Миланов, преди малко сметнах EER на моя, ако дебитът даден от производител отговаря на действителния - не е зле, някъде около 5,86 при 36 градуса и 244 вата консумация.
![]()
Миланов, никъде не съм споменал твоите, а моите климатици. Те се въртят и духат топло, дори при консумация 45 W. Ако мислиш, че ще взема да меря дебит и температури-не си познал. Моите машини работят за мен, а не аз за тях. И вярвам на книжките-японските. Или си мислиш, че за японския пазар лъжат, а за европейския нарочно пишат нисък КОП, за да могат машините на определени потребители да духат топло?
Аз пък не съм те питал за моите, а за твоите климатици.На моите е ясно, че е 2..3.
Дай фактическа информация на твоите, не заради мене (даже няма да го чета), а за бъдещи потребители. Да знаят, да направят правилният избор.
![]()
Цялата информация производителят е дал в няколко pdf файла. Там има всичко необходимо за монтаж и експлоатация. Понеже ме интересуваше за 1 месец ги преведох всичките. Относно изборът-всеки сам си решава. Аз лично преди да избера някаква техника проучвам около месец /освен ако случаят не е спешен/, спирам се на конкретна марка и модел и започвам да търся. Това че аз ще направя някакви измервания на моите климатици, едва ли ще помогне на някого-твърде много субективни фактори има в задачата. Ако знаеш какво и как да четеш, книжките са напълно достатъчни. А конкретно за К2У е важно и да избереш от кого да го купиш.![]()
[QUOTE=Jack Krauser;.........., преди малко сметнах EER на моя, ако дебитът даден от производител отговаря на действителния - не е зле, някъде около 5,86 при 36 градуса и 244 вата консумация........ [/QUOTE]
Ако приемем, че изчисленията са верни, то EER /5.86/, е по-висок от номиналния за климатика, а консумираната мощност е значително по-малка от номиналната /около 1 КВ /, това опровергава твърдението, че коефицентите на пренасяне на топлинната енергия /COP и ERR/, са най-високи при номинално натоварване на компресора, в случая е натоварен на около 25%, от номинала. Може би, поради тази приичина, средно годишните коефиценти ги дават значително по-високи, от номиналните, които са при два постоянни параметъра -външна и вътрешна температура и отдавана мощност?
Разликите в разходите на ток между климатиците правени за япнския и европейския пазар според Кондекс:
Най-икономични инверторни климатици
На еленергия или на ток? Щото някои японци го гълтат тока двойно, за една и съща мощност![]()
Аз пак едно и също....при работа на минимум /разбирай под 100W/ някай правил ли е замерване входяща/изходяща при фиксирана първа или втора степен на турбината / естествено при таблични данни за дебита/
Японците слагат добра 25ца(девятка) в 10-13 квадрата.Та ако се абстрахираме от минимуми,он-офи ,комфорт и други , и сложим това : mhi srk/src 20 zsx-s и този от сайта на кондекс : mhi srk25sv,които са почти еднакви(на хартия) в две еднакви помещения по 12 квадрата дали би имало кой знае каква разлика в разхода за година.Аз не мисля , че ще има.
То стана ясно, че джапанките си мерят копа при по-високи външни температури. Освен това климатът им там е много по-мек заради океана и зимите няма нищо общо с тези в северна Европа или *****. Затова и сезонните им коефициенти уж били по-високи.
Ако тръгнем да сравняваме японска и европейска машина с идентичен хардуер, компресори с еднаква кубатура, подобни топлообменници, реално едва ли ще има кой знае каква разлика в копа. Даже нищо чудно европейските машини да извадят леко по-добър коефициент, щото на по-ниското напрежение топлините загуби стават по-високи и КПД-то е по-ниско.
В сайта на Кондекс много добре са обяснили за какво става въпрос.
Jack Krauser, за пореден път се убеждавам, че хал хабер си нямаш от тази материя, обаче обичаш да се изказваш....Евала!