Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 40 от общо 40

Слънчев климатик като комбинация от слънчев панел и климатик - възможни ефекти

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2008

Re:Слънчев климатик като комбинация от слънчев панел и климатик - възможни ефекти

Цитат Първоначално публикувано от onitbg
    Т външн.-9.6 ;Твх.19 ;Тизх.41.4 ;Тпита-9.1 ; Тпанел-18/-16 ; Рвх 887W ; Ризх. 2856W; На тъмно COP 3.22
    Т външн.-2.0 ;Твх.25 ; Тизх.45.2 ; Тпита-6.0 ; Тпанел-12/-10 ; Рвх 919W ; Ризх. 2720W; На тъмно COP 2.96
    Т външн.-12.0;Твх.20.5;Тизх.41.8 ;Тпита-13.0;Тпанел-21/-19 ;Рвх 901W ;Ризх. 2700W; На тъмно COP 2.99
    Т външн.-2.3 ; Твх.21.1; Тизх.43.6; Тпита-6.4 ; Тпанел-12/-2.8; Рвх 933W; Ризх. 3200W; Дневно, без слънце COP 3.43
    Т външн. 8.0; Твх.20.0; Тизх.48.0; Тпита-1.4 ; Тпанел-4.9/11.2; Рвх 953W; Ризх. 3400W; Дневно, слънце 16часа,10.01.2011 COP 3.57
    Т външн. 3.7; Твх.25.0; Тизх.48.0; Тпита-0.4 ; Тпанел-11.0/2.0; Рвх 880W; Ризх. 3128W; Дневно, сумрак 17.10 часа, 10.01.2011 COP 3.55
    Т външн. -0.6;Твх.24.0;Тизх.49.4 ; Тпита-4.3; Тпанел-12/-2.6 ; Рвх 973W ; Ризх. 3400W; дневно без слънце COP 3.49
    Т външн. 0.6;Твх.22.5;Тизх.48.7 ; Тпита-1.7; Тпанел-7.3/1.2 ; Рвх 965W ; Ризх. 3536W; дневно, без слънцеCOP 3.68
    ...
    Данни за стандартна Мidea MSF 09HR: Pвх 930W; Pизх 2630W COP 2.82 при 7гр.С (по каталог и табелка)...
    Какво прави впечатление като погледнем резултатите? Температурната разлика между Т външн. и Тпита се движи от 0,5К до 9,4К. Дали са коректни, според мен / а и според топлотехниката / тези със стойност под 5К трябва да се считат за неверни или грешно отчетени, защо ли?
    Забелязва се и друга тенденция.
    1. Тпита е по висока от Тпанел - при липса на Слънце
    2. Тпита е по ниска от Тпанел - при Слънце
    За тези два случая прилагам,цитирам материали, към които ще си позволя да дам и обяснения. От тук може да си направиш извод, какво трябва да измерваш, какви уреди са ти необходими, за да можеш да правиш изчисления и изводи.
    Ще обърна внимание само на това, с което разполагаме от твоите "замервания". [img width=405 height=600]http://img715.imageshack.us/img715/3014/panel2l.jpg[/img]

Температурата на изпарение се понижава,
    Обемната производителност се повишава,т.е. компресора и капилярката стават неподходящи за този режим на работа,
    Студопроизводството се понижава,т.е. пренесената толина е по малко, следователно и получената топлина и СОР ще са по малки, спрямо фабричното изделие. Докато няма слънце, климатика с панела, работи по неефективно от фабричния.

Температурата на изпарение се повишава,
    Обемната производителност се понижава ,т.е. компресора и капилярката стават неподходящи за този режим на работа,
    Студопроизводството не се променя,т.е. пренесената толина не се променя, следователно и получената топлина и СОР ще са същите.
    Под съшите имам предвид, че не може да е повече от това, което ти дава завода производител, за фабричното изделие. Така че, всички резултати при които Pизх > 2630W и COP > 2.82 са неверни, а колко останаха верните тогава?
    Ще се опитам, да ти го кажа и по друг начин. Дори върху панела да "паднат" 10kW и той да може? да ги "погълне", компресора няма да може да ги пренесе към вътрешното тяло, а дори и да може?, вътрешното тяло няма достатъчна топлообменна повърхност, за да отдаде тази енергия и то при намален дебит на вентилатора. Това което "замерваш", което "изчисляваш", и резултатите, които много ти харесват, нямат нищо общо с действителни процеси и събития. Всичко е самовнушение и самозалъгване, в най добрия случай ако решим да не го броим за измама.
    Не само не си в час, ами си и много далече от двора на училището. Ако с това си вадиш хляба, по добре си търси нова работа. Много се бях заблудил, че имаш някаква представа от тази техника, затова се опитвах да ти подскажа, че грешиш. С това считам въпроса за "изчерпан". Ако можеш да ми опонираш с факти - цифри или да построиш процеса на "твоето изделие" в lgP i диаграма и да ме обориш, моля заповядай. На общи приказки, вече няма да кълвем. Край на рекламата, която получаваше досега, придавайки някаква стойност, на това което се опитваш да лансираш. Относно начина ми на изказване, такъв е и на който не му харесва, проблема си е негов, да не контактува с мен. Аз съм си аз и заради някой си, няма да се променям.

