Вижте резултатите от анкетата: Каква марка кафемашина използвате ?

Гласували
261. Не можете да гласувате в тази анкета
  • AEG

    4 1.53%
  • Arieli

    2 0.77%
  • Ariete

    0 0%
  • Beko

    1 0.38%
  • Bosch

    6 2.30%
  • Brasilia

    2 0.77%
  • Briel

    5 1.92%
  • Daewoo

    0 0%
  • DeLonghi

    69 26.44%
  • Diplomat

    1 0.38%
  • Electrolux

    1 0.38%
  • Elite

    2 0.77%
  • Fagor

    0 0%
  • Gaggia

    18 6.90%
  • Illy

    1 0.38%
  • Jura

    5 1.92%
  • Kenwood

    2 0.77%
  • Krups

    28 10.73%
  • Monix

    0 0%
  • Miele

    1 0.38%
  • Moulinex

    0 0%
  • Neo

    7 2.68%
  • Philips - Saeco

    99 37.93%
  • Rohnson

    4 1.53%
  • Rowenta

    3 1.15%
Страница 1 от 47 12311 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 696

Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #1

    Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Стара тема за избор на кафемашина: Избор на кафе машина

    ревюта и отзиви
    http://www.coffeegeek.com/

    форуми за кафе
    http://www.home-barista.com/forums/
    http://coffeegeek.com/forums
    http://www.coffeeforums.com/forum/forum.php
    http://coffeeforums.co.uk/forum.php

    В “глобалното село” кафето се вари по стотици рецепти - от малък напръстник гъсто ароматно ristretto в Италия до половинлитрова кофичка кафява течност отвъд океана. Кафето е предпочитана и от повечето българи напитка. Някои от нас не излизат от дома рано сутрин без да са си изпили кафето, други обичат да говорят с часове с приятели, седнали на чашка кафе... Кои са най-използваните начини за приготвяне на кафе и с какви кафеварки се прави...


    Кафето за своята хилядолетна история е спечелило почитатели в цял свят. Отглеждат се десетки сортове. Приготвя се по стотици рецепти. Пие се у дома, на улицата, в офисите, заведенията и дори в Космоса. В България кафето е донесено от турците. В наши дни статистиката сочи, че почти три четвърти от всички пълнолетни българи пият кафе. Консумираме около 2,5 кг сурово кафе на човек годишно. Еспресото е най-предпочитаното - 90% от консумирания продукт. Българското население е на второ място в света по проникване на еспресо културата след Италия.

    Турското (гръцко) кафе
    За приготвянето на турско кафе не са нужни сложни кафеварки, а само умение. Приготвя се в джезве, което за съжаление като кухненска посуда започна да изчезва от домовете ни.
    При приготвянето му кафените зърна се смилат фино на прах, смесват се със захар на вкус и се изсипват в джезвето. След това сместа се залива със студена вода и се поставя върху нагорещен пясък, който нагрява равномерно и бавно течността през стените на джезвето. При липса на горещ пясък може да се използва слаб огън от газова печка или електрически котлон. В резултат на нагряването горещата течност вдига нагоре към повърхността прашинките на кафето и те правят каймак. Щом водата стигне до състояние на кипене, повърхността се покрива с мехурчета и се образува пяна. В този момент трябва да свалите за малко джезвето от котлона, понеже кипенето разрушава аромата на напитката. Процесът на довеждане до кипене се повтаря още два-три пъти, което увеличава количеството пяна. Получената течност се разлива в неголеми чашки и се изчаква да се утаи. В резултат се получава вкусна, гъста напитка, а при желание остатъчният продукт в дъното на чашата се използва за гледане на кафе.

    Филтър (шварц) кафето се прави с евтина и проста кафеварка. Принципът на действие не е сложен, а приготвянето отнема 6-8 минути. Едро смляното кафе се сипва в конусовиден филтър. Филтърът може да бъде от хартия, от пластмасова мрежичка или позлатен. Върху кафето капе горещата вода и го “обмива”, преминавайки през филтъра. Така в каната капе лека кафява кафена напитка. Недостатък на технологията е, че не спомага за пълното извличане на всички аромати. Цените на филтърните кафеварки в нашите магазини са от 30 до 100 лева. Най-скъпи са марковите с термокана.

    За качеството на кафето е най-важно капещата вода да е с температура под 100 °С. Парадоксално, но по-маломощните правят по-добро кафе, защото процесът трае по-дълго. В някои български домове все още може да се намерят кафеварки тип “Мока”. Италианците все още ги използват масово.

    Кафеварката се състои от долна част във вид на пресечен конус, на чието дъно се загрява водата. В метален филтър по средата се сипва средно смляното кафе, а най-отгоре е съдът, в който се събира приготвяната напитка. Кафеварката се поставя на слаб огън. Водата в долния съд кипва и парата над нея започва да я изтласква през кафето във филтъра. След това кафето преминава през тръбичка и пълни горния съд.

    При тези кафеварки водата минава под налягане. Кафето се получава по-гъсто и ароматно, но основният недостатък е високата температура на водата, която “изгаря” вкуса. Кафеварката за шварц кафе и “моката” имат стара обединяваща разновидност, наречена Napoletana. За филтриране на кафето вместо налягането на парата се използва силата на тежестта на водата (както при филтърните).

    Кафеварката се състои също от два съда, поставени един над друг, а филтърът със смляното кафе – между тях (както при моката). Водата в долния съд се довежда до кипене, а след това кафеварката се сваля от котлона и се обръща надолу с главата. Така под собственото си тегло водата минава през филтъра.



