Икономичност от сорта на 20лв по малко за отоплителен сезон.
Икономичност от сорта на 20лв по малко за отоплителен сезон.
Да не забравяме, че COP-а даван от производителя е за работа на номинал и вентилатор на max. В тези стайчета по 15...20кв.м. където ги слагаме никога не работят така.
Това няма значение, че работят на по-ниска мощност дълго време. СОР-а винаги ще си е критерий за качеството на климатика.
Има една критична стойност при СОР, която се стремят да достигнат производителите и тя е 6 и нагоре. Ако някой производител успее да я достигне или задмине при около 4kW, значи е на най високо технологично и световно ниво. За съжаление при европейските модели това не може да се види, но при японските се достигат такива стойности от много години при високият им клас модели. Та ако видите климатик с СОР>6 независимо за къде е произведен и къде, можете да бъдете сигурни че климатика е на най-високо ниво и няма да съжалявате с покупката.
COP-a е единствения параметър заради който се ползват климатици за отопление. Нормално е да му се обръща мнимание.
Или по друг начин казано, климатиците се ползват за отопление, защото топлината отвън зимата е безплатна. Само трябва да си я вземеш с минимален разход на енергия.
Абсолютно съгласен. Ако се съсредоточим на европейските модели каквито са сигурно 99% от климите наоколо, на мене ми е интересно при външна -5, първа или втора степен на вентилатора /300...400куб.м. на час/, 23стаина и работа на 40% от номинала колко е COP-а. Също и при около -1..+1 градуса и работа около минимума. Даже и при +5. Щото простата сметка не показва това по брошурите.
Пробвах да позамеря как работи моя xe12pke в днес в голямата жега.
Входяща температура: 25
Изходяща температура: 17
Вентилатор: първа степен
Дебит въздух: 400 куб. метра/час
Външна температура: 40+
Консумация: около 345~360 вата
EER приблизително: 3,9~4.06
Sensible heat(не знам как се превежда) ~ 1059 вата/час
Вътре е отворено навсякъде и температурата е 24~26 градуса. Много добре работи, доволен съм.
Каква беше формулката....
0.33×400×(25-17)=отдадена топлина/студенина
Това изисквание ,което си прочел е за " едноканални и двуканални климатизатори, както и за разхлаждащи вентилатори".
И има такива климатици. На първо четене ---->
Daikin FVXG25K
Daikin FVXG35K
Mitsubishi Electric MFZ-KJ25VE
Mitsubishi Electric MFZ-KJ35VE
Mitsubishi Electric MFZ-KJ50VE
- - - - - - - - - -
Ако си се загледал в eurovent SCOP я гледай в двойка с pdesignh.
Направих още едно, доста по-точно замерване, но външната температура вече спадна, сега е около 30 градуса:
Входяща температура: 25
Изходяща температура: 17
Вентилатор: първа степен
Дебит въздух: 400 куб. метра/час
Външна температура: 30 градуса
Консумация: около 218~225 вата
EER приблизително: 5,84~5.69
Sensible heat(не знам как се превежда) ~ 1059 вата/час
Ето, моят почти приближава коефициент 6 при 30 градуса външна, значи излиза, че е добър като японските.
0,33*400*(25-17)=1056
1056:225=4,69EER
...или аз нещо бъркам...
Малко по-сложно се смята:
COP на отопление се смята така:
Делта t(изходяща - входяща) се умножава по дебита(задължително преобразуван в килограми/час), полученото се умножава по 0,00027916666689 и получаваш вкараната топлина във киловати за час. Делиш на консумацията и получаваш COP.
EER на охлаждане се смята така:
Делта t(входяща - изходяща) се умножава по дебита(задължително преобразуван в килограми/час), полученото се умножава по 0,00027916666689 и получаваш чистата изкарана топлина(Sensible heat) във киловати за час. Делиш на консумацията, към резултата прибавяш единица и получаваш EER.
Дано да си ме разбрал.
Аз си направих калкулатор с Либре Офис , само попълвам изходните данни и той ми ги смята автоматично.
Ако те интересува мога да ти го пратя.
Този пост е редактиран от Jack Krauser; 01-08-16 в 19:10.
Постни го в темата, всички да го ползваме.
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk