Резултати от 1 до 6 от общо 6

Защита от мълнии

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2005
    Мнения
    225
    #1

    Защита от мълнии

    Поради зачестилите напоследък гръмотевични бури, реших днес да си сложа една защита, така, че ако случаино ако някоя мълния падне наблизо да си спася лан-картата. За целта реших да сложа един Ethernet протектор. Принципно използвам такива почти навсякъде, само в къщи нямам... и принципа на които ги слагам е да отворя контакта и с едно по-дълго кабелче да вържа "земята" от контакта за кабелчето (отвода) на протектора. Сега като отворих контакта в къщи обаче забелязах че "земята" липсва
    има само фаза и нула (която продължава и до пластинката за "земя") в смисъл "земята" в случая е нулата на контакта...
    Другото което е, е че живея в блок на доста висок етаж, и това да пускам кабел до долу е почти невъзможно, а и няма от къде да се пусне (освен от прозореца..
    Та въпроса ми е има ли някакъв смисъл да слегам протектор, след като не мога да му намеря "земя" или пък да ползвам нулата за "земя" както са го направили тези умници... Но тази идея изобщо не ми харесва, дори смятам че така може да постигна обратния ефект на защита... какво ще кажете?!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #2

    Re: Защита от мълнии

    И аз съм на същия хал като теб, и съм се отказал. Няма стандарт, който да задължава домашното строителство да е с трипроводна инсталация.
    С Lupus спорихме по въпрос за заземяването на UTP кабели, та той каза нещо за заземяването на главното елтабло. Изчакай го да си каже мнението, да ти обясни ако как е направено, то колко е надеждно и дали изобщо има смисъл да се надяваш на нещо... Не мога сега да намеря темата, но тя е и по-встрани от твоето питане!

  4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #3

    Re: Защита от мълнии

    @ManiMani,
    Тези "умници" са направили точно това, което трябва при двупроводна инсталация и то се нарича "зануляване". Нулата също е свързана със земя, но в главното ел.табло на блока. В твоя случай трябва да свържеш заземителния проводник към нулата.
    @emos,
    Последните задължителни изисквания (а те не са от вчера) са ел. инсталациите да се изпълняват по трипроводна схема - фаза, нула и земя. Спомям си, че по повод дефектнотоковите защити бях дал линк към правилника. Има го свободно в нета.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    2,042
    #4

    Re: Защита от мълнии

    Цитат Първоначално публикувано от ManiMani
    Поради зачестилите напоследък гръмотевични бури, реших днес да си сложа една защита, така, че ако случаино ако някоя мълния падне наблизо да си спася лан-картата. За целта реших да сложа един Ethernet протектор.
    От горчив опит мога да ти кажа , че полза никаква. Бях сложил 2 протектора последователно и замасяване към 0 та в контакта поради липса на друга възможност. Като тресна директно на покрива на склад на 200-300м от мен всичко хъбове се изпепелиха, дъна на компове. Аз се разминах с 2 лан карти и преинсталация. Няма никакво спасение при поражение наблизо върху кабела.
    Най- сигурно е откачен кабел.

  6. Member
    Тук е от
    Apr 2006
    Мнения
    538
    #5

    Re: Защита от мълнии

    така е
    виждал съм поразени дънни платки, въпреки че е имало и протектори

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #6

    Re: Защита от мълнии

    Ами те тези протектори не са предводени гръмотевицата да падне върху лан кабела. Иначе е добре външния кабел винги за влиза в един суич и от суича в компа. Така искаря суича при грумотевица. Ако се сложи и протектро преди компа става още по добре.

    Едит: Забравих да кажа, че при паднал гръм на 200 метра от компа проблеми има и по ел.мрежата. Затова и там трябва да има протектор.

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Защита на климатика
    От blekota във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 32
    Последно: 15-09-14, 13:19
  2. Телевизор със защита/PIN код ?
    От enermax във форум Телевизори
    Отговори: 2
    Последно: 13-12-07, 02:12
  3. Отговори: 26
    Последно: 03-08-07, 01:35
  4. PC -> TV и дефектнотокова защита
    От Edin_Lud във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 03-09-05, 19:06
  5. Защита на информацията?
    От IvO™ във форум Смартфони, телефони
    Отговори: 7
    Последно: 23-08-05, 16:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе