Здравейте,
Имам следния въпрос:
Наскоро купих едно лаптопче с умряла батерия. Стария собственик ми каза че е работела, но тъй като той го тържал нон-стоп на зарядно и батерията се е скапала.
Снощи я разглобий много внимателно с цел да проверя колко от елементите са добри и колко имат нужда от подмяна. Батерията се оказа с 8 елемента по 3,6-7 волта на LG, вързани по два успоредно - общо 14,8 волта, 3800mAh.
Оказа се че само един е читав. Другите нямаха никакво напрежение и не хващаха заряд изобщо. Тогава обаче дяволчето в мен реши да разглоби еднин от скапаните елемени да види какво точно има вътре. Разпарчосах със секачите плюса, но в процеса за малко дадох на късо и батерията мощно загря за отрицателно време - и О,чудо - появиха се 3,7 волта от съвсем мъртвата батерия. Хванах една от другите и с една малка отверка натиснах плюса към основата - нещо изсъска (някакъв газ - миришеше странно) и батерията също започна да дава ток. Проведох операцията със всички неработещи елементи и всики заработиха след изсъскване - някой дават 3,7 волта а само 2-3 дават около 3,3 - всички хващат заряд и товарят изправителя.
Въпроса ми е - дали мога да ги използвам - май са разхерметизирани и не знам дали не е опасно за лаптопа.
Моята теория е че са прегрявали и отделяните газове от това са отделили контактуващата пластина на плюса (тя реално хеметизира батерията) от извода - след премахване на налягането тя се връща на мястото си и подава контакт. Също ми направи впечатление че диода на топлинната защита е пробил и даже единия му крак беше със студена спойка (която може да се получи и от прегряване).
Някой знае ли какви диоди се ползват в топлинната защита, че натози не мога да му прочета сигнатурата - потъмнял е...