Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 17
Like Tree2Одобрявам

Избор на проточен бойлер (за кухня)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2012
    Живее в
    Варна

Избор на проточен бойлер (за кухня)

Здравейте

Апартамент ново строителство се оказа че няма топла вода във всекидневната, така че ще трябва да се купи бойлерче което да стои под мивката. Във самата кухня ще има миялна така че бойлер ще се ползва за някакви дребни неща. За изплакване на съдове преди миялната или измиване на някакви продукти за готвене. Разгледах някакви Теси-та, но в друга тема във форума се оказа че са в нещо като черен списък. В магазин ми казаха че въпросните проточни бойлери имат доста сериозна моментна консумация. Според строителя на жилището няма да има проблем и ми каза да си взимам каквото си харесам, но не ми се иска много да рискувам със 7-8 kW

Всякакви препоръки са добре дошли. Като цяло не ми се дават към 300 лв за това нещо, но ако се наложи ще ги прежаля. Кухнята ми е по скъпа от това чудо но ако мога да се размина с нещо евтино без кой знае какъв дебит ще съм признателен.

Благодаря

2.  

3. Member Аватара на dzver
    Тук е от
    Dec 2005

Отговор: Избор на проточен бойлер (за кухня)

Защо ще се наказваш с проточен? Нещо такова няма ли да свърши работа - Бойлери 7-15 литра за мивка | Бойлери, готварски печки, конвектори и плотове за вграждане |*Елдоминвест ООД

4. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2012
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от dzver Виж публикацията
    По принцип ме притесняват размерите. Половинката твърди че ще заеме целия шкаф.
    А другото е че мисля че водата почти няма да се ползва и със проточния би било по икономично.
    Но ще обмислим и този вариант

5. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Теси не се лъжи да взимаш- пълен боклук са.На 3-тата година имат една магнитна совалка която с размагнетизира, Тея тъпунгери не
    нямат резервни части, дали са указания на сервизите и те държат тези бойлери по 1 месец без да го поправят- накрая ги закрепват бойлера изкарва още 5-6 месеца и отново се размагнетизира и си купуваш нов.

Вземи си Clage или непроточен бойлер.

Български проточен бойлер не си купувай- все едно да хвърлиш парите в тоалетната и да пуснеш водата - болката ще е краят кратковременна...

Иначе ще се мъчиш с месеци и дори години с тесито...

6. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2014
    Живее в
    Бургас

+1 за CLAGE, ползвам такъв от 5г. Монтиран е в кухня под мивката. Заема много малко място. Моят е модел CLAGE MBH 6, 5,7kWи е на отделен токов кръг.

Ползвал съм “Юнга” преди това, дебита на топла вода при CLAGE е много по голям.

7. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2012
    Живее в
    Варна

Благодаря за отговорите

Почти се бях отказал от проточен, но тези Claige изглеждат интересни
    1. CLAGE MBH 3 - 239 лв ; 3.5 киловата с което със сигурност няма даи мам проблем и дебит от 2л във минута
    2 CLAGE MDH 6 - 249 лв ; 6 киловата което вече е сериозен консуматор и може да прецакам нещо ; дебит 3,3 л в минута

Въпроса сега е дали със тези 2 литра в минута ще има някакъв ефект реално или да рискувам със по големия
    Апартамента наистина не е удачно да се разбива и да се прави отделен кръг за бойлерчето.
    Далеч се съмнявам всички контакти на двете стени в кухнята да са на един кръг .
    Ще погледна с един фазомер да видя как са кръговете

8.  

9. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол

Проточния е компромис, голям ток, топло йок, вика един авер.Вземи си нормален под налягане, сложи го долу и забрави.

10. Banned
    Тук е от
    Sep 2018

Според строителя може и да няма проблем,но според мен има.Имаш ли 6мм² кабел от таблото на отделен кръг за проточен бойлер?
    Така,че бойлера трябва да е максимум 3kw.
    Нещо от рода на Делимано върши работа,за миене на ръце и чинии.
    Когато се иска температура плюс дебит се монтира проточен 21kw ,трифазно захранване.
    Този пост е редактиран от Spitfaqr12; 22-02-19 в 00:31.

11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Четири квадрата стигат за 7 киловата проточен бойлер под налягане без проблем- такъв е моят опит с 2 такива бойлера ползвани общо 5 години.
    Това ще ти кажат "майсторите" ел. техници и то квалифицирани.

По указание на производителя за 7 киловата проточен се слага от 6 до 10 квадрата кабел на отделен токов кръг.

Имай предвид че моите инсталации и кабели макар и изключително нескопосано бяха чисто нови и нямаха износване преди това.

Дали 3.5 кв "ще стига" ?

Ако се ползва само за мивка -да.Зимата при минус 15 под нулата водата ще топла.Това ако си в блок/ кооперация която е поне 40% населена и живеят хора в нея.

Ако си в къща ти трябва поне 5.5 киловата за сурова зима.

Сега прочетох, че си в ново жилище - взимай спокойно, но преди това ще те помоля да си наемеш/хванеш професионалист или фирма по Ел.инсталации да ти замерят и установят инсталацията и дали всичко е направено както трябва -да няма утечки, защото при мен един бал майстор беше обърнал няколко пъти фаза и нула и дори земя и умишлено ги беше умешал...

Поради това при мен удряше ток от пералнята като докоснеш корпуса и си боси крака по плочките...

Иначе това клаге ще ти е идеално за кухня.
    LameHelper одобрява това.

12. Banned
    Тук е от
    Sep 2018

Нещо си мислиш,че строителя му е заложил кабел 4мм² за проточен бойлер?
    Няма повече от 2.5мм²!
    Ако съм в грешка,ще се реванширам с бутилка ирландско!
    Не по указанията на производител,а да не се запалиш!
    А дали може?
    В България,всичко може!
    Кога ще ги стигнем?
    Всеки консуматор на 3kw е захранен трифазно и никъде няма усукване на проводник,калай-малай и разни подобни измислици.
    Ама,то разни кербовки/клещи/ и клеми са пари,що да не усуквам и клепа с китайски поялник за 3лв?
    Ами за толкова години изкарани в швабско,как не видях параджия да споява и клепи медни тръби?
    Всичко е кербовка,ама техниката е 4000€!
    Същото е с медните проводници в ел инсталации.
    Този пост е редактиран от Spitfaqr12; 23-02-19 в 15:15.

13. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004

Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    Четири квадрата стигат за 7 киловата проточен бойлер под налягане без проблем- .
    И ако се пече нещо във фурната налага ли се да я спираш за да включиш бойлера? Тия 7кв са почти на ръба и ако се използват другите консуматори.
    Домашните инсталации са до 10кв максимална мощност..

14.  

15. Banned
    Тук е от
    Sep 2018

Ако се пече пиле,ще оди да се къпе при комшийката,хем ще му търка гърба.

16. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от badr Виж публикацията
    И ако се пече нещо във фурната налага ли се да я спираш за да включиш бойлера? Тия 7кв са почти на ръба и ако се използват другите консуматори.
    Домашните инсталации са до 10кв максимална мощност..
    15 киловата са при мен и мисля в целият град.

Дори в офиса по неизвестни причини строителят беше заявил 15 киловата, та пуснах заявления до ЕВН да ги намали.

Принципно за жилища мощността е 15 киловата - поне на толкова са всички мои познати.

2 климатика +проточен бойлер 7 киловата + готварска печка само на ток + телевизори компютри, лампи, хладилник голям(не знам дали е с 2 компресора) работят спокойно на 15 кв.

17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006

Климите + Проточния бойлер + фурната на печката на пълна мощност (4kW) едновременно и си на ръба, според мен. Останалите са с нищожна консумация спрямо тези уреди.

18. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2012
    Живее в
    Варна

Имам потвърждение от строителя че проводника е 4 кв мм.
    Но едва ли има отделен кръг. Все още но съм ходил да видя с някой фазомер кои контакти са заедно и евентуално дали има отделен, но шанса е малък.
    По проект се е знаело че до там няма да стига топла вода така че смея да вярвам че са предвидили по дебел проводник а и строителя е читав.
    Вградената фурна е със Мощност:3650 W
    Хладилника е с +++ така че би трябвало да не е кой знае колко "хапващ"
    Котлоните са двойка и са индукционни
    Аспиратора и той не би трябвало да е кой знае какъв консуматор.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Избор на проточен бойлер тип (Юнга)?
    От reingar-x във форум Бяла техника
    Отговори: 7
    Последно: 01-10-14, 14:41
  2. Проточен бойлер
    От mitoshkin във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 41
    Последно: 12-01-14, 14:14
  3. Отговори: 5
    Последно: 24-10-09, 13:37
  4. Проточен или малолитражен бойлер?
    От Nustradin във форум Бяла техника
    Отговори: 10
    Последно: 28-10-07, 15:55
  5. Проточен бойлер?
    От sanita във форум Бяла техника
    Отговори: 3
    Последно: 10-09-06, 20:19

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе