значи, искам да се допитам до хората тук, защото ми се случи нещо дето доста ме озадачи...
ситуацията е следната:
един познат му се скапал BIOS-а и аз реших да помагам(срещу шише естествено [:D])..
паля аз едно дъно - вадя му биос чипа и поставям чипа на познатия за да го флашна(като много внимавам да не го обърна...).
резултат - изгорен пръст(с който притисках чипа да си влезе в гнездото) и продупчен чип.
аз обаче не се отказвам - изравям от боклуците един 2Мb BIOS чип и вадя друго дъно - викам си, че може би щото дъното е старо(някакво на Socket7) та затова да е гръмнал чипа...
паля другото дъно - zida i440LX/EX(то и то е архивно..), за опит препрограмирам първия попаднал ми 1Мb биосчип и решавам да свърша работата...
резултат2 - още един изгорял 2Мb BIOS чип - този път си пазих пръста [:D][:D][:D]
в крайна сметка му пуснах дъното, но с 1Мb биосчип - на него може да се събере само много стара версия на биос-а, която пък не поддържа големи хардове..[B)][][V]
в момента малко ме е страх да пробвам с 2Мb BIOS чип - все пак не растат по дърветата..[:D]
някакви идеи ?
99.999999999% съм сигурен, че не съм поставил чиповете неправилно(обърнати) - прекалено внимавах да не ги обърна...
ето инфо за изгорелите чипове:
1. Atmel AT49F002T 12PC 9815
2. Winbond W49F002U-12B
успях да препрограмирам(без да изгори) Winbond W29ЕЕ011-15
[?]
сега се сещам, че имаше там някакви 5 и 12Волта, ама те не бяха ли само за напрежението при самото флашване..