2.  

3. Тук е от
    Jan 2011

Re:Слънчев климатик като комбинация от слънчев панел и климатик - възможни ефекти

Здравейте на всички пишещи и четящи тази тема!..... Чак сега имах възможност да вляза и отговоря

Цитат Първоначално публикувано от geozap
    Какво прави впечатление като погледнем резултатите? Температурната разлика между Т външн. и Тпита се движи от 0,5К до 9,4К. Дали са коректни, според мен / а и според топлотехниката / тези със стойност под 5К трябва да се считат за неверни или грешно отчетени, защо ли?
    Забелязва се и друга тенденция.
    1. Тпита е по висока от Тпанел - при липса на Слънце
    2. Тпита е по ниска от Тпанел - при Слънце
    За тези два случая прилагам,цитирам материали, към които ще си позволя да дам и обяснения. От тук може да си направиш извод, какво трябва да измерваш, какви уреди са ти необходими, за да можеш да правиш изчисления и изводи.

Искам да посоча за сетен път някои "дребни " несъответствия в посоченият коментар, които кой знае защо са все в определена посока - на отричане без опит за реален анализ. С други думи : " Е те такова животно нема ", ако трябва да се позовем на думите на шопа при вида на жирафа....
    1. В посоченият цитат т1. е вярна, т2. невярна и това може да се види с просто око от данните които съм дал. Винаги на входа на панела има по-ниска температура.
    2. Материалите на които се позовава пишещият са верни, само дето не са на място където е редно да се прилагат, т.е. умишлено или не - неверно тълкуване. Просто таблиците коментират случай с отклонения температутите на основната пита ( каквито в случаят не се наблюдават), а се вземат за основание данните за панела и се съпоставят с тези на питата

Ще обърна внимание само на това, с което разполагаме от твоите "замервания".
    Точно в това изречение е заровена заблудата ( не коментирам каква-умишлена или от неразбиране ). След което следват превод и тълкуване на таблица която няма отношение към конкретният случай. И се "пропуска" фактът че не се наблюдава нито една от неизправностите посочени в таблиците ... И пак "случайно" се пропуска да се спомене че отделената мощност от климатика пряко зависи от усвоената външна топлина, т.е. с понижаване на външната температура се понижава и отделената мощност, както и че рязко спада ефективността на климатиците и COPа до 40-50% от този при базовите +7грС, което в конкретният случай не е точно така. Да мощността и COP спадат, но не с 50%, а се запазват при минусови температури в рамките на тези характерни за плюсовите. А абсолютната стойност на мощността не нараства повече именно заради конструктивните особености на базовата машина, т.е. в рамките до 25- 30% максимум при положителните температури.

Под съшите имам предвид, че не може да е повече от това, което ти дава завода производител, за фабричното изделие. Така че, всички резултати при които Pизх > 2630W и COP > 2.82 са неверни, а колко останаха верните тогава?
    Резонен въпрос (относно твърденията ти). И точно тук всеки може да се възхити на неотклонимите параметри на всяка произведена машина, (особено пък китайска) ......

Ще се опитам, да ти го кажа и по друг начин. Дори върху панела да "паднат" 10kW и той да може? да ги "погълне", компресора няма да може да ги пренесе към вътрешното тяло, а дори и да може?, вътрешното тяло няма достатъчна топлообменна повърхност, за да отдаде тази енергия и то при намален дебит на вентилатора.
    .... Колумб ...... ....за твое сведение проведох измервания при трите скорости на вентилатора и данните за мощността странно как съвпаднаха с тези от таблицата (която беше само за "инверторни" климатици според теб), независимо от различният ( минимален и максимален) дебит (със съответната разлика в температурите, която е сред най-точно измерените величини).... и пак така се различаваха от твоите съждения за които все пак ти благодаря (ако не друго, ти беше добър стимул да повторя и прецизирам измерванията и наблюденията си)

Това което "замерваш", което "изчисляваш", и резултатите, които много ти харесват, нямат нищо общо с действителни процеси и събития. Всичко е самовнушение и самозалъгване, в най добрия случай ако решим да не го броим за измама.
    ........Тук вече си имаме и "екстрасенс" ..... И вече не мога да спя заради разминаването на "теорията" ти и температурите....

Не само не си в час, ами си и много далече от двора на училището. Ако с това си вадиш хляба, по добре си търси нова работа. Много се бях заблудил, че имаш някаква представа от тази техника, затова се опитвах да ти подскажа, че грешиш.
    Сигурно някой ми е подсказал че "даскалът" в това училище е твой тип, та не само не съм бил в час, ами съм избягал далеч и от училището ...... еех, да ти имам подсказването - благодаря, не пуша....

С това считам въпроса за "изчерпан". Ако можеш да ми опонираш с факти - цифри или да построиш процеса на "твоето изделие" в lgP i диаграма и да ме обориш, моля заповядай. На общи приказки, вече няма да кълвем. Край на рекламата, която получаваше досега, придавайки някаква стойност, на това което се опитваш да лансираш.
    Най сетне нещо добре казано (чак да не повярва човек). Аз лансирам една идея ( добра или лоша) и търся коментари по същество.... Но така и не разбрах ти какво лансираш.....

Относно начина ми на изказване, такъв е и на който не му харесва, проблема си е негов, да не контактува с мен. Аз съм си аз и заради някой си, няма да се променям.
    Тук въпросът не опира до промяна, а до елементарна култура и етика....

4. Member
    Тук е от
    Sep 2010

Не съм от разбиращите но след толкова приказки помежду си стигнахте ли до някаки общи положения (освен очевидното че слънцето изгрява от изток)? Или все още всеки си драпа на неговото?

5. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007

Говорят си с радиото...

6. jdm
    jdm е офлайн

Тук е от
    Feb 2011

Накратко - имам Мидея 24ка води се инвертор. Мисля да му добавя топлообменник вода фреон последователно на външното тяло, за да използвам температурата на сондажна вода (около 13градуса). Знае ли някой къде точно да се свърже този топлообменник - имам в предвид коя тръба да прекъсна, преди питата или след нея ....

7. rkk
    rkk е офлайн
    Member
    Тук е от
    Oct 2007

Не става така...потърси повече информация и преди да си наясно не пипай нищо.Най добре си намери някой да свърши работата грамотно.

8.  

9. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008

Успех с чилъра jdm ,дет се вика-дерзай.

10. Тук е от
    Jan 2011

Re:Слънчев климатик като комбинация от слъ

Цитат Първоначално публикувано от jdm
    Накратко - имам Мидея 24ка води се инвертор. Мисля да му добавя топлообменник вода фреон последователно на външното тяло, за да използвам температурата на сондажна вода (около 13градуса). Знае ли някой къде точно да се свърже този топлообменник - имам в предвид коя тръба да прекъсна, преди питата или след нея ....
    Jdm, преди да правиш каквото и да било си отговори на въпроса какво ще се случи с водата в топлообменника ти когато климатика направи -15градуса или по ниско...... а можеш и да погледнеш по-горе на снимката как изглежда панела ( S1H ) при работа на въздух ( разбирай в твоя случай топлообменника фреон/вода) Все пак при климатика или чилъра се следи външната температура и параметрите му на входа се определят от нея..... а в хидравличната част схемата на инверторния и конвенционалният климатик не се различават - има ги в началото на темата.

_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]февруари 11, 2011, 13:28:08[/time]_________________________________________________

И във връзка с основната тема:
    В таблицата има резултати от сравнителните измервания с два абсолютно еднакви климатика МИДЕА МSF-09HR, по едно и също време, нa 02.02.2011г. в режим на отопление. В последните колонки е показано с колко се повишава COP и изх. мощност Р. Системата не може да отдели повече мощност(3400W или 1.28 пъти номиналната) вероятно поради конструктивни ограничения (на вътр. топлообменник, компресора), а стандартната машина влиза в нормални условия за експлоатация, поради което повишението при по-високи (+8)външни температури е по-малко. При ниските темп.обаче ефекта е по изразителен(1.47-1.58 пъти за мощността), а тогава мощността е най- необходима поради по-големите загуби в отопляемите помещения от една страна и спадането мощността на климатика от друга..
    Прикачени файлове Прикачени файлове

11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

слънчев панел и климатик - появиха се първите климатици на нашия пазар

Появиха се пърите климатици на нашия пазар с с комбинация слънчев термо панел и климатик.
    Ето линк:
    http://www.termo-klima.com/bul/marka.php?maker_id=64

Според мен не си струват парите.Явно това е китайска разработка, в която липсват нови върхови технологии и резултата е лоша енергийна ефективност и висока цена.Личи си липсата на японска технология и мисъл...

12. Тук е от
    Jan 2011

Цитат Първоначално публикувано от justify
    Появиха се пърите климатици на нашия пазар с с комбинация слънчев термо панел и климатик.
    Ето линк:
    http://www.termo-klima.com/bul/marka.php?maker_id=64

Според мен не си струват парите.Явно това е китайска разработка, в която липсват нови върхови технологии и резултата е лоша енергийна ефективност и висока цена.Личи си липсата на японска технология и мисъл...
    Да, определено съм съгласен за показаните в линка решения ......... но тук става дума за нещо принципно различно ......е, не е японско но резултатите говорят сами по себе си .... иди по-горе и виж резултатите....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

1. слънчев бойлер
    От aimilios във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 17
    Последно: 27-09-14, 08:08
  2. Слънчев колектор????
    От nik4o77 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 13-02-13, 09:19
  3. Някой знае ли от къде да намеря слънчев колектор на Solar Machine Systems?
    От apeiron във форум Други начини за отопление
    Отговори: 0
    Последно: 11-04-12, 09:21
  4. Идея за слънчев колектор и вътрешно тяло?
    От marian1 във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 3
    Последно: 30-12-10, 22:42
  5. Захранване на климатик от слънчев панел ?
    От nikberk във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 1
    Последно: 29-04-09, 21:24

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе