Nai dobre e kogato zemnoto ne se svarzva s nulata a si varvi kato otdelen provodnik (vsi4ki amerikanski instalacii sa taka triprovodni)
A v rodna BG za ikonomisvane na provodnik sa napraveli zakon o6te 1936 godina(kogato i haber sa nqmali ot komputri) v koito se kazva 4e nulata moje da sluji za treti provodnik (tip 6uko)
Togava ne sa misleli 4e kogato se svarjat dve ostroistva s interfesen kabel moje mejdu tqh da se poqvi potencialna razlika.Pri komputrite tova se dalji na impulsnoto zahranvane i po to4no na capacitivniq delitel na naprejenie tova sa dva posledovatelno svarzani kondenzatora kato mejdu tqh trqbva da ima treti provodnik ZEMQ!!!!!! a ne nula.
Za6to ne nula .... (kato kazvam zemq ne kazvam vodoprovodna traba)
1 V elektri4eskata mreja ima mnogo smu6teniq i svarzvaneto na nulata
kam korpusa na pc-to avtomati4no gi prenasq tam.
2 Kogato dve ustroistva sa zanuleni mejdu tqh pak moje da vaznikne potencialna razlika dalja6ta se na razli4nata mo6tnost (primer lazeren printer i PC) kolkoto e po golqma razlikata v mo6nosta tolkova po golqma 6e e potenzialnata razlika mejdu tqh a ot tam po golqmo i naprejenieto. Pri samoto vklu4vane na interfeisen kabel mejdu tqh moje da prote4e tok koito da izgori ina4e finnata elektronika predzna4ena za mnogo po malki tokove i naprejeniq.
3 Trqbva da sme sigorni 4e vsi4ki komputri sa kam edno zemno ili pone otdelnite zemni trqbva da sa izpalneni po ednakav na4in ( БДС)
za da se izbegne potencialnata razlika. I v nikakav slu4ai da ne se izpolzva zemno na gramootvod.