Здравейте,
опитах се да потърся информация за въпроса си във форума, но не успях и затова реших да създам нова тема. Тъй като тази вечер доста поспорихме с мой приятели(като спора започна за климатроника на колата ми), имам следното питане: Има ли разлика в обдухването на климатика когато работи на най-ниската температура (18градуса) и да кажем 22 градуса? Доста пъти съм си правил опити в офиса (и в къщи) и когато климатика е настроен на 21 градуса винаги се схващам (тъй като тялото е разположено точно над работното ми място) а ако го настроя на 23градуса разлика определено има. Знам че по принцип тези градуси са за да определят желаната температура която искам да подържам в стаята , но имам чувството (може и да е субективно разбира се) че когато климатика работи на 18 градуса и когато работи на 22 въздушната струя която излиза от климатика е съвсем различна (в първия случай ми се струва че духа доста по-студено) Може ли някой да обясни дали това нещо е така, и ако все пак съм прав, да го обясни по инженерно (в технически детайли [ако е възможно разбира се ;-)]) защо това е така и как точно работи климатика в тази ситуация. Правил съм си опити, и смея да твърдя , че когато се прибирам лятото и вкъщи стайната температура е между 26-28градуса , климатика я охлажда до около 23градуса много по-бързо ако го настроя на 18 градуса от колкото ако го пусна да работи на 23 градуса. Пределно ми е ясно че компресора неможе да генерира различна температура , и че той винаги си създава една въздушна струя (която може да се нарече константа),но си мисля че има начини тя да бъде разпръскана по различен начин и да излиза от въздушното тяло по-топла?
Познанията ми по климатични инсталации са доста оскъдни, и затова неможах да се аргументирам в спора си (ако изобщо се окаже че съм прав разбира се), но знам че климатика се състои от няколко основни части (компресор,изпарител,термодатчик,вентилатор и т.н.) но каква е ролята на електрониката, и може ли тя да създава различна въздушна струя на базата на посочените (настроени, желани градуси) , това незнам.
Предварително Ви благодаря за вниманието, и съжалявам ако темата ми Ви звучи глупаво или е била обсъждана в други постове.
Поздрави,
Данаил Петров