    Французите също имат своя дял в технологиите за приготвяне на кафе с “френската преса”
    Тя представлява стъклен цилиндър с бутало. Буталото играе ролята и на филтър. В кафеварката кафето се накисва за около 4 минути и след това филтърът бутало се натиска. Предимството на този метод е, че кафето се филтрира под налягане. Най-развитата технология е еспресото
    която е измислена от италианците и наистина кафето се приготвя буквално експресно, но качествено. Тази технология взема предимствата на останалите кафеварки и преодолява недостатъците им. В нея водата трябва да е с температура 90-95 °С и налягане точно 9 бара (атмосфери). Водата преминава през специалното по-ситно смляно кафе (за еспресо машини). Целият процес трае 15-25 сек., в резултат на което се приготвят 1 – 2 чашки кафе. Процесът на протичане на течността през филтъра е както в кафеварката “Мока”, с тази разлика, че налягането на водата е в пъти по-високо, а температурата – по-ниска от 100 °С. Така високата температура не разрушава неустойчивите фракции на кафето. В кафения прах остава всичко излишно и се извлича всичко необходимо. Емулсиите на кафените масла формират онази гъстота на напитката, която не може да бъде достигната по никакъв друг начин. Ароматът се запазва от получената пяна на повърхността. Еспресото, колкото и да е странно, поради краткото време на контакт на водата с кафето съдържа по-малко кофеин.

    Най-простите еспресо кафеварки са тези с ”ръчка” и цедката в нея. По-евтините започват от 80 лева, но обикновено налягането е по-ниско от 9 бара и кафето се получава от вода с температура 100 °С. В резултат не се получава добро кафе.

    В описанието на повечето по-хубави (и естествено по-скъпи) кафеварки ще видите посочено налягане от 15 бара и повече, но това е само налягането при помпата. Важно е как регулират налягането до 9 бара при цедката, като при професионалните има дори манометър! Не случайно добрите домашни кафеварки започват от 250 лева, а професионалните машини с “ръчка” струват минимум 500 лева.

    За офисите и за тези, които предпочитат “по-мързеливото” приготвяне, има автоматични еспресо машини. Те сами мелят и дозират кафето, пускат водата и почистват цедката. Цените на автоматичните кафеварки започват от 600 лева и достигат 1400 за моделите с най-много екстри.
    Естествено е да се предположи, а и практиката го доказва, че италианските производители са най-добрите в еспресо машините. Като марки това са SAECO и GAGGIA. След тях на нашия пазар също препоръчваме немските марки BOSCH, SIEMENS, ROTEL, KRUPS, AEG. Те имат практически еднакви модели, които се сглобяват понякога дори в един и същи завод с леко променен дизайн.

    Непрекъснатата забързаност на съвременния живот доведе и до появата на разтворимото кафе
    То се произвежда от истинско кафе, което се смила и съхранява при висока температура и много ниско налягане. Водата сублимира, а оставащият прашец се слага във вакуумна опаковка, където може да се съхранява много продължително време. Преди употреба то просто се разтваря в гореща вода.

    Все пак трябва да знаете, че в него има останало само 15-20% вещество от набраните кафени зърна, а останалата част са консерванти, оцветители, регулатори на киселинността, овкусители и съставки, предотвратяващи втвърдяването му.

    И не забравяйте, че за да пиете хубаво кафе, е нужна не само добра кафеварка, но и качествен продукт, а това всъщност е скъпото кафе! За предпочитане е несмляното. Смляното съхранявайте до 3 седмици. При избора на кафе се оставете да ви водят чувството и вкусът за добрата напитка.

    Най-маниашкият начин за приготвяне на еспресо е със специална кафеварка, която може да се види в някои от новите елитни кафетерии. При нея горещата вода от съда за нагряване чрез повдигане на ръчка запълва камерата над филтъра. След това кафето се прекарва през филтъра с високото налягане, създадено от усилието на ръката при спускане на ръчката.

    Сутрешната чаша кафе увеличава работоспособността, но да се бори стресът с кафе е погрешно. При депресии, тревожност и безпокойство, така характерни за днешния ден, кафето не се препоръчва. При високо кръвно налягане трябва да се ограничава консумацията на кафе. Също така кафето дразни стомашната лигавица, особено изпито на гладно.
    Кафето трябва да се консумира за бодрост, и то от здрави хора. Не прекалявайте с неговата употреба. Оптималната “доза” е до три чашки дневно.

    http://www.vsekidom.com/index.php?op...=146&Itemid=43
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 22-12-13 в 12:31.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #2

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%84%D0%B5
    http://bewellness.eu/coffe.html
    http://www.tchibo.bg/index.php/layou...en-coffee.html

    Никак не е лесно да се проумее до каква степен кафето е променило света.
    Щом европейците за първи път опитали вкуса му през ХV век, то започнало да завладява глобуса.
    То е втората най-консумирана течност в нашия свят след водата - факт, който е горещо оспорван от любителите на чая.
    Годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен план.
    В добавка към прекрасния му аромат и вкус кафето е и добър стимулант за ума и тялото.
    Откакто е станало популярно, модата му сякаш никога не е залязла и за миг. Едва ли има друга храна или напитка, която да се е превърнала в митологема от подобно значение.
    Можем да изброим десетки изрази, които започват с кафе: кафе бар, кафе клуб, кафе пауза, кафе аперитив, кафе маниак, кафе специалитет, кафе сладкарница, и какви още не кафе неща.
    По ирония на съдбата обаче кафе в английски говорещите страни често се използва за заведения за бързо и не твърде качествено хранене, а така наречените в Холандия coffeeshops всъщност продават марихуана.
    Кафето през вековете е било муза за много хора на изкуството. Достатъчно е да споменем Йохан Себастиан Бах, който през 1734 написва Кантата за кафето, или Боб Дилан с неговия хит o­ne more cup of coffee или пък десетките холивудски и европейски филми, чийто сценарий се върти около култа към уханното кафе като "Казабланка", където Ингрид Бергман страда по кафето в Ricks бар, или дори "Танцуващият с вълци", в който Кевин Костнър използва кафето като разменна монета със сиуксите.

    Произходът, откриването и разпространението му по света са сред най-любопитните и спорни истории, изпълнени с миризми от Ориента и пъстри образи на търговци, кораби и пристанища.
    За ботаническия му произход на практика е постигнат консенсус между учените, че кафето е родом от Етиопия, по-рано Абисиния - там са открити най-древните диви кафеени храсти.
    Жителите на Абисиния сушали и изпичали кафеените зърна, а после им добавяли сол и масло и така омесвали ароматни хлябове, които носели по време на номадските си странствания.
    Този обичай все още се практикува от някои африкански племена. Изобщо историците считат, че африканските племена наистина познавали кафето от най-древни времена.
    Те смилали зърната на паста, с която хранели животните си. Същата пастообразна каша служела за храна на воините преди битка.
    Вярвало се, че тя им дава сили и смелост. Робите, отвеждани в арабските страни, пренесли странната храна на своите племена и тя станала достояние на арабите.

    Факти и легенди

    Една от безбройните легенди приписва откриването на кафето на един пастир на име Калди, който живеел по земите на днешна Етиопия.
    Въпросният Калди с удивление забелязал как един ден козите му станали подчертано по-игриви и активни от обичайното, след като дъвкали малките червени плодчета на едни храсти.
    Воден от любопитство, козарят решил да опита сам странните плодчета-зрънца и установил, че те възстановяват енергията му и му дават нови сили.
    Чудотворният ефект на растението скоро достигнал до слуха на монасите от християнските манастири в Етиопия.
    Те изсушавали зърната, за да могат да ги пренасят по-лесно. По-късно просто експериментирали, като ги сложили във вода, оставили ги да покиснат и изпили течността.
    Отварата ги задържала бодри по време на дългите молитви и религиозни церемонии.
    Те я нарекли кава в чест на персийския владетел Кавус Кая, който според преданието възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето.
    Чувствали се въодушевени, докато пиели. Друго обяснение на името на глобалната напитка е свързано с Каффа, област в Етиопия - родното място на растението, чието местно име иначе е буна.

    Най-известният и считан за най-добър вид кафе арабика Мока, е наречен така на името на йеменското пристанище Мока, откъдето тръгнало разпространението на кафето.
    Само че първи от арабите започнали да пият кафе не йеменците, а жителите на изчезналия град Джулфара на територията на емирата Рас ел Хайма.
    При разкопките на този легендарен град археолозите открили вероятно най-древните зърна на Арабския полуостров, които се отнасят към началото на ХII столетие от нашата ера.
    Джулфарахците си приготвяли напитката, варейки цели зърна и изсушени листа.
    Този начин на приготвяне се използва и до днес на някои места в Арабския полуостров.
    Бедуинското светло кафе далля (по името на медния съд, в който се приготвя) е изключително силно и се пие в специални миниатюрни чашки за по 2-3 глътки.
    С далля и фурми бедуините посрещат желани и скъпи гости и до днес.

    Кафето и коранът

    За арабите било жизненоважно да съхранят тайната на откритието си и не изнасяли сурови семена кафе, от които единствено можело да се разсади кафето.
    Но множест-вото ислямски поклонници, посещаващи Мека, станали горещи почитатели на местната напитка и отнасяли по родните си места зърна кафе.
    Именно в Мека били създадени първите кафенета, наречени Kaveh Kanes, в които арабите пиели тъмната течност, докато играели на шах, разменяли клюки и слушали музика.
    През 1511 висшето ислямско духовенство създало в Мека Съвет по кафето, който след дълго обсъждане решил, че напитката развращава разума и чувствата на правоверните.
    Кафето, както и виното, били забранени. Не след дълго обаче забраната постепенно била забравена.
    В средата на ХVI век предприемчив арабин от днешна Сирия преплавал морето с голям запас сурови зърна кафе и засадил първата градина с кафеени храсти на брега на Босфора.
    Начинанието му се увенчало с огромен успех. Ароматната напитка изключително много допаднала на турците, които с удоволствие започнали да се събират в кафенетата - на уханно кафе и приказки.
    Естествено явили се и противници на тази наслада. Отоманската столица се разделила на 2 лагера - единият на горещите привърженици на кафето, възхваляващи чудесните му свойства, другите пък го заклеймявали и твърдели, че коранът позволява единствено джамията да бъде сборен пункт на правоверните.
    Султан Мурад IV бил зле настроен към кафеманите. Всички кафенета били затворени, а посетителите им заплашени със смъртно наказание, ако не се съобразяват със заповедите на падишаха.
    Въпреки това в течение на векове в задните дворове на къщите продължили да съществуват тайно малки кафененца, които събирали на раздумка и ароматно питие поклонниците на кафето.
    От ХVIII век гоненията били прекратени. Кафенетата веднага започнали да процъфтяват и се превърнали в светски клубове, където на чашка уханно кафе и сред упойващия дим от наргилетата турците обсъждали всякакви въпроси, най-често тези от политиката.

    От Арабия до пиаца "Сан Марко"

    Славата на арабските кафенета била пренесена в Европа чрез венецианските търговци през 1615, точно навреме, за да бъде завършен триумвиратът на топлите напитки на Стария континент - шоколадът стъпил в Европа през 1528, а чаят - през 1610.
    Първото европейско кафене било открито именно във Венеция през 1683, следвано малко по-късно от легендарното Кафе Флориан, открито през 1720 на пиаца "Сан Марко", което все още предлага кафе.
    Италианците така се влюбват в кафето, че много скоро то се превръща в елемент от ежедневието им.
    Става и тема на редица театрални представления, като например известната пиеса на Карло Голдони "Магазинче за кафе".
    Дълго време търговци, пътешественици и дипломати се опитвали тайно да пренесат и засадят в Европа ценните семена. През 1616 пръв постигнал заветната цел холандецът Петер ван дер Брок, който се занимавал с търговия в йеменското пристанище Мока.
    Завръщайки се в родината си, той посадил няколкото откраднати зърна в ботаническата градина в Амстердам, а шведският учен и негов приятел Карл Линей се погрижил по-натам за тях и отгледал от тях няколко фиданки кафе арабика.
    Холандците започнали да култивират кафе в Индия (първите зърна били пренесени в Азия от Йемен от мюсюлманските преселници).
    През 1699 започнало отглеждането на кафе в днешна Индонезия и скоро холандските колонии се превърнали в главен кафе снабдител на Стария континент.

