Погледни първите 2 страници от тази тема http://forum.setcom.bg/index.php/topic,23246.0.html
Погледни първите 2 страници от тази тема http://forum.setcom.bg/index.php/topic,23246.0.html
Йеп видях ама как да му го докажа защото ще каже пак рекламен трик и с дървен филисоф не се спори
Цитирам по спомен една фраза:
" Когато умен човек спори с глупак, то спорят двама глупаци" Не претендирам за абсолютна точност на цитата, но смисъла е запазен
Ето така.Първоначално публикувано от Gladiator6
Енергията не се произвежда, тя само се пеобразува от вид в друг.
При котлон цялата енергия идва от ел.мрежата, а при климатика част от общата енергията се взима от мрежата и част от околната среда.
Така при котлон 1кв ел.енергия отделя 1кв топлина, при климатик(отопление) освен киловата от мрежата постъпват 3кв енергия от въздуха. Няма нарушаване на закона за запазване на енергията
Благодаря сега съм го пратил така и ако пак започне да спори и да обръща баса просто ще сложа точка на темата поне и аз научих нещо ново
А когато климатика охлажда изпарява фреона във вътрешното тяло ли това ми е любопитно защото компресора е отвън ? или го изпарява отвън а вътре е втечнен или и двете
Моля,ако модераторите преценятда ми изтрият това,но само леко коригирам Eddy:Закон на Мърфи-следствие на Чийзхолм:Никога не спорете с глупак,хората може да не направят разлика помежду ви.Извинявам се за спама.
Gladiator6 Обясни на твоя човек, че едното КПД<1 е енергиен коефициент , а другото СОР>1 е ексергиен коефициент.
Може да му разкажеш следната приказка. Живели баба и дядо в гората, в самотна къщичка до едно изворче гореща вода с температура 70 С. Дядото си направил водно отопление, като сложил циркулационна помпа с дебит 4м3/h и мощност 100W. КПД на помпата е по малко от 1, с това сме съгласни, но колко топлина получава дядото от отоплителната система, ако температурата на изходящата вода е да речем 50 С и колко ще бъде "СОР" на тази система. А между другото си прави и мини ВЕЦ та да не плаща и за тези 100W. Ако може и при тези условия да сметне КПД и "СОР". Ако не може, да черпи една бира от касата, аз ще ги сметна ...
Няма смисъл да спориш. Климатичната техника е проста наука, но не е за прости хора.