Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 28 от общо 28

колко ток харчи компътър с захранване 300W

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    53
    #16

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    Kris11 грешиш.

    Така може да се измери пълната мощност (активна+реактивна). Нас ни интересува само активната защото нея плащаме.

    Най-добрия начин е с електромер както предлага Lupus. Е не е небходимо да се чака цял месец. Предполагам, че всеки собственик на РС владее елементарна аритметика. На всеки електромер е написано колко оборота на диска отговарят на 1KW/h обикновенно това е 600. Броиш примерно 6 оборота за колко време се навъртат и след това с елементарна сметка получаваш това което те интересува - мощност, консумация или цена.

    При мене консумираната мощност на компютъра с монитора и включени скенер и принтер е 220W.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #17

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

    Най-добрия начин е с електромер както предлага Lupus. Е не е небходимо да се чака цял месец. Предполагам, че всеки собственик на РС владее елементарна аритметика. На всеки електромер е написано колко оборота на диска отговарят на 1KW/h обикновенно това е 600. Броиш примерно 6 оборота за колко време се навъртат и след това с елементарна сметка получаваш това което те интересува - мощност, консумация или цена.

    <div align="right">Originally posted by Big Bug*-*03/06/2004*:* 21:50:26</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    И в резултат получаваш един моментен разход. И ако в този момент на измерване компа ти "спи" той ще е един, а ако го натовариш на 100% от възможностите му - коренно различен. Логиката да се мери месечен разход е следната:

    1. Натоварването в различни дни и часове е различно. Има дни, когато само си четем пощата и други, в които стоим пред монитора по цял ден (че и нощ[:D]) и го "мъчим", докато му изключат защитите.

    2. Измерването (респ. плащането) на консумираната енергия се прави веднъж месечно (т.е. има съотносимост).

    3. Само така можем да оценим относителната тежест на разхода на ел. енергия за това "чудо на техниката" в сравнение с общото ни потребление на ел. енергия.

  4. Member
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    192
    #18

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    Специално за xas СТАТИЯТА ОТ В-К"КОМПЮТРИ":

    ПРОБОР ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КОНСУМИРАНАТА МОЩНОСТ



    В миналия брой ви представихме една програмка за определяне на мощността, необходима на дадена хардуерна конфигурация. В реално време обаче тя установява само енергопотреблението на процесора. Повечето други стойности са зададени таблично въз основа на спецификациите на конкретния компонент. Ясно е, че с такъв софтуер установяването на консумираната мощност от вашето РС е доста приблизително. Много потребители обаче се интересуват от точните моментни стойности на потреблението, в това число и в режими на овърклокинг на процесора и видеокартата, което може да е съпътствано и с използване на по-високи волтажи. В такива екстремни условия изискванията на системата към достатъчно мощна и качествена работа на захранващия блок нарастват неимоверно.

    Предполагам, че повечето ни читатели едва ли са склонни да дочакат и да инвестират във фабричните решения на компании като ThermalTake, Sirtek (или друга), които ще предлагат индикатори за реално консумираната мощност в някои нови модели захранвания.

    В един хардуерен форум попаднах на предложение в тази насока, даде¬но от потребител , което е много привлекателно главно поради факта, че се характеризира с лесно конструктивно изпълнение и ниска себестойност.

    В основата му стоят някои елементарни познания по електротехника, а именно, че мощността може да се представи като произведение на напрежението и тока (по-надолу ще се върнем към това твърдение, но засега да приемем, че е така).

    Следователно ако знаем тези два компонента, можем да определим това, което ни интересува, а именно мощността. Напрежението в електрическата мрежа, откъдето захранваме настолните компютри, е известно - то би трябвало да е 220 V. Остава да измерим големината на тока.

    За тази цел решението, което използваме е амперметър за променлив ток.

    Той се включва последователно във веригата на захранващия блок (компютъра) към единия проводник на захранващ кабел.

    Хардуерната конфигурация, с която е проведен опитът, включва:

    Athlon ХР Ваrton @2800 МНг, дъно Азиз А71М8-Х, памет 2x512 МВ DDR400, видео – Radeon 8500, звук – SB Live 5.1, модем - Zухеl РСI , СD-RW Теас, DVD Creative, диск 20 СВQuantum,

    два блока за захранване 350 W и 250 W (към второто PSU са включени пет 80-милиметрови вентилатора и две неонови лампи). Преди включването на компютъра към мрежата е най-разумно да се провери работата на свързания последователно амперметър, например с настолна лампа.

    При пускане на прибора в действие е отчетена стойност за силата на тока 0.9А, което умножено с 220 V дава 198 W.

    В зависимост от режима на работа на РС се получават следните показания за тока и съответстващата им мощност:



    Зареждане нa ОС: 1.0А-> 220 W

    Игра Наlf-Life 1.2А-> 264 W

    Включване и на

    неоновите лампи: 1.25А-> 275 W



    Подобно достъпно изпълнение за измерването би било много удачно решение, ако нямаше едно голямо ОБАЧЕ...

    За мощността, която се получава по използваната формула U*I, би трябвало да се използва дименсия волтампер (VА). Тъй като мощността бива пълна, активна и реактивна:



    S=U*I - пълна

    P=U*I*cos ф - активна

    Q= U*I*sin ф – реактивна



    Тъй като ни интересува активната мощност и в електрическата мрежа токът не е постоянен, а синусоидален, трябва да се вземе предвид и компонентата cos ф.

    Това може да стане с още един измервателен уред - фазомер. Друго решение е използването на ампер-метър от тип Тгue RMS, който измерва действителното Значение на тока, независимо от неговата форма. Към това може да се прибави и измерване (волтметър) на напрежението в розетката, тъй като 220-те волта може да се окажат 235 или по-малко в зависимост от инсталацията.

    Освен това по описания метод се мери мощността на входа на захранващия блок, а не на неговия изход (която той подава на компонентите). А не трябва да забравяме за неговото КПД, което не е равно на 1. Именно тук можем да изтъкнем достойнствата на блоковете с РFC (Роwег Fасtог Соггесtiоп). При най-евтините (разбирай фалшивите) модели съставката соs ф може да падне до 0.7, докато блокът с пасивно РFС увеличава този показател с около 10%. По-сериозно приближаване към стойност 1 (примерно 0.95) може да се постигне благодарение на компонентите във веригата на захранване с активно РFС (Асtive РFС).

    Въпреки всичко идеята е добра и може да бъде доразвита, особено с подходящи апаратни средства. Може би най-акуратно би се получила стойността на консумираната мощност като сбор от съставящите във веригите за постоянен ток +12\/, +5V, +3.3V Но пък тук замерването е доста трудно.

    Читателите ни, които разбират повечко от електротехника и имат определен интерес към подобен подход, могат да ни изпратят своите коментари или предложения на hardwre@соmputers.com.

    Красимир Иванов



    Това е статията надявам се да ви е от полза.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2003
    Мнения
    46
    #19

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    V kraina smetka niakoi znae li odgovora na vaprosa???

  6. Member Аватара на daley
    Тук е от
    Jun 2004
    Живее в
    Варна
    Мнения
    420
    #20

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    Потреблението на ток е някъде около 50-60 kW. Все пак зависи и колко време е включен и колко е натоварен.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #21

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Потреблението на ток е някъде около 50-60 kW. Все пак зависи и колко време е включен и колко е натоварен.



    <div align="right">Originally posted by daley*-*13/06/2004*:* 09:11:28</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    О моля те да не забравяш и неизчерпаемите възможностите на българите за баене на електромерите /начина на измерване/

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2003
    Мнения
    775
    #22

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    моето мнение е, че харчи между <font color="red">5-10 </font id="red">лева на месец( естествено, зависи от натоварването и конфигурацията).



    не съм свързвал електромер към компа, но пък имам разписки за платени сметки от НЕК ЕАД за последните 4-5 месеца:



    - около 25 BGN на месец, нека да изброя консуматорите:



    1. Хладилник 330 литра

    2. 1 крушка 75 W - почти денонощно..



    3. AMD K7 2100+/256 DDR 333/40GB HDD/GF4 440/CD-ROM 52x PLEXTOR/ATX 300W - почти денонощно..



    4. P III/800 MHz/133 FSB/256 SDRAM PC133/40GB HDD/CD-RW 52x/ATX 350W - отвреме на време (но не по малко от 8-10 часа - повечето на StandBy...)..



    5. Телевизор, печка, прахосмукачка ( отвреме-навреме )...



    6. има и други крушки ( отвреме-на време ) - например в Кенефа...!



    общо взето не знам - струва ми се, че плащам по-малко отколкото трябва ( но пък ми е кеф и си трая [:P])...



    [:P][:P][:P][:P][:P]




  10. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #23

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    Въпроса на темата е зададен доста непрофесионално и няма точен отговор за него. А най-добрия отговор е, че харчи толкова, колкото е натоварено.

    (в пряка зависимост от околната температура и подаваното напрежение и честота на тока, колкото и да е чудно за неспециалистите)

  11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #24

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">(в пряка зависимост от ........ подаваното напрежение и честота на тока, колкото и да е чудно за неспециалистите)



    <div align="right">Originally posted by ru-boy*-*19/06/2004*:* 17:50:54</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    Ти шегуваш ли се???

    Това твърдение май и на специалистите ще трябва да го обясниш.[:D]

  12. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #25

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    Не се шегувам, никак даже, ще го обясня при нужда.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2002
    Мнения
    32
    #26

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    Без да се впускам в подробности, ще кажа че имам отделен индукционен електромер само за компира и монитора. Компа е T-Bred B 1700+ @ 2000MHz / Shuttle AN35N Ultra / 2 x 256MB DDR400 / HDD 120GB Barracuda 7200.7+ / GF FX5900XTV / CD BTC 52x / CD-RW NEC 16x10x40 / FDD / Modem 56k soft, монитора е Compaq P70 17" Trinitron. Машината лапа около 110-140W без монитора в зависимост от натоварването, монитора лапа около 50W.

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    1
    #27

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    Браво Lupus ,

    Мненията на Lupus са най-правилни .

    В момента си инсталирам електромер на компютъра и ще ви уведомя при резултат


  16. Member
    Тук е от
    Nov 2002
    Мнения
    495
    #28

    колко ток харчи компътър с захранване 300W

    Ru-boy, това за 4естотата и големината на напрежението не е вярно. Не мисля че влияят върху консумацията на компютъра. Аз също съм съгласен с Лупус.

    Първо честотата в мрежата се се поддържа равна на 50 Hz перманентно, ако тя мръдне под тази стойност, има автоматика в системните подстанции която я регулира(казва се АЧР). Няма да обяснявам подробно как става това. Ако по някаква причина 4естотата спадне много под 50 Hz, тогава енергийната система би се разпаднала.(Това се случи в щатите миналата година, когато цял щат остана без електричество за доста дълго време). Това е 100% опасен режим за енергийната система....

    Номиналното напрежение е 220 V, но действителното в мрежата може и да е по-високо, може да е 220-240(250) V в зависимост от това домакинството дали е близко или дале4 от захранващия трафопост. Това също не влияе на потреблението......

    консумацията си зависи само от това което ти е в кутията и което е включено естествено.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. Колко ми харчи климатика...?
    От TazmaniaK във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2759
    Последно: 18-02-17, 11:16
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе