсолютно необходимия генератор за пара.

    Парата навлажнява тъканите и улеснява разглаждането. Съвременните ютии имат регулатори на парата с капацитет 15-30 г/мин. На плочата чрез система от дупчици парата достига до гладената материя. При гладене на по-груби тъкани е полезна фукцията “ударна пара” с бутон, който впръсква до 85 г/мин (по 7 г на натискане). Така парният удар прониква под високо налягане и в най-плътните и трудни за разглаждане места.

    Вертикалната пара е сравнително нова екстра. Когато гладещата повърхност е във вертикално положение, с натискане на бутон ютията мощно изпуска парен облак. Палта, сака, пуловери, надиплени блузи могат да се гладят на закачалка бързо и качествено, без дъска. Парата прониква и в най-недостъпните места.

    С вертикалната пара могат да се гладят на място щори и пердета. От разстояние 20-30 см се освежават дамаските на мебелите, като след това се забърсват с чист парцал.
    За съжаление изпаряваната в ютията вода образува отлагания на соли във вид на котлен камък
    Той запушва дюзите, влошава подаването на пара и дори парченца от накипа попадат на гладените тъкани. Съвременните ютии имат най-различни системи за защита от котлен камък – Anti-Calc. При едни отлаганията се събират на специално място и периодично се почистват, при други това става чрез химична реакция. Има и самопочистващи се ютии. С натискането на отделен бутон дюзите се продухват с много пара. За по-сигурно в хипермаркетите се продават специални декалциращи разтвори за периодично промиване на отлаганията.

    Противно на очакванията и съветите на продавачите в нашите магазини съвременните ютии не е необходимо да се зареждат с дестилирана вода. Тази вода не прави добре пара. Специалистите в най-добрия случай препоръчват да се използва смес от 1:1 дестилирана и чешмяна вода. Водата в София е сравнително мека и повечето домакини използват само чешмяна.

    Друга свързана с образуването на пара е антикапковата система
    Тя не позволява покапването на вода, когато резервоарът на ютията е пълен, работи на ниска температура и не се образува пара. При гладенето на коприна например всяка случайна капка оставя петна. Антикапковата система е проста, с биметална пластина, която под 100 градуса се огъва и затваря притока на вода. Към тази система понякога в допълнение върви конструкция за образуване на пара при ниска температура на плочата. Просто парообразуващата камера се нагрява отделно повече (над 100 градуса) за разлика от плочата, която не трябва да изгори нежните тъкани.

    Какво означава мощността на ютията
    Високата мощност не значи, че ютията ще глади с по-висока температура от необходимото. Предимството на по-мощните ютии е по-бързото нагряване, по-ефективно парообразуване. При паров удар работната температура се възстановява по-бързо. При избора на домашна ютия обикновено 2000 W са достатъчни. При туристическите даже и по-малко.
    На всички се е случвало поне ведъж, когато са били извън къщи, да изтръпнат от мисълта дали са изключили ютията.

    Самоизключващите се ютии го правят автоматично. Системата за самоизключване работи в зависимост от положението на ютията. Когато е оставена неподвижно в хоризонтално положение върху плочата, тя се самоизключва след 30 секунди, за да не прогори евентуално плата под нея. Ако хванем ютията отново и започнем да гладим – тя отново се включва. Когато ютията се остави лежаща настрани (вероятно се е катурнала), тя се изключва по същия начин. Изключването, когато е във вертикално положение, става по-късно - след 8 минути. Тази екстра освен че обезопасява ютията, пести и енергия. На някои модели има индикатор за остатъчна топлина – като на стъклокерамичните готварски плотове.

    Напоследък в хипермаркетите се продават полупрофесионални парни станции. Те са свързани към ютията и са предназначени за интензивно гладене. В този случай самата ютия не се включва към електрическата мрежа, а чрез гъвкав маркуч към парната станция, която подава парата. Парата излиза под високо налягане и прониква през всички слоеве на дрехите. Всички ютии с парна станция гладят и в режим “вертикална пара”.

    В заключение, на българския пазар могат да се намерят много модели и марки качествени ютии. Скъпи и евтини, прости и с много екстри. Всъщност каквато и да вземем, вероятно ще глади по-добре от старата.



    Полезни съвети

    • Дъската за гладене трябва да е на височината на кръста или гладете седнали. Ако сте изправени, облегнете единия крак на дебела книга върху пода и сменяйте крака периодично.
    • Ръждиви петна от ютията може да бъдат отстранени като тя се затопли слабо и се намаже с пчелен восък. Върху вълнен парцал се поръсва сол и се глади.
    • Полепналите власинки при неправилно гладене на вълнени дрехи се отстраняват с оцет и сол.
    • Пресъхналите дрехи трудно се гладят дори с парна ютия, затова предварително ги напръскайте с гореща вода и ги завийте на стегнато руло. Горещата вода овлажнява равномерно дрехите.
    • Дрехи от естествена коприна се увиват след изпиране в суха хавлиена кърпа, без да се сушат. Гладят се, докато са още влажни. Светлата коприна се глади откъм лицевата страна, а тъмната- откъм опаковата.
    • Дрехи от изкуствена коприна се гладят със средно гореща ютия, винаги от опаковата страна..
    • Дрехи от вълнени материи се изцеждат добре след изпиране. Гладят се през тензух, докато са още малко влажни, така че да се вдига пара.
    • Трико и плетени неща се гладят сухи откъм опаковата страна.
    • Дрехи от изкуствена коприна не трябва да се гладят често, макар че лесно се мачкат. От гладенето те се развалят. Ето защо трябва да се изчеткат леко с влажна четка, да се сложат на закачалка и да се оставят на проветриво място.
    • Дрехите от памучен плат трябва да се овлажняват само там, където е необходимо- по шевовете и подгъвите.
    • Дрехите от вълнен плат винаги се гладят откъм опаковата страна през намокрена кърпа.

    Производители:
    http://www.aeg-home.com/
    http://www.bosch-home.bg/
    http://www.braun.com/ru/household/steam-irons.html
    http://www.consumer.philips.com/c/irons/24955/cat/bg/
    http://www.electrolux.com/
    http://www.gorenje.bg/small-household-appliances/irons
    http://www.privileg.de/produkte/kleingeraete.html
    http://www.tefal.bg/
    http://www.rowenta.bg/rowenta/frame.aspx
    http://www.moulinex.co.uk/pages/irons_specgrid.htm
    http://www.solac.com/Solac/hbm/inici...sa&page=inicio
    http://www.zelmer.com/household_appliances/steam_irons/
    http://mcm.bg/?page=collection&instanceID=13&FCID=FC2d3314213137eee4ab7058bb707feca2



    може да намерите най-близкият ви магазин или сервиз тук
    http://search.yellowpages.bg/
    http://www.goldenpages.bg/

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    6
    #2

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Честито Рождество Христово на всички!

    Имам ютия Филипс Азур Йоник с копче за йонизирана пара. Отначало при натискането на копчето светваше светлинен индикатор и се чуваше специфичен звук, сега (след 3 месеца) звукът не се чува а само светлинния индикатор. Това значи ли, че вече не работи?

  4. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,746
    #3

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Ех че труден въпрос.
    Ами вдигни ютията и виж дали пуска пара.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    1,268
    #4

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Цитат Първоначално публикувано от gevestra
    Имам ютия Филипс Азур Йоник с копче за йонизирана пара.
    Хммм! Не знаех, че има и йонизатори за парни ютии. Чудя се, за к'ъв ... е нужно да се поставя йонизатор в ютия. Единственото, за което се сещам е да оскубеш клиента с допълнителни 50-100лв. Не знам колко струва тази екстра, но сигурно е там някъде.

  6. Novice
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    6
    #5

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Цитат Първоначално публикувано от badr
    Ех че труден въпрос.
    Ами вдигни ютията и виж дали пуска пара.

    Ха ха ха ха, мерси за отговора, тя пара си пуска, ама: "Премахвайте и най-упоритите гънки благодарение на йонизираната пара DeepSteam. Тази мощна парна ютия създава 50% по-малки частици пара, които проникват надълбоко в трудни тъкани като памук и лен, а така лесно ще получите добри резултати!" (Oт сайта на Филипс), отделно има 40 г/мин постоянна пара и 170 г/мин. парен удар, които не са се променили.

  7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,421
    #6

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения


  8.  
     
  9. abv
    abv е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    459
    #7

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Изправен съм пред непосилната задача сам да закупя домашна ютия. Покупката ще е от "Техномаркет". Прочетох темата от начало, но не ми стана съвсем честно какво да гледам при покупката. Бюджета е силно ограничен, а и по принцип не ми трябват екстри, които няма да ползвам. Седмично основно ще се гладят по няколко ризи и блузи.

  10. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    4,748
    #8

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Молинекс или Тефал ! Какво значи " силно ограничен бюджет " ? 20лв ?

  11. abv
    abv е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    459
    #9

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    До 50 лева. Проверих, има налични само Moulinex IM-1115, Тефал има само от скъпите модели.

  12. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    4,748
    #10

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    А не става ли да си поръчаш някой модел от друг техен магазин , като го нямат наличен при тях ?

  13. Member Аватара на Shmi
    Тук е от
    Mar 2007
    Мнения
    939
    #11

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Цитат Първоначално публикувано от abv
    До 50 лева. Проверих, има налични само Moulinex IM-1115, Тефал има само от скъпите модели.
    Тази седмица в Т-Маркет [(http://www.maximabulgaria.bg/) - ако имаш възможност да я вземеш от там] има много изгоден модел на Bosch за 35 лева. Днес я видях на живо и няма грешка. Мисля, че е същата като тази: http://technomarket.bg/products/09041108/bosch-tda-2315 Като единствен недостатък е обикновената иноксова плоча, но за тези пари друга няма да намериш.



  14.  
     
  15. abv
    abv е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    459
    #12

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Имам следния въпрос. До колко градуса се нагрява плочата на парна ютия включена на "Max". Питам, защото взехме нова ютия, някакво "Нео" с керамично покритие на плочата. Жена ми се оплаква, че не загрявала много. Мерих температурата с мултицета - 185 градуса. Намерих някаква стара ютия, не е парна с обикновена плоча - 210 градуса. Ако 185 град. не е нормалната температура, явно има проблем в терморегулатора.

  16. abv
    abv е офлайн
    Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    459
    #13

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Моля, ако някой има възможност да замери температурата. Трябва обосновано да проведа разговор с жената.

  17. Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Мнения
    174
    #14

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    abv,
    Ето малко инфо ( цък )
    И още:
    Гладене
    Броят точки в ютията обозначава препоръчителната температура на гладене.
     Една точка: Минимална температура (110 ° C; или настройка “полиакрил, полиамид (найлон), ацетат”)
     Две точки: Средна температура (150 ° C; или настройка “вълна/коприна/полиестер/вискоза”)
     Три точки: Висока температура (200 ° C; или настройка “памук/лен”)
     Зачертана ютия: Гладенето забранено (за да не се повреди дрехата).
    ...Преди няколко месеца сменях терморегулатор и защита на личната ютия. По спомени защитата беше 230-240°С. Не намерих такава, замених я с 227°С - няма проблеми.
    Нещата се връзват - според мен. Дали ще загрява на 185 или 200°С - едва ли има голямо значение...
    За мен - Вашата ютия си работи нормално.
    Ако държиш - мога да направя замерване (две различни марки ютии) с живачен термометър ( до няколко дена). Но дали "жената" ще приеме резултата за достоверен ?

    Ако това:
    Трябва обосновано да проведа разговор с жената.
    ...стане "реалност" и ти повярва - евала правим !
    Поздрави !

  18. Banned
    Тук е от
    Aug 2009
    Живее в
    гр. Сопот
    Мнения
    2,204
    #15

    Re:Ютии и гладачни машини / FAQ - избор ,обсъждане ,мнения

    Кой от двата модела ютии бихте ми препоръчали:
    http://www.technomarket.bg/products/.../tefal-fv-5370
    http://www.technomarket.bg/products/...hilips-gc-3660

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 7 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Сушилни машини / FAQ - мнения, обсъждане
    От mvarbanov във форум Бяла техника
    Отговори: 1252
    Последно: 06-04-24, 20:57
  2. Съдомиялни машини / FAQ - обсъждане, мнения
    От hristoslav2 във форум Бяла техника
    Отговори: 1014
    Последно: 24-02-24, 10:43
  3. Smartwatch - избор, мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Хай-Тек джаджи
    Отговори: 166
    Последно: 28-11-23, 19:28
  4. Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения
    От hristoslav2 във форум Хладилна техника
    Отговори: 50
    Последно: 02-06-20, 21:20
  5. Епилатори / FAQ - избор, мнения, обсъждане
    От Zornitsa_S във форум Друга битова техника
    Отговори: 8
    Последно: 06-09-15, 17:20

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе