След като много хора си купуват роботи, явно
вършат работа и са доволни. Не зная защо Вие натрапвате своето мнение, че всичко е реклама и боклук, но това съвсем не е така. Всеки има право на собствена преценка, дано да е от опит.
В случая, нашият живот
Само за информация - погледнете забележката, написана в новата брошура на ТП за iRobot Roomba.
Сигурно има и други ограничения в зависимост от използвани технологии в различните марки и модели роботи.
Та моят съвет е преди да купувате каквато и да е било техника подробно да се запознаете с Инструкцията за експлоатация, монтаж и т..н. За да сте наясно дали продуктът съответства на вашите нужди. За да не останете разочаровани след покупката, подведени от различни източници на информация. Най-вече от маркетинговите похвати на производители и вносители.
Каква е забележката в Румба инструкцията?
Питам защото и аз, като типичен българин, "всичко знам и инструкции не чета". Та следвах само quick to-do листа.
"Черните полета" са им проблеми на тия роботи...
"Мислят" си, че ще паднат и не пристъпват в тъмни/черни участъци...
Ние имаме килими във всяка стая и в коридора, не са черни, но има и такива участъци и нямаме никакви проблеми с това. Нямаме изцяло черен и не мога да кажа как е, но черни участъци не я притесняват, до сега пред нищо не се е спирала.
Помогнете в избора! iRobot Roomba 980 или 966? Стари модели с история и интелигентна работа или новият iRobot Roomba Е5?
edi1, машините в тази тема "Прахосмукачка робот" нямат нищо общо с машините от другата подобна тема Прахосмукачки".
Замисълът, функционалността и дизайна им е различен. Първите допълват вторите. И намират своето място на пазара (за домашни уреди - да подчертая) не заради всмукателна мощност и перфектно почистване, а преди всичко заради комфорт и удобство.
Що се касае до самото почистване - малките роботи не разчитат единствено на миниатюрното си компресорче да създаде необикновено подналягане (такова, че да залепнат за пода и да започнат да се влачат като охлюви), а разчитат на добрите стари валяци да свършат черната работа. Та, истината е някъде по средата.
.... и докато имат тази "мисла", също и започват да удрят с бъмпера у черни стени (напр. мебели/корнизи в цвят венге)... Инфрачервените диоди по дъното и по бъмпера им не рефлектират сигнала си от черни повърхности - особено матирани. Проблемът е в дължината на IR и могат да го решат елементарно с подмяна на няколко датчика.
Така е, но от къде тръгна всичко.Имаше твърдения, как видиш ли робота се справял с всяко предизвикателство.И понеже не е така, и някой човек, незапознат с материята чете, после може да остане изненадан, попитах дали някой е минавал след робота с прахосмукачка.Веднага недков се мъчеше да ми обяснява, че след прахосмукачка все едно не било чистено и робота почистил.От там тръгна спора.Просто не обичам неистини.За мързелуването при наличие на робот не споря.
Ползвал ли си робот, че пишеш тук така генерално за роботите?
Аз пък смея да твърдя, че почиства много добре (за моя модел имам наблюдния) откритите пространства и е напълно достатъчно, като качество на почистване за хора без алергии! Виж покрай стените (донякъде), краката на мебели не е така! Но там минаваме с ръчната машина и си спестяваме от монотонните тигели напред назад... Като недостатък за робота ми е - след всяко почистване се налага да се почисти контейнера, четките и предварително да сме обезопасили цветя да не висят така че да бъдат засмукани от робота, да няма кабели по земята и ниски пространства - точно колкото е височината на робота че се заклещва ако има такива...