    Християнска напитка или дяволска чернилка

    Някои висши католически сановници се опитали да забранят кафето, като го обявят за отвара на неверници, но папа Климент VII му дал благословията си.
    Според историята свещениците твърдели, че "кафето е сатанинско дело, клопка на дявола и християните рискуват да се хванат в нея и за изгубят душите си".
    Те се аргументирали с факта, че дяволът бил забранил виното на своите последователи, защото било благословено от Христос и използ-вано в светото причастие, а в замяна им бил дал тази дяволска черна смес, която наричали кафе.
    Папата обаче решил сам да проучи въпроса и поръчал да му поднесат една чашка.
    Опитал кафето и казал: "Тази сатанинска напитка е толкова хубава, че ще бъде жалко да я оставим единствено на неверниците. Ще се пошегуваме със сатаната, като я благословим и я превърнем по този начин в християнско питие."
    Кафенетата никнели като гъби из цяла Европа и през XVIII век се превърнали в средища на интелектуалци и места за обмяна на идеи.

    Първият контейнер

    Габриел Матьо де Клиу, офицер от френската флота, служещ в Мартиника, си поставил за цел да пренесе кафето от Франция на американския континент.
    След отпуск в Париж Габриел се сдобил, както разказва сам, по нелегален начин с кафеен храст, който поставил в стъклена кутия, за да го транспортира безопасно до Америка.
    Според дневника на офицера плаването не било от лесните: пирати от Тунис се опитали да нападнат кораба, силна буря ги връхлетяла и накрая при сбиване на Матьо с друг пасажер се отчупил един клон от храста.
    При това на кораба имало режим с оскъдни дажби на вода, но самоотверженият французин поделял своята с малкия товар.

    Дойдох, опитаха ме, победих

    Ценният товар достигнал своята цел и храстчето било пресадено в Пребер, където за неговото култивиране се грижели роби.
    През 1726 получили и първата реколта от кафе. А през 1777 в Мартиника вече растели между 18 и 19 милиона кафеени дръвчета.
    Иначе първите сведения за потреблението на кафе на новия континент датират от 1668 г.
    Много бързо след разпространението на ароматното растение там жанрът кафене станал популярен в Ню Йорк, Филаделфия и Бостън.
    Холандците първи помислили за изгодата от създаването на нови кафеени плантации в Централна и Южна Америка.
    След Мартиника новата ценна култура стигнала първо до холандската колония Суринам, после във Френска Гвиана и Бразилия.
    Англичаните пък го пренесли и в Ямайка, където днес се отглежда един от най-прочутите и скъпи гурме видове кафе, Blue Mountain.
    Когато в средата на XIX век странна болест нападнала растенията в плантациите на Югоизточна Азия, Бразилия изплувала като главен световен производител на кафе - позиция, която пази и до днес.

    _________________________________________________

    Как да избирате кафето?
    Всичките сортове кафе се различават по миризмата си.Най - доброто ухание има сорт Arabika Mild. След него върви "проста" арабика, която често наричат - бразилско кафе. Най-евтиното кафе е робустата.
    Най-голямото количество нес-кафе се произвежда именно от робуста, с малка добавка на арабика. А на миризмата на приготвеното кафе това никак не влияе, защото самото нескафе няма мирис. Кофеиновият аромат в чашката ви се появява благодарение на специални ароматизатори - едните са естествени (например, кафеиново масло) или, най-често, изкуствени вещества, които ароматизират и опаковката, и самото кафе.
    Едва ли са прави тези купувачи, които считат, че нескафе във вид на прах не струва да купуваш. Предпочитат гранулирано нескафе.
    Съществуват два вида нескафе: прахообразно и сублимировано. Производството на първия е относително просто: кафеените зърна трябва да бъдат изпечени и смляни, след това се преместени в съдове с гореща вода, престояват там 3-4 часа, охлаждат се и се слагат в сушилната камера, където се обработват с инертни газове под налягане. След такава обработка капките на екстракта се превръщат в дребно смляния прах, който виждаме. Затова названието му е spray dried (изсушен от газовата струя) - тези думи са изписани на опаковката с прахообразно кафе.
    С помощта на струя от гореща пара прахта може да бъде "сбита" в малки гранули. В този случай се образува по-естетично изглеждащо гранулирано кафе.
    Вкусова разлика между едното кафе и другото не съществува. Това признават и самите производители на кафето.
    По друг начин стои въпросът със сублимираното кафе (freeze dried). На външен вид то изглежда както и гранулирано кафе, но се приготвя по принципиално друга технология, максимално съхранява състава, вкуса и цвета на истинското кафе, но и струва малко по-скъпо.
    Най-употребяваното кафе в света се счита колумбийското кафе. То има мек вкус и е най-скъпото кафе.
    Кафето от Бразилия и Индия отстъпва по качество на колумбийското и затова е по-евтино.
    Но пък всички компании-производителки купуват кафе от Бразилия, Индия и Виетнам, където суровината е по-евтина. При производството на нескафе всичките достоинства на елитните зърна се губят, и потребителят едва ли ще забележи разликата между нескафе, направено от колумбийската арабика и нескафе, приготвено по същата технология от индийската робуста.
    Разликата във вкуса на различните марки кафе придават многочислени "фирмени секрети" на различни производители. Затова на етикетите никога не пишат страна, от която произхожда кафето. На опаковките пишат само държава,където е разфасовано кафето, например: Холандия, Германия, Белгия.
    За това се счита, че оптималния способ да избереш своето кафе е дегустация на няколко вида марки и като избереш това, което ти харесва, да се стараеш да го купуваш винаги от едно и също място, за да не се натъкнеш на фалшификат.
    Фалшифицират не само нескафе, но и зърна. Тях ги правят от тесто, ячемик, даже и от глина.После ги поръсват със захар и пекат. След това ги смесват с истинското кафе.
    Да отличиш качественно кафе от фалшификата не е проста работа. Експерти предлагат един прост способ: малко количество смляно кафе да се залее с хладка вода.Самите зърна на истинско кафе имат мазнина и затова изплуват на повърхност. Ако на дъното се образува утайка, значи кафето има примес.

    _________________________________________________
    Как да изберем най-ароматното кафе
    Винаги купувайте кафе на зърна, които смилайте непосредствено преди приготвяне. Само така напитката няма да загуби и частица от ароматната си сила. Освен това по вида на зърната много по-вярно ще се ориентирате за качеството на кафето, отколкото ако само четете изписаното на опаковката.

    Колкото са по-едри зърна, толкова по-добре. Това от една страна е признак, че плодовете са били добре узрели, а от друга е характерно за вида арабика.

    Степента на препичане на кафето, влияе на горчивината на напитката. Ако предпочитате по-мек вкус избирайте светли зърна, тъмните пък са за почитателите на „отровните” отвари.

    Лъскавите зърна най-много хващат окото, но не са признак на свежест. Добрите познавачи на кафето знаят, че маслото избива на повърхността на кафето месец след изпичането. В този смисъл най-пресни и ароматни са матовите зърна.

    Разтворимото кафе
    Разтворимото кафе е лесно за приготвяне във всякакви условия. Затова мнозина от нас го предпочитат в ежедневието си. С това обаче се изчерпват всичките му достойнствата. Този свръх концентриран екстракт се извлича от зърната на по-ниско качествената робуста и съдържа 2 до 3 пъти повече кофеин от обикновеното кафе. За сметка на това обаче почти напълно е лишен от аромат.

    _________________________________________________

    Шест златни правила за получаване на превъзходното кафе.
    1. Да се използва само прясна и студена вода.
    2.Водата не трябва да бъде преварена, иначе кафето малко ще горчи и ще загуби част от аромата си.
    3.Кафеварката трябва да бъде винаги внимателно измита.
    4.Съдовете трябва да не смесват другите миризми за да не ги смесват с аромата на кафето.
    5.Кафето не трябва да се съхранява дълго време на топло. При по-високи температури то губи част от аромата си.
    6.Правилната пропорция за хубавото кафе се счита: една пълна кафена лъжица / около 6 - 10 г./ прясносмляни зърна и 50 - 70 мл.вода


    Пропорция
    Използвайте правилната пропорция кафе към вода – това е най-важната стъпка при приготвянето на хубаво кафе. За чаша по-ароматно кафе, Ви препоръчваме 10 грама кафе на всеки 180 милилитра вода. Ако кафето приготвено по този начин е твърде силно за Вашия вкус, може да добавите малко топла вода в чашата сварено кафе.

    (10 гр кафе съответства на 180 мл вода)

    Мелене

    Различните методи за приготвяне на кафе изискават различна степен на мелене, но като цяло – колкото по-кратко е времето на варене, толкова по-ситно смляно трябва да е кафето. Например, кафето, смляно за еспресо машина трябва да е много ситно, защото цикълът на приготвяне е дълъг само 18-23 секунди. Но за пресата за кафе, кафето трябва да бъде едро смляно, защото водата и кафето са в директен контакт за четири минути.

    Еспресо машина: ситно смляно
    Кафемашина с филтър: средно смляно
    Преса за кафе: едро смляно

    Вода
    Една чаша кафе е 98% вода. Така че водата, която използвате, за да приготвите кафе трябва да е чиста, свежа и без примеси. Водата, загрята почти до кипене (90° до 96° C), е идеална за извличането на пълната гама вкусове на кафето. Ако е малко по-хладна, водата не може свърши същата работа.
    Чиста вода = По-добро кафе

    Свежест

    Кафето е пресен продукт и враговете му са кислородът, светлината, топлината и влагата. За да запазите кафето свежо, съхранявайте го в непрозрачен херметичен съд на стайна темпрература. Може да го съхранявате по този начин за около седмица. За най-добри резултати, кафето трябва да се мели точно преди варене.
    Прясно, свежо кафе = На по-малко от една седмица


    _________________________________________________

    АФРИКАНСКИ СОРТОВЕ КАФЕ
    Африканските сортове кафе (особено тези от Източна Африка) са уникални по рода си.
    Често те съчетават силата на добрите сортове от Централна Америка с привкус на цветове или вино.
    Тези сортове може да се намерят в утринната чашка кафе почти на всеки професионален дегустатор на кафе.

    Етиопска Мока (sidamo)
    Вид кафе Арабика от родината на кафето Етиопия.
    По вкусови качества познавачите го отнасят към най-добрите световни сортове кафе. Отглежда се по високопланинските плата на Южна Етиопия.
    Има индивидулен винен вкус с привкус на плодове, но по-изразен и наситен от другите етиопски сортове.
    Отнася се към меките сортове кафе.

    Етиопска мока (longberry)
    Кафе арабика от Източната част на Етиопия.
    Събира се ръчно на височина от 2 000 до 5 000 м. над морското ниво във високопланинските околности на град Хараре.
    Кафеените дървета се отглеждат на малки плантации или в дивата гора под сянката на високопланинските тропически дървета.
    Това определя умерената киселинност, силата и типичния мек шоколадов вкус.

    Кения АА
    Сорт кафе, който расте по склоновете на планината Килиманджаро.
    Отнася се към меките сортове кафе с приятен хлебен привкус с тънък, но ясно изразен аромат.
    Има повишена киселинност.
    Традиционно се добавя в кафеени смески.

    Танзания АА
    Прекрасен африкански сорт Арабика.
    Този сорт прилича на кенийския, но има по-богат и изтънчен вкус и по-ниска киселинност. Това кафе расте по високите и чисти тропически гори по най-високите южни склонове на планината Килиманджаро, където преобладават влажни и прохладни ветрове от
    езерото Виктория.


    АЗИАТСКИ СОРТОВЕ КАФЕ

    Индийско кафе (plantation A)
    Този сорт кафе са отглежда в кафеени плантации, разположени по горските плата на южните райони от Индия - Малабара, Майзери, Мадрас и Куга.
    Притежават леко горчив вкус с добре изразен аромат.
    Отварата от този сорт кафе е силна и с ниска киселинност.
    Този сорт се съчетава добре с меки сортове кафе.

    Ява
    Това кафе се отглежда в тропическите гори в източните части на остров Ява.
    Притежава наситен леко горчив вкус със слаб привкус на шоколад и ярко изразен аромат. Добре се съчетава с неутрални сортове кафе.

    Суматра Манделин
    Азиатски сорт кафе от високите гори на остров Суматра - Индонезия.
    Силно кафе с мек привкус на хляб и силен добре изразен аромат.
    Добре се съчетава с всички сортове кафе.

    Сулавеси Колоси
    Индонезийска Арабика от остров Сулавеси.
    Този сорт кафе е с уникален вкус, добре балансиран, с приятен сладък привкус на орех. Отглежда се в малки семейни плантации около дървените къщи на местните жители.
    Обработва се по традиция, предавана от поколение на поколение.

    Мока Йемен Сана
    Всички йеменски сортове кафе първоначално са се отнасяли към сорта мока,
    растящ в Етиопия и наричан на името на старинното пристанище Ел Муха.
    Днес йеменските сортове кафе се отличават с множеството си вкусове.
    Млечен, винен, сух, нежен и даже шоколадов.
    Йеменските сортове се ценят повече от етиопските и са доста поскъпи - например сортовете Санани от областта на град Сана и Матари от провинцията Бани Матар.

    ЛАТИНО-АМЕРИКАНСКИ СОРТОВЕ КАФЕ

    Колумбийско кафе (colombia excelo)
    Един от най-добрите сортове кафе в света.
    Отглежда се по склоновете на Андите на височина 1500 - 1800 м.
    Това кафе притежава тънък, но ярко изразен аромат и леко винен вкус.
    То е силно кафе със средна киселинност.
    Добре се съчетава с всички сортове кафе.

    Хондураско кафе
    Прилича на колумбийското, но е по горчиво с лека киселинност.
    То е средно по сила кафе с винен вкус и ярко изразен аромат.

    Мексиканско кафе (mexico altura)
    Това е леко кафе със слаб аромат.
    Този сорт е за тези, които обичат черно, но не силно кафе.
    Вкусът му напомня сухо бяло вино.

    Костариканско кафе
    Централно-американски сорт кафе Арабика.
    С ярко изразен аромат и леко горчив наситен вкус.

    Гватемалско кафе (guatemala lagos shb)
    Това кафе има ярко изразен остър вкус с висока киселинност и лек аромат
    на дим.
    Понеже е силно къфе добре се съчетава с меки сортове кафе.

    Никарагуанско кафе (nicaragua lavado)
    Кафе с несилен аромат но добре банасиран и кисловат вкус.
    Подхожда за пригатвяне на кафеени смески.

    Кубинско кафе Алтура
    Кафе с ярко изразен аромат и горчив вкус.

    Кафе Джамайка (blue mountain)
    Най-скъпият сорт кафе с характерен синьо-зелен цвят на зърната.
    С тънък изящен аромат, нежен вкус на орехи и слаба киселинност.
    Закупуването на този сорт кафе на международния пазар е практически невъзможно поради това, че Япония закупува повече от 70% от производството му.

    Бразилско кафе Сантос
    Един от добрите сортове кафе.
    Със сладко-горчив и леко маслен вкус с ниска киселинност.
    Понякога има по-тежък и рязък вкус с аромат на дим.

    _________________________________________________
    Арабика Vs Робуста
    Арабика или робуста? По цял свят вече отдавна не се задава този въпрос. И непросветените знаят, че арабиките са по-благородните сортове кафе, по-ароматни, с балансирана киселинност и с по-ниско съдържание на кофеин. Различните сортове арабики имат широка гама от вкусове, от сладникав до винено-киселичкав. Неизпечените плодове са с мирис на боровинка, а изпечените зърна ухаят на парфюм с плодови и сладникави тонове. Робустите от своя страна са по-горчиви, по-мазни, с по-стипчив вкус, често сравняван с овесено брашно. Неизпечените плодове са с дъх на сурови фъстъци. Изпечените зърна често миришат на изгорена гума.

    Арабиките са нежни и деликатни за отглеждане сортове. Те изискват хладен тропически климат, висока влажност, богати почви, сянка и слънце. Те са обект на атака от много вредители и са изключително уязвими на студ и лоши грижи. Робустите са по-устойчиви растения, които се отглеждат и при по-ниски надморски височини. По-малко уязвими са на вредители и не са така капризни при отглеждане. Те дават почти 2 пъти по-висок добив на декар, но цената им е по-ниска.
    Динамичното равновесие на търсенето и предлагането през изминалите 150 години в световен мащаб определиха пазарния дял на сортовете арабика, който надвишава 80 %. В Америка например почти всички марки кафе, които се продават добре, са изготвени изцяло от различни видове арабика. В Италия се добавят зърна робуста за по-плътна пяна и по-наситен вкус, но те никога не надвишават 25 % от общото съдържание на сместа.
    У нас, вероятно поради по-изгодната цена и изградения навик, робустите владеят пазара. Българинът е свикнал да пие горчиво кафе, с ниска киселинност и високо съдържание на кофеин (т.нар. кафе "хамър хед", от английски "чук по главата"). По Татово време и в ранните години на демокрацията, когато кафевите зърна бяха лукс, по кафенетата слагаха в чашите трета цедка и в леблебията хинин, за да докарат напитката на вкус. Именно оттогава е възходът на "Нова Бразилия", която и до днес е най-продаваната марка у нас.
    Според ботаниката кафееното дърво принадлежи към рода Кофеа от семейство Рубиацее. С промишлена цел се използват три основни вида: арабика, либерика и робуста.
    Кофеа арабика се отглежда в близо 60 % от всички страни, било в чист вид или като кръстоска с други видове. В Африка се отглежда само от Судан, Етиопия, Ангола, Заир, Руанда, Бурунди, Уганда, Кения, Танзания и Малави. С търговска цел се култивират голям брой разновидности на арабика. Сортът "Бурбон" се отглежда главно в Бразилия и Сан Салвадор. Семената от типа "Блу Мунтен" произлизат от Ямайка. Този вид се отглежда в много страни, тъй като е устойчив на вредители и дава висококачествен плод. Други разновидности са "Катура", "Мундо Ново". С по-малко значение са "Сан Рамон", "Марагоджип", "Чера", "Колумнарис" и др.
    Кофеа либерика е единственият вид, който се отглежда в Гвиана, а в други страни се среща смесен с арабика или робуста.
    Кофеа робуста е единствената отглеждана разновидност в Дахомей, Того, Габон и щата Конго (Бразилия). С основно значение е в Ангола, Заир, Камерун, Кот д"Ивоар, Танзания, Индонезия, Мадагаскар и Виетнам.
    Други разновидности на кафето са Кофеа девервей (Африка), Кофеа рацемоза (Мозамбик), Кофеа стенофила (Сиера Леоне), Кофеа абеокутае (Кот д"ивоар). Рядък вид е Кофеа конюга (Индонезия). Тези видове не са разпространени поради липсата на желани вкусови качества или слаба издръжливост на вредители и климатични промени.
    Търговските сортове се различават не само по характерните външни белези, но и по своя аромат и вкусови качества. За най-добър вид се счита арабската арабика "Мока", наричана така по името на пристанището, от което се експортира. Тя се отличава с лек винен мирис и сравнително висока киселинност. От бразилските видове кафе особено популярно е "Сантос".
    Почти винаги търговските фирми приготвят "букети" от различни сортове, с което се постигат определени вкусови качества.
    _________________________________________________
    100% арабика
    червеното illy
    инстантното кафе на Douwe Egberts Espresso
    Сегафредо Емоционе
    Douwe Egberts Excellent
    Douwe Egberts Espresso
    черната Спетема Superiore
    Якобс Монарх

    http://www.nestle.bg/page.asp?id=24&pid=2
    http://www.starbucks.bg/bg/
    http://coffeeland.bg/index.php?optio...=30&Itemid=116
    http://www.hera.bg/s.php?n=463
    http://www.lavazza-bg.com/lavazzablue.html

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #3

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    http://www.millionaire.bg/article.js...articleId=2097

    Най-скъпото кафе на света сортът Kopi Luwak от индонезийския о-в Суматра. Четвърт фунт от него (113,4 гр.) струва около $ 75.
    http://www.vavalu.net/?p=306



    Това е единственото кафе, което може да се пие без захар поради негорчивия си вкус. Фалшификатите нямат точно тази уникалност. Това не пречи на търгаши да обикалят из заведения и магазини с предложения да продават кафето насипно. "Копи Лувак" се предлага единствено пакетирано, като всеки отделен плик е придружен с ръчен сертификат. Предстои до Нова година да бъде открит още един магазин за "Копи Лувак" в София Сити Сентър. Иначе чаша от униката струва 70 лв. в ресторант The Island на езерото "Ариана". В Париж, Лондон и Москва е с доста по-висока стойност - по 100 евро.

    Кафяво сребро
    Малко специалисти могат да обяснят защо някои кафета стигат невиждани ценови орбити. Доколко благосклонна ще бъде историята към него?Когато нещо, било то “Ролс-Ройс” или “Страдивариус”, си спечели репутацията на най-добро в света, славата му започва да води собствен живот. Изведнъж хората като изкомандвани с магическа пръчка престават да си задават въпроса дали това е най-бързата и надеждна кола, цигулката с най-чист звук... или най-вкусното кафе.
    Често съм си правила упражнението да наблюдавам тези, които разлистват обемистото меню на единственото кафене в София с асортимент от около 60 вида, приготвени по осем различни начина. Винаги се познава, когато някой стигне до прочутата марка “Джамейка блу маунтин”. Втренчването в колонката с цената за една чашка е съвсем осезателно просто защото там стои цифрата от 31.80 лв.
    Всъщност японците биха казали, че Това си е направо евтиния
    В техните изискани заведения същото кафе, сервирано във фин костен порцелан, достига до 50 долара. Заможните бизнесмени в Страната на изгряващото слънце редовно го подаряват за Нова година на важните си партньори и клиенти. Ако се разровите в интернет, едва ли ще намерите някаква информация, която да обяснява това излитане в невероятни ценови орбити. Вместо това ще ви залее поток от думи за приказната природа на родната му Ямайка и за призрачната красота на сините планини, където кафето расте на 2500 метра надморска височина. Там някъде се е изкачила и стойността му за килограм - суперизгодно можете да си го намерите срещу стотина долара в САЩ. Просто защото “Джамейка” отдавна се е превърнало в легенда.
    Подобен е случаят и с района Кона на Хаваите. Името му задължително се съчетава с определения, започващи с най - най-доброто кафе, най-балансираното, най-плътното, еталон за размер, цвят и блясък. Някои специалисти веднага ще възразят, че всичко това е пресилено и доста високата цена не отговаря на реалните качества, а по-скоро е резултат от лавинообразно нарасналата популярност. Освен това ценителите трябва да внимават, тъй като често предлаганото като хавайско кафе съдържа не повече от 10% зърна от острова, допълнени с латиноамерикански примеси. И въпреки това Кона запазва звездния си статус, тя е нещо като
    Бордо на кафето
    Иначе историята на производството там е не по-различна, отколкото в останалите части на света. Мисионери донасят на Хаваите първите кафеени дръвчета от Бразилия през 1818. Още попълнения идват през 1829 от Гватемала и към средата на миналия век във вулканичния район вече има доста големи плантации, които дават реколта със сравнително постоянно качество. По това време започва и настъплението на американските пазари. На една литературна сбирка Марк Твен казва: “Няма значение къде се прави, наричайте го, както си искате, Кона просто има по-богат вкус от всяко друго кафе”. Именно подобни изказвания изграждат усещането за романтика и традиция, с което и до днес се свързват хавайските зърна.
    Най-скъпото кафе на света обаче със сигурност е и най-особеното. Малцина са чували за “Копи Лувак”. Марката се отглежда на индонезийския остров Суматра и 100 г от нея се продават за внушителната сума от 75 долара.
    На какво се дължи фактът, че тези зърна струват колкото теглото си в сребро? Тайната на “Копи Лувак” е в “обработката”. Сред обитателите на острова е paradoxurus - малък гризач, който се счита от местните за паразит. Тези животинчета се катерят по дърветата и се хранят с най-зрелите и червени кафеени зърна. Не е ясно кой пръв се е сетил, но това, което те изяждат, трябва да бъде усвоено и в крайна сметка изхвърлено от организма. Някой изобретателен, отчаян или просто мързелив фермер събрал зърната, които остават почти непокътнати при храносмилателния процес. Оказало се, че стомашните ензими придават неповторим вкус на иначе не особено качественото индонезийско кафе. Така се ражда легендата на “Копи Лувак” .
    Днес тези, които са имали шанса да го опитат, не сдържат суперлативите си. “Уникално”, “с невероятен букет от вкусове и аромати”, “с изключително плътно и гладко тяло”, “с божествен карамелен вкус” са само част от определенията на специалистите и ценителите, които могат да си позволят “Копи Лувак”.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 22-12-13 в 12:32.

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    176
    #5

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    бихте ли препоръчали сравнително читава кафемашина за еспресо /15 bar/ до към 180 лв.
    има доста предложения по магазините,но търся мнение

  7. Novice
    Тук е от
    Apr 2007
    Мнения
    9
    #6

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Аз съм се спрял на 2 броя : http://www.electron.bg/product_info....ducts_id=12495 и http://www.electron.bg/product_info....ducts_id=25363 . Ако някой има преки наблюдения нека сподели ...

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    82
    #7

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Саекото дали не е китайско / в конкретния случай / ?

  10. Novice
    Тук е от
    Apr 2007
    Мнения
    9
    #8

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    ами незнам , може и да е , защото гледам друго (същия модел) ->http://www.techno-mix.com/Kafemashin...NINA-GREY.html

    и има разлика между двете ... Но незнам в случая кое е оригиналът...

  11. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    176
    #9

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    онзи ден си взех тази : http://www.techno-mix.com/Kafemashin...XE-SILVER.html
    на добра цена ми я дадоха,хубаво кафе прави,nina-grey е по-красива,но като качество на приготвяне на кафето едва ли има разлика,а и тях ги произвеждат в Китай,а Виа Венето в Италия все още.

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    82
    #10

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Засега само Gaggia-та се прави само в Италия !

  13. Member
    Тук е от
    Nov 2008
    Мнения
    176
    #11

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    имам добър приятел в магазина,каза че и конкретно мойто Саеко е италианско,и на етикетите си пише made in EU.

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    82
    #12

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Дано да е така! Със здраве и безпроблемно ползване

  16. nkd
    nkd е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    2,044
    #13

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Saeco NINA Grеy има голяма ръкохватка ,прилича на професионалните ,прави отлично кафе , има страхотен дизайн , но ... до тук с хубостите. Изключително шумна , няма такова тракане,защото е само пластмаса подчинена на дизайна, всички надписи по корпуса се изтриват с поглед , за да налеете вода съда трябва да се маха изцяло, което е неудобно , скоро клапана се поврежда от това непрекъснато вадене и започва да тече , няма видимост за нивото на водата , относително голяма и заема излишно място. Имам я вече 2-3години и ако не беше факта , че действително прави страхотно кафе досега да съм я изхвърлил отдавна.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    69
    #14

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Търся си кафемашина,спрял съм се на Saeco http://www.techno-mix.com/KAFEMASHIN...NINA-GREY.html и GAGGIA ESPRESSO PURE http://www.technomarket.bg/products/...sso-pure-black ,за саекото имам известни наблюдения, но кажете за гажията как е,заслужавали си

  18. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,377
    #15

    Re:Кафемашини-кафеварки-кафемелачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения

    Ето ви резултати от анкети и тестове
    http://coffee-maker.bg.diplotop.com/

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 47 12311 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 469
    Последно: 06-03-24, 21:09
  2. Прахосмукачки / FAQ - избор, обсъждане, мнения
    От eye_contact във форум Малки домакински уреди
    Отговори: 978
    Последно: 04-12-23, 19:49
  3. Smartwatch - избор, мнения, обсъждане
    От hristoslav2 във форум Хай-Тек джаджи
    Отговори: 166
    Последно: 28-11-23, 20:28
  4. Хладилници / FAQ - избор, обсъждане, мнения
    От hristoslav2 във форум Хладилна техника
    Отговори: 50
    Последно: 02-06-20, 22:20
  5. Епилатори / FAQ - избор, мнения, обсъждане
    От Zornitsa_S във форум Друга битова техника
    Отговори: 8
    Последно: 06-09-15, 18:20

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе