разбрах че това е захранване което се подава за дъното и се ползва за паметта.. ама и в това не съм много сигурен. Някои ще може ли да обясни какво точно прави и какви трябва да са му горе-долу нормалните граници![]()
разбрах че това е захранване което се подава за дъното и се ползва за паметта.. ама и в това не съм много сигурен. Някои ще може ли да обясни какво точно прави и какви трябва да са му горе-долу нормалните граници![]()
Първо и много важно:явно и идея нямаш за какво точно става въпрос,така че МОЛЯ.недей се прави не специалист и не пои по дъното си,обикновено това води до ДУМ на Vtt регулатора,което пък от своя страна води до лъжи пред фирмата която ти е продала дъното,че видите ли то от само себе си си е думнало,еи така.....само дето аз имам една 20х лупа.и виждам всичко..особено некадърно прецакани спойки[:D]
Второ,малко теория:
Споменавайки Vtt обезателно трабва да споменем и Vddq,Vref
С тези напрежения се описва напреженовата верига на ДДР паметта като цяло
Като Vddq осигурява основната мощност образно казано на паметта,Vref e нискомощната средна стойност,или така наречената следяща стойност на Vddq,а търсеното от теб Vtt е осигурено от 3та,обикновено независима схема,и захранва терминалните резистори на паметта,но и следи средната стойност на Vqqd
Прецакването na Vtt схемата чрез волт мод води 90% сигурно до скапване и на другия Vddq линеен регулатор,много често и до терминалните резистори на ДДР паметта,имал съм случай и на думване на целия северен мост
Печалбата от мода е незначителна,а загубите биха могли да са големи,евентуален ремонт само за единия регулатор е доста солен,така че умната ей[:D]